Reizen van Jakarta naar Jogjakarta (vliegtuig, trein of bus)

Laatste update: 18 februari 2019

Jogjakarta is een populaire toeristische bestemming. Vanaf de Indonesische hoofdstad Jakarta is het zo’n 540 km naar Jogjakarta. Voor het reizen van Jakarta naar Jogja zijn de trein en het vliegtuig goede opties, en ook de bus is een mogelijkheid.

Jakarta Jogja reisopties plaatje.png

De opties (inhoudsopgave)

  • Per vliegtuig: de snelste optie, met een vluchttijd van ruim een uur. Er zijn tientallen vluchten per dag en tickets kosten meestal niet meer dan 700.000 rupiah (€ 50). Vanaf de luchthavens Soekarno-Hatta en Halim.
  • Per trein: een populaire optie. De reistijd is ongeveer 8 uur, de tickets kosten tussen 100.000 en 400.000 rupiah (€ 8-28) afhankelijk van de reisklasse. Er zijn 16 treinen per dag, zowel overdag als ’s nachts. Treinen vertrekken vanaf twee stations in het centrum van Jakarta.
  • Per bus: langzamer dan de trein en ook niet of nauwelijks goedkoper. Bussen vertrekken vanaf allerlei verschillende busterminals in en om Jakarta.
  • Alternatief: eerst reizen van Jakarta naar Bandung, en dan de trein via de mooie zuidelijke route van Bandung naar Jogjakarta.
Jakarta Jogja reisopties.png

Kaartje van wegen, spoorwegen en vliegvelden op Java tussen Jakarta en Jogjakarta.


Met het vliegtuig van Jakarta naar Jogjakarta

Garuda op vliegveld CGK

Een vliegtuig van Garuda Indonesia op Soekarno-Hatta Airport bij Jakarta.

Er gaan zeer frequente vluchten van Jakarta naar Jogjakarta van verschillende maatschappijen. In totaal zijn er 40 vluchten per dag vanaf twee verschillende luchthavens in Jakarta (2019) naar het vliegveld van Jogja. De geplande vluchtduur is meestal ruim een uur.

De meeste vluchten vertrekken vanaf Soekarno-Hatta International Airport (luchthavencode ‘CGK‘), waar ook alle internationale vluchten landen. Zie ook het artikel ‘Aankomst en overstappen op Jakarta Airport‘. Er gaan ook regelmatig vluchten naar Jogjakarta vanaf de tweede luchthaven van Jakarta, Halim Perdanakusuma Airport (‘HLP‘). Dit vliegveld ligt dichter bij het stadscentrum. In Jogjakarta komen alle vluchten aan op Adisucipto International Airport (‘JOG‘).

Maatschappij
CGK – JOG (T*)
HLP – JOG
Opmerkingen
Garuda Indonesia 11x/dag (T3)
Batik Air 2x/dag (T1c) 7x/dag
Citilink 2x/dag (T1c) 6x/dag low cost
Lion Air 5x/dag (T1a) low cost
AirAsia 4x/dag (T2f) low cost
Sriwijaya Air 3x/dag (T2f)

T* = Terminal van Soekarno-Hatta International Airport waar de vluchten vertrekken en aankomen, zie ook ‘Aankomst en overstappen op Jakarta Airport‘.

Er zijn gewoonlijk genoeg tickets beschikbaar tot een dag van tevoren. De goedkoopste vliegtickets (enkele reis Jakarta-Jogja) zijn ongeveer 350.000 rupiah (€ 25) bij de low cost-maatschappijen. Garuda Indonesia en Batik Air zijn full service-maatschappijen en meestal wat duurder, maar indien meerdere weken vooraf geboekt hebben ook deze maatschappijen vaak tickets voor minder dan € 50 beschikbaar. Rond vakantieperiodes (vooral rondom het Suikerfeest en Kerstmis) stijgen de prijzen flink en zijn tickets vaak uitverkocht.

Tickets zijn te koop via de websites van de luchtvaartmaatschappijen (zie ‘Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië‘), of gebruik een zoekmachine zoals Skyscanner.nl of het Indonesische Traveloka.com.


Met de trein van Jakarta naar Jogjakarta

Trein Argo Lawu.jpg

Trein Argo Lawu, een van de 16 dagelijkse treinen tussen Jakarta en Jogja (foto: Wahyu Dewantara)

Er gaan dagelijks 16 rechtstreekse treinen van Jakarta naar Jogjakarta. De reistijd is tussen de 7½ en 9 uur, afhankelijk van het treintype. Alle treinen gaan via dezelfde route: van Jakarta in oostelijke richting naar Cirebon, dan afzakkend naar Purwokerto, en dan aan de zuidkant van Java verder naar Jogjakarta. De treinen stoppen elk op verschillende tussenstations, maar in elk geval in Cirebon en Purwokerto. Na Jogjakarta rijden veel treinen in oostelijke richting door naar Solo en soms naar Oost-Java (bijvoorbeeld naar Surabaya). De treinen gaan dus allemaal niet via Bandung. Zie onder bij ‘Alternatief‘ voor de alternatieve reisroute met overstap in Bandung.

Eksekutif trein

Een coupé van de eksekutif-klasse.

De ticketprijs voor de trein (enkele reis) van Jakarta naar Jogjakarta is ongeveer 300.000 tot 400.000 rupiah (€ 21-28) voor de luxere eksekutif-klasse treinen. Een enkele reis in de bisnis-klasse kost ongeveer 200.000 tot 250.000 rupiah (€ 14-17) en de ekonomi-klasse is het goedkoopst met ongeveer 100.000 tot 200.000 (€ 7-14) voor een enkele reis. Alle rechtstreekse treinen tussen Jakarta en Jogjakarta hebben airconditioning. Zie het artikel ‘Treinreizen op Java‘ voor meer informatie en over het kopen van tickets.

De luxere eksekutif-klasse treinen vertrekken in Jakarta vanaf station Gambir midden in het centrum. De treinen van de andere klassen vertrekken vanaf station Pasar Senen, iets meer naar het oosten. Zie ‘Openbaar vervoer in Jakarta (overzicht en tickets)‘ voor informatie over OV binnen de stad, ook naar deze twee stations.

In Jogjakarta komen alle bisnis en eksekutif-klasse treinen aan op het centraal station, station Yogyakarta (ook bekend als station Tugu). Treinen van de ekonomi-klasse stoppen op station Lempuyangan, 1½ kilometer verder naar het oosten. Alle treinen zijn bekend, en staan ook in de boekingssystemen, onder zowel een naam als een nummer. Let op dat veel van de treinen midden in de nacht aankomen in Jogjakarta.

Treinnaam (nr.)
Klasse Vertrek Jakarta
Aankomst Jogjakarta
Fajar Utama Yogya (136) bisnis 6:15 (Ps. Senen) 14:10 (Tugu)
Gajah Wong (164) ekonomi 6:45 (Ps. Senen) 14:55 (Tugu)
15:05 (Lempuyangan)
Argo Dwipangga (10)* eksekutif 8:00 (Gambir) 15:33 (Tugu)
Taksaka Pagi (52)* eksekutif 8:50 (Gambir) 16:32 (Tugu)
Gaya Baru Malam (174) ekonomi 10:30 (Ps. Senen) 19:22 (Lempuyangan)
Bengawan (184) ekonomi 11:30 (Ps. Senen) 19:50 (Lempuyangan)
Jaka Tingkir (156) ekonomi 12:30 (Ps. Senen) 20:57 (Lempuyangan)
Krakatau (166) ekonomi 13:00 (Ps. Senen) 21:51 (Lempuyangan)
Bima (44) eksekutif 16:45 (Gambir) 0:46 (Tugu)
Gajayana (42) eksekutif 17:45 (Gambir) 1:44 (Tugu)
Senja Utama Yogya (138) bisnis 19:00 (Ps. Senen) 3:06 (Tugu)
Argo Lawu (8)* eksekutif 20:15 (Gambir) 3:45 (Tugu)
Taksaka Malam (54)* eksekutif 20:45 (Gambir) 4:20 (Tugu)
Bogowonto (162) ekonomi 21:45 (Ps. Senen) 5:47 (Tugu)
5:55 (Lempuyangan)
Senja Utama Solo (134) bisnis 22:00 (Ps. Senen) 5:57 (Tugu)
Progo (186) ekonomi 22:30 (Ps. Senen) 7:00 (Lempuyangan)

* = aanbevolen (de meest moderne en comfortabele treinen en de snelste reistijd, ongeveer 7½ uur).


Met de bus van Jakarta naar Jogjakarta

Bus Maju Lancar

Maju Lancar is een van de vele busbedrijven op de route tussen Jakarta en Jogja.

Er rijden zeer regelmatige bussen tussen Jakarta en Jogjakarta. De reistijd hangt af van de route, het aantal tussenstops, en vooral de verkeersdrukte. Onder normale omstandigheden kun je rekenen op een reistijd per bus van Jakarta naar Jogja van tussen de 11 en 13 uur. De busreis kost tussen ongeveer 90.000 rupiah (voor de goedkoopste ekonomi-klasse) en 250.000 (voor de meeste luxe eksekutif-klasse bussen). De meeste bussen hebben airconditioning, maar sommige ekonomi– en bisnis-klasse bussen niet.

In Jakarta vertrekken de bussen vanaf allerlei verschillende busterminals en de kantoren van busbedrijven. Enkele van de terminals met regelmatige bussen naar Jogjakarta zijn Kalideres in West-Jakarta, Lebak Bulus in Zuid-Jakarta en Kampung Rambutan in Oost-Jakarta. Bussen vertrekken de hele dag door, maar verreweg de meeste hebben een vertrektijd in de middag, waardoor de aankomst in Jogja in de nacht of de vroege ochtend is. In Jogjakarta komen de meeste bussen aan bij busterminal Giwangan in het zuidoosten van de stad.

Onder normale verkeersomstandigheden zijn de snelste bussen die via Cirebon en Tegal langs de noordkust (via de tolweg) en daarna ofwel via Semarang of via Purwokerto. Sommige bussen nemen de zuidelijke route via Bandung en Tasikmalaya, die zijn gewoonlijk iets langer onderweg. In alle gevallen kan de reistijd sterk oplopen door verkeersdrukte, vooral rond feestdagen waaronder het Suikerfeest en Kerstmis.


Alternatief: via Bandung

Trein Lodaya Pagi

Trein op de route door de bergen van Bandung naar Jogjakarta.

Een gebruikelijke tussenstop tussen Jakarta en Jogjakarta is Bandung, de provinciehoofdstad van West-Java. Bandung ligt een kleine 150 kilometer ten zuidoosten van Jakarta, en zo’n 400 kilometer ten westen van Jogjakarta. De trein van Bandung naar Jogja volgt een mooie route door de bergen, dus deze trip is populair onder toeristen. Voor het kortere stuk van Jakarta naar Bandung is de trein ook een optie, maar is een bus of shuttlebusje vaak makkelijker en sneller. Zie ‘Reizen van Jakarta naar Bandung‘ voor treinen en andere reisopties van Jakarta naar Bandung en ‘Reizen van Bandung naar Jogjakarta‘ voor treinen van Bandung naar Jogjakarta.


Lees ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s