Rechtbank: gouverneur Jakarta schuldig aan godslastering; 2 jaar cel

De rechtbank van het district Noord-Jakarta heeft op 9 mei 2017 de gouverneur van Jakarta schuldig bevonden aan godslastering. Gouverneur Basuki Tjahaja Purnama (beter bekend onder zijn bijnaam Ahok) werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij gaat in beroep.

Ahok

ahok

Basuki Tjahaha Purnama alias Ahok.

Ahok (1966) is de zittende gouverneur van Jakarta. Van 2012 tot 2014 was hij vicegouverneur onder Joko Widodo (‘Jokowi‘), maar toen die tot president werd gekozen werd Ahok bevorderd tot gouverneur. Het is bijzonder dat Ahok gouverneur is, omdat hij christelijk is en onderdeel van de niet al te geliefde Chinese minderheidsgroep. Zo’n 85% van de inwoners van Jakarta is moslim.

Tijdens de recente verkiezingen (19 april 2017) voor een volgende termijn verloor hij van de islamitische tegenkandidaat Anies Baswedan. De religie van Ahok speelde een belangrijke rol in de verkiezingen. Voor sommige moslims is het niet te verkroppen dat Jakarta, de stad met de grootste moslimbevolking ter wereld, geleid wordt door een niet-moslim. Veel anderen zijn het hier mee oneens en kijken meer pragmatisch. Uiteindelijk won Anies de verkiezingen met 58% van de stemmen. De termijn van Anies begint in oktober, dus tot die tijd is Ahok nog gouverneur.

Godslasteringzaak een aanklacht

demonstratie-tegen-ahok

Demonstratie van de FPI tegen Ahok.

In oktober 2016 kwam er een filmpje van een speech van Ahok naar buiten, waarin hij volgens sommigen de Koran beledigt. Dit leidde in november en december tot grootschalige protesten van onder andere de FPI (het ‘islam-verdedigingsfront’), en op basis van aangiftes werd er een proces over godslastering gestart.

Tijdens de speech, die Ahok hield in het regentschap Duizend Eilanden in de baai van Jakarta, zei hij dat sommige inwoners van Jakarta werden misleid door anderen die Koranvers Al-Maidah 51 aanhalen om aan te geven dat moslims geen niet-moslim als leider moeten kiezen. De grootschalige protesten begonnen vooral nadat een bewerkt filmpje opdook waarin een paar woorden waren weggeknipt, waardoor het leek alsof Ahok zei dat de mensen misleid werden door de Koran zelf, in plaats van door mensen die het volgens hem op de onjuiste manier gebruiken.

Ahok werd in eerste instantie aangeklaagd op basis van artikel 156a van het Indonesische wetboek van strafrecht, waarin staat:

Artikel 156a (Indonesisch wetboek van strafrecht)
Met een maximale gevangenisstraf van vijf jaar zal worden gestraft elke persoon die opzettelijk in het openbaar uitdrukking geeft aan gevoelens of een handeling verricht,

a. die hoofdzakelijk het karakter heeft van vijandigheid tegen, het beledigen van of bezoedelen van een religie, die wordt aangehangen in Indonesië;
b. met de intentie om een persoon ervan te weerhouden om een religie aan te hangen die gebaseerd is op het geloof in de almachtige God.

Het openbaar ministerie zag bij nader inzien echter af van de beschuldiging van godslastering op basis van artikel 156a, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. De aanklacht werd daarom verzwakt tot groepsbelediging van geestelijken onder artikel 156. De officier van justitie eiste een voorwaardelijke celstraf van een jaar met een proeftijd van twee jaar.

Uitspraak en hoger beroep

Ondanks dat het openbaar ministerie de aanklacht verzwakte, heeft de rechtbank van Noord-Jakarta Ahok nu toch veroordeeld op basis van artikel 156a, met dus een onvoorwaardelijke celstraf van 2 jaar

Reactie Ahok foto Step Vaessen

Tranen om de veroordeling van Ahok. Foto van Step Vaessen via Twitter.

De rechtszaak vond plaats in een gebouw van het ministerie van landbouw in Zuid-Jakarta, omdat die beter te beveiligen is dan de rechtbank van het district Noord-Jakarta. Buiten waren zowel demonstraties tegen (door de FPI en gerelateerde groepen) als voor Ahok. Het laat zien dat de samenleving op dit punt momenteel zeer verdeeld is, met huilende mensen bij de demonstratie voor Ahok, terwijl de anti-Ahok-groep riep om een nog hogere gevangenisstraf.

Volgens mensenrechtenkenner Andreas Harsono van Human Rights Watch is de uitspraak “een treurige dag voor Indonesië.” Volgens hem en anderen laat de rechtbank haar oren hangen naar extremisten zoals de FPI, en lijkt de uitspraak daarmee politiek gemotiveerd.

Na de uitspraak werd Ahok meteen gevangen gezet. Ahok heeft aangegeven in hoger beroep te zullen gaan. Het hoger beroep zal dan dienen bij het gerechtshof voor Jakarta. Een eventueel volgend (en laatste) hoger beroep zou dan bij het hooggerechtshof plaats kunnen vinden.

3 Reacties op “Rechtbank: gouverneur Jakarta schuldig aan godslastering; 2 jaar cel

  1. Ben hier via GeenStijl gekomen. Had eerder al wat gelezen hierover. Uitermate ellendig.

    Is er iets wat ik kan doen vanuit Nederland? Amnesty steunen? Brief schrijven aan Ahok? Zoiets?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s