Vulkanen beklimmen in Indonesië: Java

Op Java bevinden zich tientallen, veelal actieve, vulkanen. Veel reizigers willen in Indonesië een vulkaan (of andere berg) beklimmen. Sommige vulkanen zijn makkelijk te bereiken en beklimmen als dagtrip met korte wandeling, terwijl bij andere de klim meerdere dagen duurt en soms rotsklimmen nodig is. In dit een overzicht van praktische informatie voor het beklimmen van de populairste vulkanen van het eiland, zoals de Merapi, Bromo en Tangkuban Perahu.Header vulkanen Indonesie.png

Inhoudsopgave

Het vulkaaneiland Krakatau ligt in de zeestraat Soenda tussen de eilanden Sumatra en Java, en wordt behandeld in het artikel over vulkanen op Sumatra.

De lijst hieronder geeft een overzicht van de meest populaire vulkanen van Java om te bezoeken en te beklimmen. Behalve een korte inleiding staat er bij elke van deze vulkanen een indicatie van hoe de voet van de berg te bereiken is (➡️), wat voor regels er zijn qua vergunningen, registratie of toegangsprijzen (🛃), hoe de berg te beklimmen is en hoe lang dat ongeveer duurt (↗️) en waar meer informatie te vinden is (ℹ️).


Introductie

Vulkanen beklimmen Java kaart.png

Overzichtskaartje van de in dit artikel beschreven vulkanen op Java.

Qua vulkanen heeft Java voor ieder wat wils. Er zijn enkele uitdagende beklimmingen waarvoor je meerdere dagen moet uittrekken zoals de Semeru in Oost-Java. Verschillende andere vulkanen zijn mogelijjk in één dag, maar bijna iedereen trekt er twee dagen voor uit, zoals de Gede bij Bogor, de Ciremai bij Cirebon, de Merbabu ten westen van Solo en de Lawu ten oosten van Solo. Vulkanen zoals de Lawu, maar ook de Salak bij Bogor en de Merapi bij Jogjakarta, zijn zeker uitdagende klimmen, maar ook mogelijk voor onervaren klimmers. Als je een vulkaan wilt bezoeken maar niet ver wilt lopen of klimmen zijn er ook allerlei mogelijkheden. De vulkaan Tangkuban Perahu en het kratermeer Kawah Putih (Patuha-vulkaan) bij Bandung zijn met de auto bereikbaar, net als het uitzichtpunt op de vulkaan vanaf waar je de Bromo kunt zien. Vulkanen op het Diengplateau en het kratermeer van Ijen zijn bereikbaar na een korte wandeling/klim van minder dan een uur.

Voor alle vulkanen geldt dat het droge seizoen (ongeveer april tot oktober) het meest geschikt is voor een bezoek. Sommige vulkanen en nationale parken zijn tijdens het hoogtepunt van het regenseizoen (januari-maart) niet toegankelijk. De hierboven genoemde relatief makkelijk bereikbare vulkanen zijn tijdens het regenseizoen wel gewoon toegankelijk. Houd er ook rekening mee dat nationale parken vaak gesloten zijn tijdens nationale feestdagen.

Let op! Bijna alle vulkanen op Java zijn actief. Op de website van de overheidsinstantie BNPB staan de statusniveaus van de vulkanen die niet ‘normaal’ zijn. Het hoogste dreigingsniveau is ‘Awas‘ (letterlijk ‘pas op!’: een uitbarsting is gaande of kan elk moment plaatsvinden). De andere niveaus zijn ‘Siaga‘ (letterlijk ‘standby’: er is veel activiteit, dus een uitbarsting in de komende weken is waarschijnlijk) en ‘Waspada‘ (letterlijk ‘behoedzaam’: er is meer activiteit dan normaal). Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten, en beklim een vulkaan in elk geval niet als het statusniveau ‘siaga’ of ‘awas’ is.


West-Java

De provincie West-Java heeft een groot aantal actieve vulkanen. De populairste zijn Salak en Gede rondom de stad Bogor, Tangkuban Perahu en Patuha (Kawah Putih) rondom Bandung en de losstaande vulkaan Ciremai in de buurt van Cirebon. Ook rond het hotspring-resortstadje Garut liggen allerlei vulkanen die goed te beklimmen zijn, waaronder Papandayan en Guntur.

Salak

Kawah Ratu Salak

Vulkanische gassen en felblauw zwavelwater bij de krater Kawah Ratu van de vulkaan Salak.

De vulkaan Gunung Salak (2.211 m) is vrij goed bereikbaar omdat de berg dichtbij Jakarta ligt. Salak is onderdeel van het nationaalpark Halimun-Salak. De vulkaan heeft meerdere actieve vulkanische kraters. De indrukwekkende grote ‘koninginnekrater’ (Kawah Ratu) is vrij makkelijk bereikbaar omdat deze op maar 1.224 m hoogte ligt, en het pad ernaartoe is vanaf de ingang van het nationaal park redelijk vlak. Er zijn in het verleden meerdere keren bezoekers omgekomen door de vulkanische gassen van de kraters, en er wordt aangeraden niet langer dan een uur bij de krater te blijven. Als je verder klimt naar de top van de berg is het uitzicht helaas niet zo mooi als bij veel van de andere vulkanen, omdat het zicht wordt beperkt door de dichte bebossing. De krant Jakarta Post heeft de berg Salak de bijnaam ‘vliegtuigkerkhof’ gegeven: er zijn tussen 2002 en 2012 zeven vliegtuigen gecrasht op de berg, grotendeels doordat er rond de berg sprake is van veel turbulentie en plotseling veranderende weersomstandigheden.
➡️ Salak ligt net ten zuidwesten van de stad Bogor. Er zijn meerdere toegangspunten voor het nationaal park, die te bereiken zijn per taxi of angkot (minibusje).
🛃 Het nationale park is gesloten tijdens het regenseizoen (januari-maart), in augustus, tijdens nationale feestdagen en wanneer slecht weer voorspeld wordt. Een toegangsbewijs voor het nationaal park kost volgens de officiële website voor buitenlandse toeristen Rp150.000 (€ 10,50) per dag; in de praktijk lijken veel bezoekers niets of minder te hoeven betalen.
↗️ De gebruikelijke route naar het hoogste punt (‘Salak 1′) is vanaf toegangspunt Cimelati. Vanaf daar is het zo’n 5 uur klimmen naar de top. Een simpelere populaire tocht is vanaf het toegangspunt bij Javana Spa resort naar de Kawah Ratu. Deze redelijk vlakke wandeling kan heen en terug in 3 tot 4 uur gedaan worden.
ℹ️ Officiële website: HalimunSalak.org | Klimroutes: GunungBagging.com.

Gede

Javaanse edelweiss

Javaanse edelweiss op de Gunung Gede.

De tweelingvulkanen Gunung Gede (2.958 m) en Gunung Pangrango (3.019 m) liggen in het nationale park Gede-Pangrango ten zuidoosten van de stad Bogor. Langs de noordkant van de vulkanen loopt de beroemde bergpas van Puncak met veel toeristische attracties. De Gede wordt meer beklommen dan de Panrango, omdat die laatste meer bebost is waardoor het uizicht minder mooi is. De meeste bezoekers doen twee dagen over de tocht naar Gede en terug, en kamperen dus een nacht. Ervaren klimmers kunnen binnen twee dagen beide toppen beklimmen.
➡️ Er zijn zes officiële toegangspunten van het nationale park, waarvan die bij de botanische tuin van Cibodas de grootste en populairste is. Cibodas is (zonder files) 3 uur rijden vanaf Jakarta. Bussen op de route van Bogor naar Cianjur rijden via Cibodas.
🛃 Het nationale park is gesloten tijdens het regenseizoen (januari-maart), in augustus, tijdens nationale feestdagen en wanneer slecht weer voorspeld wordt. Je moet officieel twee dagen voor je klim een vergunning aanvragen bij het parkkantoor in Cibodas (Rp155.000, € 11). De vergunning is geldig voor twee dagen en een nacht. Buitenlanders mogen officieel de vulkanen alleen met een gids beklimmen.
↗️ Het parkkantoor in Cibodas ligt of 1.250 m hoogte. Vanaf daar is het zo’n 2½ uur lopen naar een warmwater-waterval (2.100 m). Een uur verder is de kampeerplek Kandang Badak, waar ook een drinkwaterbron is. Vanaf de kampeerplek is de klim naar Pangrango en terug 3 uur voor ervaren klimmers, naar Gede iets minder. Op beide bergen zijn ook hoger nog kampeerplekken, maar daar is geen drinkwater.
ℹ️ Officiële website: GedePangrango.org | Meer foto’s/info: Nationaal park op steenworp afstand van Jakarta | Klimroutes: GunungBagging.com.

Tangkuban Perahu

Tangkuban Perahu

Tijdens het weekend en lokale vakanties is het vaak druk op de kraterrand van Tangkuban Perahu.

De Tangkuban Perahu is een van de populairste en makkelijkste vulkanen om te bezoeken. Je kunt per auto de rand van de grote krater Kawah Ratu op 1.830 meter hoogte bereiken; vandaar dat het ook wel de ‘drive-in volcano’ genoemd wordt. Bij de parkeerplaats bij de kraterrand heb je een mooi uitzicht over de rokende grote krater en zijn verschillende warungs en souvenirwinkeltjes. De kleinere krater Kawah Domas ligt iets lager langs de berg, een halfuur lopen vanaf de weg. Hier vind je verschillende kleine warme bubbelende en rokende zwavelbronnen waar je ook in kunt zitten. In het dorp Ciater, niet ver van de vulkaan, vind je ook hotspring-resorts.
➡️ Zo’n 20 km ten noorden van Bandung, makkelijk te bereiken per taxi/huurauto of per angkot (minibusje) van Bandung naar Lembang en een andere angkot van Lembang tot de toegangspoort onder aan de berg.
🛃 Toegang is voor buitenlandse toeristen Rp200.000 (€ 14) per persoon op doordeweekse dagen en Rp300.000 (€ 21) in het weekend. Voor Indonesiërs gelden lagere prijzen.
↗️ Vanaf de toegangspoort tot de parkeerplaats bij de kraterrand met de auto (toegang per auto Rp25.000, € 1,75) of met een shuttlebusje (retour p.p. Rp7.000, € 0,50). Vanaf de parkeerplaats kun je in 3 à 4 uur rond de grote kraters lopen, inclusief het hoogste punt op 2.084 meter.
ℹ️ Officiële website: TWATangkubanParahu.com | Klimroutes: GunungBagging.com.

Patuha

Overzicht kawah putih

Overzicht over het kratermeer van Kawah Putih.

De vulkaan Patuha ligt ten zuiden van Bandung, bij het stadje Ciwidey. De top ligt op 2.434 meter, maar omdat de parkeerplaats op 2.200 meter hoogte ligt is de top niet moeilijk te bereiken. Veel mensen gaan echter niet naar de top, maar naar de ‘witte krater’ Kawah Putih vlakbij de parkeerplaats. Dit is een felblauwgekleurd kratermeer dat in de koloniale tijd door de Nederlanders als zwavelmijn gebruikt werd. Bij de krater zijn nog enkele oude gebouwtjes en tunnel te vinden, en ook een paar graven. De top van de vulkaan ligt iets hoger bij de andere krater. Hier is weinig uitzicht omdat er een dicht bos is. In de buurt van Ciwidey zijn verder heel veel aardbeienplantages te vinden die ook te bezoeken zijn.
➡️ 40 km ten zuiden van Bandung. Reken met een taxi of huurauto op 2 tot 3 uur rijden. Je kunt ook met een busje vanaf busterminal Leuwi Panjang in Bandung naar Ciwidey, en vanaf daar met een angkot (minibusje) naar de toegangspoort van de Kawah Putih.
🛃 Toegang Rp50.000 (€ 3,50) voor buitenlandse toeristen, Rp20.000 voor Indonesiërs.
↗️ Je kunt met de auto omhoog tot aan de parkeerplaats bij de Kawah Putih (per auto Rp150.000, € 10,50), of met een shuttlebusje (retour p.p. Rp15.000, € 1,05). Vanaf de parkeerplaats kun je eventueel in 2 uur naar het hoogste punt van de vulkaan en terug lopen.
ℹ️ Meer foto’s: Het witte kratermeer van Ciwidey | Klimroutes: GunungBagging.com.

Ciremai

Gunung Ciremai

Een groep Indonesische klimmers op Gunung Ciremai, ver boven de wolken.

De vulkaan Ciremai is met 3.078 m de hoogste berg van West-Java en de hele berg geldt als een nationaal park. De vulkaan is omringd door het laaglandgebied van noordelijk Java. Vanaf boven is er een schitterend uitzicht richting de Javazee, de vulkaan Slamet in het zuidoosten en de vele vulkanen rond Bandung in het zuidwesten.
➡️ De vulkaan ligt 30 km ten zuidwesten van de stad Cirebon. Er zijn drie toegangspunten. Die in Linggajati (oost) en Palutungan (zuidoost) zijn te bereiken vanaf het stadje Kuningan, die in Apuy (west) vanaf het stadje Majalengka.
🛃 Je moet je registreren bij een van de drie toegangspunten (‘pos tiket’). Toegang Rp50.000 (€ 3,50). In elk geval in Apuy en Linggajati kun je een lokale gids regelen.
↗️ De (relatief) makkelijkste route is vanaf Apuy, vanaf waar de klim naar de kraterrand ongeveer 5 tot 7 uur duurt. De klim vanaf Linggajati is steiler en langer. Er zijn geen of weinig waterbronnen op de route. Iets onder de top is een geschikte kampeerplek (bekend als Pos 6). Eenmaal boven op de kraterrand kun je in ongeveer 1½ uur rondom lopen.
ℹ️ Officiële website: TNGCiremai.com | Kaart van klimroutes: Google Maps | Klimroutes: GunungBagging.com.


Centraal-Java

In de provincie Centraal-Java zijn meer dan 10 vulkanen, waaronder de beroemde en zeer actieve vulkaan Merapi ten noorden van de stad Jogjakarta. Vlakbij is ook de hogere maar minder actieve Merbabu. Een populaire toeristische attractie is het Diengplateau. Vanaf deze hoogvlakte zijn meerdere vulkanen makkelijk te beklimmen. Bij het Diengplateau zijn ook nog de hogere vulkanen Sumbing en Sindoro te vinden. In het westen van de provincie is er verder nog de Slamet, de een na hoogste vulkaan van Java, en op het noordelijke schiereiland bij Jepara is er de slapende vulkaan Muria.

Merapi

Merapi jeep tour

Zicht op de Merapi vanaf de zuidkant, waar veel toeristen een ‘lava-tour’ met een Jeep doen. Beklimmen kan alleen vanaf de noordkant.

De Merapi (2.930 m) wordt gezien als de meest actieve vulkaan van Indonesië. Er zijn geregeld uitbarstingen, en de meest recente grote uitbarsting was in 2010 (er vielen meer dan 350 doden). Sinds die uitbarsting mag de vulkaan alleen nog beklommen worden vanaf de noordkant, vanaf het dorpje Selo op 1.500 m hoogte. Bij dit dorp vind je het ‘basiskamp’ genaamd New Selo en ook lokale gidsen. De meesten die de Merapi beklimmen doen dit ’s nachts (met zaklampen). Zo heb je minder last van de brandende zon, op de top zijn ’s ochtends vroeg de zwaveldampen minder sterk dan ’s middags, en zo kun je op de top genieten van de zonsopkomst. Een andere manier om de vulkaan Merapi te bezoeken is met een ‘lavatour’ in een Jeep vanaf het dorp Kaliurang aan de zuidkant. Daarmee kom je natuurlijk niet in de buurt van de top, maar kun je heel goed de effecten van de uitbarstingen zien, waaronder uitgestrekte lava-brokstukken en verwoeste dorpen.
➡️ Basiskamp New Selo is over de weg ruim 50 km vanaf Jogjakarta (je moet om de berg heen rijden). Met het OV moet je eerst een bus nemen in de richting van Magelang, tot het kruispunt van Muntilan. Vanaf daar gaan er angkots (minibusjes) en pickup-trucks richting Selo. Deze rijden normaal alleen overdag en als er voldoende passagiers zijn. Je kunt Selo ook vanaf de oostkant benaderen, vanuit de stad Solo (ook ongeveer 50 km).
🛃 Een toegangsbewijs bij New Selo kost 5.000 rupiah (€ 0,35). Een gids is niet verplicht, maar zeker als je ’s nachts klimt zeer aan te raden. Gidsen zorgen ook voor zaklampen en vaak voor een maaltijd en een plek om uit te rusten voordat de klim begint.
↗️ Vanaf New Selo is het ongeveer 5 uur klimmen naar de top. Vertrek rond middernacht of iets later om voor zonsopgang boven te zijn. Houd er rekening mee dat er geen waterbronnen op de berg zijn, en dat het ’s nachts erg koud kan zijn.
ℹ️ Klimroute: GunungBagging.com.

Merbabu

Merbabu camping

Er zijn meerdere geschikte kampeerplaatsen in de buurt van de top van de Merbabu.

De Merbabu ligt net ten noorden van de Merapi. Met 3.145 m is de Merbabu hoger, maar veel minder bekend omdat de vulkaan in tegenstelling tot de Merapi nauwelijks actief is. De Merbabu kan ook beklommen worden vanaf Selo (net als de Merapi), maar ook vanaf het dorpje Tekelan (Kopeng) aan de noordkant van de berg. Omdat er richting de top weinig bebossing is zijn de uitzichten vanaf de Merbabu adembenemend, onder andere in de richting van de stad Semarang en de Javazee en richting de Merapivulkaan.
➡️ Voor het basiskamp Selo (zuidkant), zie de route naar de Merapi. Het parkkantoor Tekelan bij Kopeng (noordkant) is te bereiken per angkot (minibusje) vanaf Salatiga langs de hoofdweg tussen Solo en Semarang.
🛃 Je moet je registreren bij een van de basiskampen, zoals het parkkantoor Tekalan (Kopeng) of basiskamp ‘Pak Parman’ in Selo. Een toegangsbewijs kost 10.000 rupiah (€ 0,70) en er kan gevraagd worden om een kopie van je paspoort.
↗️ De aanbevolen route is omhoog vanaf Kopeng en naar beneden via de steilere zuidelijke route naar Selo. Vanaf Kopeng is het ongeveer 7 uur klimmen naar de top. De afdaling naar Selo duurt ongeveer 4 uur. De hele tocht is mogelijk in een dag, maar de meeste mensen kamperen op de top.
ℹ️ Officiële website: TNGunungMerbabu.org | Klimroutes: GunungBagging.com.

Dieng

Sikunir Dieng

Vanaf de ‘heuvels’ van het Diengplateau, zoals Sikunir, zijn veel hoge vulkanen in de omgeving te zien.

Het vulkanencomplex van Dieng is een gebied bestaande uit de hoogvlakte van het Diengplateau omringd door meerdere vulkanen. Omdat het plateau zelf al erg hoog ligt (ruim 2.000 m) zijn de omringende vulkanen vrij makkelijk te beklimmen. Zo beklimmen veel mensen in een halfuur de Sikunir (2.463 m) voor zonsopkomst, en is de iets hogere Prahu/Prau (2.590 m) te beklimmen in twee uur. Het Diengplateau en het nabije stadje Wonosobo zijn voor Indonesische begrippen bijzonder omdat het er fris is, met overdag temperaturen onder de 20 graden en ’s nachts onder de 10. Dit maakt de regio ook geschikt voor het verbouwen van allerlei typen groenten die niet goed tegen tropische hitte kunnen.
➡️ Het stadje bij het Diengplateau, Wonosobo, is makkelijk te bereiken per rechtstreekse bus vanuit onder andere Jakarta, Semarang, Purwokerto, Solo en Jogjakarta. Reken vanuit Jakarta op 12 uur reistijd, vanuit Jogjakarta 4 uur. Vanaf Wonosobo rijden er minibusjes naar het dorp Dieng midden in het hoogland.
🛃 Registreren is niet nodig.
↗️ Vanuit het dorp Dieng kun je de Prau beklimmen. Het startpunt voor de korte klim naar Sikunir heet Sembungan en is per scootertaxi in 20 minuten te bereiken vanaf Dieng.
ℹ️ Klimroutes: GunungBagging.com.


Oost-Java

Verreweg de bekendste vulkaan van Oost-Java, en wellicht heel Indonesië, is de Bromo. Het beklimmen van de Bromo is vrij eenvoudig, en het beroemde uitzichtspunt op de naastgelegen vulkaan Penanjakan is nog makkelijker te bereiken. In hetzelfde nationaal park bevindt zich ook de vulkaan Semeru. In het westen van de provincie op de grens met Centraal-Java is de Lawu, die naar verhouding (voor een vulkaan van meer dan 3.000 meter hoog) goed te beklimmen is. Helemaal in het oosten van de provincie is er de Ijen met het beroemde zwavelmeer. Enkele andere bekende vulkanen in Oost-Java worden vanwege de moeilijkheidsgraad minder vaak beklommen. Bij de Raung (laatste uitbarsting in 2015) is de kraterrand redelijk goed bereikbaar in een tocht van een dag, maar voor de top is ook rotsklimmen nodig. Ook de beklimming van Kelud is lastig en vanwege de geregelde activiteit is de vulkaan vaak verboden terrein. Ook de lagere, slapende vulkaan Baluran op het noordoostpuntje van Java wordt maar weinig beklommen, omdat het pad vaak overgroeid en moeilijk begaanbaar is, en de beheerders van het nationaal park meestal geen toestemming geven voor het beklimmen.

Lawu

Lawu uitzicht

Uitzicht vanaf de vulkaan Lawu.

De vulkaan Lawu ligt precies op de grens van Centraal- en Oost-Java. De vulkaan is 3.265 m hoog, en de berg wordt wel gezien als de makkelijkst te beklimmen piek van meer dan 3 km hoog van Java. Het is mogelijk om in één dag op en neer te gaan, maar veel mensen kamperen een nacht op de berg. Het is ’s nachts wel erg koud op de berg: vaak rond het vriespunt. Er zijn drie routes naar de top van de berg: vanaf het noordwesten (Candi Cetho) en vanaf het zuiden (vanaf Cemoro Kandang in Centraal-Java en vanaf Cemoro Sewu in Oost-Java). De route vanaf Cemoro Sewu is het meest gangbaar. Omdat de berg vrij vaak beklommen wordt, ook door Indonesische studenten, zijn er meer ‘voorzieningen’ dan op andere vulkanen. Zo is het pad grotendeels ‘verhard’ met stenen en rotsen en is er dichtbij de top een warung (winkeltje) waar drinken verkocht wordt. De laatste uitbarsting van de Lawu was in 1885.
➡️ De dichtstbijzijnde dorpen met voorzieningen zoals hotels zijn Tawangmangu aan de Centraal-Java-zijde en Sarangan aan de Oost-Java-zijde. Tawangmangu is per bus te bereiken vanaf de stad Solo (1½ uur). Vanaf de oostkant rijden er bussen van de stad Madiun naar Magetan, en vanaf daar minibusjes naar Sarangan. Tussen Tawangmangu en Srangan rijden ook minibusjes, via de startpunten Cemoro Kandang en Cemoro Sewu.
🛃 Bij de startpunten moet je je registreren en 15.000 rupiah (€ 1) betalen.
↗️ De startpunten Cemoro Sewu en Cemoro Kandang liggen niet ver van elkaar. De route vanaf Cemoro Sewu is iets korter, steiler en meer ‘verhard’; die vanaf Cemoro Kandang langer en minder steil, maar soms lastiger begaanbaar door aardverschuivingen. De route vanaf Candi Cetho is minder gebruikelijk, en een gids is daar aan te raden.
ℹ️ Klimroutes: GunungBagging.com | Kaartje van klimroutes: via GunungBagging.com.

Bromo

Bromovulkaan

Zicht vanaf Penanjakan met linksvoor de rokende Bromo, midden-voor de Batok en op de achtergrond de hoge Semeru.

De Bromo (2.329 m) is de populairste vulkaan van Indonesië om te bezoeken, en ook een van de makkelijkste. De Bromo is onderdeel van het nationaal park Bromo Tengger Semeru, waar verder naast de Semeru (zie hieronder) ook onder andere de Batok (2.470 m) en Penanjakan (2.753 m) deel van uitmaken. De meesten die de Bromo bezoeken gaan ’s ochtends voor zonsopkomst naar de Penanjakan, waar een uitzichtpunt is met zicht op onder andere de Bromo, de ‘zandzee van Tengger’ en op de achtergrond de Semeru. Het uitzichtpunt is eenvoudig te bereiken per Jeep (vanaf Cemoro Lawang of met een tour vanuit andere steden), maar je kunt het ook te voet bereiken: het is twee uur klimmen vanaf Cemoro Lawang. Na zonsopkomst bezoeken veel toeristen ook de Bromo zelf, via een tochtje door de zandzee en langs een hindoetempel.
➡️ Omdat Bromo een populaire toeristische attractie is bieden reisbureaus tours aan vanuit plaatsen zoals Malang, Surabaya en Jogjakarta. Om het dorpje Cemoro Lawang zonder tour te bereiken neem je een minibusje vanaf de stad Probolinggo. Minibusjes vertrekken onregelmatig (’s ochtends vaker dan ’s middags) en de reistijd is ongeveer 2 uur. Probolinggo zelf is makkelijk te bereiken per bus of trein.
🛃 Officiële toegangsprijs (voor buitenlanders) voor het nationaal park is 220.000 rupiah op weekdagen en 320.000 rupiah in het weekend.
↗️ Het uitzichtpunt op de Penanjakan kun je ‘beklimmen’ per Jeep, of vanaf Cemoro Lawang in twee uur te voet. De Bromo zelf is te bereiken met een wandeling door de zandzee van minder dan een uur, maar delen zijn ook te doen per scootertaxi of per paard.
ℹ️ Klimroutes: GunungBagging.com | ‘Bromo without a tour’: BemyTravelMuse.com.

Semeru

Ranu Kumbolo.jpg

Kampeerplek bij het meer Ranu Kumbolo op de klimroute naar de top van de Semeru.

De Semeru is een actieve vulkaan en met 3.676 m de hoogste berg van Java. Sinds 1967 spuwt de vulkaan bijna continu wolken van vulkanische as uit. Het beklimmen van de vulkaan is in principe veilig, maar in het verleden zijn er verschillende keren klimmers omgekomen, vooral doordat ze te dicht bij de krater met giftige dampen kwamen. De Semeru is onderdeel van hetzelfde nationale park als de Bromo, maar is veel lastiger te bezoeken en beklimmen. De beklimming duurt zeker 2 dagen (inclusief de terugweg voor de meesten 3 dagen).
➡️ Het beginpunt van de beklimming is het dorpje Ranu Pani. De dichtsbijzijnde stad is Malang. Vanaf daar kun je een Jeep huren naar Ranu Pani, maar de goedkopere optie is een minibusje naar Tumpang en vanaf daar een scootertaxi of deeltaxi-Jeep naar Ranu Pani. Reistijd vanaf Malang naar Ranu Pani is ongeveer 3 uur. Het is ook mogelijk om Ranu Pani te bereiken vanaf Cemoro Lawang bij Bromo, te voet (4 uur) of per scootertaxi via de zandzee.
🛃 Semeru is niet toegankelijk tijdens het regenseizoen (januari-maart). In Ranu Pani moet je de toegangsprijs voor het nationaal park betalen (net als bij Bromo). Voor het beklimmen van de Semeru moet je een kopie van je paspoort achterlaten. Bij het parkkantoor wordt je bagage gecheckt of je de juiste kleding en benodigdheden bij je hebt. Ook moet je een gezondheidsverklaring hebben (o.a. om te bewijzen dat je bloeddruk niet te hoog is). De gezondheidsverklaring kun je krijgen bij dokters in Tumpang of Malang (maar niet in Ranu Pani zelf).
↗️ In Ranu Pani zijn gidsen en porters. Vanaf Ranu Pani leidt een route van zo’n 16 kilometer via het meer Ranu Kumbolo en het basiskamp Kalimati naar het kamp Arcopodo op 2.912 m hoogte. Bij al deze drie plekken kun je kamperen, al staat het meer bekend om de kou ’s nachts. Veel mensen overnachten twee keer, voor de derde ochtend vroeg vanaf Arcopodo naar de top van de Semeru te gaan. De beklimming is hier zeer steil en vaak glad en duurt ongeveer 3 uur. De terugweg vanaf de top naar Ranu Pani kan in één lange dag.
ℹ️ Klimroute: GunungBagging.com | Meer informatie: TripInAsia.com.

Ijen

Ijen

Het kratermeer van Ijen, met op de voorgrond een zwavelmijnwerker.

De Ijen is een vulkaan (2.443 m) in het uiterste oosten van Java. Het is onderdeel van een vulkaancomplex met de nabije hogere Merapi (een naamgenoot van die in Centraal-Java; deze is 2.799 m) en de 25 kilometer verderop gelegen Raung. Ijen is vooral bekend om de Ijenkrater (Kawah Ijen). Het felblauwe kratermeer is een van de zuurste meren ter wereld. Rond het meer wordt zwavel gewonnen, dus je kunt de mijnwerkers manden vol zwavelblokken naar beneden zien dragen. De krater is vrij makkelijk en snel te bereiken. Als je ook de Merapi wilt beklimmen heb je minimaal een volle dag nodig. Veel mensen bezoeken de Ijen overdag, maar ook ’s nachts is het zeer de moeite waard met blauw vuur (ontbrandend zwavelgas) en vervolgens een mooie zonsopkomst.
➡️ Het beginpunt van de klim naar IJen en Merapi is Pos Paltuding. Dit is te bereiken vanaf Bondowoso in het westen en Banyuwangi aan de kust in het oosten (hier vertrekken de veerboten naar Bali). Vanaf Bondowoso kun je met een OV-busje naar het dorp Sempol. Voor het laatste stuk naar Pos Paltuding, en ook vanaf Banyuwangi, kun je het beste per huurauto of scootertaxi gaan.
🛃 De krater wordt geregeld afgesloten als de overheid het te onveilig acht. Volg de instructies van het personeel bij Pos Paltuding op. Bij Pos Paltuding betaal je de toegangsprijs van (voor buitenlanders) 100.000 (€ 7) op weekdagen of 150.000 rupiah (€ 10,50) in het weekend. Bij deze post vind je ook gidsen, maar zeker als je alleen naar de kraterrand gaat heb je die niet nodig.
↗️ Vanaf Pos Paltuding loopt een pad van 3 kilometer naar de kraterrand, vanaf waar je een mooi zicht op het kratermeer hebt. Vanaf hier kun je een steil pad naar beneden volgen richting het meer zelf (ongeveer een half uur). Geef hier voorrang aan de mijnwerkers die zware ladingen zwavel dragen. Bij het meer kan ademen lastig zijn door de zwaveldampen. De beklimming van de Merapi (vanaf de kraterrand van Ijen) is langer en lastiger. Kamperen dichtbij de top is mogelijk. Er zijn geen waterbronnen op Ijen of Merapi, dus neem water mee vanaf Pos Paltuding.
ℹ️ Klimroute: GunungBagging.com | Meer informatie: TripInAsia.com.


Lees ook…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s