Veerboot Java-Bali en aansluitende bussen/treinen

Laatste update: 7 september 2017 (meer vluchten van Jakarta naar Banyuwangi Airport)

Java en Bali zijn de twee meest bezochte eilanden van Indonesië. De zeestraat die de twee eilanden scheidt is op het smalste punt maar 2,5 km breed, dus de overtocht met de veerboot is snel en makkelijk. In dit artikel een overzicht van de veerbootverbinding inclusief ticketprijzen, en hoe je per trein of bus de beide veerboothavens kunt bereiken.

Inhoudsopgave

Kaart veerboot Java Bali.png

Overzichtskaartje van de veerboot Ketapang (Java) – Gilimanuk (Bali) en omgeving.


De veerboot tussen Java en Bali

Veerboot Java Bali

Veerboot tussen Java en Bali. Op de achtergrond de haven Ketapang en het vulkaancomplex van Ijen (zie ‘Vulkanen beklimmen op Java‘).

Veerboten tussen Java en Bali steken de zeestraat tussen de eilanden over op een van de smalste punten. De veerboten van het staatsbedrijf ASDP Indonesia Ferry varen 24 uur per dag. Er gaat in beide richtingen elke 20 tot 30 minuten een veerboot. De overtocht duurt gewoonlijk 45 minuten tot een uur, maar inclusief in- en uitschepen duurt het vaak aanzienlijk langer.

Aan de zijde van Java ligt de haven Ketapang zo’n 10 km ten noorden van de stad Banyuwangi. Aan de zijde van Bali ligt de haven Gilimanuk op het westelijke puntje, net ten zuiden van het Nationaal Park West-Bali en ruim 100 km ten noordwesten van de provinciehoofdstad Denpasar.

Tarieven veerboot Java-Bali

De prijs van de overtocht per veerboot is heel laag. Een enkele reis kost minder dan een halve euro. Indien je met een vervoermiddel reist betaal je alleen voor het vervoermiddel en niet voor de passagiers. De onderstaande tarieven zijn geldig vanaf mei 2017.

  • Volwassene: 6.500 rupiah (€ 0,42)
  • Kind: 4.500 rupiah (€ 0,29)
  • Fiets (incl. passagier): 7.500 rupiah (€ 0,48)
  • Scooter/motor (incl. max. 4 passagiers): 24.000 rupiah (€ 1,55)
  • Auto (incl. max. 8 passagiers): 159.000 rupiah (€ 10,23)

Tickets kopen

Het is mogelijk om online tickets te kopen via de website van ASDP: tiket.indonesiaferry.co.id (grotendeels alleen in het Indonesisch of gebroken Engels). Betaling kan bij kleine bedragen alleen via Indonesische bankoverschrijving of via een Indonesische geldautomaat. Het is daarom een stuk makkelijker om de tickets gewoon te kopen bij het loket bij de haven, waar je met contant geld terecht kunt.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Veerboten in Indonesië hebben een slecht imago en scheepsongelukken komen vrij regelmatig voor. Desalniettemin gaat het meestal goed, en de honderden overtochten per week zijn bijna altijd zonder problemen. De laatste scheepsramp op de route Ketapang-Gilimanuk vond plaats in maart 2016, toen een veerboot zonk waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Zie ook het artikel ‘Is Indonesië veilig? (reisadvies)‘.

Er is geen precieze dienstregeling, maar de veerboten gaan zeer regelmatig dus je hoeft in principe nooit lang te wachten op een boot. Rondom de belangrijkste feestdagen (het Suikerfeest en Kerstmis) is het vaak erg druk en zijn de wachttijden langer, zeker als je met een voertuig op de boot wilt. Tijdens de Balinese Dag van de Stilte (Nyepi) ligt al het verkeer op Bali stil, dus ook de veerboten van en naar het eiland. Bij slecht weer en hoge golven (vooral tijdens de regentijd) wordt het veerbootverkeer heel soms stilgelegd, maar eigenlijk nooit voor langer dan een paar uur.


Reizen van/naar de veerboothaven Ketapang (Java)


De veerboothaven Ketapang ligt zo’n 10 kilometer ten noorden van het centrum van de stad Banyuwangi. Banyuwangi is te bereiken per bus, per trein en per vliegtuig. Het Google Maps-kaartje laat de locaties zien van de veerboothaven, de busterminals, de stations en de lokale luchthaven.

Per bus naar Banyuwangi

Banyuwangi heeft twee grote busterminals voor langeafstandsbussen: busterminal Sritanjung, zo’n 3 km ten noorden van de veerboothaven en busterminal Brawijaya aan de zuidkant van de stad, 12 km van de veerboothaven. Er rijden stadsbussen die de busterminals verbinden met elkaar en met de veerboothaven Ketapang.

Er rijden regelmatig bussen naar Banyuwangi, vooral vanuit de provinciehoofdstad Surabaya. De bussen vertrekken in Surabaya vanaf busterminal Purabaya en doen er gewoonlijk ongeveer 7 à 8 uur over. Alle bussen rijden via Probolinggo (de dichtstbijzijnde stad vanaf de Bromovulkaan) en dan ofwel via de kust langs Situbondo, of door het binnenland langs Jember. Er is geen duidelijke vaste dienstregeling, maar overdag rijdt er normaal zeker elk uur wel een bus. Tickets kosten ongeveer 100.000 rupiah (€ 7). Naast de bussen vanuit Surabaya rijden er ook, minder regelmatige, bussen vanuit andere delen van Java, zoals uit Jogjakarta, Bandung, Jakarta en Semarang. De reistijden zijn vaak wel erg lang!

Bus Jakarta Bali

Bus op de route van Jakarta naar Bali (en zelfs nog verder naar Lombok en Sumbawa).

Behalve de bussen die Banyuwangi als eindstation hebben zijn er ook rechtstreekse bussen van Java (bijvoorbeeld Surabaya of Jakarta) naar Bali (meestal busterminal Mengwi bij Denpasar). Bij tickets voor deze bussen zit de veerboot inbegrepen. De bussen stoppen soms bij een van de busterminals van Banyuwangi, maar je kunt anders ook uitstappen bij de haven (in Ketapang of aan de overzijde in Gilimanuk). De prijs van een busticket Surabaya-Denpasar is ongeveer 150.000 rupiah (€ 10), Jakarta-Denpasar ongeveer 400.000 rupiah (€ 26). Bustickets zijn in de meeste gevallen te koop bij (de assistent van) de chauffeur.

Per trein naar Banyuwangi

Station Banyuwangi Baru

Station Banyuwangi Baru, op loopafstand van de veerboothaven.

In en rondom de stad Banyuwangi zijn meerdere spoorwegstations, waarvan de belangrijkste station Banyuwangi Baru (‘nieuw Banyuwangi’) is. Dit station ligt vlakbij de veerboothaven, op zo’n 10 minuten lopen of 5 minuten per riksja. Station Karangasem aan de westkant van de stad ligt het dichtst bij het stadscentrum. Station Rogojampi ligt 10 km ten zuiden van de stad en is het station het dichtst bij het vliegveld.

De trein vanuit Surabaya doet er naar Banyuwangi ruim 6 uur over. Treintickets naar Banyuwangi vanaf Surabaya kosten ongeveer 150.000 tot 200.000 rupiah (€ 9,50-13) voor de meest luxe eksekutif-klasse, 100.000 tot 150.000 rupiah (€ 6,50-9,50) voor de bisnis-klasse en 50.000 tot 100.000 rupiah (€3,25-6,50) voor de ekonomi-klasse. Zie het artikel ‘Treinreizen op Java‘ voor informatie en over het kopen van tickets.

trein Mutiara Timur in Surabaya.PNG

Trein Mutiara Timur Siang vertrekt vanuit Surabaya (foto: Flickr/Bang Ricki VanDirjo Sepur44)

Er rijden twee types treinen naar Banyuwangi. De trein met de naam Mutiara Timur (‘parel van het oosten’) is een gecombineerde trein van de eksekutif– en bisnis-klasse die twee keer per dag rijdt op de route van en naar Surabaya. De overige treinen zijn allemaal goedkopere ekonomi-klasse treinen (wel met airconditioning) van en naar verschillende bestemmingen. In het onderstaande overzicht staan alleen de treinen die nuttig zijn voor toeristen: die van en naar Surabaya, Malang en Jogjakarta. Alle treinen stoppen ook in de Probolinggo (de dichtstbijzijnde stad vanaf de Bromovulkaan) en Jember. Daarnaast rijden er nog enkele langzamere stoptreinen naar Jember en Surabaya.Alle treinen staan in de boekingssystemen onder zowel de naam als het nummer.

Treinnaam (nr.), klasse
Vertrek Aankomst
naar station Banyuwangi Baru
Mutiara Timur Malam (89)
eksekutif & bisnis
22:00 (Surabaya SGU*)
23:58 (Probolinggo)
01:50 (Jember)
04:15**
Mutiara Timur Siang (87)
eksekutif & bisnis
09:00 (Surabaya SGU)
11:04 (Probolinggo)
12:57 (Jember)
15:20
Sri Tanjung (194/195)
ekonomi AC
07:00 (Jogjakarta LPN*)
14:00 (Surabaya SGU*)
16:20 (Probolinggo)
18:10 (Jember)
20:50
Tawang Alun (208/205)
ekonomi AC
16:05 (Malang)
19:00 (Probolinggo)
21:00 (Jember)
23:50
vanaf station Banyuwangi Baru
Tawang Alun (206/207)
ekonomi AC
05:00 07:32 (Jember)
09:36 (Probolinggo)
12:35 (Malang)
Sri Tanjung (196/193)
ekonomi AC
06:30 09:05 (Jember)
10:52 (Probolinggo)
13:01 (Surabaya SGU*)
19:25 (Jogjakarta LPN*)
Mutiara Timur Siang (88)
eksekutif & bisnis
09:00 11:22 (Jember)
13:16 (Probolinggo)
15:17 (Surabaya SGU*)
Mutiara Timur Malam (90)
eksekutif & bisnis
22:00** 00:24 (Jember)
02:14 (Probolinggo)
04:17 (Surabaya SGU*)
* SGU = station Surabaya Gubeng. LPN = station Jogjakarta Lempuyangan en dus niet het centraal station van Jogjakarta.
** De trein Mutiara Timur Malam biedt in beide richtingen aansluiting op een busdienst van en naar Denpasar op Bali. Voor deze route is een ‘treinticket’ te koop die geldig is voor de gehele reis inclusief trein, bus en veerboot. Lees meer over deze optie onder bij Treinticket van Java naar Bali.

Als je met de trein naar Banyuwangi wilt vanuit andere steden op Java zoals Jakarta, Bandung of Semarang moet je (minimaal) een keer overstappen, meestal in Surabaya (zie ook Reizen van Jakarta naar Surabaya). De totale treinreis van Jakarta naar Banyuwangi duurt minimaal 19 uur. Let daarbij op dat niet alle treinen vanuit bijvoorbeeld Jakarta stoppen op station Surabaya Gubeng, maar vaak alleen op station Surabaya Pasarturi. De afstand tussen deze twee stations is ongeveer 4 km.

Per vliegtuig naar Banyuwangi

Blimbingsari Airport BWX

Vliegtuigen van Wings Air en Garuda Indonesia op het vliegveld van Banyuwangi.

Het is eenvoudig om naar het eiland Bali zelf te vliegen: Ngurah Rai International Airport (DPS) bij Denpasar is een van de grootste luchthavens van Indonesië. Een andere optie is echter ook om naar het vliegveld van Banyuwangi te vliegen. Vanaf daar kun je dan na een korte overtocht per veerboot naar (Noordwest-)Bali.

Het vliegveld van Banyuwangi heet Blimbingsari Airport (BWX) en ligt zo’n 15 km ten zuiden van het stadscentrum. Er rijden bussen van DAMRI op de route van het vliegveld via busterminal Brawijaya naar de veerboothaven Ketapang (en verder naar busterminal Sritanjung). Een ticket kost 20.000 rupiah (€ 1,30). De reistijd van de luchthaven naar de veerboothaven is ongeveer 45 minuten tot een uur, en de bus rijdt overdag ongeveer een keer per uur. Een andere optie is natuurlijk om per taxi te gaan.

De luchthaven van Banyuwangi wordt aangedaan door zes vluchten per dag, waarvan drie uit Surabaya en drie uit Jakarta. Lees meer algemene informatie op ‘Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië‘.

  • Garuda Indonesia: twee keer per dag van en naar Surabaya (SUB) en dagelijks van en naar Jakarta (CGK)
  • NAM Air: twee keer per dag van en naar Jakarta (CGK)
  • Wings Air: dagelijks van en naar Surabaya (SUB)

Reizen van/naar de veerboothaven Gilimanuk (Bali)

De veerboothaven Gilimanuk ligt op het westelijke puntje van Bali bij het gelijknamige dorp. Ten noorden van Gilimanuk, aan de overkant van een kleine baai, ligt het Nationaal Park West-Bali. Vanuit Gilimanuk lopen twee wegen naar de rest van Bali. De hoofdweg loopt langs de westkust naar Negara en verder richting het zuiden van het eiland, waar de provinciehoofdstad Denpasar, de luchthaven en de meeste toeristische plaatsen liggen. Daarnaast loopt er een weg in oostelijke richting langs de noordkust naar onder andere het strand van Lovina en de stad Singaraja.

Per bus van/naar Gilimanuk

bus Denpasar Jember

Er rijden veel verschillende bussen tussen Denpasar en Gilimanuk, waarvan veel ook doorrijden naar Java.

Het openbaar vervoer op Bali is lang niet zo uitgebreid als op Java. Wel rijden er regelmatig bussen en minibusjes op de route tussen de veerboothaven en de stad Denpasar. Als je van Gilimanuk naar de belangrijkste toeristische bestemmingen reist (zoals Ubud, Sanur, Kuta of Seminyak) kun je het beste de bus naar Denpasar nemen en vanaf daar een taxi.

De reistijd tussen Gilimanuk en Denpasar is gewoonlijk ongeveer 3½ tot 4½ uur en een gangbare prijs voor een ticket is 35.000 rupiah (€ 2,25) voor bussen zonder airco, iets duurder mét airco. De belangrijkste busterminal van Denpasar is busterminal Mengwi, zo’n 15 km ten noorden van het centrum. Veel bussen rijden echter (ook) naar de oude busterminal Ubung, omdat deze veel dichter bij de stad ligt (4 km ten noorden van het centrum), al is dit officieel niet toegestaan voor langeafstandsbussen. Vanaf beide busterminals rijden minibusjes (op Bali genaamd ‘bemo‘) op verschillende routes in de stad en omgeving. Daarnaast rijdt er ook een stadsbus van het Trans Sarbagita-netwerk (lijn 8) naar het stadscentrum en het vliegveld, of kun je een taxi of scootertaxi nemen. Zie ook het artikel ‘Aankomst op Bali Airport (en taxi’s)‘.

Naast de bussen tussen Gilimanuk en Denpasar rijden er ook (minder frequente) bussen naar andere bestemmingen op Bali, vooral Singaraja en de veerboothaven van Padangbai, waar de veerboten naar Lombok vertrekken. Let op dat de veerboot 24 uur per dag gaat, maar de bussen naar veel bestemmingen niet! Zeker bussen en minibusjes naar minder gangbare bestemmingen rijden vaak alleen ’s ochtends en ’s middags.

In plaats van het zoeken van een bus in Gilimanuk kun je dat ook al in Ketapang doen. Veel bussen vanaf daar rijden naar Denpasar (vaak op doorreis vanuit bijvoorbeeld Jakarta of Surabaya). Bij een busticket zit in dat geval de overtocht per veerboot inbegrepen. Voor de reis vanuit Denpasar (busterminal Mengwi) naar Java geldt natuurlijk hetzelfde. Je kunt ook gebruikmaken van de dagelijkse bus tussen Denpasar en Ketapang met aansluiting op de trein naar Surabaya (zie hieronder).


Treinticket van Java naar Denpasar (Bali)

treinbus route Java Bali

Route van de trein en bus Surabaya-Denpasar met geïntegreerd ticket.

Ondanks dat er geen treinen rijden op Bali, is het toch mogelijk om een ‘treinticket’ te kopen naar Denpasar, de hoofdstad van Bali. Zo’n geïntegreerd ticket is geldig voor de trein op Java tot station Banyuwangi Baru en vanaf daar een bus tot Denpasar, inclusief overtocht per veerboot.

Het geïntegreerde ticket is alleen één keer per dag mogelijk in combinatie met de trein Mutiara Timur Malam. Voor combinaties van de bus naar Bali met de trein Mutiara Timur Siang of andere treinen heb je twee losse tickets nodig (zie boven bij Reizen naar Ketapang).

van Surabaya naar Denpasar
Deze mogelijkheid bestaat voor de trein Mutiara Timur Malam (89) die om 22:00 uit Surabaya (station Gubeng) vertrekt en ’s ochtends om 4:15 aankomt op station Banyuwangi Baru. Vervolgens wacht daar een DAMRI-bus (met airconditioning) die om 5:00 vertrekt en volgens schema in 5½ uur naar Denpasar rijdt (inclusief overtocht per veerboot). De aankomsttijd in Denpasar is 11:30 lokale tijd (1 uur tijdverschil).

van Denpasar naar Surabaya
De DAMRI-bus vertrekt om 14:45 vanuit Denpasar vanaf het DAMRI-kantoor aan de Jalan Diponegoro 149 in het centrum en rijdt via de busterminals Ubung en Mengwi richting de veerboot en dan naar station Banyuwangi Baru. Volgens het schema doet de bus er 7¾ uur over met een aankomsttijd om 21:30 lokale tijd, maar vaak gaat het sneller. De trein Mutiara Timur Malam (90) vertrekt om 22:00 en komt om 4:17 in de ochtend aan op station Gubeng in Surabaya.

Vanaf andere stations

De optie van het geïntegreerde treinticket is mogelijk van en naar station Surabaya en alle andere stations die worden aangedaan door de trein Mutiara Timur Selatan, zoals Probolinggo (bij de Bromovulkaan) en Jember. Je kunt daarnaast natuurlijk ook een extra ticket toevoegen vanaf een ander station op Java. De beste aansluitende trein vanuit en naar Jakarta is de Argo Bromo Anggrek (let op: deze trein komt in Surabaya aan op een ander station, namelijk Pasarturi).

Ticket kopen

Ticketprijzen zijn afhankelijk van de klasse (bisnis of eksekutif) en het moment van kopen. De prijzen voor een enkele reis liggen tussen de 190.000 en 290.000 rupiah (€ 12-18). Tickets zijn te boeken via de website van de Indonesische spoorwegen (tiket.kereta-api.co.id), of via websites zoals tiket.com en traveloka.com, die ook in het Engels beschikbaar zijn en buitenlandse creditcards accepteren. Zie het artikel ‘Treinreizen op Java‘ voor informatie en over het kopen van tickets.

Voor reizen vanaf Java is het ook mogelijk om het ticket te kopen op het station. Voor reizen vanaf Bali is het mogelijk om het ticket te kopen bij het kantoor van DAMRI of bij een van de busterminals.


Lees ook…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s