Reizen van Jakarta naar Surabaya (vliegtuig, trein of bus)

Laatste update: 10 mei 2019 (nieuwste dienstregelingen en prijzen)

Jakarta en Surabaya zijn de twee grootste steden van Indonesië, de een gelegen aan de westkant van Java, de ander aan de oostkant. De afstand tussen de hoofdstad en de ‘heldenstad’ is zo’n 750 kilometer. Voor het reizen van Jakarta naar Surabaya zijn het vliegtuig en de trein goede opties, en ook de bus is een mogelijkheid.

Jakarta Surabaya reisopties plaatje.png

De opties (inhoudsopgave)

  • Per vliegtuig: de snelste optie, met een vluchttijd van ongeveer anderhalf uur. Er zijn tientallen vluchten per dag en tickets kosten meestal niet meer dan € 100. Vanaf de luchthavens Soekarno-Hatta en Halim.
  • Per trein: een paar rechtstreekse treinen per dag, zowel overdag als ’s nachts. De reistijd van de snelste treinen is 9 uur. Prijzen liggen tussen € 10 en € 30, afhankelijk van de reisklasse.
  • Per bus: trager dan de trein en ook nauwelijks goedkoper.
  • Per PELNI-schip: nog trager en niet goedkoper, maar wel avontuurlijk.
Jakarta Surabaya reisopties.png
Ligging van Jakarta en Surabaya op het eiland Java, met weg- en spoorverbindingen en vliegvelden. Naar verwachting duurt het nog een paar jaar voordat er snelwegen zijn op de hele route van Jakarta naar Surabaya.

Met het vliegtuig van Jakarta naar Surabaya

Garuda op vliegveld CGK
Een vliegtuig van Garuda Indonesia op Soekarno-Hatta Airport bij Jakarta.

Er gaan zeer frequente vluchten van Jakarta naar Jogjakarta van verschillende maatschappijen.Het is zelfs de op 8 na drukste vliegverbinding ter wereld, met in 2016 bijna 4 miljoen passagiers. Dat is meer dan twee keer zoveel als de drukste ‘Nederlandse’ vliegroute, tussen Schiphol en de Londense luchthaven Heathrow.

In totaal zijn er ongeveer 70 vluchten per dag vanaf twee verschillende luchthavens in Jakarta naar het vliegveld van Surabaya (2019). De geplande vluchtduur is meestal ongeveer anderhalf uur.

De meeste vluchten vertrekken vanaf Soekarno-Hatta International Airport (luchthavencode ‘CGK‘), waar ook alle internationale vluchten landen. Zie ook het artikel ‘Aankomst en overstappen op Jakarta Airport‘. Er gaan ook regelmatig vluchten naar Surabaya vanaf de tweede luchthaven van Jakarta, Halim Perdanakusuma Airport (‘HLP‘). Dit vliegveld ligt dichter bij het stadscentrum. In Surabaya komen alle vluchten aan op Juanda International Airport (‘SUB‘).

Maatschappij
CGK – SUB (T*)
HLP – SUB
Opmerkingen
Garuda Indonesia16x/dag (T3) 
Batik Air9x/dag (T1c)11x/dag 
Citilink10x/dag (T1c)5x/daglow cost
Lion Air11x/dag (T1a)low cost
Sriwijaya Air5x/dag (T2f)
AirAsia2-3x/dag (T2f)low cost

T* = Terminal van Soekarno-Hatta International Airport waar de vluchten vertrekken en aankomen, zie ook ‘Aankomst en overstappen op Jakarta Airport‘.

Er zijn gewoonlijk genoeg tickets beschikbaar tot een dag van tevoren. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De goedkoopste vliegtickets (enkele reis Jakarta-Surabaya) zijn vaak ongeveer 1.000.000 rupiah (€ 60) bij de low cost-maatschappijen. Garuda Indonesia en Batik Air zijn full service-maatschappijen en meestal wat duurder, maar indien meerdere weken vooraf geboekt hebben ook deze maatschappijen vaak tickets voor minder dan € 100 beschikbaar. Rond vakantieperiodes (vooral rondom het Suikerfeest en Kerstmis) stijgen de prijzen flink en zijn tickets vaak uitverkocht.

Tickets zijn te koop via de websites van de luchtvaartmaatschappijen (zie ‘Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië‘), of gebruik een zoekmachine zoals Skyscanner.nl of het Indonesische Traveloka.com.


Met de trein van Jakarta naar Surabaya

Argo Anggrek.jpg
De trein Argo Anggrek rijdt in Centraal-Java pal langs de noordkust.

Er gaan dagelijks 9 rechtstreekse treinen van Jakarta naar Surabaya. De drie snelste treinen rijden over de rechtstreekse ‘noordkustroute’ via Semarang en doen er ongeveer 9 uur over. De overige treinen zijn langzamer (soms tot wel 15 uur reistijd) vanwege omwegen via bijvoorbeeld Jogjakarta, of omdat ze stoppen bij veel meer tussenstations.

De ticketprijs voor de trein (enkele reis) van Jakarta naar Jogjakarta is ongeveer 400.000 tot 500.000 rupiah (€ 25-30) voor de luxere eksekutif-klasse treinen. Een enkele reis in de bisnis-klasse kost ongeveer 300.000 rupiah (€ 19) en de ekonomi-klasse is het goedkoopst met ongeveer 100.000 tot 200.000 (€ 6-12) voor een enkele reis. Er is sinds 2018 ook de meest luxe luxury-klasse. Ticketprijzen liggen boven de miljoen (€60). Alle rechtstreekse treinen tussen Jakarta en Surabaya hebben airconditioning. Zie het artikel ‘Treinreizen op Java‘ voor meer informatie en over het kopen van tickets.

Eksekutif trein
Een coupé van de eksekutif-klasse.

De luxere eksekutif-klasse treinen vertrekken in Jakarta vanaf station Gambir midden in het centrum. De treinen van de andere klassen vertrekken vaak vanaf station Pasar Senen, iets meer naar het oosten. Zie ‘Openbaar vervoer in Jakarta (overzicht en tickets)‘ voor informatie over OV binnen de stad, ook naar deze twee stations.

In Surabaya komen nagenoeg alle treinen uit het westen (en dus ook uit Jakarta) aan op station Pasar Turi aan de westkant van het centrum. Het andere grote station van de stad ligt ten zuiden van het centrum en heet Gubeng; daar vertrekken treinen in zuidelijke en oostelijke richting (zoals treinen richting Banyuwangi en Bali). De afstand tussen stations Pasar Turi en Gubeng is ongeveer 4 km.

Alle treinen staan in de boekingssystemen onder zowel een naam als een nummer. Let op dat sommige treinen midden in de nacht aankomen in Surabaya. In het onderstaande overzicht staan alleen de treinen die de route Jakarta-Surabaya afleggen in minder dan 12 uur. Daarnaast zijn er nog de langzamere treinen Bangunkarta, Bima en Gayabaru.

Trein (nr.), klasseJakarta (v)Surabaya (a)
Argo Bromo Anggrek* (2), eksekutif en luxury9:30 (Gambir)18:30 (Pasar Turi)
Jayabaya (144), eksekutif en ekonomi13:00 (Pasar Senen)0:05 (Pasar Turi)
0:35 (Gubeng)
Kertajaya (178), ekonomi14:00 (Pasar Senen)1:40 (Pasar Turi)
Gumarang (78), eksekutif en bisnis15:45 (Pasar Senen)3:04 (Pasar Turi)
Sembrani (48), eksekutif 19:15 (Gambir)5:43 (Pasar Turi)
Argo Bromo Anggrek* (4), eksekutif en luxury21:30 (Gambir)6:30 (Pasar Turi)
Trein (nr.), klasseSurabaya (v)Jakarta (a)
Argo Bromo Anggrek* (1), eksekutif en luxury8:00 (Pasar Turi)17:00 (Gambir)
Jayabaya (143), eksekutif en ekonomi13:49 (Gubeng)
14:03 (Pasar Turi)
1:34 (Pasar Senen)
Gumarang (77), eksekutif en bisnis15:30 (Pasar Turi)2:36 (Pasar Senen)
Sembrani (47), eksekutif17:50 (Pasar Turi)4:15 (Gambir)
Argo Bromo Anggrek* (3), eksekutif en luxury20:00 (Pasar Turi)5:00 (Gambir)
Kertajaya (177), ekonomi21:00 (Pasar Turi)8:40 (Pasar Senen)

* = aanbevolen (de twee Argo Bromo Anggrek-treinen zijn het meest modern en comfortabel, met de snelste reistijd en de minste tussenstops).


Met de bus van Jakarta naar Surabaya

bus Pahala Kencana.png
Pahala Kencana is een van de busbedrijven op de route Jakarta-Surabaya.

Er rijden regelmatige bussen tussen Jakarta en Surabaya. De reistijd hangt af van de route, het aantal tussenstops, en vooral de verkeersdrukte. Onder normale omstandigheden kun je rekenen op een reistijd per bus van Jakarta naar Surabaya van tussen de 18 en 22 uur. De meeste bussen rijden via de rechtstreekse route: vanaf Jakarta over de tolweg richting het oosten tot voorbij Cirebon, en verder over de noordkustroute tot Surabaya. Sommige bussen wijken van de directe route af om onderweg in andere steden passagiers op te pikken. De reistijd kan ook sterk oplopen door verkeersdrukte, vooral rond feestdagen waaronder het Suikerfeest en Kerstmis.

De busreis kost tussen ongeveer 200.000 rupiah (voor de goedkoopste ekonomi-klasse) en 350.000 (voor de luxe eksekutif-klasse bussen), dus zo’n €13-22. Bijna alle bussen op deze route hebben airconditioning.

In Jakarta vertrekken de bussen vanaf allerlei verschillende busterminals en de kantoren van busbedrijven. Enkele van de terminals met regelmatige bussen naar Surabaya zijn Kalideres in West-Jakarta, Lebak Bulus in Zuid-Jakarta en Kampung Rambutan in Oost-Jakarta. Bussen vertrekken de hele dag door, maar verreweg de meeste hebben een vertrektijd in de ochtend en het begin van de middag. In Surabaya komen de meeste bussen aan bij busterminal Purabaya (ook genaamd Bungarasih) in het zuiden van de stad.


Per PELNI-schip van Jakarta naar Surabaya

Pelnischip
Een schip van PELNI.

Een andere alternatieve reismogelijkheid tussen Jakarta en Surabaya is het PELNI-schip. Dit zijn de langeafstandsschepen die door de gehele Indonesische archipel varen. Verschillende PELNI-routes beginnen in Jakarta en gaan via Surabaya naar Oost-Indonesië (bijvoorbeeld Makassar, Ambon en Jayapura). De prijs ligt op 235.000 rupiah (€ 14) voor een enkele reis (prijspeil 2018). Er is alleen ekonomi-klasse. De ticketprijs is dus iets hoger dan voor de ekonomi-klasse in treinen en bussen, en de vaartocht duurt met ongeveer 24 uur langer dan dezelfde tocht per trein en bus. Per schip reizen tussen Jakarta en Surabaya heeft daarmee niet echt een voordeel ten opzichte van de overige reismogelijkheden, behalve dat het avontuurlijk is.

PELNI-schepen tussen Jakarta en Surabaya varen gemiddeld ongeveer 1 à 2 keer per week. Het vertrek in Jakarta is in de haven van Tanjung Priok, en in Surabaya is de aankomst in de haven van Tanjung Perak. Zie voor meer informatie over het kopen van tickets het artikel ‘Reizen per PELNI-schip door Indonesië (routes en tickets)‘.


Lees ook…

2 Reacties op “Reizen van Jakarta naar Surabaya (vliegtuig, trein of bus)

    • Bedankt voor uw suggestie. Ik heb de mogelijkheid van PELNI toegevoegd. Ik denk dat het voor de meeste mensen geen goede optie is omdat het lang duurt, de boot niet regelmatig gaat, en ook niet goedkoper is, maar het is natuurlijk wel een avontuurlijke optie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s