Feestdagen in Indonesië 2018

Indonesië heeft in 2018 vijftien officiële nationale feestdagen (libur nasional). Daarnaast zijn er vijf dagen als algemeen verlof (cuti bersama) aangewezen. In dit artikel een overzicht van de data dat de Indonesische feestdagen in 2018 plaatsvinden.

Feestdagen 2018 klein.png

Update: zie ook de Feestdagen in Indonesië 2019.

Gevolgen van feestdagen

Tijdens Indonesische nationale feestdagen zijn in principe alle werknemers vrij en zijn scholen en overheidsinstellingen gesloten. Winkels, restaurants en eetstalletjes zijn echter wel gewoon open. Veel nationale feestdagen zijn religieuze feestdagen, en de aanhangers van de andere religies vieren die dag dan niet, maar zijn wel vrij.

Het grootste effect van nationale feestdagen is verkeerschaos. Er staan (vooral op Java) vaak lange files naar toeristische attracties, winkelcentra, pretparken, en dergelijke, en rond feestdagen zijn trein- en vliegtickets vaak uitverkocht. Dit is extra erg als de feestdag op een vrijdag of maandag valt, waardoor er een lang weekend is.

De belangrijkste feestdag van het jaar is het Suikerfeest. Rondom het Suikerfeest zijn veel winkels en eetstalletjes vaak wel gesloten, omdat de eigenaren en werknemers die dagen naar hun geboortedorp terugreizen. Tijdens deze periode is de verkeerssituatie in grote delen van Indonesië vaak dramatisch. Meer informatie over de achtergronden van de Indonesische feestdagen is te vinden in het artikel ‘Nationale feestdagen van Indonesië‘.

Pasen en Pinksteren zijn geen officiële feestdagen, maar wel vrije dagen omdat deze feesten altijd op zondag vallen. Paasmaandag, pinkstermaandag en tweede kerstdag worden in Indonesië niet gevierd.

Feestdagen in 2018

Datum (2018) Feestdag
maandag 1 januari Nieuwjaarsdag (Tahun Baru Masehi)
vrijdag 16 februari Chinees nieuwjaar (Tahun Baru Imlek) ☯
zaterdag 17 maart Dag van de stilte (Nyepi) 🕉️ [1]
vrijdag 30 maart Goede Vrijdag (Jumat Agung) ✝️
zaterdag 14 april Nachtreis (Isra Mi’raj) ☪️
dinsdag 1 mei Dag van de arbeid (Hari Buruh) [2]
donderdag 10 mei Hemelvaart (Kenaikan Yesus Kristus) ✝️
dinsdag 29 mei Boeddha’s verjaardag (Waisak) ☸️ [3]
vrijdag 1 juni Pancasila-dag (Hari Lahir Pancasila)
woensdag 16 mei t/m donderdag 14 juni vastenmaand (Ramadan)
woensdag 13 t/m dinsdag 19 juni vrije dagen rondom het Suikerfeest (cuti bersama) [4]
vrijdag 15 juni Suikerfeest (Idul Fitri of Lebaran) ☪️ [5]
vrijdag 17 augustus Onafhankelijkheidsdag (Hari Kemerdekaan)
zaterdag 18 augustus t/m zondag 2 september Aziatische Spelen 2018 [6]
woensdag 22 augustus Offerfeest (Idul Adha) ☪️
dinsdag 11 september Islamitisch Nieuwjaar (Tahun Baru Hijriyah) ☪️
dinsdag 20 november Geboortedag van de Profeet (Maulid Nabi Muhammad) ☪️
maandag 24 december vrije dag voor kerstmis (cuti bersama) [4]
dinsdag 25 december Kerstmis (Hari Natal) ✝️

Voetnoten

☪️ Islamitische feestdag: gevierd in nagenoeg heel Indonesië, maar minder nadrukkelijk in het hindoeïstische Bali en de christelijke delen van Noord-Sumatra, Noord-Sulawesi, Oost-Nusa Tenggara, de Molukken en Papoea.
✝️ Christelijke feestdag: vooral gevierd in de christelijke delen van Noord-Sumatra, Noord-Sulawesi, Oost-Nusa Tenggara, de Molukken en Papoea.
🕉️ Hindoeïstische feestdag: vooral gevierd op Bali en delen van Lombok.
☸️ Boeddhistische feestdag: nagenoeg alleen gevierd bij de Borobudur-tempel en enkele andere boeddhistische tempels.
Chinese feestdag: vooral gevierd door de Chinese minderheid, die vooral leeft in de grote steden op Java en delen van Sumatra en Kalimantan.

[1] Tijdens Nyepi komt het eiland Bali geheel tot stilstand. Alle winkels en restaurants zijn dicht, het is niet toegestaan om de weg op te gaan, het vliegveld is gesloten en veerboten varen niet. Zie ook Bali tot stilstand voor Dag van de Stilte.
[2] Op de dag van de arbeid houden arbeiders vaak grote demonstraties. In de grote steden, vooral in Jakarta, leidt dit vaak tot grote verkeersopstoppingen.
[3] Tijdens Waisak is de Borobudur-tempel niet toegankelijk voor toeristen. Wel kun je aanwezig zijn bij de festiviteiten rondom de tempel. Houd rekening met grote drukte.
[4] De Indonesische overheid wijst jaarlijks enkele dagen van cuti bersama (gezamenlijk verlof) aan. Dit zijn geen nationale feestdagen, maar alle ambtenaren en scholieren zijn vrij, en de meeste bedrijven gaan ook dicht.
[5] Het Suikerfeest is de belangrijkste feestdag van het jaar. Bijna iedereen is in deze periode een week vrij, en veel mensen reizen terug naar hun geboortedorp. Er staan dan zeer lange files, trein- en vliegtuigtickets zijn ver van tevoren uitverkocht, en er staan lange wachtrijen voor veerboten. Het is af te raden om in deze periode op Java (en in mindere mate Sumatra) over de weg te reizen, en aan te raden om vlieg- of treintickets maanden vooraf te boeken. Zie ook Mudik: jaarlijkse volksverhuizing.
[6] De Aziatische Spelen van 2018 zijn het grootste sportevenement ooit gehouden in Indonesië. De Spelen vinden plaats in Jakarta en Palembang (Zuid-Sumatra). In en rondom deze steden zal het naar verwachting zeer druk zijn in deze periode.

Lees ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s