Liga 1: Bhayangkara kampioen, Bali United naar Champions League

Het eerste seizoen van de Indonesische voetbalcompetitie Liga 1 is afgerond, met Bhayangkara FC uit Bekasi gekroond tot kampioen. Omdat Bhayangkara geen licentie heeft van de Aziatische voetbalfederatie (AFC), gaat nummer 2 Bali United volgend jaar naar de Aziatische Champions League.

Eindstand

Liga 1 Indonesie kaart

Aan de voetbalcompetitie van 2017 deden 18 clubs mee. Na 34 speelronden is Bhayangkara FC, spelend in Bekasi, gekroond tot kampioen. Zowel Bhayangkara als Bali United eindigden het seizoen met 68 punten, maar vervolgens wordt er gekeken naar het onderling resultaat. Bhayangkara had thuis met 3-2 gewonnen van Bali, en op Bali werd het 1-3.

# club punten
1 Bhayangkara FC (Bekasi, West-Java) 68
2 Bali United (Gianyar, Bali) 68
3 PSM Makassar (Zuid-Sulawesi) 65
4 Persija Jakarta (Centraal-Jakarta) 61
5 Madura United (Pamekasan, Oost-Java) 60
6 Persipura Jayapura (Papoea) 60
7 Barito Putera (Banjarmasin, Zuid-Kalimantan) 53
8 Borneo FC (Samarinda, Oost-Kalimantan) 52
9 Arema FC (Malang, Oost-Java) 49
10 Mitra Kukar (Kutai Kartanegara, Oost-Kalimantan) 43
11 Sriwijaya FC (Palembang, Zuid-Sumatra) 42
12 PS TNI (Bogor, West-Java) 42
13 Persib Bandung (West-Java) 41
14 Persela Lamongan (Oost-Java) 40
15 Perseru Serui (Japen, Papoea) 37
16 Semen Padang (West-Sumatra) 35
17 Persiba Balikpapan (Oost-Kalimantan) 27
18 Persegres Gresik United (Oost-Java) 10

Aziatische competities

AFC Champions LeagueOm aan de Aziatische voetbalcompetities te mogen deelnemen moet een club een AFC-licentie bezitten (net als voor Europees voetbal een UEFA-licentie nodig is). Na alle problemen voor het Indonesische voetbal voorafgaand aan dit seizoen (zie ook het artikel over het begin van de Liga 1) hadden maar vijf clubs zo’n licentie gekregen: Arema FC, Bali United, Madura United, Persib Bandung en Persija Jakarta.

De kampioen plaatst zich voor de Aziatische Champions League, maar omdat Bhayangkara geen licentie heeft schuift deze plek door naar Bali United. Bali United heeft zich gekwalificeerd voor de eerste voorronde (16 januari 2018), waarin het moet spelen tegen de kampioen van Myanmar, de kampioen van de Filippijnen of de nummer 2 van Singapore. Als dat gewonnen wordt moeten ook nog de tweede voorronde (23 januari) en play-offs (30 januari) gewonnen worden om het hoofdtoernooi (de groepsfase) te bereiken.

De nummer 2 van de competitie (in dit geval dus de volgende club met een AFC-licentie) plaatst zich voor de groepsfase van de AFC Cup, de Aziatische variant van de Europa League. Dit is Persija Jakarta. Indonesië heeft twee plaatsen in de groepsfase van de AFC Cup. De tweede plek wordt ingenomen door Bali United als deze club zich niet plaatst voor de groepsfase van de Champions League. Als Bali United zich wel plaatst voor de Champions League dan wordt de tweede plek in de AFC Cup ingenomen door Madura United.

Degradatie en promotie

De drie laagstgeklasseerde ploegen degraderen voor volgend seizoen naar de Liga 2: Semen Padang, Persiba Balikpapan en Persegres Gresik United. Deze drie clubs zullen voor de Liga 1 van 2018 vervangen worden door de drie winnaars van de Liga 2 ‘knockout round’ die later dit jaar gespeeld wordt. Er zijn nog acht clubs die kans maken op promotie: Persis Solo, PSS Sleman, Cilegon United, PSIS Semarang, Persita Tangerang en Persibat Batang (allemaal op het eiland Java) en PSMS Medan en PSPS Riau (op het eiland Sumatra).

Topscorer

Bachdim Comvalius Velden Bali United.jpg

Topscorer Sylvano Comvalius beeldt de Amsterdamse andreaskruisen uit met ploeggenoten en mede-Amsterdammers Irfan Bachdim en Nick van der Velden.

Topscorer van de Liga 1 van 2017 is geworden Sylvano Comvalius. Deze 30-jarige Nederlander is geboren in Amsterdam, speelde in de jeugd onder andere bij Ajax, en scoorde dit seizoen 37 keer voor Bali United! De nummers 2 en 3 op de topscorerslijst zijn de Brazilianen Marclei Santos van Mitra Kukar (24 doelpunten) en Beto Gonçalves van Sriwijaya FC (22). Ook de Nederlander Wiljan Pluim van PSM Makassar staat met 12 doelpunten nog net in de top 10.

Toeschouwersaantallen

Het gemiddelde toeschouwersaantal van de wedstrijden was dit seizoen met een kleine 9.000 per wedstrijd niet al te hoog. Er zitten echter grote verschillen tussen de verschillende clubs. Bij de traditieclubs Persija Jakarta en Persib Bandung zitten er vrij veel mensen op de tribune: gemiddeld 23.000 bij Persija en 18.000 bij Persib. Ook Bali United, waar het (half-)Nederlandse viertal Sylvano Comvalius, Nick van der Velden, Irfam Bachdim en Stefano Lilipaly furore maakte, was het gemiddelde met 14.350 redelijk hoog.

 

De hoogste toeschouwersaantallen waren er bij sommige thuiswedstrijden van Persib Bandung. Voor de derby tegen Persija was het stadion met 36.600 toeschouwers nagenoeg uitverkocht. Gewoonlijk zitten er bij thuiswedstrijden van Persija in Jakarta ook zeker zo veel toeschouwers op de tribune. Vanwege een verbouwing aan het stadion moest Persija dit jaar echter uitwijken naar een stadion in voorstad Bekasi, met een maximale capaciteit van 30.000.

Zie ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s