Tips voor hotels in Pangandaran en Batu Karas

Pangandaran is wellicht de beroemdste strandplaats van de zuidkust van Java. Je kunt er goed golfsurfen, er is een mooi natuurgebied en enkele mooie stranden en er is een vismarkt waar je goed kunt eten. Zo’n 30 km naar het westen, aan de andere kant van de baai, ligt het rustigere dorpje Batu Karas. Tussen beide plaatsen in vind je enkele bezienswaardigheden waaronder de Green Canyon. Er is een groeiend aantal hotels, homestays en bungalows in Pangandaran, Batu Karas en omgeving.

zandstrand-pangandaran

Het ‘witte strand’ (Pantai Putih) op het schiereilandje van Pangandaran.

De meeste standaardhotels kosten ongeveer 350.000 tot 700.000 rupiah (€ 20-40) per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt, maar er zijn ook veel goedkopere homestays (bed & breakfasts). Er zijn een paar wat duurdere hotels, maar je betaalt in Pangandaran en Batu Karas nergens de hoofdprijs. Alle in dit overzicht genoemde hotels hebben (zeer) goede online reviews.

De prijzen (in euro’s) die bij de verschillende hotels genoemd worden zijn alleen een indicatie. Je betaalt natuurlijk in Indonesische rupiah, waardoor de prijs sowieso afhankelijk is van de wisselkoers. Verder kunnen de prijzen variëren per seizoen of het moment van boeken. Omdat Pangandaran (en in mindere mate Batu Karas) ook populair zijn bij lokale toeristen is het extra druk in het weekend en tijdens nationale feestdagen. Dan kunnen hotels dus volgeboekt zijn, of worden prijzen verhoogd.

Inhoudsopgave

Zie voor meer informatie ook de artikelen Reizen naar Pangandaran (trein, bus of vliegtuig) en Overzicht: de stranden van Java.


Oriëntatie

Kaart Pangandaran.jpg

Kaartje van het schiereiland van Pangandaran. Klik voor een grotere versie.

Het toeristische gedeelte van Pangandaran ligt op een klein schiereiland met stranden aan de west- en oostkant. Op de kop van het schiereiland ligt een natuurgebied met jungle, en rondom enkele witte zandstranden. De stranden die geschikt zijn voor zwemmen en surfen liggen aan de westkant, dus dit is ook vaar de meeste hotels zich bevinden. De vismarkt ligt aan de oostkant.

Het dorpje Batu Karas ligt ten westen van Pangandaran aan de andere kant van de baai, over de weg ruim 30 km verderop. Als je over de hoofdweg bij het strand aankomt liggen de meeste accommodaties in een strook langs het strand: linksaf tot zo’n 500 meter vanaf de splitsing en rechtsaf (over het heuveltje) zo’n 750 meter totdat de weg doodloopt.

Tussen Pangandaran liggen een paar dorpjes, het vliegveldje Nusawiru, de ‘green canyon’ Cukang Taneuh en de ‘green valley’ Citumang. Verspreid zijn hier ook enkele homestays en hotels.


Luxe hotels in Pangandaran dichtbij het strand

De luxere hotels van Pangandaran kosten over het algemeen zo’n € 30 à 40 per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Deze hotels hebben allemaal een zwembad, en liggen allemaal vlakbij (maximaal enkele minuten lopen) het westelijke strand, waar het veilig is om te zwemmen.

Nyiur Indah Beach Hotel Pangandaran

Restaurant en zwembad van Nyiur Indah Beach Hotel.

Het hotel met wellicht de beste locatie is het Nyiur Indah Beach Hotel. Het ligt meteen bij het westelijke strand, en het is nog geen twee minuten lopen naar de ingang van het natuurreservaat. De hotelkamers zelf zijn niet zo heel bijzonder maar wel schoon. In de achtertuin van het hotel is een mooi zwembad. Kamers zijn er vanaf ongeveer € 27, en voor minder dan € 40 heb je ook een familiekamer voor vier personen.

Iets verderop ligt het moderne Emerald Hotel. Dit hotel ligt niet direct aan zee, maar vanaf de hogere verdiepingen is er wel zeezicht. Het is een relatief nieuw hotel met goed-werkende airconditioning en schone kamers. Kamers kosten ongeveer € 40 per nacht. Het hotel heeft ook een luxe vierpersoons suite voor zo’n € 150

Arnawa hotel Pangandaran.jpg

Het zwembad van het hotel The Arnawa.

Een van de grootste hotels van Pangandaran is The Arnawa. Dit hotel, dat enkele jaren geleden geheel gerenoveerd is, heeft een groot zwembad en een mooi restaurant. Ook zijn de kamers hier ruimer dan gemiddeld. Vanaf het hotel is het ongeveer 4 minuten lopen naar het strand. Prijzen liggen rond de € 35 voor een tweepersoons- en € 50 voor een vierpersoonskamer, inclusief ontbijt.


Mooie goedkopere opties in Pangandaran

Ook voor minder geld kun je in Pangandaran mooie hotels vinden. Deze hotels hebben vaak geen zwembad, de badkamer is vaak zonder warm water en het ontbijt is meestal beperkter (bijvoorbeeld alleen een keuze tussen nasi goreng en pannenkoek).

Een goede optie in het goedkopere segment is Ahlen Pangandaran. Hier heb je een simpele tweepersoonskamer inclusief ontbijt voor € 15 per nacht. Dit hotel is wat verder van het westelijke strand waar je kunt zwemmen (ruim 10 minuten lopen), maar relatief dichtbij het oostelijke strand met de vismarkt en vele visrestaurants. Een vergelijkbaar hotel, iets dichter bij het strand gelegen, is Pondok Wayang. Kamers zijn er hier vanaf € 17 (of € 11 voor een eenpersoonskamer).

Bale Ku Pangandaran

Bamboehutje van Bale’ku bij de visvijver en tussen de rijstvelden.

Een mooie accommodatie buiten het centrum van Pangandaran is Bale’ku. Dit is een klein bungalowparkje met bamboehuisjes in een dorpse omgeving, zo’n 4 km vanaf het centrum en het strand. Vanaf Bale’ku kun je dus niet zo makkelijk wat gaan drinken of naar het strand in Pangandaran zelf, maar daar staat tegenover dat je in een schitterende omgeving verblijft tussen de rijstvelden en palmbomen. De bungalows kosten maar € 10 tot 15 per nacht inclusief ontbijt. De eigenaren zijn zeer hulpvaardig met bijvoorbeeld het organiseren van uitstapjes, en de gastvrouw kookt ook een heerlijke traditionele lunch of diner tegen bijbetaling.


Backpacker-homestays in Pangandaran

Mini Tiga homestay Pangandaran

Simpele maar schone kamers bij homestay Mini Tiga.

Pangandaran was oorspronkelijk vooral gericht op backpackers, en nog steeds zijn er allerlei goedkope homestays (bed & breakfasts) waar een tweepersoonskamer net onder de € 10 per nacht kost, en een kamer alleen nog minder. De homestays bevinden zich vooral bij het noordwestelijke gedeelte van het westelijke strand, waar langs het strand ook veel cafés te vinden zijn waaronder het Rambo Café en de Beach Break Bar.

Een bekende homestay is Mini Tiga Homestay waar je kunt rekenen op schone tweepersoonskamers met eigen badkamer (koud water) en inclusief ontbijt voor € 9 per nacht, of € 15 met airco. Er hangt hier echt een backpackerssfeer: het is een goede plek om andere reizigers te ontmoeten, en het personeel regelt graag activiteiten zoals surfen en dagtochten. Vergelijkbare accommodaties in hetzelfde buurtje zijn Rinjani Homestay en Mango Guesthouse.


Overnachten in Batu Karas

Batu Karas is een vissersdorp met twee stranden. Het grootste strand is het lange strand waar je tegenaan rijdt als je over de hoofdweg aan komt rijden. Als je dan rechts afslaat kom je over een klein heuveltje, en hier vind je een tweede strand (en hier loopt de weg dood). Dit is het meest populaire strand, en ook de plek waar je kunt surfen. Lopend over nog een heuveltje kun je aan de oostkant nog een strand vinden.

JavaCove hotel Batu Karas

Zeezicht vanaf het terras en zwembad van JavaCove.

Het bekendste hotel van Batu Karas, direct aan het surfstrand, is het JavaCove Beach Hotel. Kamers met ventilator zijn er hier vanaf € 25 per nacht. Luxe kamers met airco, zeezicht en ontbijt vanaf € 45 per nacht. Het hotel is modern en schoon en heeft een klein zwembad. Het restaurant van het hotel heeft alleen westers eten, maar het is het nog geen twee minuten lopen naar het rijtje warungs waar je Indonesische specialiteiten en verse vis kunt bestellen, en waar de surfers ’s avonds hun bier drinken.

Een ander mooie accommodatie is Villa Monyet Java. Dit is een bungalowparkje vlakbij het strand, vanaf de hoofdweg linksaf, zo’n 10 minuten lopen vanaf het bovengenoemde surfstrand. Een bungalow (gemaakt van bamboe) voor twee personen kost € 21 per nacht, inclusief ontbijt. Er zijn ook grotere villa’s voor 4 of 6 personen, voor ongeveer € 40 tot 50. Vlakbij ligt ook het Sunrise Resort, waar kamers zo’n € 23 kosten. Dit is het enige hotel in Batu Karas met een redelijk groot zwembad.

Ermajas Batu Karas

Bungalows van The Ermaja’s in een mooie omgeving.

In een mooi natuurlijke omgeving, iets buiten het dorp, ligt The Ermaja’s Pavilion Boutique Hotel. Het hotel ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het strand (een halfuur vanaf het surfstrand). Dit hotel in oude Javaans-koloniale stijl, schitterend vormgegeven met veel kunst, bestaat uit kamers en villa’s met fijne veranda’s rond mooie tuinen. Prijzen liggen tussen ongeveer € 30 en 70 per nacht, afhankelijk van de grootte en luxe van de kamer/villa.

Vlakbij The Ermaja’s, in dezelfde mooie omgeving, liggen ook goedkopere ‘homestay‘-opties. Een aanrader is Sadati Home Stay, waar een kamer met ventilator inclusief ontbijt € 15 kost (met airco is € 23). De eigenaren en het personeel van deze bed & breakfast zijn heel behulpzaam met het regelen van dagtrips, het lenen van fietsen, het huren van een surfplank, etc.

Wooden House Batu Karas.jpg

Wooden House, met allemaal surfplanken voor de deur.

Bij het surfstrand, rondom het JavaCove hotel, zijn ook meerdere goedkope accommodaties te vinden. Veel van de homestays en bungalows langs dit stukje strand bestaan al vele jaren en zijn beroemd onder de surfers en backpackers. Sommige surfers verblijven hier soms weken- of maandenlang. Een vierpersoons bungalow bij Bonsai Bungalows kost zo’n € 14 per nacht. De meeste goedkope accommodaties hier zijn echter vaak niet online te boeken. Als je doordeweeks buiten de vakantieperiode reist is dat ook niet nodig. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Hotel Teratai, homestay Wooden House of Buana Homestay. Ook de populaire warung/café Jesfa heeft een paar simpele kamers.


Bij de Green Canyon en Green Valley

green-canyon-pangandaran

De green canyon bij Cijulang.

Het gebied tussen Pangandaran en Batu Karas, rondom de baai, bestaat vooral uit rijstvelden, bosgebied en enkele dorpjes. Ten westen van Batu Karas ligt het dorp Cijulang, dat bekend staat om de ‘green canyon’ Cukang Taneu, een bekende toeristische attractie waar je een vaartocht kunt maken tussen de rotsen en jungle, en kunt zwemmen. Ook ligt het vliegveldje Nusawiru (soms ‘Pangandaran Airport’ genoemd) vlakbij Cijulang. In het dorp Cijulang zelf zijn geen hotels, maar bij de green canyon is wel Hotel Tirta Bahari. Dit is een vrij nieuw en modern hotel, maar eigenlijk vooral gericht op lokale toeristen. Een kamer kost zo’n € 30 per nacht.

Hau Eco Lodge green valley Pangandaran.jpg

Containerbungalow van hau Eco Lodges.

De ‘green valley’ Citumang, halverwege Pangandaran en Batu Karas, is iets minder spectaculair dan de green canyon, maar een mooie plek om te genieten van de rivier en jungle, te wandelen, te zwemmen, of ‘bodyraften’. Bij de green valley bevinden zich de Hau Eco Lodges Citumang. De ‘bungalows’ hier zijn omgebouwde zeecontainers aan de oever van de rivier. Er is expres geen wifi, omdat de bedoeling is dat je gewoon geniet van de natuurlijke omgeving. De prijzen liggen vergeleken met de hotels in Batu Karas en Pangandaran wel aan de hoge kant. Een standaard-‘container’ voor twee of drie personen kost doordeweeks ongeveer € 45, in het weekend nog meer.


Zie ook…

Een Reactie op “Tips voor hotels in Pangandaran en Batu Karas

  1. Een tip is om enigszins rekening te houden met het feit dat er veel moslims wonen al zult u dat niet aan het strand opvallen. Wel als u het dorp gaat verkennen, lopend of met een becak of ander transportmiddel. Dus draag dan iets gepastere kleding graag. Verder is de locale bevolking erg gastvrij maar soms wat opdringerig. Tenslotte zij wij allemaal rijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s