Tips voor hotels in Jogjakarta

In de stad Jogjakarta en directe omgeving zijn honderden hotels, hostels en andere onderkomens. Jogjakarta wordt ook wel gezien als de culturele hoofdstad van Java of zelfs heel Indonesië, en is een belangrijke toeristische trekpleister. In het overzicht van zo’n 25 goede hotels in en om Jogja staan zowel standaardhotels voor ongeveer 350.000 tot 900.000 rupiah (€ 20-50) per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt, als goedkopere hostels en duurdere luxehotels. Alle in dit overzicht genoemde hotels hebben (zeer) goede online reviews.

Hyatt Regency hotel Jogjakarta.jpg

Het mooie zwembad van het Hyatt Regency hotel.

De prijzen (in euro’s) die bij de verschillende hotels genoemd worden zijn alleen een indicatie. Je betaalt natuurlijk in Indonesische rupiah, waardoor de prijs sowieso afhankelijk is van de wisselkoers. Verder kunnen de prijzen variëren per seizoen of het moment van boeken.

Inhoudsopgave


Betaalbare hotels rondom de Jalan Malioboro

🏢 6 prima middenklassehotels
📍 Binnen 500 m van de Jalan Malioboro
💶 Tussen de € 20 en 50 per nacht voor een tweepersoons kamer

Malioboro Jogjakarta.jpg

De Jalan Malioboro is dag en nacht gezellig druk.

De bekendste straat van Jogjakarta is de Jalan Malioboro, die grofweg van noord naar zuid loopt van het station (Tugu) naar het sultanpaleis (Kraton). Langs en rondom deze winkelstraat, waar zich ook het Museum Fort Vredeburg bevindt, zijn er tientallen hotels in verschillende prijsklassen.

Op een uitstekende locatie in een zijstraat van de Jalan Malioboro staat het Amaris Hotel Malioboro. Omdat het hotel zich ongeveer halverwege Malioboro bevindt, zijn zowel het station als het sultanpaleis binnen een kwartier lopen bereikbaar. Amaris is een keten van vrij eenvoudige maar schone hotels in heel Indonesië. Bij het hotel is een klein zwembad. Een tweepersoonskamer inclusief ontbijt kost zo’n € 25 per nacht.

Hotel Neo Malioboro

Kamer in Hotel Neo Malioboro.

Een iets luxer hotel is Hotel Neo Malioboro. Net als Amaris is dit een keten, maar hier hebben de kamers iets meer faciliteiten zoals een koffiezetapparaat en koelkastje en is het zwembad groter. Ook heeft het hotel een restaurant. Het hotel bevindt zich meteen bij de hoofdingang van het centraal station van Jogjakarta. Het noordelijke uiteinde van de Jalan Malioboro is op 1 minuut lopen van het hotel. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is ongeveer € 35.

Grand Inna Malioboro hotel Jogjakarta.jpg

Grand Inna Hotel Malioboro.

Ook aan de noordkant van Malioboro staat het Grand Inna Hotel Malioboro. Dit hotel werd al opgericht tijdens de koloniale tijd, in het jaar 1908 als Grand Hotel De Djokdja. In de loop der jaren is het hotel meerdere keren uitgebreid, verbouwd en gerenoveerd. Nu is dit viersterrenhotel onderdeel van de Inna-groep en heeft het 222 kamers. Het hotel heeft een mooi zwembad, goed restaurant en een koloniale uitstraling. De kamers en badkamers zijn wel enigszins gedateerd. Reken op zo’n € 45 per nacht voor een tweepersoonskamer met ontbijt.

Ibis Styles hotel Jogjakarta.jpg

Dakterras met klein zwembad van Ibis Styles.

Een Europese hotelketen die hotels bij Malioboro heeft is Ibis, met ibis Malioboro en ibis Styles Yogyakarta. Het ibis-hotel is in het gebouw van winkelcentrum Mal Malioboro, waar ook allerlei winkels, cafés en restaurants zijn. Het ibis Styles-hotel staat in een zijstraat van Malioboro. Beide hotels hebben een dakterras met zwembad. De prijzen voor een tweepersoonskamer met ontbijt liggen rond de € 48 voor ibis en € 38 voor ibis Styles.

Een goedkope optie is het POP! Hotel Malioboro, net als Hotel Neo vlakbij het station. De kamers zijn hier eenvoudig maar schoon en het ontbijt is prima. Er zijn verder geen voorzieningen zoals zwembad, maar de locatie is uitstekend en voor € 22 per nacht is het een goede goedkope optie. In de buurt van Malioboro kun je ook wel nóg voordeligere opties vinden: zie hieronder enkele goede hostels en budgetpensions.


Hostels en budgetpensions bij de Jalan Malioboro

🏢 De 6 beste hostels en budgetpensions
📍 Binnen 1 km van de Jalan Malioboro
💶 Onder de € 10 per nacht voor een bed, of € 20 voor een tweepersoons kamer

In het gebied rondom Malioboro kun je ook nóg goedkopere onderkomens vinden. Zo zijn er enkele backpackershostels waar je een bed in een slaapzaal kunt boeken, of een goedkope privékamer. Ook zijn er enkele lokale pensions (met namen als homestay, B&B of guesthouse). De meeste van deze goedkope opties zitten in achterafstraatjes nét iets verder van de hoofdstraat Malioboro dan de hotels hierboven.

The Packer Lodge Jogja hostel.jpg

Bedden in een slaapzaal in The Packer Lodge.

Wel direct bij de hoofdstraat staat The Packer Lodge. Dit is een hostel dat enigszins lijkt op een capsulehotel: de bedden bevinden zich in ‘hokjes’. Zo’n soort bedstee in een slaapzaal kost € 8 inclusief ontbijt, of € 13 voor een tweepersoonsbed. Er zijn ook privékamers voor twee personen voor ongeveer € 18. De online reviews voor dit hostel zijn zeer positief, waarbij vaak wordt genoemd dat het er zeer schoon is en dat het personeel erg vriendelijk is.

Een vergelijkbaar hostel, gelegen op 3 minuten lopen van de Jalan Malioboro en 10 minuten van het station, is het Penak Malioboro Hostel. De inrichting is niet bijzonder, maar modern en schoon. Zowel de slaapzalen (€ 5 per bed) als de privékamers (€ 15 voor twee personen) hebben airco, maar die staat alleen ’s nachts aan. Een mooi punt bij dit hostel is het dakterras.

Yogyakarta BnB hostel

Gezellige woonkamer van het hostel Yogyakarta BnB.

Een andere mooie budgetoptie is Yogyakarta BnB. Dit is een voormalige ijsfabriek die is omgetoverd tot hostel/pension. Er is een slaapzaal met acht bedden en er zijn drie privékamers. Een bed kost je € 5, een tweepersoonskamer € 13, inclusief ontbijt. De faciliteiten zijn eenvoudig (geen airco, geen warm water), maar de inrichting is erg mooi, de bedden zijn goed, het ontbijt is lekker en er is een leuke sfeer. En op maar 3 minuten lopen van de Jalan Malioboro is dit natuurlijk een goede prijs!

In een ander achterafstraatje, op 10 minuten lopen van de Jalan Malioboro, staat het gezellige Kembar Guesthouse. De online reviews voor dit pension zijn heel positief, en met een prijs van € 10 voor een tweepersoonskamer (zonder ontbijt) is het erg goedkoop. Vergelijkbaar is ook D’santoso Homestay. Hier hebben de goedkoopste kamers (€ 9) geen airco, maar er zit wel een erg lekker ontbijt bij!

The Patio Yogya hotel.jpg

Binnenplaatsje van The Patio Yogya.

Een van de mooiste budgetopties in Jogjakarta is misschien wel The Patio Yogya. Dit hotel en hostel ligt direct bij het sultanpaleis en op minder dan 10 minuten lopen van de zuidkant van Malioboro. Er zijn hier bedden op slaapzalen (€ 8 per bed) en tweepersoonskamers (€ 16-20 per nacht). Alle ruimtes hebben airco en het ontbijt zit bij de prijs in. Het hotel heeft een binnenplaatsje om te relaxen (met ‘zwembadje’).


Hostels en budgetpensions bij de Jalan Prawirotaman

🏢 De 4 beste hostels en budgetpensions
📍 In de backpackersbuurt rondom de Jalan Prawirotaman
💶 Onder de € 10 per nacht voor een bed, of € 20 voor een tweepersoons kamer

Behalve rondom Malioboro zijn er ook veel goedkope opties om te overnachten rondom de straat Prawirotaman, ten zuiden van het sultanpaleis. Prawirotaman is het oorspronkelijke backpackersgebied van Jogja. Vanwege de vele hostels en goedkope restaurants gericht op (Westerse) toeristen wordt dit gebied ook wel eens aangeduid als ‘Klein Bali’. Restaurants en cafés zijn er dus genoeg in de buurt, maar de meeste bezienswaardigheden zijn iets verder weg: 2 km naar het sultanpaleis en zo’n 4 km naar het treinstation.

Abrakadabra hostel Jogja.jpg

De inrichting van Abrakadabra! is heel bijzonder, met bijvoorbeeld dit bed in een oude pick up.

In de categorie goedkope hostels voor backpackers is een mooie optie Abrakadabra! Artbnb. Deze ligt in een rustig buurtje, maar niet ver van de Jalan Prawirotaman. Een bed in een slaapzaal kost € 5 per nacht inclusief ontbijt. Daarbij zijn online-reviews heel positief over het vriendelijke personeel, de bijzondere inrichting en de leuke sfeer in het hostel. Voor wat meer privacy kun je ook kiezen voor een privékamer: dat kost € 13 voor twee personen. Er is geen airconditioning.

Een ander heel mooi en gezellig hostel is Sae Sae Hostel. Deze ligt ongeveer halverwege tussen het sultanpaleis en de Jalan Prawirotaman (naar beide zo’n 10 minuten lopen). Je hebt hier een bed in een slaapzaal voor € 5 of een tweepersoons privékamer voor € 12. Er is ook een prima ontbijt maar dat zit niet bij de prijs in. In veel reviews van dit hostel op internet wordt geschreven: “het leukste hostel waar ik ooit geweest ben!”

Happy Buddha Jogja.jpg

Gezellige plekjes om te relaxed in Happy Buddha, o.a. met hangmatten.

Happy Buddha Yogyakarta is een heel sfeervol pension direct aan de Jalan Prawirotaman. De kamers zijn vrij eenvoudig. Voor een tweepersoonskamer met ventilator (én mooie buitenbadkamer), inclusief ontbijt, betaal je € 12 per nacht. Een kamer met airco kost € 19. Een andere mooie ‘luxe’ budgetoptie bij Prawirotaman is het Aloha Hotel Yogyakarta. Kamers zijn er vanaf € 18 per nacht maar daarvoor heb je een vrij grote kamer met airco, tv en eigen badkamer, en een uitstekend ontbijt.


Luxe hotels in Jogjakarta

🏢 De 4 beste luxehotels
📍 Binnen 10 km van het centrum: de Jalan Malioboro en het sultanpaleis
💶 Tussen € 50 en 75 per nacht voor een tweepersoons kamer

Sheraton Mustika hotel Jogjakarta.jpg

Sheraton Mustika hotel.

Ook in de luxere categorie is er genoeg te kiezen in Jogjakarta. En een vijfsterrenhotel hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Een tweepersoons kamer met ontbijt in het Sheraton Mustika hotel is er al vanaf € 65 per nacht. Dit hotel ligt aan de noordoostkant van de stad, vlakbij het vliegveld. Het stadscentrum is wel wat verder weg: reken op een halfuur per taxi en nog wat langer met de bus. Het hotel heeft mooie tuinen, terrassen en zwembaden, en gasten zijn zeer positief over het uitgebreide ontbijt.

In het noorden van Jogjakarta, direct naast het grote winkelcentrum Hartono Mall, is het Yogyakarta Marriott HotelKamers in dit moderne en stijlvolle hotels zijn er vanaf zo’n € 70 per nacht. Ook in het noorden is Hyatt Regency Yogyakarta, omringd door mooie tuinen met groot zwembad en een golfbaan. Ook hier is de vanaf-prijs voor een kamer met ontbijt ongeveer € 70.

The Phoenix hotel Jogjakarta.jpg

The Phoenix Hotel.

Een erg mooi luxe hotel dat een stuk dichter bij het centrum ligt is The Phoenix MGallery by Sofitel. Vanaf hier is het zo’n 10 minuten lopen naar het station en de noordkant van Malioboro. Het hotelgebouw is een koloniaal monument uit 1918, en nog altijd is het een van de meest vooraanstaande hotels van de stad. Alles in het hotel straalt luxe uit, met veel Javaanse accenten. Een kamer inclusief ontbijt is er vanaf zo’n € 60 per nacht.

Ben je op zoek naar superluxe (met bijbehorende prijs), kijk dan eens hieronder bij het resort Amanjiwo bij de Borobudurtempel.


Hotels bij de tempels Borobudur en Prambanan

🏢 7 goede hotels rondom de tempels
📍 5 hotels bij de Borobudur en 2 bij de Prambanan
💶 In verschillende prijsklassen

Prambanan

Het tempelcomplex van Prambanan is de grootste hindoetempel van Indonesië.

Vanuit de stad Jogjakarta kun je makkelijk een uitstapje maken naar de werelderfgoedtempels Borobudur (40 km) en Prambanan (16 km). Het is echter ook mogelijk om dichterbij een van de tempels te overnachten. Een groot voordeel daarvan is dat je ’s ochtends vroeg de tempel kunt bezoeken als de grote toeristenstromen nog niet op gang zijn gekomen.

In de buurt van de Prambanantempel zijn verschillende homestays te vinden. Een van de populairste daarvan is Rumah Desa Homestay, op maar ongeveer 10 minuten lopen van de Prambanan. Een tweepersoonskamer inclusief heel goed ontbijt kost ongeveer € 30 per nacht. Iets verder weg, op zo’n 20 minuten lopen van de tempel en gelegen tussen de rijstvelden, is het sfeervolle Poeri Devata Resort Hotel. Dit hotel heeft een goed restaurant en ook een zwembad. Kamers kosten hier zo’n € 35 tot 45 per nacht.

Jaswan Inn homestay Borobudur.jpg

De tuin van Jaswan Inn, niet ver van de Borobudur.

Bij de Borobudur zijn er nog veel meer keuzes. In het dorp dat bij de tempel ligt zijn talloze homestays en hotels. In de goedkope categorie is Efata Homestay een goede optie. Vanaf hier is het minder dan 10 minuten lopen naar de Borobudur. De kamers zijn eenvoudig maar schoon, en de eigenaar is erg vriendelijk en behulpzaam. Reken op € 17 per nacht voor een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt. Net zo mooi is het iets verderop gelegen Jaswan Inn. Vanaf daar is het een kwartier lopen naar de Borobudur. Hier kost een tweepersoonskamer met ontbijt € 14, en als je alleen bent kun je voor € 7 een bed op een slaapzaal boeken.

Hele mooie accommodaties zijn de twee hotels van Rumah Dharma. Het oorspronkelijke Rumah Dharma ligt midden tussen de rijstvelden, op een kwartiertje lopen van de Borobudur. Een kamer/bungalow inclusief ontbijt kost zo’n € 43. Iets verderop, een klein halfuur lopen van de tempel, ligt het eveneens heel mooi gelegen Rumah Dharma 2 Riverside, zoals de naam aangeeft direct aan een rivier. De prijzen liggen daar rond de € 35 per kamer. Beide Rumah Dharma’s hebben een uitstekende dienstverlening en een mooi buitenzwembad. Ze zijn vaak volgeboekt dus vergeet niet vooraf te reserveren!

Amanjiwo resort Borobudur.jpg

Het superluxe resort Amanjiwo.

In de dure en luxe klasse is er het resort Amanjiwo. Dit ligt wat verder van de Borobudur (zo’n 3 km), maar vanaf het resort heb je wel een schitterend uitzicht op de tempel. De standaardprijs voor een kamer ligt hier rond de € 700, maar daarvoor heb je dan ook een grote suite met privétuin. Voor suites met uitzicht op de Borobudur en/of met eigen zwembad liggen de prijzen nog hoger. De online recensies voor dit resort zijn ook zeer positief, maar er hangt dus wel een prijskaartje aan.


Zie ook…

2 Reacties op “Tips voor hotels in Jogjakarta

  1. Wij verbleven vorig en dit jaar april in hotel Griya Wijilan Syariah, wijk is bekend van de nasi udek en maakte vroeger deel uit van het terrein van de Kraton. Het ligt dan ook centraal t.o.v. de Kraton en jl. Malioboro, deze zijn te voet te bereiken.
    Het is een eenvoudig hotel, netjes en schoon en wij betaalden voor logies en ontbijt +/- €25,– per dag. Dit hotel is ons zeer goed bevallen.

  2. Erg veel Nederlanders stellen het opprijs , om te genieten van van Indonesie, en het lokale leven te ontdekken , maar toch een stukje extra zekerheid te hebben bij vragen en problemen, en gewoon de iets meer georganiseerde mentaliteit op de achtergrond van het verblijf. Indonesie kent vele lokale hotel en Bed en Ontbijt lokaties, die gerund worden door iemand met een Nederlandse achtergrond, vaak getrouwd en al lang wonende in Indonesie. er is zelf een facebook site “B&B of guesthouse van Nederlanders voor Nederlanders in Indonesie” In Yogyakarta vindt u ook enkele van deze lokaties. zoal Rumah Metuha, RUMAH DE WIT, erg beroemd is Alamanda Villa’s pool & adventure Yogyakarta, met het top restaurant Rosella easy Dining, ook voor villa’s all inclusive is Rosseno Villa Yogyakarta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s