Feestdagen in Indonesië 2019

Indonesië heeft in 2019 zestien officiële nationale feestdagen (libur nasional). Daarnaast zijn er vier dagen als algemeen verlof (cuti bersama) aangewezen. In dit artikel een overzicht van de data dat de Indonesische feestdagen in 2019 plaatsvinden.

Plaatje feestdagen 2019 klein.png

Feestdagen 2019

Deze tabel geeft een volledig overzicht van de nationale feestdagen in Indonesië in 2019. Lees onder de tabel meer over de gevolgen van deze dagen als je op reis bent in Indonesië, en de bijbehorende voetnoten.

Datum (2019) Feestdag
dinsdag 1 januari Nieuwjaarsdag (Tahun Baru Masehi)
dinsdag 5 februari Chinees nieuwjaar (Tahun Baru Imlek) ☯
donderdag 7 maart Dag van de stilte (Nyepi) 🕉️ [1]
woensdag 3 april Nachtreis (Isra Mi’raj) ☪️
woensdag 17 april presidentsverkiezingen Indonesië [2]
vrijdag 19 april Goede Vrijdag (Jumat Agung) ✝️
woensdag 1 mei Dag van de arbeid (Hari Buruh) [3]
maandag 6 mei t/m dinsdag 4 juni vastenmaand (ramadan) [4]
zondag 19 mei Boeddha’s verjaardag (Waisak) ☸️ [5]
donderdag 30 mei Hemelvaart (Kenaikan Yesus Kristus) ✝️
zaterdag 1 juni Pancasila-dag (Hari Lahir Pancasila)
maandag 3 t/m vrijdag 7 juni vrije dagen rondom het Suikerfeest (cuti bersama) [6]
woensdag 5 en donderdag 6 juni Suikerfeest (Idul Fitri of Lebaran) ☪️ [7]
zondag 11 augustus Offerfeest (Idul Adha) ☪️
zaterdag 17 augustus Onafhankelijkheidsdag (Hari Kemerdekaan)
zondag 1 september Islamitisch Nieuwjaar (Tahun Baru Hijriyah) ☪️
zaterdag 9 november Geboortedag van de Profeet (Maulid Nabi Muhammad) ☪️
dinsdag 24 december vrije dag voor kerstmis (cuti bersama) [6]
woensdag 25 december Kerstmis (Hari Natal) ✝️

Voor feestdagen volgend jaar, zie Feestdagen in Indonesië 2020.

Gevolgen van feestdagen

Tijdens Indonesische nationale feestdagen zijn in principe alle werknemers vrij en zijn scholen en overheidsinstellingen gesloten. Winkels, restaurants en eetstalletjes zijn echter wel gewoon open. Veel nationale feestdagen zijn religieuze feestdagen (zie het overzicht hieronder), en de aanhangers van de andere religies vieren die dag dan niet, maar zijn wel vrij.

Het grootste effect van nationale feestdagen is verkeerschaos. Er staan (vooral op Java) vaak lange files naar toeristische attracties, winkelcentra, pretparken, en dergelijke, en rond feestdagen zijn trein- en vliegtickets vaak uitverkocht. Dit is extra erg als de feestdag op een vrijdag of maandag valt, waardoor er een lang weekend is.

De belangrijkste feestdag van het jaar is het Suikerfeest. Rondom het Suikerfeest zijn veel winkels en eetstalletjes vaak wel gesloten, omdat de eigenaren en werknemers die dagen naar hun geboortedorp terugreizen. Tijdens deze periode is de verkeerssituatie in grote delen van Indonesië vaak dramatisch. Lees daarover ook het artikel ‘Reizen in Indonesië tijdens de ramadan en het Suikerfeest‘. Meer informatie over de achtergronden van de Indonesische feestdagen is te vinden in het artikel ‘Nationale feestdagen van Indonesië‘.

Pasen en Pinksteren zijn geen officiële feestdagen, maar wel vrije dagen omdat deze feesten altijd op zondag vallen. Paasmaandag, pinkstermaandag en tweede kerstdag worden in Indonesië niet gevierd.

Voetnoten

☪️ Islamitische feestdag: gevierd in nagenoeg heel Indonesië, maar minder nadrukkelijk in het hindoeïstische Bali en de christelijke delen van Noord-Sumatra, Noord-Sulawesi, Oost-Nusa Tenggara, de Molukken en Papoea.
✝️ Christelijke feestdag: vooral gevierd in de christelijke delen van Noord-Sumatra, Noord-Sulawesi, Oost-Nusa Tenggara, de Molukken en Papoea.
🕉️ Hindoeïstische feestdag: vooral gevierd op Bali en delen van Lombok.
☸️ Boeddhistische feestdag: nagenoeg alleen gevierd bij de Borobudur-tempel en enkele andere boeddhistische tempels.
Chinese feestdag: vooral gevierd door de Chinese minderheid, die vooral leeft in de grote steden op Java en delen van Sumatra en Kalimantan.

[1] Tijdens de Dag van de Stilte ‘Nyepi‘ komt het eiland Bali geheel tot stilstand. Alle winkels en restaurants zijn dicht, het is niet toegestaan om de weg op te gaan, het vliegveld is gesloten en veerboten varen niet. Zie ook Bali tot stilstand voor Dag van de Stilte.
[2] Op 17 april 2019 vinden de verkiezingen plaats voor zowel de president als het nationale parlement. De verkiezingsdag is vaak een vrije dag. Houd rondom de verkiezingen rekening met een verhoogde kans op demonstraties en eventuele ongeregeldheden, vooral in de hoofdstad Jakarta. Lees ook over de presidentskandidaten.
[3] Op de dag van de arbeid houden arbeiders vaak grote demonstraties. In de grote steden, vooral in Jakarta, leidt dit vaak tot grote verkeersopstoppingen.
[4] Ook tijdens de islamitische vastenmaand ramadan kun je als toerist naar Indonesië op reis gaan, maar het is wel goed om met de gebruiken rekening te houden. Lees ook Reizen in Indonesië tijdens de ramadan en het Suikerfeest.
[5] Tijdens Waisak is de Borobudur-tempel niet toegankelijk voor toeristen. Wel kun je aanwezig zijn bij de festiviteiten rondom de tempel. Houd rekening met grote drukte.
[6] De Indonesische overheid wijst jaarlijks enkele dagen van cuti bersama (gezamenlijk verlof) aan. Dit zijn geen nationale feestdagen, maar alle ambtenaren en scholieren zijn vrij, en de meeste bedrijven gaan ook dicht.
[7] Het Suikerfeest is de belangrijkste feestdag van het jaar. Bijna iedereen is in deze periode een week vrij, en veel mensen reizen terug naar hun geboortedorp. Er staan dan zeer lange files, trein- en vliegtuigtickets zijn ver van tevoren uitverkocht, en er staan lange wachtrijen voor veerboten. Het is af te raden om in deze periode op Java (en in mindere mate Sumatra) over de weg te reizen, en aan te raden om vlieg- of treintickets maanden vooraf te boeken. Zie ook Mudik: jaarlijkse volksverhuizing.

Lees ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s