Veerboten Singapore-Indonesië (Batam, Bintan, Karimun)

De meeste mensen reizen naar Indonesië met het vliegtuig. Vanaf Singapore kun je echter ook met de veerboot naar Indonesië. De stadstaat Singapore ligt hemelsbreed maar zo’n 15 kilometer van het Indonesische eiland Batam, en ook andere eilanden waaronder Bintan en Karimun zijn dichtbij. Lees in dit artikel over de ruim 100 dagelijkse veerboten tussen Singapore en de Indonesische provincie Riau-eilanden.

Kaartje van de veerbootroutes tussen Singapore en de Indonesische eilanden Batam, Bintan en Karimun. De dikte van de lijnen geeft een indicatie van het aantal overtochten per dag.
🇦 HarbourFront, 🇧 Tanah Merah, 1️⃣ Batam Centre, 2️⃣ Sekupang, 3️⃣ Harbour Bay, 4️⃣ Nongsapura, 5️⃣ Waterfront, 6️⃣ Tanjung Pinang, 7️⃣ Bandar Bentan Telani, 8️⃣ Bintan Lagoon, 9️⃣ Tanjung Balai.

Inhoudsopgave


Veerhavens Singapore en bereikbaarheid

Het complex van HarbourFront Centre met links de pier voor veerboten.

🇦 De HarbourFront Ferry Terminal ligt aan de zuidkant van Singapore, tegenover het resorteiland Sentosa. De terminal, die ook bekend staat als Singapore Cruise Centre of SCC@HarbourFront, ligt bij het winkelcentrum HarbourFront Centre en bestaat uit twee delen: de International Passenger Terminal voor cruiseschepen en de Regional Ferry Terminal (RFT) voor de veerboteen naar de Indonesische eilanden. Vanaf HarbourFront vertrekken de meeste veerboten naar Batam, en ook alle boten naar Karimun. Er is geen verbinding tussen HarbourFront en Bintan.
➡️ Naast de veerboothaven bevindt zich bij het winkelcentrum HarbourFront Centre ook het metrostation (MRT) Harbourfront. Het is een eindstation van zowel de Circle Line als de North East Line. Met de North East Line is er een directe verbinding met onder andere Chinatown en de beroemde winkelstraat Orchard Road (station Dhoby Ghaut).

Tanah Merah Ferry Terminal.

🇧 De Tanah Merah Ferry Terminal ligt aan de zuidoostkant van Singapore, niet ver van de luchthaven Changi. Hier vertrekken alle veerboten naar het eiland Bintan, naast verschillende veerverbindingen met Batam.
➡️ Veerboothaven Tanah Merah is bereikbaar met buslijn 35, die overdag elke 10 tot 15 minuten rijdt. De bus verbindt Tanah Merah Ferry Terminal onder andere met Tanah Merah MRT-station, deze trip duurt 11 minuten. Het station ligt aan de East West Line van de metro, met verbindingen richting het centrum en het vliegveld.


Veerboten van Singapore naar Batam

Grote ‘Hollywood-letters’ verwelkomen je op Batam.

Batam is, met meer dan een miljoen inwoners, verreweg het drukste en belangrijkste eiland van de Riau-eilanden. Het ligt ook het dichtst bij Singapore. Er varen rond de 100 veerboten per dag van de twee veerhavens in Singapore naar vijf verschillende havens langs de noordkant van Batam. Zie hieronder een overzicht van hoeveel boten er per dag varen op elke route, en een beschrijving van de vijf veerhavens op Batam. Informatie over de prijzen, het kopen van tickets en boekingswebsites is te vinden onder ‘prijzen, tickets en boeking‘.

Van Singapore……naar BatamMaatschappijx/dag
🇦 HarbourFront 1️⃣ Batam CentreSindo Ferry
BATAMfast
Majestic Fast Ferry
12
12
16
🇧 Tanah Merah1️⃣ Batam CentreMajestic Fast Ferry 5
🇦 HarbourFront2️⃣ SekupangSindo Ferry
BATAMfast
Majestic Fast Ferry
9
9
9
🇦 HarbourFront3️⃣ Harbour BayBATAMfast
Horizon Ferry
4
12
🇧 Tanah Merah3️⃣ Harbour BayBATAMfast4
🇧 Tanah Merah 4️⃣ NongsapuraBATAMfast7
🇦 HarbourFront5️⃣ Waterfront Indo Falcon
Sindo Ferry (via Sekupang)
0-1
3

De vijf veerhavens van Batam zijn allemaal aan de noordkant van het eiland. In het noorden van het eiland bevinden zich ook Batam Centre, het ‘officiële’ centrum van Batam met grote overheidsgebouwen en de Grote Moskee, en Nagoya, het ‘officieuze’ centrum van Batam waar de meeste bedrijven, winkels en hotels gevestigd zijn. Bij Batam Centre is de gelijknamige veerhaven 1️⃣ Batam Centre met zo’n 45 veerboten per dag van/naar Singapore. De veerhaven bij Nagoya heet 3️⃣ Harbour Bay, en heeft zo’n 20 veerboten per dag van/naar Singapore. Bij deze beide veerhavens zijn altijd voldoende taxi’s aanwezig.

2️⃣ Sekupang is de grootste veerhaven van Batam. Naast de meer dan 25 veerboten per dag van/naar Singapore (alleen HarbourFront) is Sekupang de belangrijkste haven voor binnenlandse bootverbindingen. Zo zijn er veerboten naar naburige eilanden en naar het vasteland van Sumatra, en wordt de haven aangedaan door de langeafstandsschepen van de nationale maatschappij PELNI, met boten naar o.a. Medan en Jakarta. Sekupang is iets verder weg gelegen van de centrumgebieden van Nagoya en Batam Centre, reken per taxi op 20 tot 30 minuten rijden. Er rijdens ook Trans Batam-bussen van Sekupang naar Nagoya, Batam Centre en Tanjung Uncang (aan de westkant van het eiland). Een buskaartje kost 5.000 rupiah (€ 0,30) ongeacht de afstand.

4️⃣ Nongsapura, in de volksmond ook wel Nongsa, heeft alleen een veerverbinding met Tanah Merah, met zo’n 6 tot 8 veerboten per dag. Deze kleine veerhaven ligt helemaal in het noordoosten van Batam, en wordt vooral gebruikt door reizigers van en naar de resorts in dit gebied. Nongsapura is ook de dichtstbijzijnde veerhaven vanaf de luchthaven Hang Nadim International Airport. In dit gebied rijden meestal geen taxi’s, en ook is de busverbinding niet regelmatig, dus als je via deze haven reist is het aan te raden om te regelen dat je bijvoorbeeld wordt opgehaald door je hotel of resort.

5️⃣ Waterfront (Teluk Senimba) heeft alleen een veerverbinding met HarbourFront. Er komen doordeweeks drie veerboten per dag, die onderweg een tussenstop maken in Sekupang. In het weekend vaart ook Indo Falcon (rechtstreeks) naar Waterfront. Waterfront is een toeristisch gebiedje met enkele hotels en watersportattracties. Als je niet specifiek voor een van die bestemmingen komt, is het onverstandig om via deze haven te reizen.

Voor alle veerhavens van Batam geldt dat de trip van of naar Singapore ongeveer 40 minuten tot ruim een uur duurt. De trip naar Waterfront duurt wat langer, doordat de veerboten onderweg nog stoppen in Sekupang.


Veerboten van Singapore naar Bintan

Veerboot van Sindo Ferry.

Bintan is een groter eiland dan Batam, maar een stuk minder dichtbevolkt. Ook op Bintan vind je resorts, maar vergeleken met Batam zijn er veel minder grote hotels en winkelcentra. Er zijn op Bintan ook nog meer afgelegen stranden en regenwouden. In het zuiden van Bintan bevindt zich de stad Tanjung Pinang, de hoofdstad van de provincie Riau-eilanden. Er varen zo’n 15 veerboten per dag vanaf Tanah Merah (Singapore) naar drie verschillende veerhavens op Bintan. Zie hieronder een overzicht van hoeveel boten er per dag varen op elke route, en een beschrijving van de drie veerhavens op Bintan. Informatie over de prijzen, het kopen van tickets en boekingswebsites is te vinden onder ‘prijzen, tickets en boeking‘.

Van Singapore……naar BintanMaatschappijx/dag
🇧 Tanah Merah6️⃣ Tanjung PinangSindo Ferry
Majestic Fast Ferry
4
4
🇧 Tanah Merah7️⃣ Bandar Bentan TelaniBintan Resort Ferries5-7
🇧 Tanah Merah8️⃣ Bintan LagoonMozaic Ferry2

De belangrijkste veerhaven van Bintan is 6️⃣ Tanjung Pinang, bij de hoofdstad. De overtocht vanaf Tanah Merah duurt ongeveer twee uur. Het centrum van de stad is op loopafstand van de haven, en voor bestemmingen verder weg is het hier eenvoudig om een taxi te vinden. Het vliegveld, Raja Haji Fisabilillah International Airport, is een halfuur rijden.

De meeste vakantieresorts van Bintan zijn langs de noordkust, op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Tanjung Pinang. Als je naar zo’n resort gaat is het daarom handiger om een van de andere havens te gebruiken. De openbare haven 7️⃣ Bandar Bentan Telani (BBT) ligt vlakbij het resort The Canopi, maar ook de meeste andere resorts halen hier gewoonlijk hun gasten op. Meer naar het oosten, bij het Bintan Lagoon resort, is ook nog de 8️⃣ Bintan Lagoon Terminal (BLT). De vaartocht van Singapore naar deze twee havens in Noord-Bintan duurt ongeveer een uur.


Veerhaven Karimun en bereikbaarheid

Het eiland Karimun, of Karimun Besar (Groot-Karimun), ligt ten westen van Batam (niet te verwarren met Karimunjawa bij Midden-Java!). Het eiland is kleiner dan Batam en Bintan en wordt ook een stuk minder bezocht. Er zijn vier overtochten per dag vanaf Singapore (HarbourFront) naar Karimun, in het weekend en op feestdagen soms een paar extra. Informatie over de prijzen, het kopen van tickets en boekingswebsites is te vinden onder ‘prijzen, tickets en boeking‘.

Van Singapore……naar KarimunMaatschappijx/dag
🇦 HarbourFront9️⃣ Tanjung BalaiSindo Ferry
Indo Falcon
2
2

De veerboten vanaf Singapore komen op Karimun aan bij de haven 9️⃣ Tanjung Balai. Omdat er ook een stad Tanjungbalai op Sumatra is, wordt het stadje hier vaak Tanjung Balai Karimun genoemd. De overtocht vanaf Singapore duurt ongeveer anderhalf uur.


Prijzen, tickets en boeking

De prijzen voor de veerboten zijn redelijk vergelijkbaar, onafhankelijk van met welke maatschappij je vaart. De tabel geeft de gangbare prijzen voor een retourtje voor een volwassene, inclusief alle toeslagen en belastingen. Voor kinderen tot en met 11 jaar oud liggen de prijzen per retour ongeveer 5 tot 10 Singaporese dollar (SGD) lager. Prijzen kunnen hoger zijn rondom feestdagen, of als je op het laatste moment boekt en de tickets zijn bijna uitverkocht.

RouteRichtprijs (retour)in euro’s
Singapore – BatamSGD 48-50€ 31 – 33
Singapore – BintanSGD 55-70€ 36 – 46
Singapore – KarimunSGD 65€ 43

De prijzen voor een enkeltje zijn ongeveer de helft van bovenstaande prijzen, maar kunnen iets afwijken door verschillen in belastingen en andere toeslagen. De tarieven daarvan zijn (2019) als volgt. Deze prijzen zijn al inbegrepen in bovenstaande richtprijzen.

Singapore: Passenger Departure Fee van SGD 7 per persoon.
Batam: Terminal Fee van 65.000 rupiah per persoon.
Bintan (Tanjung Pinang): Terminal Fee van 60.000 rupiah (buitenlanders) / 40.000 rupiah (Indonesiërs) per persoon, plus een Seat Confirmation Fee van 20.000 rupiah per persoon.
Bintan (overige havens): een Security Tax en Fuel Cost Adjustment Levy zitten bij de prijs in.
Karimun: Terminal Fee van 70.000 rupiah per persoon.

Het is bij de meeste maatschappijen mogelijk om een ‘open ticket’ te kopen, waardoor je de precieze datum en het tijdstip van de terugreis dus nog niet hoeft vast te leggen. Je kunt dan later per telefoon of bij de balie een stoel reserveren op een bepaalde overtocht (zolang de voorraad strekt).

Het boeken van tickets kan via de websites van de verschillende maatschappijen. Je kunt vaak ook boeken per telefoon of soms per email. De meeste resorts op Batam en Bintan kunnen ook helpen met het boeken van tickets.

  • Sindo Ferry: www.sindoferry.com.sg; +65 6331 4123 (HarbourFront Singapore), +65 6331 4122 (Tanah Merah Singapore), +62 778 465 555 (Batam Centre), +62 778 321 691 (Sekupang Batam), +62 778 381 059 (Waterfront Batam), +62 777 324 355 (Tanjung Balai Karimun), +62 771 316 886 (Tanjung Pinang Bintan).
  • BATAMfast: www.batamfast.com; reservations@batamfast.com; +65 6270 2228 (HarbourFront Singapore), +65 6542 6310 (Tanah Merah Singapore), +62 778 421 555 (ticketverkoop vanuit Indonesië).
  • Majestic Fast Ferry: www.majesticfastferry.com.sg; rsv@majesticfastferry.com.sg; +65 6278 9688 (HarbourFront Singapore), +65 6289 5535 (Tanah Merah Singapore), +62 778 479 999 (Batam Centre), +62 778 323 377 (Sekupang Batam), +62 771 450 0199 (Tanjung Pinang Bintan).
  • Horizon Ferry: www.horizonfastferry.com.sg; singapore@horizonfastferry.com, batam@horizonfastferry.com; +65 6276 6711 (HarbourFront Singapore), +62 778 741 5100 (Harbour Bay Batam).
  • Indo Falcon: www.indofalcon.com.sg; +65 6278 3167 (HarbourFront Singapore), +62 778 387 1218 (Waterfront Batam), +62 777 324 355 (Tanjung Balai Karimun).
  • Bintan Resort Ferries: www.brf.com.sg; helpdesk@brf.com.sg; +65 6542 4369.
  • Mozaic Ferry: www.ferryful.com; +65 6785 7455.

Inchecken, bagage, douane en visumregels

Omdat de overtocht tussen Singapore en de Riau-eilanden een internationale grens passeert, moet je langs de immigratie. Vanwege de tijd die dit kost moet je ruim op tijd aanwezig zijn. Het verschilt enigszins per maatschappij en per haven hoe lang voor de vertrektijd je moet inchecken; dit varieert van 30 minuten tot een uur. Voor de zekerheid is het verstandig om minimaal een uur voor de geplande vertrektijd bij de incheckbalie te zijn. Houd er rekening mee dat er een uur tijdverschil is tussen Singapore (UTC+8) en de Riau-eilanden (UTC+7 oftewel West-Indonesische Tijd: dezelfde tijd als in Jakarta).

Net als op een luchthaven moet je grote koffers afgeven bij de incheckbalie. De regels zijn vastgelegd door het Singaporese havenbureau, en dus voor alle maatschappijen hetzelfde. Als handbagage mag je een kleine koffer of tas van maximaal 10 kg meenemen (naast bijvoorbeeld een handtas of laptoptas), en het maximumgewicht voor ingecheckte bagage is 20 kg. Voor elke kilo extra betaal je SGD 1 (€ 0,65). Voor speciale bagage zoals een surfplank of fiets betaal je SGD 10 (€ 6,50).

Vanaf Batam kun je Singapore in de verte zien liggen.

Alle bovengenoemde veerhavens op Batam, Bintan en Karimun zijn officiële grensposten van Indonesië. Je hebt geen visum nodig als je maximaal 30 dagen in Indonesië blijft. Je paspoort moet wel nog minimaal 6 maanden geldig zijn, en je moet een bewijs hebben dat je het land inderdaad binnen 30 dagen weer verlaat (bijvoorbeeld het retourticket van de veerboot). Voor meer info over het visum voor Indonesië, en de opties als je langer dan 30 dagen wilt blijven, zie Toeristenvisa Indonesië en visum verlengen.

Andersom heb je als je naar Singapore gaat ook geen visum nodig. Zonder visum mag je maximaal 90 dagen in het land blijven. Net als voor Indonesië moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn en moet je een uitreisticket hebben. Voor Singapore moet je een aankomstformulier (‘Arrival Card‘ of ‘D/E Card‘) invullen, die je krijgt in de veerboot of kunt vinden in de aankomstterminal.

Naar Singapore mag je geen sigaretten meenemen. Zelfs voor het meenemen van één pakje sigaretten kun je een boete krijgen. Hetzelfde geldt voor kauwgom.

Let op! Bovenstaande visuminformatie geldt in elk geval voor houders van een Nederlands of Belgisch paspoort. Als je een paspoort van een ander land hebt, kunnen de regels anders zijn.


Lees ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s