Straatnamen in Nederlands-Indië

Overzichten van de straatnamen in Nederlands-Indische steden tijdens de koloniale tijd, en hoe deze zelfde straten tegenwoordig heten in Indonesië.

Straatnamen in Batavia vroeger en Jakarta nu

Plaatje Straatnamen Batavia Jakarta klein

Overzicht van ruim 800 straatnamen in de voormalige hoofdstad van Nederlands-Indië, nu de hoofdstad van Indonesië. De gedeeltes van het huidige Jakarta die aan het einde van de koloniale tijd al bestonden zijn de oude stad van Batavia (Kota Tua, op de grens van West- en Noord-Jakarta), het ‘nieuwe centrum’ in de bovenstad Weltevreden (nu Centraal-Jakarta) en de voorstad Meester Cornelis (nu Jatinegara in Oost-Jakarta). Ook de haven van Tandjoeng Priok (Tanjung Priok in Noord-Jakarta) was al aangelegd.

Straatnamen in Bandung: vroeger en nu

plaatje-straatnamen-bandung-klein

Ruim 450 straatnamen in de stad Bandung. Tijdens de koloniale tijd was Bandoeng een van de belangrijkste steden van Nederlands-Indië. Tegenwoordig is het een van Indonesië’s grootste steden en de hoofdstad van de provincie West-Java. Enkele van de beroemdste straten in de stad waren en zijn de Groote Postweg (Jalan Asia Afrika), de Bragaweg (Jalan Braga) en de Dagoweg (Jalan Ir. H. Juanda).

Straatnamen in Medan: vroeger en nu

Plaatje straatnamen Medan klein

300 straatnamen in de stad Medan, ontstaan als centrum van het cultuurgebied van de grote tabaksmaatschappijen, later de hoofdstad van de residentie Sumatra’s Oostkust en nu van de provincie Noord-Sumatra. Bekende straten in de stad waren onder andere de Cremerweg (nu Jalan Balaikota), de Paleisweg (Jalan Pemuda) en de Kesawan (Jalan Jenderal A. Yani). Het centrale plein heette de Esplanade, nu Lapangan Merdeka.

Straatnamen in Semarang: vroeger en nu

Plaatje straatnamen Semarang klein.png

260 straatnamen in de stad Semarang, een belangrijke havenstad aan de noordkust van Java. Bekende straten in de stad waren onder andere de brede boulevard Bodjong (nu Jalan Pemuda), de Heerenstraat in het centrum (nu Jalan Letjen Suprapto) en de vier straten langs de oude stadsmuren: de Noorder-, Wester-, Ooster- en Zuiderwalstraat.

Straatnamen in Surabaya: vroeger en nu

Plaatje straatnamen Soerabaja klein

Een overzicht van ongeveer 750 oude en nieuwe straatnamen in Soerabaja (Surabaya), de hoofdstad van Oost-Java. Met bekende straatnamen zoals de Westerkade en Oosterkade van de Kalimas, het Willemsplein en de Paradestraat in het centrum, en grote boulevards zoals de Goebengboulevard, Darmoboulevard en Tandjong Perakboulevard.