Geen doden bij vliegtuigcrash Lion Air in zee bij Bali

Een Boeing van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air is zaterdag in zee terechtgekomen, vlakbij de landingsbaan van Ngurah Rai International Airport op Bali. Het vliegtuig brak bij de crash doormidden, maar alle inzittenden hebben het overleefd.

Het vliegtuig van Lion Air ligt, in twee stukken gebroken, in zee.

Het vliegtuig van Lion Air ligt, in twee stukken gebroken, in zee.

Het vliegtuig, dat onderweg was van Bandung (West-Java) naar Bali, had 101 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord. Enkele tientallen van hen liepen verwondingen op, maar er zijn geen mensen omgekomen. Het toestel lijkt enkele tientallen meters van het einde van de baan in zee te zijn beland, en daar is het in tweeën gebroken. Volgens getuigen heeft het vliegtuig de baan niet geraakt; het is dus rechtstreeks de zee in gevlogen.

Het vliegtuig van Lion Air, een Boeing 737-800, was erg nieuw. Pas enkele weken geleden had Boeing het toestel aan Lion overgedragen. De weersomstandigheden om het moment van landen waren goed. Volgens een woordvoerder van Lion Air waren er ook geen problemen met de piloot. Over de oorzaak van de crash kan dus alleen maar gespeculeerd worden.

Lion Air is de grootste luchtvaartmaatschappij van Indonesië, en het bedrijf heeft grote plannen voor uitbreiding. Vorige maand nog werd een recordbestelling van 234 nieuwe vliegtuigen geplaatst bij Airbus. In een korte reactie na het ongeluk zei een woordvoerder van de Indonesische overheid: “Geen enkele maatschappij zal worden toegestaan om snel te groeien, als ze niet kunnen bewijzen dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen genomen worden. We hebben de groei van Lion Air ook geëvalueerd, en zullen deze toestaan zolang het de veiligheid niet in gevaar brengt.”

Lion Air staat op de zwarte lijst van de Europese Unie. De afgelopen jaren hadden zich enkel kleine incidenten voorgedaan. Vanwege de aanschaf van veel nieuwe vliegtuigen was het imago recentelijk ook sterk verbeterd.

Update 15 april: Het ministerie van Transport heeft gezagvoerder Mahlup Gozali, de piloot op de vlucht, voor twee weken geschorst. Gedurende die tijd zal de oorzaak van de crash verder onderzocht worden. Een eerste test laat zien dat de piloten niet onder invloed van alcohol of drugs waren. Er wordt nog gezocht naar de zwarte doos.

Volgens passagiers aan boord van het vliegtuig zou er sprake geweest zijn van plotselinge dichte wolken, harde wind en regen op het moment van het ongeluk. Een Franse zakenman vertelde: “De landing leek goed te gaan, toen plotseling een wolk zich om ons sloot. Zware regen kwam op ons neer, het was een enorme hoosbui. Het duurde maar twee of drie minuten. Het was bijna alsof het nacht was, ondanks dat even daarvoor de zon nog scheen. Het was een buitengewoon fenomeen.” Sommige deskundigen denken dat er sprake geweest zou kunnen zijn van een ‘microburst‘; een zeer lokale dalende luchtkolom waarin veel neerslag kan vallen, door temperatuurverschil met de omgeving.

3 Reacties op “Geen doden bij vliegtuigcrash Lion Air in zee bij Bali

  1. Pingback: Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië | In de Archipel·

  2. Pingback: Nieuwe maatschappij Batik Air begint op 3 mei | In de Archipel·

  3. Pingback: Top 11: drukste vliegvelden van Indonesië | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s