Treinreizen op Java: routes, tickets en tips

Alle grote steden van het Indonesische eiland Java zijn aangesloten op het spoorwegnetwerk. Het reizen per trein is op de meeste routes vrij langzaam, maar tickets zijn niet te duur, treinen rijden meestal op tijd en het uitzicht is vaak adembenemend. In dit artikel vind je alles wat je nodigt hebt voor het reizen per trein op Java, inclusief informatie over het zoeken en kopen van tickets, de routes, dienstregelingen, stations, en praktische tips voor onderweg.

Schematische spoorkaart van Java. Voor meer info over de deze kaart en de routes, zie ‘routes’. Voor de afkortingen van de stations en meer info, zie ‘stations’.

Inhoudsopgave


Klassen: eksekutif, bisnis en ekonomi

Treinen in Indonesië hebben drie klassen: ekonomi, bisnis en eksekutif. In tegenstelling tot in Nederland, waar elke trein zowel 1e als 2e klasse heeft, verschilt het per trein welke klassen deze heeft. Zo zijn er veel treinen met alléén ekonomi of alléén eksekutif, of een combinatie van twee klassen. Op enkele lokale treinen na heeft elke trein op Java tegenwoordig airconditioning in alle klassen. Het verschil tussen de klassen zit nu dus vooral in het comfort van de stoelen, de beenruimte, en de faciliteiten.

Voorbeeld van ekonomi-klasse in Indonesië.

De goedkoopste klasse is de ekonomi-klasse. In deze klasse heb je een stuk minder beenruimte dan de andere klassen, de rugleuning kan vaak niet naar achteren, en de stoelen zijn van een vrij hard materiaal. In de meeste ekonomi-rijtuigen is er een 2+3 opstelling, waardoor de zitplaats smaller is dan in de andere klassen. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende typen ekonomi-treinstellen, dus het precieze comfort verschilt per trein en per route. Nieuwere treinstellen hebben soms wel een 2+2-opstelling en zelfs verstelbare rugleuningen (maar niet meer beenruimte). De meeste nieuwere ekonomi-klasse-rijtuigen hebben ook stopcontacten.

De bisnis-klasse heeft een 2+2-opstelling en een stuk meer beenruimte dan ekonomi (maar minder dan eksekutif). De rugleuning kan in deze klasse niet naar achteren, maar vaak kan de leuning wel ‘omgeklapt’ worden zodat je kunt kiezen of je voor- of achteruit wilt rijden. Er zijn stopcontacten in de bisnis-klasse, en soms gordijnen en/of zonneschermen. De laatste tijd hebben steeds minder treinen een bisnis-klasse, omdat de ekonomi-klasse steeds comfortabeler wordt en het verschil dus kleiner.

Voorbeeld van eksekutif-klasse in Indonesië.

De eksekutif-klasse heeft comfortabele stoelen met verstelbare rugleuningen. De stoelen staan in een 2+2-opstelling. De stoelen kunnen draaien, en gewoonlijk worden voor vertrek alle stoelen zo gezet dat iedereen vooruit rijdt. In de meeste treinen kun je de stoelen zelf omdraaien om er een ‘vierzit’ van te maken. Bij alle stoelen zijn stopcontacten aanwezig, en er zijn gordijnen en/of zonneschermen. De meest comfortabele treinen, en vaak ook de snelste, zijn die met alleen maar eksekutif-klasse, vooral de Argo-treinen.

Een paar treinen hebben een nog luxere klasse dan eksekutif. Sommige Argo Parahyangan-treinen tussen Jakarta en Bandung en de Sembrani- en Bangunkarta-treinen tussen Jakarta en Surabaya hebben een priority-klasse. Dit lijkt op business class in het vliegtuig, onder andere met tv-schermen bij elke stoel en een à la carte-menu met bediening. Vergelijkbaar met priority is de luxury-klasse die alleen beschikbaar is op de Argo Bromo Anggrek-treinen tussen Jakarta en Surabaya. In deze klasse kunnen de stoelen helemaal achterover, dus het is een soort van slaaptrein. Priority en luxury zijn veel duurder dan de gewone eksekutif-klasse (tot wel drie keer zo duur).

🔝 Terug naar de inhoudsopgave


Treintickets zoeken en kopen

Onderstaande informatie over het zoeken van treintijden en het zoeken en kopen van treintickets is geldig voor alle langeafstandstreinen in Indonesië (de gekleurde lijnen op het kaartje bovenaan). Tickets voor lokale treinen, forenzentreinen en airport trains zijn niet via deze systemen beschikbaar. Voor forenzentreinen in en om Jakarta, zie OV in Jakarta. Voor de airport train van en naar Jakarta Airport, zie Railink Jakarta. Voor overige lokale treinen zijn tickets meestal alleen op het station te koop.

Voor langeafstandtreinen worden hieronder de volgende vier opties besproken:

 1. Treintijden zoeken via de Indonesische Spoorwegen (KAI.id)
 2. Online treintickets zoeken en kopen (Tiket.com en Traveloka.com)
 3. Treintickets kopen op het station
 4. Treintickets kopen in een minisupermarkt

1. Treintijden zoeken via KAI.id

In plaats van de website kun je ook gebruik maken van de app ‘KAI Access’ op Apple en Android.

Om de tijden en prijzen van treinen op te zoeken kun je gebruik maken van de website van de Indonesische Spoorwegen Kereta Api Indonesia (KAI): www.kai.id. De website is alleen in het Indonesisch. Kies aan de linkerkant je vertrekstation (‘Stasiun Asal‘) en aankomststation (‘Stasiun Tujuan‘), je reisdatum (‘Tanggal Berangkat‘) en eventueel het aantal volwassenen (‘Dewasa‘) en kinderen onder de 3 jaar (‘Infant‘). Je krijgt een overzicht van de treinen, gesorteerd op vertrektijd. De website van KAI geeft alleen rechtstreekse treinen, dus geen opties met overstap.

Het is mogelijk om tickets te kopen via de KAI-website, maar de betaling kan alleen met een Indonesische bankrekening of creditcard.

2. Online treintickets zoeken en kopen

Een eenvoudige manier om Indonesische treintickets te kopen is via een van de online-zoekmachines, zoals Tiket.com of Traveloka.com. Bij deze websites betaal je een kleine commissie (‘Convenience Fee‘) van gewoonlijk 7.500 rupiah (€ 0,50) over de ticketprijs. De websites zijn beschikbaar in het Engels en accepteren buitenlandse creditcards. Deze beide websites zijn ook handig voor het boeken van vliegtickets en zelfs hotels of tickets voor bijvoorbeeld pretparken.

Tickets zijn te koop vanaf drie maanden voor vertrek. Let bij de keuze van vertrek- en eindstation op dat veel steden meerdere stations hebben. In Jakarta vertrekken de eksekutif-treinen bijvoorbeeld meestal vanaf station Gambir, de ekonomi-treinen vanaf station Pasar Senen. Op Tiket.com en Traveloka.com kun je ook kiezen voor “Jakarta – All stations in Jakarta” om alle mogelijkheden op een rijtje te zien (deze optie staat meestal onderaan). Let bij de “All stations in …“-optie wel op welk station je uiteindelijk kiest, want soms staan er ook stations aan de rand van de stad of zelfs buiten de stad bij. Voor meer informatie over de verschillende stations in de grote steden, zie ‘stations‘ onderaan dit artikel.

 • Alle passagiers vanaf 3 jaar oud gelden als volwassene. Kinderen jonger dan 3 jaar oud reizen gratis maar hebben wel een ticket nodig. Ze krijgen geen eigen stoel en moeten dus bij de ouders op schoot.
 • Je kunt de zoekresultaten filteren op de klasse van de trein, het dagdeel en eventueel de naam van de trein. Als je de “All stations in …”-optie hebt gebruikt kun je hier ook filteren op het specifieke station.
 • Klasse: de meest comfortabele klasse is eksekutif, gevolgd door bisnis en ekonomi. Voor meer informatie, zie ‘klassen‘ hierboven.
 • Treinnaam en -nummer: elke trein is bekend onder een naam en een nummer. Voor meer info over de treinen op de belangrijkste routes, zie ‘treinroutes‘ hieronder.

Na het kiezen van een specifieke trein vul je je contactgegevens in, en de naam (zoals in het paspoort) en paspoortnummer van de passagiers. Je kunt vervolgens ook de stoelen kiezen. Je kunt kiezen voor een stoel bij het raam of aan het gangpad. Het is tijdens het boeken niet duidelijk of de trein “voor- of achteruit” rijdt, dus rij 1 kan voorin een treinstel zijn of juist helemaal achterin.

Voorbeeld van een boekingsbevestiging voor een trein op Java, geboekt bij Traveloka.

Betaling van tickets via Tiket.com of Traveloka.com kan op verschillende manieren, maar vanuit Nederland is betaling met een creditcard in de praktijk de enige optie. Buitenlandse creditcards worden gewoonlijk geaccepteerd. Als het onverhoopt toch niet werkt kun je via de chatfunctie om hulp vragen, zodat de website jouw creditcard handmatig accepteert.

Na de betaling krijg je per email een boekingsbevestiging met een boekingsnummer en streepjescode, die je kunt printen of op je telefoon kunt zetten. De boekingsbevestiging is niet je vervoerbewijs: op het station kun je met de streepjescode of het boekingsnummer een instapkaart (boarding pass) ophalen. Zie ‘inchecken‘ hieronder.

3. Treintickets kopen op het station

Ticketautomaten op station Pasar Senen in Jakarta.

Als je toevallig in de buurt van een station bent kun je daar ook treintickets kopen. Meestal is dit tot een dag van tevoren of zelfs de dag zelf nog wel mogelijk. Houd wel rekening met drukke periodes zoals het hoogseizoen rondom het Suikerfeest of Kerstmis, dan zijn treintickets vaak al weken vooraf uitverkocht. Zie ‘nationale feestdagen in Indonesië‘ voor meer info.

Voor het kopen van treintickets heb je een paspoort nodig. Bij het kopen van meerdere tickets heb je het paspoort nodig van alle reizigers.

Op de grote stations staan ticketautomaten (mesin tiket of mesin penjualan tiket). Deze zijn meestal alleen in het Indonesisch, maar werken vrij vanzelfsprekend (grotendeels hetzelfde als de boekingssystemen van Tiket en Traveloka). Bij oudere automaten wordt er na het invullen van alle gegevens een bonnetje geprint. Met het bonnetje ga je vervolgens naar een betalingsloket, en hier krijg je na betaling (met contant geld) de boekingsbevestiging. Bij nieuwere automaten kun je ook betalen (contant of met een bankkaart) en krijg je de boekingsbevestiging meteen.

Als er geen ticketautomaten zijn moet je met de hand een ticketformulier invullen. Op dit formulier vul je dezelfde informatie in als in de automaat: treinnaam en – nummer, bestemming, klasse, passagiersnamen en paspoortnummers. Met het formulier ga je naar het loket, waar je na betaling (contant) de boekingsbevestiging krijgt. Als er meerdere loketten zijn, dan moet je hiervoor het ‘loket pemesanan‘ (boekingsloket) hebben. De boekingsbevestiging is niet je vervoerbewijs: op het station kun je met de streepjescode of het boekingsnummer een instapkaart (boarding pass) ophalen. Zie ‘inchecken‘ hieronder.

Er is vaak een apart loket voor ‘last minute’-tickets. De naam van dit loket is meestal ‘go show‘. Hier kun je tickets kopen voor treinen die binnen drie uur vertrekken. Hiervoor is geen ticketformulier nodig. De ‘go show‘-tickets zijn niet altijd meer verkrijgbaar, dus het is verstandig om je treinticket eerder te kopen.

4. Treintickets kopen in een minisupermarkt

Een Alfamart en een Indomaret.

Treintickets zijn ook te koop in de minisupermarktjes van Indomaret en Alfamart, die je zeker in de steden op elke straathoek vindt. Het kopen van treintickets in een minisupermarkt is vergelijkbaar met het systeem op de stations. Vaak is er een automaat aanwezig, bij Indomaret heet deze ‘i-Kios’. De i-Kios is alleen in het Indonesisch, maar wijst grotendeels vanzelf: kies eerst voor ‘i-tiket‘ en dan voor ‘kereta api‘ (trein). Na het kiezen van een trein en het invullen van alle gegevens wordt er een bonnetje geprint. Je betaalt vervolgens bij de kassa van de minisupermarkt.

Als er geen automaat in de minisupermarkt is kun je bij de kassa vragen of er treintickets verkocht worden; meestal kan het kassapersoneel dat dan voor je doen. Houd er wel rekening mee dat het personeel vaak geen Engels spreekt.

De boekingsbevestiging die je bij de minisupermarkt krijgt is niet je vervoerbewijs: op het station kun je met de streepjescode of het boekingsnummer een instapkaart (boarding pass) ophalen. Zie ‘inchecken’ hieronder.

🔝 Terug naar de inhoudsopgave


Inchecken en de trein nemen

Check-in counter op station Bandung.

Zoals hierboven aangegeven is de boekingsbevestiging die je krijgt bij het kopen van je ticket niet je vervoerbewijs. Op het station moet je met je boekingsbevestiging ‘inchecken’ bij een automaat om een ‘boarding pass‘ te krijgen. Dit is je vervoerbewijs. Bij kleinere stations was er voorheen nog geen dergelijk systeem met inchecken, maar als het goed is werkt dit systeem nu bij alle stations op Java met langeafstandstreinen.

Inchecken kan bij de automaat op het station. Meestal staan deze automaten duidelijk aangegeven met in het Engels ‘check-in counter‘. Alternatieve benamingen zijn ‘check-in mandiri‘ (CIM, letterlijk ‘zelf-check-in’) of ‘cetak tiket mandiri‘ (CTM, ‘print je ticket zelf’). Bij de automaat kun je de streepjescode van de boekingsbevestiging scannen, of het boekingsnummer invoeren. Soms moet je ter bevestiging ook je paspoortnummer of telefoonnummer zoals opgegeven tijdens het boeken invoeren. Alle gegevens komen op het scherm te staan, en als alles klopt kun je op printen (‘cetak‘) klikken.

Voorbeeld van een boarding pass voor de trein op Java.

Inchecken is mogelijk vanaf 7 dagen voor vertrek. Dit kan op alle stations, dus hoeft niet per se op je vertrekstation. Vanaf 24 uur voor vertrek kun je alleen nog inchecken op je vertrekstation, tot uiterlijk 10 minuten voor de geplande vertrektijd. Er wordt aangeraden tenminste 30 minuten voor vertrek aanwezig te zijn op het station.

Met de boarding pass kun je vervolgens langs de controle richting het perron. Hier wordt ook je paspoort gecheckt (tickets zijn niet overdraagbaar), en je bagage (zie ‘bagage’ hieronder).

Op je boarding pass staat je rijtuig- en stoelnummer. Personeel op het perron kan eventueel helpen met het vinden van het juiste treinstel. Bewaar je boarding pass goed, want deze heb je ook nodig bij eventuele controle door de conducteur onderweg.

Als je minder dan 7 dagen voor vertrek een ticket koopt op een station krijg je vaak direct een boarding pass.

🔝 Terug naar de inhoudsopgave


Bagage meenemen in de trein op Java

Bagage kun je gewoon meenemen in de trein. Kleine koffertjes en rugtassen passen in de bagagerekken. Voor grote koffers is vaak ruimte aan het uiteinde van elk treinstel. In de ekonomi-klasse is de ruimte vaak beperkter.

Sinds 2016 heeft het Indonesische spoorwegbedrijf een limiet ingesteld voor de bagage. Bagage mag niet groter zijn dan 70 cm bij 48 cm bij 30 cm, en niet zwaarder dan 20 kilogram per persoon. In de praktijk wordt de limiet qua omvang meestal niet gecontroleerd, maar de limiet qua gewicht wel. Voor iedere kilo meer betaal je 10.000 rupiah (€ 0,70) in de eksekutif-klasse, 6.000 rupiah (€ 0,42) in de bisnis-klasse en sommige ekonomi-klasse-treinen of 2.000 rupiah (€ 0,14) in andere ekonomi-klasse-treinen. Je kunt tot maximaal 20 kilo extra bijbetalen, voor een maximum tot 40 kilo.

De limiet van 20 kilo slaat op je belangrijkste bagage, zoals een koffer. Extra bagage zoals een handtas, kleine rugtas of laptoptas wordt niet meegerekend. Als je met meerdere personen samen reist kun je de limiet verdelen: bijvoorbeeld de een heeft een koffer van 30 kilo en de ander een rugtas van 10.

🔝 Terug naar de inhoudsopgave


Eten en drinken aan boord

Nasi goreng in de trein.

Alle langeafstandstreinen hebben een restauratiewagen, meestal ongeveer in het midden van de trein. Hier kun je maaltijden, snacks en drinken bestellen. In de restauratiewagen zijn zitplaatsen, maar je kunt je eten en drinken ook mee terug nemen naar je eigen stoel. In plaats van te bestellen in het restauratierijtuig kun je ook wachten op de trolley die langskomt door de hele trein. Daar kun je bij de ‘stewardess’ drinken en snacks kopen, of een maaltijd bestellen die later naar je stoel wordt gebracht.

Maaltijden die in de meeste treinen beschikbaar zijn, zijn onder andere rijst met kip (in verschillende varianten en met verschillende kruiden of sauzen), nasi goreng en bakso (Indonesische gehaktballetjes). Deze worden in een magnetron opgewarmd. De meeste maaltijden kosten ongeveer 25.000 rupiah (€ 1,50). Afhankelijk van de route zijn er vaak speciale gerechten of regionale specialiteiten te koop. Voorbeelden zijn Javaanse gudeg bij treinen van of via Kutoarjo, kip teriyaki bij treinen van of via Semarang of Jogjakarta, en Koreaanse bulgogi bij treinen vanaf Bandung. Dit soort speciale gerechten zijn meestal iets duurder. Het is mogelijjk om gerechten vooraf via de website preorder.reska.co.id te reserveren, maar omdat je daarvoor een Indonesische bankrekening nodig hebt is dat voor toeristen niet handig.

Drankjes aan boord zijn onder andere koffie en thee (10.000 rupiah), mineraalwater (5.000), ijsthee (8.000), sinaasappelsap (10.000) en warme chocolademelk (10.000). Alcoholische dranken worden niet verkocht en zijn in de treinen ook niet toegestaan (officieel zelfs niet als bagage). Snacks die aan boord verkocht worden zijn onder andere chips (12.000), pinda’s (6.000), chocoladesnacks van verschilende types en cupnoodles/’popmie‘ (10.000).

Zelf eten en drinken meenemen aan boord van de trein is ook geen enkel probleem. Roken is sinds enkele jaren niet meer toegestaan in de treinen.

Elk treinstel heeft 1 of 2 toiletten. Er zijn gewoonlijk schoonmakers aan boord, dus de toiletten zijn meestal vrij schoon. WC-papier is normaal gesproken aanwezig, maar voor de zekerheid kun je het ook zelf meenemen. In oudere treinstellen zijn soms alleen hurktoiletten, in nieuwe treinen zijn altijd een paar zittoiletten.

🔝 Terug naar de inhoudsopgave


Belangrijkste routes en dienstregelingen

Langeafstandstreinen op Java staan elk bekend onder een naam en een nummer. Zo is de trein ‘Lodaya’ een trein tussen Bandung en Solo die twee keer per dag rijdt: Lodaya 80 van Bandung naar Solo overdag en Lodaya 82 dezelfde route ’s nachts; en Lodaya 79 en 81 zijn de terugreis. In alle boekingssystemen, en ook in het overzicht hieronder, worden zowel de namen als nummers gebruikt.

Het kaartje is een versimpelde weergave van het spoornetwerk van Java. Iedere kleur is een combinatie van meerdere treinen die ongeveer of gedeeltelijk dezelfde route rijden. De lijndikte geeft daarbij een indicatie van het aantal treinen per dag (de dunste lijnen duiden op 1 of 2 treinen per dag, de dikste op meer dan 10 per dag). De gele kleur is bijvoorbeeld de noordkustroute tussen Jakarta en Surabaya. Hieronder vallen de treinen Argo Bromo Anggrek, Sembrani en Gumarang, plus de treinen Argo Jati en Cirebon Express (Jakarta naar Cirebon), Tegal Bahari (Jakarta naar Tegal), Argo Sindoro en Argo Muria (Jakarta naar Semarang) en Jayabaya (Jakarta via Surabaya naar Malang). Dunne grijze lijnen duiden op spoorlijnen waar geen eksekutif-klasse treinen rijden, maar alleen ekonomi-klasse- of lokale forenzentreinen.


Treinen in Jakarta en vanaf Jakarta Airport

Forenzentrein in Jakarta.

In Jakarta en omgeving rijden forenzentreinen op zes verschillende lijnen van het KRL Commuter Line-netwerk. De treinen verbinden de verschillende wijken van Jakarta, en er zijn lijnen naar de voorsteden Bekasi, Depok, Bogor, Tangerang en Serpong.

Voor de forenzentreinen werkt het kopen van tickets niet zoals bij langeafstandstreinen. Voor de KRL Commuter Line-treinen wordt een systeem vergelijkbaar met de OV-chipkaart gebruikt. Op de stations koop je een wegwerp-chipkaart (genaamd THB) bij een loket of automaat. Je betaalt 10.000 rupiah (€ 0,70) borg plus de prijs van het ticket (enkele reis). Bij aankomst op je bestemming kun je bij een loket of automaat het ticket inleveren en de borg terugkrijgen, of het kaartje houden en er later geld voor een nieuw ticket op zetten. Het ticket wordt ongeldig en de borg vervalt als je hem 7 dagen niet gebruikt. De ticketprijs van de lokale treinen is 3.000 rupiah (€ 0,20) voor de eerste 25 kilometer plus 1.000 rupiah (€ 0,06) per volgende 10 kilometer. De meeste routes binnen Jakarta kosten daarmee 3.000 rupiah. Een trip (enkele reis) van bijvoorbeeld station Jakarta Kota naar Bogor kost 6.000 rupiah (€ 0,40). Zie het artikel over het OV in Jakarta voor meer info.

Railink-trein naar Jakarta Airport.

Sinds 2017 rijden er ook treinen tussen de stad Jakarta en het vliegveld, Soekarno-Hatta International Airport. Deze treinen, geheten Railink, rijden tussen ongeveer 5:00 en 23:00 elk halfuur van station BNI City / Sudirman Baru naar de luchthaven. De trip duurt 46 minuten en een ticket kost 70.000 rupiah (€ 4,30) voor een enkele reis. Tickets kunnen geboekt worden via de website reservation.railink.co.id, maar het kan ook eenvoudig via de automaten op de stations. Het station BNI City / Sudirman Baru ligt naast het station Sudirman waar forenzentreinen stoppen en het metrostation Dukuh Atas (zie MRT Jakarta).

Langeafstandstreinen rijden in Jakarta van en naar de stations Gambir (vooral eksekutif-klasse) en Pasar Senen (ekonomi-klasse). De forenzentreinen stoppen niet op station Gambir en maar beperkt op station Pasar Senen, en ook de luchthaventrein doet beide stations niet aan.

■ Voor info over de verschillende stations, zie ‘stations‘ onderaan.
■ Zie ook Openbaar vervoer in Jakarta (overzicht en tickets).


Trein Jakarta – Bandung

Trein Argo Parahyangan, tussen Jakarta en Bandung.

Tussen Jakarta en Bandung rijdt de trein Argo Parahyangan. Met meer dan tien treinen per dag is dit de meest frequente langeafstandstrein van Java, en met een afstand van zo’n 170 km ook de kortste. De treinrit tussen Jakarta (station Gambir) en Bandung (station Bandung “Hall”) wordt afgelegd in ongeveer 3 tot 3½ uur. De gemiddelde snelheid is dus niet zo hoog, maar doordat er op de snelweg tussen beide steden vaak file staat is de trein vaak toch een snellere (en zeker betrouwbaardere) optie dan de auto of bus.

De meeste Argo Parahyangan-treinen hebben zowel eksekutif– als ekonomi-klasse, al rijden er soms treinen met alleen maar eksekutif. Een ticket in de eksekutif-klasse kost ongeveer 150.000 rupiah (€ 10), in de ekonomi-klasse zo’n 100.000 rupiah (€ 6,50). Enkele treinen per dag bieden ook de extra luxe priority-klasse. Dit kost zo’n 300.000 rupiah (€ 19). De treinen stoppen gewoonlijk onderweg in Bekasi, Purwakarta en Cimahi.

Naast de vele Argo Parahyangan-treinen rijdt er eenmaal per dag op dezelfde route de Pangandaran-trein. Deze rijdt na Bandung verder tot Banjar. Een alternatief is de goedkopere ekonomi-klasse trein Serayu, twee keer per dag van station Pasar Senen in Jakarta naar station Kiaracondong in Bandung (en verder naar Purwokerto). Een ticket kost ongeveer 60.000 rupiah (€ 4), en de reistijd is met zo’n 4 uur iets langer dan die van de Argo Parahyangan.

■ Voor de afkortingen van de stations en meer info, zie ‘stations‘ onderaan.
■ Voor informatie over het kopen van tickets, zie ‘tickets‘ hierboven.
■ Zie ook Reizen van Jakarta naar Bandung (trein of bus).


Treinen naar Bogor, Sukabumi en Cianjur

Station Sukabumi.

Er bestaat een spoorlijn van Jakarta via Bogor, Sukabumi en Cianjur naar Bandung (aan de zuidkant om de bergen Gede en Pangrango heen). Er is echter geen doorgaande treindienst op deze route. Er bestaan losse treindiensten Jakarta-Bogor, Bogor-Sukabumi en Sukabumi-Cianjur. Het spoortraject Cianjur-Bandung is sinds 2013 niet meer in gebruik (er zijn wel plannen voor heropening).

De spoorweg van Jakarta naar Bogor is onderdeel van het forenzentreinnetwerk van Jakarta (KRL Commuter Line). Zowel de rode als de gele lijn hebben hun eindpunt bij station Bogor. Er rijdt de hele dag gemiddeld elke 10 minuten een trein. De gele en rode lijnen doen een groot deel van de stations van Jakarta aan. Je kunt opstappen richting Bogor op onder andere station Jakarta Kota, Tanah Abang, Juanda, Manggarai of Pasar Minggu. De reistijd vanaf station Manggarai tot station Bogor is ongeveer 1 uur en 15 minuten. Alle treinen rijden ook via de voorstad Depok. Voor de trein van Jakarta naar Bogor koop je op het station een wegwerp-chipkaart (zie OV in Jakarta). De ticketprijs is 6.000 rupiah (€ 0,40).

Van Bogor naar Sukabumi rijden drie treinen per dag per richting (de blauwe lijn op het kaartje). Deze treinen heten Pangrango, hebben zowel eksekutif– als ekonomi-klasse, en doen ruim 2 uur over het traject. In Bogor vertrekken de treinen vanaf station Bogor Paledang, gelegen zo’n 200 meter ten zuiden van station Bogor zelf. Tickets voor deze trein zijn gewoon te koop zoals bovenaan bij ‘tickets‘ beschreven. Een enkele reis in de ekonomi-klasse kost ongeveer 35.000 rupiah (€ 2,20), in de eksekutif-klasse zo’n 80.000 rupiah (€ 5).

Ook van Sukabumi naar Cianjur rijden drie treinen per dag. Dit is een lokale trein genaamd Siliwangi, met alleen ekonomi-klasse. De reistijd is ongeveer 1 uur en 20 minuten, en de ticketprijs is maar 3.000 rupiah (€ 0,20). Tickets zijn alleen te koop op de stations. De ochtend- en middagtreinen van de Pangrango en Siliwangi bieden in Sukabumi een goede aansluiting in beide richtingen, waardoor je kunt doorreizen tussen Bogor en Cianjur of andersom.


Trein Jakarta – Semarang – Surabaya

De trein Argo Bromo Anggrek volgt de noordkustroute. Een klein deel van het traject gaat echt vlak langs de kust.

De ruggengraat van het spoorwegnet van Java is de route langs de noordkust van Jakarta via Semarang naar Surabaya (totaal zo’n 750 km). Naast enkele ekonomi-klasse-treinen rijden er zes treinen per dag met eksekutif-klasse tussen Jakarta en Surabaya, plus nog enkele treinen op een deel van de route. Alle treinen stoppen onderweg tenminste in Cirebon, en de meeste ook in Tegal en Pekalongan.

De snelste en meest comfortabele treinen heten Argo Bromo Anggrek; deze leggen de route in 9 uur af. De meeste andere treinen volgen ook de directe route via de noordkust (geel op het kaartje), maar stoppen onderweg vaker en zijn dus langzamer. Naast de onderstaande treinen rijden tussen Jakarta en Surabaya ook nog de treinen Bangunkarta (via de bruine route) en Bima (via de groene route), maar die zijn veel trager. Let op dat veel treinen (in beide richtingen) midden in de nacht aankomen op hun bestemming.

Trein (nr.), klasseJakarta (v)Semarang (a)Surabaya (a)
Harina (74), eks+eko5:25 (SMT)9:37 (SBI)
Argo Muria (14), eks7:00 (GMR)13:00 (SMT)
Argo Bromo Anggrek (2), eks+lux9:30 (GMR)14:59 (SMT)18:30 (SBI)
Jayabaya (144), eks+eko13:00 (PSE)19:27 (SMC)0:05 (SBI)
0:35 (SGU)
Kertajaya (178), eko14:00 (PSE)20:49 (SMT)1:40 (SBI)
Gumarang (78), eks+bis15:45 (PSE)22:37 (SMT)3:04 (SBI)
Argo Sindoro (12), eks 16:15 (GMR)22:15 (SMT)
Sembrani (48), eks 19:15 (GMR)1:27 (SMT)5:43 (SBI)
Argo Bromo Anggrek (4), eks+lux21:30 (GMR)3:00 (SMT)6:30 (SBI)
Trein (nr.), klasseSurabaya (v)Semarang (a)Jakarta (a)
Argo Sindoro (11), eks6:00 (SMT)12:00 (GMR)
Argo Bromo Anggrek (1), eks+lux8:00 (SBI)11:20 (SMT)17:00 (GMR)
Argo Muria (13), eks16:00 (SMT)22:08 (GMR)
Jayabaya (143), eks+eko13:49 (SGU)
14:03 (SBI)
18:35 (SMP)1:34 (PSE)
Gumarang (77), eks+bis15:30 (SBI)19:45 (SMT)2:36 (PSE)
Harina (73), eks+eko16:30 (SBI)20:38 (SMT)
Sembrani (47), eks17:50 (SBI)21:45 (SMT)4:15 (GMR)
Argo Bromo Anggrek (3), eks+lux20:00 (SBI)23:20 (SMT)5:00 (GMR)
Kertajaya (177), eko21:00 (SBI)1:21 (SMT)8:40 (PSE)

Een ticket in de eksekutif-klasse van Jakarta naar Surabaya kost ongeveer 470.000 rupiah (€ 29), bisnis zo’n 320.000 rupiah (€ 20) en ekonomi rond de 200.000 rupiah (€ 12,50). De Argo Bromo Anggrek-treinen hebben ook een luxury-klasse met ‘full flat‘-slaapstoelen voor zo’n 1,25 miljoen rupiah (€ 78).

■ Voor de afkortingen van de stations en meer info, zie ‘stations‘ onderaan.
■ Voor informatie over het kopen van tickets, zie ‘tickets‘ hierboven.
■ Zie ook Reizen van Jakarta naar Surabaya (vliegtuig, trein of bus).


Trein Jakarta – Jogjakarta – Solo

De trein Argo Lawu (Jakarta-Solo).

Jogjakarta (Yogyakarta) en Solo (ook wel Surakarta) zijn de twee sultansteden midden op Java, en belangrijke toeristische bestemmingen. Ook de tempels Borobudur en Prambanan liggen in dezelfde buurt. Er rijden ongeveer 15 treinen per dag van Jakarta naar Jogjakarta, waarvan er zeven doorrijden naar Solo (en soms verder). De treinen volgen de groene route van het kaartje bovenaan: tot aan Cirebon de ‘noordkustroute’, dan via Purwokerto afzakkend naar het zuiden, en via de ‘zuidkustroute’ verder naar het oosten. Solo is ook te bereiken via de bruine route via Semarang.

Een selectie van de treinen tussen Jakarta en Jogjakarta/Solo staat in de tabel hieronder. Al deze treinen komen in Jogjakarta aan bij het ‘centraal station’, ook wel Tugu geheten. In Solo komen de treinen aan bij het station Solo Balapan, met uitzondering van de trein Bangunkarta (station Solo Jebres). De snelste en meest comfortabele treinen, Argo Dwipangga en Argo Lawu, doen over de rit van Jakarta naar Jogjakarta ongeveer 7½ uur en naar Solo 8½ uur. Let op dat veel treinen (in beide richtingen) midden in de nacht aankomen op hun bestemming.

Trein (nr.), klasseJakarta (v)Jogjakarta (a)Solo (a)
Gajah Wong (154), eko6:45 (PSE)14:55
Argo Dwipangga (10), eks8:00 (GMR)15:3916:35
Bangunkarta (56), eks15:00 (GMR)23:32 (SK)
Bima (44), eks+eko16:30 (GMR)0:401:39
Argo Lawu (8), eks20:15 (GMR)3:484:45
Bogowonto (152), eks+eko21:45 (PSE)5:44
Trein (nr.), klasseSolo (v)Jogjakarta (v)Jakarta (a)
Argo Lawu (7), eks8:158:5716:27 (GMR)
Bogowonto (151), eks+eko9:0717:29 (PSE)
Gajah Wong (153), eko18:082:41 (PSE)
Argo Dwipangga (9), eks20:0020:524:37 (GMR)
Bima (43), eks+eko20:5822:005:43 (GMR)

Een ticket in de eksekutif-klasse van Jakarta naar Jogjakarta kost ongeveer 300 tot 500.000 rupiah (€ 19-31), en ekonomi rond de 100 tot 300.000 rupiah (€ 6,50-19).

■ Voor de afkortingen van de stations en meer info, zie ‘stations‘ onderaan.
■ Voor informatie over het kopen van tickets, zie ‘tickets‘ hierboven.
■ Zie ook Reizen van Jakarta naar Jogjakarta (vliegtuig, trein of bus)


Trein Bandung – Jogjakarta – Solo – Surabaya

De trein Lodaya tussen Bandung en Jogjakarta.

Naast de treinen van Jakarta naar Jogjakarta en Solo, zijn er ook acht treinen per dag vanaf Bandung in die richting, via de zuidelijke route (lichtgroen op het kaartje).

Alle treinen in het onderstaande overzicht doen de belangrijkste stations aan in Bandung (station “Hall”), Jogjakarta (“Tugu”) en Solo (Balapan). De enige uitzondering is de ekonomi-klasse trein Pasundan, die gebruikmaakt van de stations Kiaracondong in Bandung, Lempuyangan in Jogjakarta en Purwosari in Solo. In Surabaya komen de treinen aan op station Surabaya Gubeng.

De snelste en meest comfortabele trein is de Argo Wilis, die in ruim 7 uur van Bandung naar Jogja rijdt en een kleine 12 uur van Bandung tot Surabaya. Veel toeristen kiezen tussen Bandung en Jogjakarta voor een trein bij daglicht, om van het uitzicht over de vulkanen en rijstvelden te kunnen genieten. Naast de Argo Wilis is ook de Lodaya (80) daarvoor een goede optie.

Trein (nr.), klasseBandung (v)Jogjakarta (a)Solo (a)Surabaya (a)
Pasundan (180), eko5:35 (KAC)14:25 (LPN)15:24 (PWS)21:42
Lodaya (80), eks+eko7:2015:1216:15
Argo Wilis (6), eks8:3015:5216:4620:19
Mutiara Selatan (112), eks+eko16:501:232:266:24
Lodaya (82), eks+eko18:552:573:58
Turangga (50), eks19:303:254:178:14
Trein (nr.), klasseSurabaya (v)Solo (v)Jogjakarta (v)Bandung (a)
Lodaya (79), eks+eko7:108:0815:48
Argo Wilis (5), eks7:0010:3011:2519:06
Pasundan (179), eko8:1013:05 (PWS)14:10 (LPN)23:25 (KAC)
Lodaya (81), eks+eko19:1020:084:15
Turangga (49), eks16:3020:3221:255:04
Mutiara Selatan (111), eks+eko19:0023:130:158:33

De prijzen van treintickets in de eksekutif-klasse van Bandung naar Jogjakarta of Solo liggen rond de 400 tot 500.000 rupiah (€ 25-31), in de ekonomi-klasse tussen de 80 en 300.000 (€ 5-19) rupiah. Van Bandung naar Surabaya variëren eksekutif-prijzen tussen 500 en 600.000 rupiah (€ 31-37) en ekonomi-prijzen tussen 100 en 400.000 (€ 6,50-25) rupiah. De trein Argo Wilis heeft ook een extraluxe priority-klasse, waarvoor je zowel naar Jogjakarta als naar Surabaya ruim een miljoen rupiah betaalt (€ 65).

De treinen stoppen onderweg op verschillende stations, maar bijna allemaal stoppen ze in elk geval in Cipeundeuy (bij Garut), Tasikmalaya, Banjar, Kroya en Kutoarjo. Banjar is het dichtstbijzijnde station vanaf het populaire strand van Pangandaran: zie ook Reizen naar Pangandaran (trein, bus of vliegtuig).

■ Voor de afkortingen van de stations en meer info, zie ‘stations‘ onderaan.
■ Voor informatie over het kopen van tickets, zie ‘tickets‘ hierboven.
■ Zie ook Reizen van Bandung naar Jogjakarta (trein, bus of vliegtuig).


Treinen naar Malang en de Bromovulkaan

Nationaal park Bromo-Tengger-Semeru.

De bekendste toeristische bestemming van Oost-Java is de Bromovulkaan. Het dichtstbijzijnde station vanaf Bromo is station Probolinggo. Vanuit dit stadje, aan de noordkust, is het zo’n 45 kilometer (ruim 1½ uur rijden) naar het dorpje Cemoro Lawang bij de Bromovulkaan. Een alternatief is station Malang, ten westen van de vulkaan. Vanuit Malang is het ongeveer 50 kilometer (2 uur rijden) naar de Bromo. Malang zelf is ook een leuke stad om te bezoeken.

Probolinggo ligt aan de spoorlijn tussen Surabaya en Banyuwangi. Het station wordt aangedaan door acht treinen per richting per dag. De onderstaande tabel geeft een selectie van treinen naar Probolinggo vanuit Jogjakarta, Solo, Surabaya en Banyuwangi (veerboothaven voor Bali).

Trein (nr.), klasseVertrekProbolinggo (a)
Wijayakusuma (7092/7093), eks+eko18:16 Jogjakarta (YK)
19:17 Solo (SLO)
0:30 Surabaya (SGU)
2:21
Mutiara Timur (87), eks+eko9:00 Surabaya (SGU)10:56
Mutiara Timur (88), eks+eko9:00 Banyuwangi13:16
Ranggajati (102/103), eks+bis9:56 Jogjakarta (YK)
10:52 Solo (SLO)
16:15 Surabaya (SGU)
18:14
Mutiara Timur (89), eks+eko22:00 Surabaya (SGU)23:50

Malang ligt ten westen van de Bromovulkaan. Station Malang is een eindstation voor treinen vanuit het noorden (o.a. vanuit Surabaya) en voor treinen vanuit het zuiden/westen (via Blitar). In totaal rijden er meer dan tien langeafstandstreinen per dag naar Malang, naast een aantal lokale treinen. De tabel hieronder geeft een selectie van treinen naar Malang vanuit o.a. Surabaya, Jogjakarta, Bandung en Jakarta.

Trein (nr.), klasseVertrekMalang (a)
Jayabaya (144/145), eks+eko13:00 Jakarta (PSE)
19:42 Semarang (SMC)
0:20 Surabaya (SGU)
2:42
Malabar (92), eks+bis+eko15:45 Bandung (BD)
0:05 Jogjakarta (YK)
0:57 Solo (SLO)
7:05
Bima (44/45), eks16:30 Jakarta (GMR)
0:52 Jogjakarta (YK)
1:44 Solo (SLO)
6:20 Surabaya (SGU)
8:15
Gajayana (42), eks17:40 Jakarta (GMR)
2:00 Jogjakarta (YK)
2:55 Solo (SLO)
9:06
Malioboro Ekspres (94), eks+eko7:45 Jogjakarta (YK)
8:52 Solo (SLO)
15:43

De meeste langeafstandstreinen naar Malang rijden ’s nachts (maar het zijn geen slaaptreinen). Als je van het uitzicht wilt genieten kun je vanuit Jogjakarta kiezen voor de Malioboro Ekspres (94), die overdag rijdt. Vanuit Surabaya rijdt ook nog een paar keer per dag een lokale ekonomi-trein naar Malang, en er rijden ook veel bussen. De reistijd vanuit Jakarta en Bandung is zo’n 13-16 uur, dus vanuit die steden kun je ook het vliegtuig overwegen.

■ Voor de afkortingen van de stations en meer info, zie ‘stations‘ onderaan.
■ Voor informatie over het kopen van tickets, zie ‘tickets‘ hierboven.


Treinen naar Banyuwangi (veerboot naar Bali)

Station Banyuwangi Baru.

Banyuwangi ligt in het uiterste oosten van Java. Vanuit de haven ‘Ketapang’ van Banyuwangi vertrekken 24 uur per dag meerdere veerboten per uur naar Bali (haven ‘Gilimanuk’). Op zo’n 10 minuten lopen van de veerboothaven ligt station Banyuwangi Baru (‘nieuw Banyuwangi’). Er komen per dag zes langeafstandstreinen aan in Banyuwangi Baru, waarvan de volgende vier het nuttigst zijn voor vertrek uit Surabaya, Jogjakarta, Solo, Malang of Probolinggo (voor de Bromovulkaan). De reistijd van Surabaya naar Banyuwangi is ruim zes uur.

Als je vanuit een andere stad op Java komt (bijvoorbeeld Jakarta, Bandung of Semarang) dan is de makkelijkste optie gewoonlijk om de trein naar Surabaya te nemen en daar over te stappen op een van onderstaande treinen. Houd er rekening mee dat veel treinen in Surabaya aankomen op station Pasar Turi (SBI), terwijl alle treinen naar Banyuwangi vertrekken vanaf station Gubeng (SGU).

Trein (nr.), klasseVertrekBanyuwangi Baru (a)
Mutiara Timur (89), eks+eko22:00 Surabaya (SGU)
23:58 Probolinggo
4:15
Wijayakusuma (7092/7093), eks+eko18:16 Jogjakarta (YK)
19:17 Solo (SLO)
0:30 Surabaya (SGU)
2:29 Probolinggo
7:02
Mutiara Timur (87), eks+eko9:00 Surabaya (SGU)
11:04 Probolinggo
15:20
Tawang Alun (208/205), eko16:05 Malang (ML)
19:00 Probolinggo
23:50
Trein (nr.), klasseBanyuwangi Baru (v)Aankomst
Tawang Alun (206/207), eko5:009:36 Probolinggo
12:35 Malang (ML)
Mutiara Timur (88), eks+eko9:0013:16 Probolinggo
15:17 Surabaya (SGU)
Wijayakusuma (7094/7091), eks+eko11:0515:33 Probolinggo
18:05 Surabaya (SGU)
22:52 Solo (SLO)
23:47 Jogjakarta (YK)
Mutiara Timur (90), eks+eko22:002:14 Probolinggo
4:17 Surabaya (SGU)

Reken voor een treinticket van Surabaya naar Banyuwangi op een prijs van ongeveer 100 tot 200.000 rupiah (€ 6,50-12,50) in de ekonomi-klasse en zo’n 300.000 (€ 19) in de eksekutif-klasse. De ekonomi-trein vanuit Malang is goedkoper, met ongeveer 60.000 rupiah (€ 4).

Voorheen was het mogelijk om een ‘treinticket’ te kopen van Surabaya naar Denpasar op Bali. Dit ticket was dan geldig voor de trein naar Surabaya, de veerboot, en dan de bus. Toen de vulkaan Agung op Bali in 2017 uitbarstte is het treinbedrijf gestopt met deze service, en tot op heden is het nog niet weer opgestart.

■ Voor de afkortingen van de stations en meer info, zie ‘stations‘ onderaan.
■ Voor informatie over het kopen van tickets, zie ‘tickets‘ hierboven.
■ Zie ook Veerboot Java-Bali en aansluitende bussen/treinen.


Treinen naar Merak (veerboot naar Sumatra)

Trein langs de kust bij Merak.

Van Jakarta naar het westen rijden een stuk minder treinen dan naar het oosten. Je kunt wel met de trein van Jakarta naar de haven van Merak, waar de veerboten naar Sumatra vertrekken, maar je moet onderweg wel een keer overstappen. Vanaf station Tanah Abang (Midden-Jakarta) neem je een forenzentrein (KRL Commuter Line) naar Rangkasbitung. Dit is de groene lijn. De reistijd is ongeveer 2 uur. Let op dat niet alle treinen op de groene lijn helemaal tot het eindstation Rangkasbitung rijden! De treinen rijden ongeveer een keer per uur, met de eerste trein om 5:50 (aankomst in Rangkasbitung om 7:51) en de laatste trein om 21:45 (aankomst 23:48).

In Rangkasbitung stap je over op de trein genaamd Lokal Merak, die in ongeveer 2 uur naar Merak rijdt (vertrektijden zijn 03:50, 07:45, 09:05, 12:45, 14:35 en 20:00). Het is niet mogelijk om een treinticket te kopen voor de hele route. Voor de trein van Jakarta naar Rangkasbitung koop je op het station (Tanah Abang) een wegwerp-chipkaart (zie OV in Jakarta). De ticketprijs is 8.000 rupiah (€ 0,50). Voor het tweede routedeel koop je een treinticket op station Rangkasbitung voor maar 3.000 rupiah (€ 0,20).

De veerboten van Merak naar Bakauheni op Sumatra vertrekken 24 uur per dag, meerdere keren per uur, dus het maakt niet uit hoe laat je in Merak aankomt. De vertrektijden van de Lokal Merak trein terug van Merak naar Rangkasbitung zijn om 05:00, 06:30, 10:20, 11:45, 15:35 en 17:20. Al deze treinen hebben in Rangkasbitung een aansluiting op de trein naar Jakarta (Tanah Abang).

Op Sumatra is er in Bakauheni geen aansluiting op een spoorlijn. Elders op het eiland Sumatra zijn wel spoorlijnen, zie Treinreizen op Sumatra.

🔝 Terug naar de inhoudsopgave


Stations

De grote steden van Java hebben elk meerdere stations. In verschillende van deze steden worden er twee of drie stations gebruikt voor langeafstandstreinen. Zo hebben sommige steden (o.a. Jakarta, Bandung en Jogjakarta) verschillende stations voor de eksekutif– en de ekonomi-treinen. In andere steden (o.a. Bogor, Solo en Surabaya) worden er verschillende stations gebruikt afhankelijk van de herkomst of bestemming van de trein. Om er zeker van te zijn dat je een ticket van of naar het juiste station boekt, kun je de afkortingscode van het station controleren. Elk station heeft een afkorting van 2-4 letters, die in elk boekingssysteem gebruikt wordt.

Bandung

In Bandung stoppen de meeste treinen op het ‘centraal station’, station Bandung (BD), gelegen aan de noordkant van het centrum. In de volksmond wordt dit station ook wel ‘Hall’ genoemd. Enkele ekonomi-klasse-treinen stoppen alleen op het zo’n 5 km oostelijker gelegen station Kiaracondong (KAC). Verschillende treinen stoppen ook op beide stations.

Bogor

Station Bogor (BOO) ligt in het centrum van Bogor, net ten westen van de botanische tuin. Hier komen de forenzentreinen vanuit Jakarta (gele en rode lijn) aan. Vanwege ruimtegebrek in dit station is er in 2013 een tweede station aangelegd, zo’n 200 meter zuidelijker. Dit station, station Bogor Paledang (PLG) wordt alleen gebruikt voor de drie dagelijkse treinen van en naar Sukabumi.

Jakarta

Er zijn ongeveer 50 spoorwegstations in Jakarta. De meeste daarvan worden alleen aangedaan door forenzentreinen. Het ‘centraal station’ van Jakarta is station Gambir (GMR), vlakbij het nationaal monument midden in Jakarta. Hier vertrekt het merendeel van de eksekutif-klasse-treinen naar bijvoorbeeld Bandung, Jogjakarta en Surabaya. Het tweede belangrijke station is station Pasar Senen (PSE), gelegen zo’n 2 km ten oosten van Gambir. Hier vertrekken de meeste ekonomi-klasse-treinen. Het enige andere station van Jakarta waar langeafstandstreinen stoppen is station Jatinegara (JNG). Hier stoppen echter alleen de treinen náár Jakarta, als laatste tussenstop voor het bereiken van Gambir of Pasar Senen.

Als je alleen zoekt op ‘Jakarta’ dan kom je bij sommige boekingssystemen alleen uit bij station Jakarta Kota (JAKK). Dit is het voormalige station Batavia bij de oude stad, en hier stoppen bijna alleen maar forenzentreinen (sinds mei 2019 rijden er weer drie ekonomi-langeafstandstreinen per dag). Zoek voor de langeafstandstreinen dus niet op Jakarta maar op Gambir of Pasar Senen.

Zoals in het artikel hierboven beschreven gaan er geen langeafstandstreinen vanuit Jakarta naar het zuiden (Bogor) of westen (de provincie Banten). Voor deze richtingen ben je aangewezen op een forenzentrein. Richting Bogor rijden de gele en rode lijn, en op beide lijnen kun je opstappen op station Manggarai (MRI) in Zuid-Jakarta. De rode lijn doet ook station Jakarta Kota aan, terwijl de gele lijn een lus maakt door Jakarta langs allerlei verschillende stations, waaronder Sudirman (SUD), Tanah Abang (THB) en Duri (DU). Station Sudirman, bij het zakencentrum van Jakarta, ligt direct naast station BNI City / Sudirman Baru (SDB) waar de treinen naar de luchthaven vertrekken. Station Tanah Abang is het beginpunt van de groene lijn naar Rangkasbitung (en verder naar Merak). Station Duri in het westen is het begintpunt van de bruine lijn naar voorstad Tangerang, en wordt ook aangedaan door de luchthaventrein.

Jogjakarta

Het belangrijkste station van Jogjakarta is Yogyakarta (YK). Dit station wordt ook wel ‘Tugu’ genoemd, maar die naam is niet te vinden in de meeste boekingssystemen. Het station ligt aan de noordkant van de beroemde straat Jalan Malioboro. De meeste ekonomi-klasse-treinen stoppen alleen maar of ook op station Lempuyangan (LPN), zo’n 1½ km verder naar het oosten.

Malang

Het station van Malang heet simpelweg station Malang (ML). In de volksmond wordt het station ook wel ‘Kota Baru’ (‘nieuwe stad’) genoemd, om het te onderscheiden van het wat zuidelijker gelegen station Malang Kotalama (MLK) oftewel ‘oude stad’. Alle treinen doen station Malang aan, terwijl station Malang Kotalama vooral wordt aangedaan door treinen vanuit het zuiden (via Blitar). Deze treinen rijden vervolgens allemaal door naar station Malang.

Semarang

Nagenoeg alle relevante langeafstandstreinen doen in Semarang het station Semarang Tawang (SMT) aan. Dit station ligt aan de noordkant van het centrum, niet ver van de haven van Semarang. Het kleinere station Semarang Poncol (SMC) ligt ongeveer twee kilometer verder naar het westen.

Solo

Het belangrijkste station van Solo heet station Solo Balapan (SLO), in sommige boekingssystemen geschreven als Solobalapan. Dit station ligt in de buurt van het centrum. Veel ekonomi-klasse-treinen doen ook of alleen maar het 3 km westelijker gelgen station Purwosari (PWS) aan. Vanuit dit station vertrekt ook het lokale treintje naar Wonogiri. Treinen die van of naar Semarang rijden (op het kaartje de bruine route) stoppen op het wat oostelijker gelegen station Solo Jebres (SK) alias Solojebres.

Surabaya

Surabaya heeft twee ‘centraal stations’. Station Surabaya Pasar Turi (SBI) ligt aan de westkant van het centrum. Hier komen de treinen vanuit het westen aan, waaronder de meeste treinen vanuit Jakarta (de gele lijn). Station Surabaya Gubeng (SGU) ligt ten zuiden van het centrum, en hier komen de treinen vanuit het zuiden (o.a. Malang), zuidwesten (o.a. Jogjakarta en Bandung) en oosten (o.a. Banyuwangi) aan. Voor bijna alle treinen is Surabaya een eindpunt, maar de dagelijkse trein Jayabaya van Jakarta naar Malang rijdt recht door Surabaya en doet daarbij zowel Pasar Turi als Gubeng aan. Verschillende treinen gebruiken station Gubeng verder als een keerstation, zoals de trein Mutiara Selatan vanuit Bandung die aankomt op station Gubeng en vervolgens ‘terugrijdt’ en afbuigt naar Malang.

Naast Pasar Turi en Gubeng zijn er nog verschillende andere stations in Surabaya, maar deze worden alleen aangedaan door forenzentreinen en lokale ekonomi-treinen. Een van die stations is station Surabaya Kota (SB), met onder andere vier treinen per dag naar Malang en Blitar.

🔝 Terug naar de inhoudsopgave


Lees ook…

3 Reacties op “Treinreizen op Java: routes, tickets en tips

 1. Goede middag, met dit bericht hoop ik in contact te komen met de webmaster. Op de site over mijn grootvader wordt een treinreis op Java in 1942 beschreven (url zie onder). Om de reis beter te kunnen volgen zou ik graag gebruik maken van een kaartje met de spoorlijnen op Java. U heeft die. Ik zou het bijzonder op prijs stellen als U mij wilt toestaan een van uw kaartjes te gebruiken op https://fer.stutterheim.nl/omzwervingen.php .

 2. Wat een geweldige site! Ik heb een vraag, als ik treinkaartjes koop van Jakarta naar Soerabaja, kan ik dan een stop van 24 uur maken in Semerang?
  Of moet ik dan los een kaartje kopen van Jakarta naar Semerang en van Semerang naar Soerabaja?

  Dank u wel alvast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s