Aankomst en overstappen op Jakarta Airport

Laatste update: 11 mei 2018 (meer maatschappijen vanaf terminal 3)

Verreweg de grootste luchthaven van Indonesië is Soekarno-Hatta International Airport bij Jakarta. In dit artikel een overzicht en praktische tips voor aankomst, en eventueel overstappen, op dit vliegveld.

Inhoudsopgave


Soekarno-Hatta Airport aerial view

Op de voorgrond terminal 2 van Soekarno-Hatta International Airport.

Soekarno-Hatta International Airport is genoemd naar Indonesië’s eerste president en vice-president, en ligt in de voorstad Tangerang, zo’n 20 kilometer ten westen van het centrum van Jakarta. Met zo’n 55 miljoen passagiers per jaar (2015) is het verreweg het drukste vliegveld van Indonesië, voor Surabaya en Bali (elk ongeveer 17 miljoen passageirs per jaar). De luchthavencode is CGK, wat staat voor Cengkareng, de naam van een wijk van Jakarta vlakbij. De luchthaven wordt vaak simpelweg Cengkareng genoemd, of Soetta, een afkorting van Soekarno-Hatta.

Vliegroutes naar Jakarta

Vanaf Schiphol vliegt Garuda Indonesia zes keer per week rechtstreeks naar Jakarta. KLM vliegt dagelijks van Schiphol naar Jakarta met een korte tussenstop in Kuala Lumpur. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden vanaf Amsterdam, Brussel en andere luchthavens naar Jakarta met één overstap (bijvoorbeeld in Istanbul, Dubai of Singapore). Online zoekmachines zoals Skyscanner kunnen helpen bij het zoeken naar de goedkoopste vliegtickets en snelste verbindingen.

Terminals

soetta-shuttle-bus

Gratis shuttlebus tussen de verschillende terminals.

De luchthaven bestaat uit drie terminals, waarbij terminals 1 en 2 elk zijn onderverdeeld in drie ‘subterminals’. Binnen die terminals is het echter makkelijk om van de ene naar de andere ‘subterminal’ te lopen. Om van de ene naar de andere terminal te gaan kan je gebruik maken van de gratis shuttlebus. Een spoorverbinding (skytrain) is geopend tussen terminals 2 en 3. De treinen rijden in de huidige testfase nog maar een paar keer per dag. In 2018 moeten de treinen vaker gaan rijden, en dan ook naar terminal 1.

In 2016 is de nieuwe fors uitgebreide terminal 3 geopend, en zijn er verschillende wijzigingen doorgevoerd in de verdeling van luchtvaartmaatschappijen over de terminals. Op 1 mei 2017 zijn ook de internationale vluchten van Garuda Indonesia naar de nieuwe terminal 3 verplaatst, en in de loop van 2017 en 2018 nog meer maatschappijen, waaronder per 15 mei 2018 ook KLM. De overige internationale vluchten (waaronder Emirates en Singapore Airlines) vliegen vooralsnog naar terminal 2D/E. Naar verwachting zullen in de loop van 2018 meer wijzigingen doorgevoerd worden, waarna uiteindelijk alle internationale vluchten naar terminal 3 gaan. De onderstaande verdeling is correct per 15 mei 2018:

 • Terminal 1A (binnenlands): Lion Air (naar Java, Kalimantan, Oost-Indonesië).
 • Terminal 1B (binnenlands): Lion Air (naar Sumatra, Bali, Lombok), XpressAir.
 • Terminal 1C (binnenlands): Airfast, Aviastar, Batik Air, Citilink, Trigana.
 • Terminal 2D/E (internationaal): alle internationale vluchten behalve die in terminal 3.
 • Terminal 2F (binnenlands): AirAsia, Nam Air, Sriwijaya Air.
 • Terminal 3 (binnenlands en internationaal): Garuda Indonesia; (internationaal): AirAsia, China Airlines, China Southern, Citilink, Jetstar Asia, KLM, Korean Air, Malaysia Airlines, Oman Air, Qantas, Saudia, Scoot, Thai Airways, Vietnam Airlines, Xiamen Air.
terminals soekarno hatta mei 2018.png

Terminalverdeling Jakarta Soekarno-Hatta International Airport per 15 mei 2018.

Immigratie

imigrasi

Imigrasi, een leenwoord afgeleid uit het Nederlands.

Na aankomst op een internationale vlucht (dus in terminal 2D/E of 3) is de eerste stap de immigratie. Als je als toerist naar Indonesië komt heb je geen visum nodig en kan je meteen doorlopen naar de wachtrij voor de balie aangeduid met ‘Foreigner‘. Je moet duidelijk kunnen maken dat je echt als toerist komt (ze vragen soms om een boekingsbevestiging van een hotel) en dat je het land binnen de toegestane termijn van 30 dagen (29 nachten) weer verlaat (je moet je vliegticket het land uit kunnen laten zien). Zie het artikel Toeristenvisa Indonesië en visum verlengen voor meer informatie.

t3 immigratie

Immigratiecontrole in terminal 3.

Als je langer dan 30 dagen wilt blijven en géén visum hebt aangevraagd bij de Indonesische ambassade (bijvoorbeeld in Den Haag), kan je een ‘Visa-on-arrival‘ (VOA) kopen voor 35 dollar (USD). Die is ook 30 dagen geldig, maar kan eenmalig met 30 dagen verlengd worden bij een immigratiekantoor in alle grotere steden in het land. Het VOA kan betaald worden met dollars, maar ook met bijvoorbeeld Indonesische rupiahs of met euro’s. Wisselgeld wordt altijd in rupiah gegeven. Na aanschaf van de VOA ga je simpelweg naar de ‘Foreigner‘-wachtrij. Bewijs van onderkomen in Indonesië en uitreisticket (nu binnen 60 dagen) kan nog steeds om gevraagd worden.

Als Jakarta niet je eindbestemming is, maar je stapt over op een binnenlandse vlucht, lees dan ook ‘overstappen op Jakarta Airport‘ hieronder.

Bagage en douane

In het vliegtuig krijg je een formuliertje van de douane. Hierop moet je persoonlijke gegevens invullen (één formulier per familie/reisgezelschap) en aangeven of je bepaalde goederen in je bagage hebt die gemeld moeten worden (omdat ze verboden of belastingplichtig zijn). Je moet bijvoorbeeld belasting betalen als je méér dan 1 liter alcoholische drank bij je hebt. Gewoonlijk kan je bij alle vragen ‘Nee‘ invullen en wordt er dan door de douane verder niet meer naar gekeken.

Het douaneformulier lever je niet in bij de immigratie, maar neem je mee tot na de bagageband. Na de immigratie kan je je bagage van de bagageband halen, en dan ga je langs de douane. Dit is meestal niet meer dan het afgeven van het formuliertje, en soms vragen ze je om je koffer door een scan te laten gaan.

Vervoer naar de stad

Lees ook: Openbaar vervoer in Jakarta (overzicht en tickets), inclusief ticketprijzen van de buslijnen van en naar het vliegveld, en ‘Nu ook met de trein naar Jakarta Airport‘ voor de nieuwe treinverbinding.

Na alle formaliteiten kan je op zoek naar vervoer naar je bestemming. Het is aan te raden om eerst, als je nog geen Indonesisch geld hebt, naar een geldautomaat te gaan. Op veel plekken kan je niet met een pinpas of creditcard betalen, dus het is handig altijd papiergeld op zak te hebben. Zie het artikel over pinnen in Indonesië voor meer informatie.

Vanaf eind-2017 rijdt er een trein tussen het vliegveld en de stad, zie Nu ook met de trein naar Jakarta Airport, maar voor veel bestemmingen zijn de taxi of bus nog steeds een goede optie. Na aankomst worden van alle kanten taxi’s aangeboden (“Transport?!”), maar dit zijn vaak onofficiële taxi’s zonder taximeter. Bij de officiële taxistandplaats vind je betrouwbare taxi’s (o.a. van het bekende bedrijf Blue Bird). Zie ook het artikel over een taxi nemen in Indonesië. Zonder file duurt een ritje naar het centrum van Jakarta zo’n drie kwartier, maar gewoonlijk moet je rekenen op 1 à 2 uur. Met de taximeter komt de prijs vaak uit op ruim 100.000 rupiah (ongeveer € 8).

damri-soetta

Een DAMRI-bus op de route van de luchthaven naar station Gambir in het centrum van Jakarta.

Vanaf de luchthaven rijden er ook veel bussen naar allerlei bestemmingen. Het busstation bij terminal 2 is aan het uiteinde van de terminal (vanaf binnen gezien links) voorbij 2F. De bussen bij terminal 3 staan niet ver van de uitgang van de aankomsthal (linksaf). Bussen van DAMRI (met airconditioning) rijden naar zo’n 10 bestemmingen in Jakarta, naar voorsteden zoals Bekasi, Bogor en Tangerang, en ook naar bijvoorbeeld de haven van Merak (waar de veerboot naar Sumatra vertrekt). Tickets naar bestemmingen binnen Jakarta en de voorsteden kosten zo’n 35.000 tot 60.000 rupiah (€ 2,50-4,25). Zie voor de bestemmingen en prijzen ‘Openbaar vervoer in Jakarta (overzicht en tickets)‘. Vanaf de luchthaven rijden er ook bussen en shuttlebusjes naar Bandung. Zie voor meer informatie daarover het artikel ‘Reizen van Jakarta naar Bandung (trein of bus)‘.

Overstappen op Jakarta Airport

Als je op Soekarno-Hatta Airport overstapt op een binnenlandse vlucht, moet je nog steeds in Jakarta langs de immigratie en douane. Als je twee verschillende tickets hebt geboekt (bijvoorbeeld KLM naar Jakarta, en dan met AirAsia verder op een binnenlandse vlucht) moet je ook je bagage ophalen en opnieuw inchecken. Let goed op vanaf welke terminal de binnenlandse vlucht vertrekt, want in veel gevallen is dit niet dezelfde als waar je aankomt! Om naar de andere terminal te gaan kun je gebruik maken van de gratis shuttlebus aan de voorzijde van de terminal.

Garuda Int do Dom

Proces van overstappen als je één ticket hebt van Garuda Indonesia (in terminal 3). Let op: stap 3 (het ophalen van je bagage) kan soms overgeslagen worden – controleer of vraag of je bagage rechtstreeks naar de eindbestemming gaat.

Als je vluchten als één reis (met hetzelfde ticket) zijn geboekt dan is de procedure enigszins anders. Dit is het geval als je een ticket hebt van Garuda Indonesia of een van haar SkyTeam-partners (zoals KLM). Controleer goed (of vraag het bij vertrek) of je bagage rechtstreeks naar je eindbestemming gaat, of dat je het in Jakarta eerst moet ophalen. Als zowel je internationale als binnenlandse vlucht met Garuda Indonesia blijf je binnen terminal 3 en is het vrij eenvoudig (zie het plaatje).

Als je op één ticket reist en aankomt met een SkyTeam-partner (bijvoorbeeld KLM) en vervolgens verder reist met een binnenlandse vlucht van Garuda Indonesia moet je van terminal wisselen. Na de douane (met of zonder je bagage) ga je naar de transferbalie van Garuda (meteen na de douane linksaf, voor de ‘Exit‘-deur). Je wordt dan naar Gate F6 geleid (in terminal 2), vanaf waar een shuttlebus je naar Gate 13 (in terminal 3) brengt. Deze speciale shuttlebus is alleen beschikbaar als zowel je internationale als binnenlandse vlucht met een SkyTeam-partner is, anders moet je de openbare shuttlebus buiten de terminal nemen.

Garuda Indonesia rekent een minimale overstaptijd van 2 uur als je op één ticket reist. Als je op verschillende tickets reist wordt een minimale overstaptijd van 3 uur aangeraden. Houd er echter rekening mee dat je in dat geval zelf verantwoordelijk bent voor eventuele vertragingen en het missen van je vlucht! Op de website van Garuda Indonesia is een speciale pagina over de procedure van overstappen in Jakarta.

Lees ook…

Advertenties

8 Reacties op “Aankomst en overstappen op Jakarta Airport

 1. Pingback: Aankomst op het vliegveld | In de Archipel·

 2. Pingback: Plan je reis in Indonesië: welke bestemmingen? | In de Archipel·

 3. Pingback: Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië | In de Archipel·

 4. Pingback: Reizen van Jakarta naar Bandung (trein of bus) | In de Archipel·

 5. Pingback: Aankomst op Bali Airport (en taxi’s) | In de Archipel·

 6. Pingback: Reizen naar Pangandaran (trein, bus of vliegtuig) | In de Archipel·

 7. Pingback: Reizen van Jakarta naar Surabaya (vliegtuig, trein of bus) | In de Archipel·

 8. Pingback: Nu ook met de trein naar Jakarta Airport | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s