Visumvrijstelling: toeristen zonder visum naar Indonesië

Laatste update: 10 augustus 2017

Sinds juni 2015 hoeven toeristen die naar Indonesië komen niet langer in alle gevallen een visum aan te schaffen. President Joko Widodo heeft in zijn regeling 69/2015 een visumvrijstelling ingevoerd voor reizigers uit 30 landen, waaronder Nederland en België. Daar zijn wel enkele regels aan verbonden. In andere gevallen is er nog steeds de mogelijkheid tot het kopen van een visum-on-arrival, of het aanvragen van een visum bij een Indonesische ambassade.

Visumvrijstelling

Voor de visumvrijstelling krijg je een gedateerde stempel, met daarbij duidelijk de beperking dat het alleen voor toeristen bedoeld is.

Voor de visumvrijstelling krijg je een stempel met datum. De restrictie ‘tourism purpose only‘ is inmiddels iets versoepeld, en ook familie- en conferentiebezoek zijn nu toegestaan.

Sinds 2015 kunnen paspoorthouders van de meeste landen zonder visum Indonesië binnengaan voor 30 dagen. Bij deze landen horen onder andere Nederland en België. De visumvrijstelling is voor toeristen, en ook voor bijvoorbeeld familiebezoek of het bezoeken van een conferentie. Werken (inclusief vrijwilligerswerk) is echter niet toegestaan!

Toen de regeling in juni 2015 werd ingesteld was de visumvrijstelling alleen van toepassing bij een vijftal grote luchthavens, maar nu is de visumvrijstelling mogelijk alle officiële immigratie-checkpoints van het land, waaronder de 29 internationale luchthavens (waaronder Jakarta en Bali), 88 zeehavens (waaronder de veerboothavens van Batam) en enkele landgrenzen:

 1. Aruk, Sambas (Maleisië → West-Kalimantan)
 2. Entikong (Maleisië → West-Kalimantan)
 3. Metamauk, Atambua (Oost-Timor → West-Timor)
 4. Mota’ain, Atambua (Oost-Timor → West-Timor)
 5. Nanga Badaum Sanggau (Maleisië → West-Kalimantan)
 6. Napan, Atambua (Oost-Timor → West-Timor)
 7. Skouw, Jayapura (Papoea-Nieuw-Guinea → Papoea)

Er is geen officieel immigratie-checkpoint op de landgrens tussen Maleisië en Noord-Kalimantan. Wel vertrekken er boten vanaf Tawau in Maleisië naar Nunukan en Tarakan in Noord-Kalimantan, en die havens zijn wel immigratie-checkpoints.

Bij de immigratiecontrole moet je een bewijs (bijvoorbeeld vliegticket) laten zien dat je binnen 30 dagen het land zult verlaten bij een van deze punten. Zowel de dag van aankomst als de dag van vertrek tellen mee bij de 30 dagen, dus het gaat om 29 nachten!

Net als voor elk visum in Indonesië moet je paspoort op het moment van binnenkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. De visumvrijstelling van 30 dagen kan niet worden verlengd (maar als je het land verlaat kun je in principe meteen weer terugkomen en nogmaals 30 dagen visumvrijstelling krijgen). Als je langer dan 30 dagen in Indonesië wilt verblijven is de visumvrijstelling niet mogelijk en zul je een visum moeten kopen (zie hieronder). Als je voor bijvoorbeeld werk (inclusief vrijwilligerswerk) naar Indonesië komt dan moet je vooraf een visum aanvragen bij de Indonesische ambassade (bijvoorbeeld in Den Haag of Brussel).

Visa-on-arrival

Voor de meeste toeristen uit Nederland en België zal de visumvrijstelling dus van toepassing zijn. Als de vrijstelling echter niet mogelijk is, is er de mogelijkheid tot het kopen van een visum bij aankomst, een visa-on-arrival (VOA). Het belangrijkste verschil van van het VOA ten opzichte van de visumvrijstelling is dat het met eenmaal 30 dagen extra te verlengen is.

Het VOA wordt gekocht bij een speciale balie en kost 35 Amerikaanse dollar. Dit moet met contant geld betaald worden, maar hoeft niet per se met dollars (het kan ook met Indonesische rupiah, of met andere veelgebruikte valuta zoals de euro of de Singaporese dollar). Eventueel wisselgeld wordt altijd in rupiah gegeven. Na het kopen van het VOA moet je in dezelfde rij voor de immigratiecontrole staan als voor de stempel van de visumvrijstelling.

Het VOA kan verlengd worden bij immigratiekantoren in steden in het hele land, zie Toeristenvisa Indonesië en visum verlengen. Het proces van verlenging neemt enkele dagen in beslag, en daarom moet je eerste bezoek aan een immigratiekantoor ruim een week voor de oorspronkelijke einddatum van het VOA zijn. Voor de verlenging is een brief nodig van een lokale sponsor (een Indonesiër die garant staat). Om deze reden, en gezien het vrij langdurige proces, laten veel toeristen de verlenging doen door een gespecialiseerd visumbureau. Vooral op Bali zijn er veel van dat soort agents.

Toeristenvisum van de ambassade

Bij de Indonesische ambassade (bijvoorbeeld in Den Haag of Brussel) kunnen ook toeristenvisa aangevraagd worden. Het voordeel van zo’n visum is dat deze direct voor 60 dagen geldig is. Met een lokale sponsor kan zo’n visum bij immigratiekantoren in steden in het hele land tot vier keer met 30 dagen verlengd worden (dus in totaal tot maximaal 180 dagen).

Landen met visumvrijstelling

Sinds november 2015 geldt de visumvrijstelling voor toeristische doeleinden voor bijna elk land, met uitzondering van enkele landen waaronder Soedan, Noord-Korea, Irak, Iran, Pakistan en Afghanistan. Voor een aantal landen, waaronder Nederland en België, was de visumplicht al in juni 2015 afgeschaft.

Lees ook…

5 Reacties op “Visumvrijstelling: toeristen zonder visum naar Indonesië

 1. Pingback: Aankomst en overstappen op Jakarta Airport | In de Archipel·

 2. Pingback: Aankomst op Bali Airport (en taxi’s) | In de Archipel·

  • Bedankt, u heeft gelijk. Dat was nog de regel zoals ingevoerd in juni 2015, maar in november 2015 zijn de regels flink versoepeld (meer landen, meer vliegvelden en naast toerisme ook o.a. familiebezoek en conferenties). Ik heb het artikel aangepast!

 3. Pingback: Reisroute Indonesië: Java, Bali en Lombok (3 of 4 weken) | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s