Tellen in het Indonesisch (getallen)

Dit artikel geeft een overzicht van getallen in de Indonesische taal. Als je op reis gaat naar Indonesië is het nuttig om wat van de getallen te leren, bijvoorbeeld om prijzen in rupiah te begrijpen.

→ Houd bij de Indonesische getallen rekening met de uitspraak van de Indonesische taal. Bij het tellen zijn de belangrijkste aandachtspunten daarbij dat je de ‘u‘ uitspreekt als [oe], de ‘j‘ als [dj] en de ‘e‘ vaak als ‘stomme e’.

Tot tien tellen in het Indonesisch

De Indonesische getallen van 1 tot en met 10 lijken in niets op die in Indo-Europese talen zoals het Nederlands. Het zijn echter niet echt moeilijke woorden. Houd er rekening mee dat alle “e‘s” uitgesproken worden als ‘schwa’ oftewel ‘stomme e’. Zo spreek je ‘empat‘ (vier) dus meer uit als [‘mpat]. Het woord voor nul, ‘nol‘, is een leenwoord uit het Nederlands. In plaats daarvan wordt echter ook vaak het woord ‘kosong‘ gebruikt, wat eigenlijk ‘leeg’ betekent. Een telefoonnummer in Jakarta, met het netnummer 021, begint daarom met “kosong-dua-satu“.

 • 0. Nol (of kosong).
 • 1. Satu.
 • 2. Dua.
 • 3. Tiga.
 • 4. Empat.
 • 5. Lima.
 • 6. Enam.
 • 7. Tujuh.
 • 8. Delapan.
 • 9. Sembilan.
 • 10. Sepuluh.

11 tot en met 19

Als je de getallen 1 t/m 10 kent dan zijn die van 11 t/m 19 heel eenvoudig. Het is steeds met het de toevoeging ‘belas‘ (weer met stomme e), dus ‘tiga belas‘ is dertien en ‘delapan belas‘ is achttien. De enige uitzondering is elf, waarbij je in plaats van ‘satu‘ het voorvoegsel ‘se-‘ gebruikt, dus: ‘sebelas‘.

 • 11. Sebelas.
 • 12 t/m 19. Dua belas t/m sembilan belas.

Tientallen

Snelheidslimiet tolweg

Snelheidslimieten op de tolweg: minimaal ‘enam puluh‘ km/h en maximaal ‘delapan puluh‘ km/h.

De tientallen werken eigenlijk hetzelfde als de getallen 11 t/m 19. Nu krijg je echter de toevoeging ‘puluh‘. Zo betekent ‘empat puluh‘ dus veertig en ‘tujuh puluh‘ zeventig. En zoals eerder aangegeven heeft het eerste tiental (10) dus het voorvoegsel ‘se-‘: ‘sepuluh‘.

 • 20 t/m 90. Dua puluh t/m sembilan puluh.

Voor overige getallen tussen de 20 en de 100 is het simpelweg het tiental plus het losse getal, dus 21 is ‘dua puluh satu‘ en 99 is ‘sembilan puluh sembilan‘.

Grote getallen

Als je het bovenstaande hebt onthouden hoef je alleen nog de woorden voor honderd (‘ratus‘), duizend (‘ribu‘), miljoen (‘juta‘) en miljard (‘miliar‘) te onthouden en je kunt bijna elk getal maken. Ook bij honderd en duizend wordt ‘se-‘ gebruikt voor de eenheid zelf. Bij miljoen ook soms, maar bij miljard bijna nooit.

 • 100. Seratus.
 • 200. Dua ratus.
 • 1.000. Seribu.
 • 2.000. Dua ribu.
 • 10.000. Sepuluh ribu.
 • 100.000. Seratus ribu.
 • 1.000.000. Sejuta of satu juta.
 • 2.000.000. Dua juta.
 • 1.000.000.000. Satu miliar.

Om elk getal te kunnen maken kun je nu alles hierboven combineren. Bijvoorbeeld: 115 is ‘seratus lima belas‘, 2.386 is ‘dua ribu tiga ratus delapan puluh enam‘ en 3.400.000 is ‘tiga juta empat ratus ribu‘.

Punten en komma’s

Net als in het Nederlands worden duizendtallen gescheiden met punten en decimalen met een komma (‘koma‘). De uitspraak van bijvoorbeeld 1,4 is ‘satu koma empat‘. Voor ‘half’ kun je ook het woord ‘setengah‘ gebruiken, dus 2,5 is ‘dua koma lima‘ of ‘dua setengah‘.

Hetzelfde geldt ook voor grote getallen. 4.500.000 kun je uitspreken als ‘empat juta lima ratus ribu‘, maar ook als ‘empat koma lima juta‘ of ‘empat setengah juta‘.

Bedragen in rupiah

rupiah

Seratus ribu rupiah‘ en ‘lima puluh ribu rupiah‘.

Bij het uitspreken van bijvoorbeeld een prijs in rupiah wordt door veel mensen vaak een deel (zoals ‘ribu‘ of ‘juta‘) weggelaten. Dit is vooral omdat bedragen in rupiah altijd heel groot zijn: de wisselkoers van 1 euro schommelt de laatste jaren tussen ongeveer 14.000 en 17.000 rupiah.

Als je dus ergens kipsaté bestelt en je vraagt om de prijs (“Berapa?” = ‘hoeveel?’) is het antwoord misschien ‘dua puluh‘, omdat voor iedereen dan wel duidelijk is dat het gaat om 20.000 rupiah (eigenlijk ‘dua puluh ribu‘) en niet om 20 rupiah.

Lees ook…

Een Reactie op “Tellen in het Indonesisch (getallen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s