Straatnamen in Batavia vroeger en Jakarta nu

Tijdens de koloniale tijd was Batavia de hoofdstad van Nederlands-Indië, en nu is het onder de naam Jakarta de hoofdstad van Indonesië. Na de Indonesische onafhankelijkheid zijn veel straatnamen in de stad veranderd. In dit artikel een overzicht van meer dan 800 oude en nieuwe straatnamen.

Plaatje Straatnamen Batavia Jakarta klein.png

Onderaan dit artikel staan links naar kaarten van Batavia uit de koloniale tijd.

Inhoudsopgave

Straatnamen zijn alfabetisch gesorteerd op de oude (Nederlandse) straatnaam: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | missende straatnamen | kaarten en bronnen

Waar er in boeken en op internet allerlei overzichten bestaan van de oude straatnamen van Bandoeng, is dat bij Batavia veel minder het geval. Het overzicht is daarom grotendeels gebaseerd op het vergelijken van oude en nieuwe kaarten. Voor links naar oude kaarten en andere bronnen, zie onderaan.

De lijst van straten hieronder is gebaseerd op de omvang van de stad Batavia aan het einde van de koloniale tijd, op basis van kaarten uit de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Naast de oude stad van Batavia (Kota Tua, op de grens van West- en Noord-Jakarta) waren ook de voorsteden Weltevreden (nu Centraal-Jakarta) en Meester Cornelis (nu Jatinegara in Oost-Jakarta) op dat moment inmiddels onderdeel van de gemeente Batavia. Ook de haven van Tandjoeng Priok (Tanjung Priok in Noord-Jakarta) was al aangelegd.

Straatnamen

Bijna alle straatnamen beginnen nu met Jl., wat een afkorting is van jalan (straat/weg/laan). Sommige steegjes worden aangeduid als Gg., een afkorting van gang (gang of steeg). Het Indonesische woord voor park is taman, en dit woord wordt in veel gevallen ook gebruikt voor pleinen. Met kleurcodes is aangegeven in hoeverre de straatnaam is veranderd.

  • Groen () betekent dat de straatnaam gelijk is gebleven en enkel de spelling eventueel is veranderd en Nederlandse woorden als -weg of -laan zijn vervangen door het Indonesische ‘jalan‘. In sommige gevallen is het woord ‘Raya‘ toegevoegd, wat ‘hoofd(weg)’ betekent.
  • Geel () betekent dat de straatnaam veranderd is maar nog min of meer hetzelfde betekent, bijvoorbeeld doordat de naam letterlijk vertaald is of doordat er een woord is toegevoegd.
  • Rood () betekent dat de straatnaam helemaal veranderd is.

De straten zijn gesorteerd op alfabetische volgorde voor de oude (Nederlandse) naam. Voor het alfabetiseren zijn woorden als ‘Gang’ en ‘Laan’ en tussenvoegsels van achternamen (bijvoorbeeld ‘van der’) niet meegenomen. Zo staan dus bijvoorbeeld zowel de Van der Lijnstraat als de Gang Lindeteves onder de ‘L’. Tip: zoek naar een straatnaam met Ctrl+F.

A

Abattoirweg → Jl. Dr. Suratmo (was genoemd naar het Gemeentelijk Slachthuis)
Gang Abdullah Doewa → Jl. Talib IV (‘doewa’ was de spelling van ‘dua‘ oftewel ‘twee’; nu een genummerde straat van het wijkje Talib)
Gang Abdullah Tiga → Jl. Talib V (‘tiga‘ betekent ‘drie’; nu een genummerde straat van het wijkje Talib)
Gang Aboe Jl. Batu Tulis X (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Batu Tulis, zie Batoe Toelis)
Gang Aboe Ketjil Jl. Batu Tulis III (‘ketjil’/‘kecil’ betekent ‘klein’; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Batu Tulis, zie Batoe Toelis)
Gang Adjudant → Jl. Kramat II (was genoemd naar de militaire rang; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kramat Raya, zie Kramat)
Gang Adjudant Kepoe of Gang Kepoe → Jl. Kepu Selatan (Kepoe/Kepu is de naam van de wijk; ‘selatan‘ betekent zuid)
Alasweg → Alas (genoemd naar het Alasvolk in Atjeh op Sumatra)
Alataslaan Jl. Cimandiri (nu genoemd naar een rivier in West-Java)
Alaydroeslaan Jl. Alaydrus (wellicht genoemd naar de 18e-eeuwse Jemenitische islamgeleerde Husain bin Abu Bakar Alaydrus die het laatste deel van zijn leven in Batavia woonde)
Gang Alfoe → Jl. Alfu
Gang Alhadad Jl. Kp. Melayu Kecil III (nu een genummerde straat van de wijk Kampung Melayu, met de toevoeging ‘kecil‘/’klein’)
Gang Alhambra Jl. Kebon Jeruk I (nu een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk)
Amanusgracht Noord Jl. Bandengan Utara (was wellicht genoemd naar een in de bijbel genoemde berg)
Amanusgracht Zuid Jl. Bandengan Selatan (was wellicht genoemd naar een in de bijbel genoemde berg)

Amanusgracht Jalan Bandengan.png

De Amanusgracht rond 1935 (bron: KITLV Leiden) en de Jalan Bandengan nu (bron: Google Streetview). Het is nu een drukke verkeersader met een extra fly-over erboven.

Ambarawaweg → Jl. Ambarawa (genoemd naar een stadje in Centraal-Java)
Ambonweg (Tanjung Priok) → Ambon (genoemd naar het eiland Ambon in de Molukken)
Ambonweg (Meester Cornelis), ook wel Gang Ambon of Laan AmbonJl. Kebon Pala I (was genoemd naar het eiland Ambon; nu een van de genummerde straatjes genaamd Kebon Pala, letterlijk ‘nootmuskaatplantage’)
Gang Amfioen → Jl. Cikini Ampiun (was genoemd naar amfioen, een oude naam voor opium; nu een verbastering, met toevoeging van de naam van de wijk Cikini)
Ampasietweg (A t/m I) → Jl. Ampasit (I t/m VI) (de geletterde straatjes zijn nu genummerde straatjes)
Amsterdamsche Gracht → zie Gedempte Amsterdamsche Gracht
Gang Anderson Jl. Kartini I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kartini Raya, zie Kartiniweg)
Angsanaweg Jl. Angsana (genoemd naar een boomsoort)
Anjerweg (Weltevreden) → Jl. Gubeng (was genoemd naar de kustplaats Anyer in de huidige provincie Banten; nu wellicht genoemd naar station Gubeng in Surabaya — net ten zuiden van de voormalige Anjerweg zijn nu allerlei genummerde straten genoemd naar Anyer, o.a. Jalan Anyer 15)
Anjerweg (Tandjoeng Priok) → geen (de Anjerweg bij de haven Tandjoeng Priok bestaat niet meer, er is een busstation overheen gebouwd)
Antjolseweg, Antjolscheweg of Antjolweg Jl. Kampung Bandan (was genoemd naar het moerasgebied Antjol/Ancol aan de noordkust, dat nu een recreatiegebied is; nu genoemd naar een dorpje dat hier in de buurt lag — zie ook Oude Antjolscheweg)
Ardjoenaweg → Jl. Arjuna (genoemd naar een figuur uit de hindoeïstische mythologie en een wayangpopkarakter)
Aroemanisweg → Jl. Harum Manis (genoemd naar een soort mango — de naam betekent letterlijk ‘zoete geur’)
Gang Asem → Jl. Gang Asem (‘asem‘ is Indonesisch voor tamarinde — de huidige straat heet zowel Jalan als Gang oftewel ‘steegstraat’)
Asemweg of Assamweg Jl. Bekasi Barat VI (was genoemd naar de Indonesische naam voor tamarinde; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bekasi Barat Raya, zie Bekasiweg West)
 Asemka → Jl. Asemka
Ati Soetjiweg of Weg Ati Soetji → Jl. Hati Suci (de naam betekent ‘heilig hart’)
 Atjehweg Jl. Aceh (genoemd naar de provincie Atjeh op Sumatra)
Gang Atjong Jl. Kramat I en Jl. Kramat Kwitang 1A (nu is het oostelijke deel een genummerde zijstraat van de Jalan Kramat Raya, zie Kramat; het westelijke deel is een genummerde straat van het wijkje ingeklemd door de voormalige straten Kramat en Kwitang)
Gang Awab Jl. Awab

B

Bacherachtsgracht Jl. Pangeran Tubagus Angke (was wellicht genoemd naar schrijfster Therese von Bacheracht; nu naar een lokale prins uit de 16e eeuw)
Laan Bafadel Jl. Matraman I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Matraman Raya, zie Matramanweg)
1e Bakstraat → Jl. Bekasi Timur V (nu een genummerde zijstraat vande Jalan Bekasi Timur Raya, zie Bekasiweg Oost)
2e Bakstraat → Jl. LP Cipinang (nu genoemd naar de naastgelegen gevangenis, de vroegere Tjipinang-Gevangenis)
Baladewaweg → Jl. Baladewa Kiri (genoemd naar een figuur uit de hindoeïstische mythologie en een wayangpopkarakter; nu met de toevoeging ‘kiri‘ oftewel ‘links’)
Baliweg → Jl. Bitung (was genoemd naar het eiland Bali, nu naar de stad Bitung in Noord-Sulawesi)
Baljuwweg Jl. Mangga Besar VIII (was genoemd naar een overheidsfunctie; nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
Bandoengweg → Jl. Bandung (genoemd naar de provinciehoofdstad van West-Java)
Bankaweg → Jl. Bangka (genoemd naar het eiland Bangka ten oosten van Sumatra)
Bangoweg Jl. Crucuk (was genoemd naar de ooievaar; nu naar een andere vogelsoort)
Banjoemasweg → Jl. Banyumas (genoemd naar een stad in Centraal-Java)
Banjoewangiweg → Jl. Banyuwangi (genoemd naar een stad in Oost-Java)
Gang Baroe (Kramat) Jl. Pal Putih (de oude naam betekent ‘nieuwe steeg’, vaak met toevoeging van de wijknaam Kramat;; in de huidige naam betekent ‘putih‘ wit — de nieuwe straten net ten noorden van de straat heten nu Jl. Kramat Baru, al dan niet met nummering)
Batanghariweg → Jl. Batang Hari (genoemd naar een rivier op Sumatra)
Gang Batoe → Jl. Batu (
batu‘ betekent ‘steen’)
Batoe Toelis → Jl. Batu Tulis Raya (batu tulis‘ betekent ‘leisteen’; Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Begraafplaatsweg → zie Kerkhoflaan (Meester Cornelis)
Bekasiweg Oost → Jl. Bekasi Timur Raya (genoemd naar de stad Bekasi, waar de straat naartoe loopt — dit is het gedeelte ten oosten van Station Meester Cornelis, dat nu Station Jatinegara heet; ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het eem hoofdweg is)
Bekasiweg West → Jl. Bekasi Barat Raya (zie Bekasiweg Oost)
Gang Belandongan of Gang Kampong Blandongan Jl. Tambora V (‘belandongan‘ betekent geoogste boomstam; nu een genummerde straat van het wijkje Tambora, zie Gang Tambora — het westelijke deel van de Jalan Tambora V heette vroeger Gang Daging — zie ook Blandongan)
Gang Belle Jl. Pintu Air III (was genoemd naar de vioolbouwersfamilie Belle; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pintu Air Raya, de vroegere Sluisbrugstraat)
Bengawanweg → Jl. Bengawan (genoemd naar een rivier in het oosten van Java)
Beoweg → Jl. Beo (genoemd naar een vogelsoort)
Berendrechtslaan Jl. Batu Ceper (de huidige naam betekent ‘platte steen’)
Berenlaan of Beerenlaan → Jl. Kesatriaan (de huidige naam betekent kampement of barak — bij de Berenlaan was een kazerne van het KNIL; dit bestaat nog steeds, en zowel het militaire complex als het woonwijkje eromheen staat in de volksmond ook bekend als ‘Berlan‘, een verbastering van Berenlaan)
Besoekiweg → Jl. Besuki (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
Gang Betet Jl. Pekapuran VIII (‘betet betekent ‘papagaai’; nu een genummerde straat van het wijkje Pekapuran, wat staat voor krijtsteen)
Beursplein → geen (nu een naamloos verkeersplein op de kruising van de straten Jalan Kali Besar Barat, Jalan Malaka, Jalan Bank en Jalan Pintu Kecil, zie respectievelijk Kali Besar-West, Malakkastraat, Javabankstraat en Pintoe Ketjil)
Bidara Tjina Jl. Otto Iskandardinata (was genoemd naar een boomsoort, ook wel Chinese dadelboom; nu naar een Indonesische onafhankelijkheidsstrijder)
Bilaweg → Jl. Bila (genoemd naar een rivier op Sumatra)
Bilitonweg → Jl. Biliton (genoemd naar het eiland Billiton, dat nu Belitung genoemd wordt)
Bimaweg → Jl. Bima (genoemd naar een figuur uit de hindoeïstische mythologie en een wayangpopkarakter)
Binnen Kaaimanstraat Jl. Kemukus (nu genoemd naar een soort peperplant, zie ook Buiten Kaaimanstraat)
■ Binnen Nieuwpoortstraat → zie Nieuwpoortstraat
Gang Blakang Schout Jl. Krekot Bunder (Raya) (de oude naam betekent ‘achter de schout’ — de huidige straat is langer dan de voormalige gang)
Blandongan → Jl. Blandongan (‘blandongan‘ betekent geoogste boomstam)
Blavatskypark → geen (was genoemd naar de Russische auteur Helena Blavatsky — was onderdeel van het Koningsplein en heeft nu geen aparte naam meer)
Blimbingweg → Jl. Belimbing (genoemd naar de stervrucht — een grote kerk is over de straat heen gebouwd, en de straat is nu dus veel korter dan vroeger)
Blitarweg → Jl. Blitar (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
Gang Bloentas → Jl. Salemba Bluntas (genoemd naar een plantensoort; nu met toevoeging van de wijknaam Salemba)
Bodjonegoroweg → Jl. Bojonegoro (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
Boekit Doeri → Jl. Bukit Duri Utara I (de naam betekent letterlijk ‘doorn(struik)heuvel’; nu is het een genummerde straat, met de toevoeging ‘utara‘ ofwel ‘noord’)
Boekit Doeri Tandjakan → Jl. Bukit Duri Tanjakan (letterlijk ‘beklimming van de doorn(struik)heuvel’ — op sommige oude kaarten heet de straat Boekit Doeri Heuvel)
Boekit Doeri West → Jl. Bukit Duri Barat (weg langs de westkant van het wijkje Bukit Duri, letterlijk ‘doorn(struik)heuvel’)
Boekit Doeri Zuid → Jl. Bukit Duri Selatan (weg langs de zuidkant van het wijkje Bukit Duri, letterlijk ‘doorn(struik)heuvel’)
Boengaweg → Jl. Bunga (letterlijk ‘bloem’ — op sommige oude kaarten staat de straat aangegeven als Gang Boengoer)
/ Gang Boengoer → Jl. Bungur Besar VI en Jl. Kali Baru Timur III (was genoemd naar een plantensoort; het westelijke deel is nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bungur Besar Raya, zie Defensielijn van den Bosch; het oostelijke deel is een genummerde zijstraat van de Jalan Kali Baru Timur, zie Kali Baroe Oost)

Boeniweg → Jl. Buni (genoemd naar een boom- en vruchtensoort)
Gang Boentoe Jl. Keselamatan (de oude naam betekent ‘impasse’ of wellicht ‘doodlopende straat’; de huidige ‘veiligheid’ — op sommige oude kaarten heet deze straat Gang Katjang, wat ‘boon’ betekent)
Gang Boentoe Gambir Jl. Budi Kemulyaan III (de oude naam betekent ‘impasse’ of wellicht ‘doodlopende straat’ en Gambir is de naam van de wijk; nu een van de genummerde straten genaamd Budi Kemulyaan)
Boerangrangweg Jl. Burangrang (genoemd naar een vulkaan in West-Java)
Boertokweg Jl. Mandar I (was wellicht genoemd naar de ‘boeltok’, gestreepte baardvogel; nu naar een andere vogelsoort, de purperkoet)
Bondowosoweg → Jl. Bondowoso (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
Bontiusweg Jl. Mendut (was genoemd naar Jacob de Bondt ofwel Jacobus Bontius, een grondlegger van de tropengeneeskunde; nu naar de Mendut-tempel in Centraal-Java)
Borneoweg → Jl. Kalimantan Raya (genoemd naar het eiland Borneo, waarvan de Indonesische naam Kalimantan is)
Dr. ten Boschweg Jl. Kesehatan VI (nu een van de genummerde straten genaamd ‘kesehatan‘ oftewel ‘gezondheid’)
Bothstraat Jl. Manggarai Utara III (was genoemd naar Pieter Both, de eerste gouverneur-generaal van de VOC; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
Boxlaan Jl. Borobudur (nu genoemd naar de Borobudur-tempel bij Jogjakarta)
Brahmaweg Jl. Mangga Besar IV (was genoemd naar de hindoeïstische god Brahma; nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
Brandweerweg → Jl. Pemadam (genoemd naar de naastgelegen brandweerkazerne, die nog steeds bestaat)
Brantasweg → Jl. Brantas (genoemd naar een rivier in het oosten van Java)
Dr. van Breemenweg Jl. Kesehatan VIII (was genoemd naar een arts die zich bezighield met malaria; nu een van de genummerde straten genaamd ‘kesehatan‘ oftewel ‘gezondheid’)
Van Breenweg Jl. Latuharhari (was genoemd naar ingenieur Hendrik van Breen — het westelijke gedeelte van de Jalan Latuharhari heette Dambrinkweg)
Bromoweg Jl. Bromo (genoemd naar een vulkaan in Oost-Java)
Bronbeekweg Jl. Kayu Manis VIII (was genoemd naar Indisch Bronbeek aan het einde van de straat; nu een genummerde straat van het wijkje Kayu Manis, letterlijk ‘kaneel’ — op oude kaarten heet het gebied al Kebon Kajoemanis oftewel kaneelplantage)
Brouwerstraat Jl. Manggarai Utara VII (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Hendrik Brouwer; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
Laan De Bruin Kops Jl. Taman Tanah Abang IV (nu een van de genummerde straten genoemd naar het Taman Tanah Abang, zie Westerpark)
Gang Buddingh I Jl. Batu Jajar (de huidige naam betekent iets als ‘stenenrij’)
Gang Buddingh II t/m XII Jl. Batu Ceper II t/m XI (nu genummerde straatjes genaamd ‘batu ceper‘, letterlijk ‘platte steen’ — de nummering is geheel veranderd)
Buiten Kaaimanstraat Jl. Pinangsia Timur (‘timur‘ betekent ‘oost’, zie ook Binnen Kaaimanstraat)
Buiten Nieuwpoortstraat → Jl. Pintu Besar Selatan (de straat buiten de Nieuwpoort van de vesting Batavia; nu letterlijk de straat ‘ten zuiden van de grote poort’ — de straat heette eerder Heere(n)straat, totdat de straat in delen werd hernoemd tot Theewaterstraat, Nieuwpoortstraat en Buiten Nieuwpoortstraat)

Buiten Nieuwpoortstraat Jalan Pintu Besar Selatan

Links het gebouw van een Chinese apotheek, op de hoek van de Buiten Nieuwpoortstraat (rechtdoor) en Pantjoran (linksaf), eind jaren 30 (bron: Tropenmuseum). Rechts hetzelfde gebouw, nu een Chinees café genaamd Pantjoran Tea House, op de hoek van nu Jalan Pintu Besar Selatan en Jalan Pancoran (bron: Manual.co.id).

Buiten Utrechtsestraat Jl. Gedong Panjang II (het verlengde van de Utrechtsestraat buiten de Utrechtse Poort; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Gedong Panjang, zie Gedong Pandjang)
Buffelsveld tijdens de koloniale tijd al hernoemd tot Champs de Mars en later Koningsplein (was tot 1809 genaamd Buffelsveld)
Burgemeester Bisschopplein → (Jl.) Taman Suropati (was genoemd naar G.J. Bisschop, de eerste burgemeester van Batavia na instelling van het ambt in 1916; nu naar een 17e/18e-eeuwse guerillaleider tegen de koloniale overheerser)

C

Gang Canne Jl. Petojo Enclek XIII (was wellicht genoemd naar een assistent-resident van Batavia, de heer C. Canne; nu een genummerde straat van het gedeelte ‘Enclek‘ van de wijk Petojo)
Laan Canne Jl. Kesehatan (was wellicht genoemd naar een assistent-resident van Batavia, de heer C. Canne; de huidige naam betekent ‘gezondheid’)
Laan Canne Ketjil Jl. Petojo Enclek XIV (‘ketjil’/’kecil‘ betekent ‘klein’; nu een genummerde straat van het gedeelte ‘Enclek‘ van de wijk Petojo)
Carpentierstraat Jl. Manggarai Utara VIII (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Pieter de Carpentier; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
Celebesweg → Jl. Raya Sulawesi (genoemd naar het eiland Sulawesi, vroeger in het Nederlands genaamd Celebes)
Gang Ceylon Jl. Ceylon (genoemd naar het eiland Ceylon, nu Sri Lanka)
Gang Chambon → geen (nu een naamloze straat op het terrein van de Indonesische marine ‘Komando armada Indonesia kawasan barat‘; vroeger zat het Departement van Marine van Nederlands-Indië hier ook al)
Champs de Mars tijdens de koloniale tijd al hernoemd tot Koningsplein (was van 1809 tot 1818 militair oefenveld, genaamd Champs de Mars naar Frans voorbeeld)
Gang Chassé Jl. Pembangunan I (nu een van de genummerde straten genaamd ‘pembangunan‘ oftewel ‘ontwikkeling’)
Gang Chaulan Jl. Kh. Hasyim Ashari (nu genoemd naar een islamgeleerde — het westelijke deel van de Jalan Kh. Hasyim Ashari heette vroeger Tangerangsche weg)
Cheribonweg → Jl. Cirebon (genoemd naar een stad in West-Java)
Chineesche Gracht → zie Gedempte Chineesche Gracht
 Chineesche Kerkweg Jl. Lautze Raya (genoemd naar een Chinese boeddhistische tempel aan de straat; nu genoemd naar het Chinese woord voor ‘leraar’ of ‘godsdienstgeleerde’)
Citadelweg Jl. Veteran I (was genoemd naar de naastgelegen Citadel Prins Frederik; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Veteran — op de plek van de citadel is nu de Istiqlal-moskee)

Citadel Istiqlal

De Citadel Prins Frederik tussen de Citadelweg en de Willemslaan (bron: Tropenmuseum). De citadel is in de jaren 60 gesloopt en vervangen door de Istiqlal-moskee, de grootste moskee van Zuidoost-Azië, nu tussen de Jalan Veteran I en Jalan Perwira (bron: Ministerie van Toerisme).

Gang Commandant Jl. Mangga Besar I (was genoemd naar de militaire functie; nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
Gang Commissaris → geen (het straatje, net ten zuiden van de Gang Djembatan Serong, bestaat niet meer)
Compagnieweg Jl. Mangga Besar VI (was genoemd naar de Vereenigde Oostindische Compagnie; nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
 Gang CorneliusJl. Gunung Sahari II (nu een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
Laan Croes Jl. Otista I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Otto Iskandardinata, zie Bidara Tjina — Otista is een afkorting van Otto Iskandardinata)

D

Van Daalenweg of Van Dalenweg → geen (nu onderdeel van een terrein met verschillende gebouwen van het ministerie van financiën — verbindingsweg tusen de voormalige Sipajersweg en Senen)
DadapwegJl. Bekasi Barat II (was genoemd naar een soort koraalboom; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bekasi Barat Raya, zie Bekasiweg West)
Gang Daging Jl. Tambora V (‘daging‘ betekent vlees; nu een genummerde straat van het wijkje Tambora, zie Gang Tambora — het oostelijke deel van de Jalan Tambora V heette vroeger Gang Belandongan)
Damarweg → Jl. Damar (genoemd naar een boomsoort)
Dambrinkweg Jl. Latuharhari (het oostelijke gedeelte van de Jalan Latuharhari heette Van Breenweg)
Gang Damiri Jl. Batu Tulis VII (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Batu Tulis, zie Batoe Toelis)
Decapark Taman Monas (was genoemd naar de oprichter van het park Jules François de Calonne; nu naar het nationaal monument, afgekort Monas — het park is onderdeel van het Koningsplein)
Defensielijn van den Bosch Jl. Bungur Besar Raya (nu genoemd naar een bloemensoort — ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Delimaweg → Jl. Delima (genoemd naar de granaatappel)
Dewataweg Jl. Dewata (genoemd naar de paradijsvogel)
Diaconielaan → geen (was genoemd naar de diaconie van de naastgelegen Nieuwe Kerk of Haantjeskerk, zie ook Kerklaan Weltevreden; nu is de plaats waar de Diaconielaan lag overgroeid met planten en bomen)
Van Diemenstraat Jl. Manggarai Utara X (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Antonio van Diemen; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
Diengweg Jl. Sultan Agung (was genoemd naar het vulkanische complex Dieng in Centraal Java; nu naar een 17e-eeuwse sultan van Mataram — op sommige kaarten heet de Diengweg de Jan Pieterszoon Coenweg, naar de gouverneur-generaal van de VOC)
Laan Dierentuin Jl. Cikini II (was genoemd naar de Planten- en Dierentuin te Batavia; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Cikini Raya, zie Tjikini)
Dijkstraweg geen (nu onderdeel van een terrein met verschillende gebouwen van het ministerie van financiën — klein zijstraatje ten westen van Goenoeng Saharie)
Djaga Monjet Jl. Suryopranoto en Jl. Balikpapan (de oude naam betekent letterlijk ‘Apenwacht’, genoemd naar een wachthuisje dat hier stond waaromheen altijd veel apen te vinden waren; nu is het oostelijke deel genoemd naar een politicus en het westelijke deel naar de stad Balikpapan)
Gang Djain Jl. Batu Tulis VIII (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Batu Tulis)
Gang Djaksa → Jl. Jaksa (
de naam betekent ‘officier van justitie’ — de straat heeft zich sinds de jaren 60 ontwikkeld als plek voor backpackers)
Djalakweg Jl. Peruk (was genoemd naar de vogelsoort spreeuw; nu naar een andere vogelsoort)
Djalan WaringinJl. Bekasi Barat III (was genoemd naar de treurvijg, in combinatie met het Indonesische woord voor straat; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bekasi Barat Raya, zie Bekasiweg West op sommige oude kaarten heette deze straat Gang Missigit Baroe, wat staat voor ‘nieuwe moskee’)
Djamboelaan → Jl. Jambu (genoemd naar een vruchtensoort)
Djangkoengweg Jl. Petojo Binatu II (de oude naam betekent ‘hoog’; nu een genummerde straat van het gedeelte ‘binatu‘ – letterlijk ‘wasserette’ – van de wijk Petojo)
Gang Djati Baroe → Jl. Jati Baru Raya (‘djati baroe’/’jati baru‘ betekent letterlijk ‘nieuw teakhout’; ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is — een deel van de weg heet op sommige oude kaarten Djatiweg — zie ook Kampong Djati Baroe)
Djatibaroeplein Oost → Jl. Taman Jati Baru Timur (‘djati baroe’/’jati baru‘ betekent letterlijk ‘nieuw teakhout’ — ‘taman‘ is letterlijk ‘park’ in plaats van ‘plein’)
Djatibaroeplein West → Jl. Taman Jati Baru Barat (zie Djatibaroeplein Oost)
Djati Petamboeran Jl. K.S. Tubun Raya (nu genoemd naar een politieagent die werd gedood tijdens een mislukte poging tot staatsgreep in 1965 — ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Djelakeng Jl. Perniagaan Barat (de huidige naam betekent ‘Westelijke Handelsweg’ — zie ook Petekoan)
Djembatan Lima → Jl. K.H. Moh. Mansyur en Jl. Imam Mahbud (de oude naam betekent ‘vijfde brug’; nu is het noordelijke deel genoemd naar een islamgeleerde en het zuidelijke deel naar een imam)
Gang Djembatan Lima Jl. Sawah Lio I (de oude naam betekent ‘vijfde brug’; nu een genummerde straat van het wijkje Sawah Lio — de hele wijk heet nu Jembatan Lima, maar er is geen straat meer met die naam)
Djembatan Merahweg Jl. Industri Raya en Jl. Gunung Sahari XI (was genoemd naar het buurtschap Djembatan Merah, letterlijk ‘rode brug’; de naam van het noordelijke deel van de straat heet nu letterlijk Industrie-hoofdweg, het zuidelijke deel is een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
Gang Djembatan Serong Jl. Kebon Jahe II (de oude naam betekent ‘scheve brug’; nu een genummerd straatje van het wijkje Kebon Jahe oftewel ‘gembertuin’)
Djembatan Tinggiweg → Jl. Jembatan Tinggi (letterlijk ‘hoge brug’, genoemd naar de naastgelegen brug over de spoorweg en het kanaal)
Djeroeklaan → Jl. Jeruk (het Indonesische woord voor ‘sinaasappel’)
 Djocjaweg of Djokjaweg → Jl. Ki Mangunsarkoro (was genoemd naar de stad Jogjakarta; nu naar een voormalig minister van onderwijs)
Djoeanaweg → Jl. Juana (genoemd naar het stadje Juwana in Centraal-Java)
Djoharlaan → Jl. Johar (genoemd naar een type vlinderbloem)
Doekoeweg → Jl. Duku (genoemd naar de langsatvrucht)
Doerianweg Jl. Jatinegara Timur I (was genoemd naar de doerianboom of -vrucht; nu een genummerde straat van het oosten van de wijk Jatinegara)
Gang Dokter Jl. Petojo Binatu IV (genoemd naar het beroep van arts; nu een genummerde straat van het gedeelte ‘binatu‘ – letterlijk ‘wasserette’ – van de wijk Petojo)
Domuspark Jl. Pisangan Baru I (nu een genummerde straat van het nieuwe deel van de wijk Pisangan, wat wellicht duidt op een bananenplantage)
Gang Dorcas → geen (was genoemd naar de persoon Dorkas uit de bijbel; nu staan er enkele kantoortorens op deze plek waaronder de MNC Tower — ten zuiden van de straat, aan de Oude Tamarindelaan, stond ook kindertehuis Dorcas, nu nog steeds een weeshuis en bekend onder de naam Panti Asuhan Dorkas)
Dordrechtlaan Jl. Ir. H. Juanda IV (was genoemd naar de stad Dordrecht; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Ir. H. Juanda)
Drossaersweg Jl. Taman Sari (de huidige naam betekent ‘bloementuin/-park’ — De wijk heette vroeger al Tamansari)
Drossaersweg Binnen Jl. Taman Sari VI (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Taman Sari)
Drukkerijweg Jl. Percetakan Negara (was genoemd naar ’s Landsdrukkerij te Batavia, gelegen aan de straat; de drukkerij heet nu Percetakan Negara oftewel ‘nationale drukkerij’)
Gang Dumas Jl. Krekot I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan H. Samanhudi, de vroegere Krekot)
Duraeusweg Jl. Prambanan (was genoemd naar opperchirurgijn Andrews Duraeus; nu naar de Prambanan-tempel bij Jogjakarta)

E

Gang Eduard of Eduardweg Jl. Taman Sari VII (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Taman Sari)
Eijkmanlaan Jl. Kimia (was genoemd naar arts en Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman; de huidige naam betekent ‘scheikunde’)
Eijkmanpark Jl. Taman Kimia (was genoemd naar arts en Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman; de huidige naam betekent ‘scheikundepark’)
Elisabethpark → geen (het park bestaat niet meer — het is nu een dichtbevolkte woonwijk met allerlei kleine steegjes waaronder Jalan Jati Petamburan 1 Gang III)

Engelse Kerkweg Jl. Arief Rachman Hakim (was genoemd naar de Anglicaanse kerk aan de straat; nu naar een student die werd doodgeschoten tijdens een demonstratie in 1966 de Anglicaanse kerk staat er nog steeds ook het westelijke deel van de Parapatan heet nu Jalan Arief Rachman Hakim)

Engelse Kerkweg Jalan Arief Rachman Hakim

De tweesprong van de Engelse Kerkweg en Parapatan rond 1920 (bron: Tropenmuseum). Beide straten heten nu Jalan Arief Rachman Hakim (bron foto rechts: Google Streetview).

Entrepotweg Jl. Padamarang (was genoemd naar een verzegelde opslagplaats van de douane; nu naar een eiland in Zuidoost-Sulawesi)

F

Factorijstraat Jl. Kali Besar Timur II (was genoemd naar het VOC-nederzettingstype factorij; nu een genummerde zijstraat aan de oostkant van de kali besar oftewel grote rivier)
Financiënstraat Jl. Pinangsia I (nu een genummerde straat van het wijkje Pinangsia)
Floresweg → geen (was genoemd naar het eiland Flores; de straat bestaat niet meer, er staat nu een Pullman hotel)
Gang Fransmalat Jl. Laksa IV
Frombergpark → geen (was onderdeel van het Koningsplein en heeft nu geen aparte naam meer)

G

Gang Gambar Idoep → Jl. Gambar Hidup (letterlijk ‘bewegend beeld’ oftewel een oude naam voor film, vergelijkbaar met het Engelse ‘motion picture’)
Gambirpark → geen (Gambir is de naam van de wijk rond het Koningsplein; het park was onderdeel van het Koningsplein en heeft nu geen aparte naam meer)
Gandariaweg → Jl. Gandaria (genoemd naar de gandariavrucht)
Gaokweg Jl. Gaok (genoemd naar de vogelsoort kraai)
Garengweg → (Jl.) Gareng (genoemd naar een figuur uit de hindoeïstische mythologie en een wayangpopkarakter)
Garoetweg → Jl. Garut (getnoemd naar een stad in West-Java)
GasfabriekwegJl. Hanura I (was genoemd naar de gasfabriek aan de overkant van de rivier; nu een afkorting van ‘hati nurani rakyat‘ wat staat voor ‘geweten van het volk’)
Gastonweg Jl. Angkasa (de huidige naam betekent ‘ruimte’)
Gang Gatep (Oost-Batavia) → Jl. Gatep (genoemd naar een vruchtensoort)
Gang Gatep (West-Batavia) → Jl. Pengukiran IV (was genoemd naar een vruchtensoort; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pengukiran Raya)
Gedehweg Jl. Gede (genoemd naar een vulkaan in West-Java)
Gedong Pandjang → Jl. Gedong Panjang (de naam betekent letterlijk ‘lang gebouw’)
Gedongweg → Jl. Gedong (genoemd naar een soort mango)
Gedempte Amsterdamsche Gracht Jl. Nelayan Timur (genoemd naar de stad Amsterdam; de huidige naam betekent Oostelijke Vissersstraat de gracht werd rond 1627 aangelegd als Oudemarktgracht, snel daarna hernoemd tot Steenhouwersgracht en niet veel later tot Amsterdamsche Gracht, gedempt eind 19e eeuw)
Gedempte Chineesche Gracht Jl. Kembung (genoemd naar de Chinese bevolkingsgroep van de stad, gedempt rond 1930; nu genoemd naar een vissoort)
Gedempte Leeuwinnegracht Jl. Kunir (oorspronkelijk genaamd Derde Dwarsgracht en later Leeuwinnegracht, gedempt begin 20e eeuw; de huidige naam betekent kurkuma, geelwortel)
Gedempte Maleische Gracht Jl. Tiang Bendera (genoemd naar de Maleise bevolkingsgroep, gedempt begin 20e eeuw; de huidige naam betekent vlaggenmast)
Gedempte Spinhuisgracht Jl. Tiang Bendera I, II, III en IV en Jl. Petak Asem I (was genoemd naar een spinhuis, gedempt begin 20e eeuw; het zuidelijke gedeelte zijn nu vier genummerde straatjes genaamd Tiang Bendera oftewel vlaggenmast, het noordelijke gedeelte heet Jalan Petak Asem I — de gracht werd ook wel Rhinocerosgracht genoemd)
Gelderlandseweg of Gelderlandsche Weg → Jl. Mangga Dua Raya (was genoemd naar de provincie Gelderland; de huidige naam betekent letterlijk ‘mango twee’, ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Generaal Staallaan Jl. Jenderal Urip Sumoharjo (was genoemd naar generaal Henri Staal; nu naar generaal Oerip Soemohardjo)
Generaal Staalplein Jl. Jenderal Urip Sumoharjo I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Jenderal Urip Sumoharjo, zie Generaal Staallaan het is een smal straatje en er is geen plein meer in te herkennen)
Geredjaweg of Garedjaweg → Jl. Tekukur Dalam/Luar (was genoemd naar de vogelsoort mus; nu naar de parelhalstortel, met de toevoegingen ‘dalam‘/’binnen’ en ‘luar‘/buiten’ gereja‘ betekent ook ‘kerk’, maar de straat ligt in een wijkje waar alle straten naar vogelsoorten genoemd zijn, dus het ligt voor de hand dat het genoemd is naar de ‘burung gereja‘ oftewel de mus)
Gerth van Wijkweg  geen (nu onderdeel van een terrein met verschillende gebouwen van het ministerie van financiën — verbindingsweg tusen de voormalige Van Daalenweg en Gang Warong Pandjang)
Gevangenisplein Jl. Kebon Pala III (was genoemd naar de gevangenis van Meester Cornelis; nu een van de genummerde straatjes genaamd Kebon Pala, letterlijk ‘nootmuskaatplantage’)
Geweermakersschoolweg Jl. Kebon Pala II (was genoemd naar de geweermakersschool aan het einde van het straatje; nu een van de genummerde straatjes genaamd Kebon Pala, letterlijk ‘nootmuskaatplantage’)
Passarweg Glodok Jl. Pasar Glodok Selatan (genoemd naar de markt van de Chinese buurt Glodok; nu met de toevoeging ‘selatan‘/zuid — er waren bij de markt vroeger ook een Gang Glodok en een Glodokplein)
Goenoeng Saharie (ook wel Goenoengsari) → Jl. Gunung Sahari Raya (genoemd naar een buurtschap, ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
 Gang Goenoeng Saharie (ook wel Goenoengsari) → Jl. Gunung Sahari X (nu een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
 Goenoeng Saharie Binnen (ook wel Goenoengsari Binnen) → Jl. Gunung Sahari VI (nu een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
Van Goensstraat Jl. Manggarai Selatan I (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Rijcklof van Goens; nu een genummerde straat van de zuidkant van de wijk Manggarai)
Goentoerweg Jl. Guntur (genoemd naar een vulkaan in West-Java)
Boulevard Gondangdia in 1924 omgedoopt tot Van Heutszboulevard

Grisseeweg Jl. Sutan Syahrir (was genoemd naar de stad Gresik in Oost-Java, waarvan de Nederlandse naam Grissee was; nu genoemd naar een politicus)
Groenestraat Jl. Kali Besar Timur I (was genoemd naar de oude groentemarkt; nu een genummerde zijstraat aan de oostkant van de kali besar oftewel grote rivier oorspronkelijk aangelegd als Oudekerkgracht, later hernoemd tot Kerkgracht, Groenemarktsgracht, Groenegracht en uiteindelijk na het dempen tot Groenestraat na onafhankelijkheid eerst hernoemd tot Djalan Idjo oftewel letterlijk Groene Straat)
Groningscheweg Jl. Pluit Raya (was genoemd naar de stad Groningen; nu een verbastering van het Nederlandse scheepstype fluit Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk Pluit is)
Grooteweg Jl. Panaitan (nu genoemd naar het eiland Panaitan voor de kust van Banten)
Gang Gros → zie Gang Petasan

H

Halimoenweg Jl. Halimun Raya (genoemd naar een vulkaan in West-Java Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Gang Halkema of HalkemalaanJl. Gunung Sahari III (nu een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
Gang Halte Dierentuin Jl. Cikini IV (was wellicht genoemd naar het spoorwegstation Dierentuin bij de Planten- en Dierentuin te Batavia; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Cikini Raya, zie Tjikini)
Halte Doeriweg Jl. Duri (TSS) Raya (was genoemd naar de spoorweghalte Doeri waar de weg naar toe loopt; nu de hoofdweg van de wijk Duri de spoorweghalte bestaat nog steeds, nu onder de naam station Duri)
Gang Han Soei Liong I Jl. Semboja (was wellicht genoemd naar een Chinese zakenman; nu misschien naar een dorp in Centraal-Java)
Gang Han Soei Liong II t/m IVJl. Balikpapan II t/m IV (was wellicht genoemd naar een Chinese zakenman; nu genummerd zijstraatjes van de Jalan Balikpapan, zie Djaga Monjet)
Gang Harland → Jl. K.S.. Tubun I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan K.S. Tubun Raya, zie Djati Petamboeran)
Harmonieplein geen (was genoemd naar sociëteit De Harmonie; het plein is nu een groot verkeerskruispunt zonder naam, op het kruispunt van o.a. de voormalige Molenvliet West/Oost, Noordwijk, Rijswijk en Rijkswijkstraat bij het kruispunt staat een winkelcentrum met de naam Harmoni Plaza en er is een belangrijke bushalte met de naam Harmoni Central)
Gang Hauber → Jl. Petojo Barat V (nu een genummerde straat van het westelijke – ‘barat‘ – gedeelte van de wijk Petojo)
Gang Hauber Ketjil I t/m III → Jl. Sadar I t/m III (‘ketjil’, huidige spelling ‘kecil‘ betekent ‘klein’; nu genummerde straten met de naam ‘sadar‘ oftewel ‘bewustzijn’)
Heerenstraat → tijdens de koloniale tijd al in delen hernoemd tot Theewaterstraat,  Nieuwpoortstraat en Buiten Nieuwpoortstraat
Heerenweg → Jl. Lodan Raya (‘lodan‘ is Javaans voor walvis, ‘raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is — alleen het gedeelte van de Jalan Lodan Raya ten noorden van de Oude Stad heette Heerenweg; het gedeelte ten oosten van de Oude Stad, langs de noordzijde van het Tandjoengpriok-kanaal, heette Jaagpad)
Helbachpark → geen (was onderdeel van het Koningsplein en heeft nu geen aparte naam meer)
Hertogspark → Jl. Taman Pejambon (zie ook Pedjambon, ‘taman‘ betekent ‘park’)
Van Heutszboulevard → Jl. Teuku Umar (was genoemd naar gouverneur-generaal Joannes Benedictus van Heutsz; nu naar een guerillaleider uit de Atjehoorlog — tot 1924 heette de straat Boulevard Gondangdia)

Van Heutszboulevard Jalan Teuku Umar.png

De Van Heutszboulevard gezien vanaf het Van Heutszplein in de jaren 20 (bron: KITLV Leiden), met links het gebouw van de Bataviasche Kunstkring. Rechts hetzelfde punt met zicht op de Jalan Teuku Umar (bron: Google Streetview). Het gebouw van de Kunstkring heet nu Tugu Kunstkring Paleis en is een kunstgalerie en restaurant. Het kerkje rechts staat er ook nog, maar is door de bomen vanaf deze kant niet meer zichtbaar.

Van Heutszplein → Jl. (Taman) Cut Meutia (was genoemd naar gouverneur-generaal Joannes Benedictus van Heutsz; nu naar een verzetsstrijder)
Heveaweg → Jl. Dempo (was genoemd naar de Latijnse naam voor rubber; nu naar een vulkaan op Sumatra)
Hoesinlaan Jl. Petojo Utara VI (nu een genummerde straat van het noordelijke – ‘utara‘ – deel van de wijk Petojo)

Laan Holle of Gang Holle → Jl. H. Agus Salim (was genoemd naar ondernemer en publicist Karel Holle; nu naar Agus Salim die meeschreef aan de Indonesische grondwet — het zuidelijke deel van de Jalan H. Agus Salim heette Theresiakerkweg)
Hoofdtoegang Pasar → (Jl.) Gapura Pasar of Pintu Pasar (toegangsweg naar de markt van Meester Cornelis, nu de markt van Jatinegara; de huidige straatnaam is met ofwel ‘gapura‘/toegangspoort of ‘pintu‘/deur)
Hoopkade of Van de Hoopkade Jl. Slamet Riyadi IV (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Slamet Riyadi, zie Koningin Emmalaan)
Gang Horninge I t/m IVJl. Kelinci I t/m IV (nu genummerde straatjes van het buurtje Kelinci, letterlijk ‘konijn’)

Hospitaalweg Jl. Saleh Raya (was genoemd naar het Legerhospitaal Batavia; nu naar nationale held Abdul Rahman Saleh — het ziekenhuis bestaat nog en heet nu RSPAD Gatot Soebroto, waarbij ‘RSPAD‘ staat voor ‘Centraal Ziekenhuis van de Landmacht’)
Van Houtlaan Jl. Bonang (nu misschien genoemd naar een van de plaatsen op Java die Bonang heten)

I

IJsfabrieklaan → Jl. Talang (nu genoemd naar een vulkaan in West-Sumatra)
Gang Ikan Jl. Tambora I (‘ikan‘ betekent vis; nu een genummerde straat van het wijkje Tambora, zie Gang Tambora)
Indramajoeweg → Jl. Indramayu (
genoemd naar een stadje in West-Java)
Insulindelaan → Jl. Cipinang Cempedak II (was genoemd naar een bijnaam voor Nederlands-Indië; nu een genummerde straat van de wijk Cipinang Cempedak, waarbij Cipinang duidt op een rivier en ‘cempedak‘ op de ‘tjampedakplant’)
Ismaillaan Jl. Petojo Utara VII (nu een genummerde straat van het noordelijke – ‘utara‘ – deel van de wijk Petojo)

J

Jaagpad Jl. Lodan Raya (‘jaagpad’ was een benaming voor een pad langs een kanaal om schepen voort te trekken; ‘lodan‘ is Javaans voor walvis, ‘raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is — alleen het gedeelte van de Jalan Lodan Raya ten oosten van de Oude Stad, langs de noordzijde van het Tandjoengpriok-kanaal, heette Jaagpad; het gedeelte ten noorden van de Oude Stad heette Heerenweg — een verbastering van jaagpad, Japat, wordt nog gebruikt in de naam van enkele gebiedjes rond het kanaal in Noord-Jakarta)
Jacatraweg → Jl. Pangeran Jayakarta (Jacatra of Jayakarta was de oude naam van Batavia/Jakarta, en ‘pangeran‘ betekent ‘prins’ en duidt op de prins van het gebied op het moment toen het door de Nederlanders werd ingenomen)
Gang Jan Hwee Jl. Terate I (nu een van de genummerde straatjes met de naam ‘terate‘, waterlelie/lotus)
Javaansche Straat Jl. Gedong Panjang I (was genoemd naar de bevolkingsgroep van de Javanen; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Gedong Panjang, zie Gedong Pandjang)
Javabankstraat → Jl. Bank (genoemd naar de Javasche bank, nu het Museum Bank Indonesia)

Javaweg Jl. HOS. Cokroaminoto (was genoemd naar het eiland Java; nu naar een Indonesische nationalist)
Gang JenneJl. Gunung Sahari VIII (was genoemd naar de runderslachterij van de firma Jenne; nu een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie — zie ook Slachterijweg)
Jonkersgracht → tijdens de koloniale tijd al gedempt en hernoemd tot Roewa Malakka

Julianaweg → zie Prinses Julianaweg
Justitieweg → geen (de straat bestaat niet meer — de straat liep tussen wat nu het immigratiekantoor van West-Jakarta en het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek zijn)

K

Gang Kadiman of Kadimanlaan Jl. Gunung Sahari IV (was genoemd naar een KNIL-korporaal die meevocht in de Atjehoorlog; nu een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
Kadjiweg → Jl. Kaji (de straatnaam betekent iets als ‘kennis’ of ‘het weten’)
Kali Baroe Oost → Jl. Kali Baru Timur (genoemd naar de ‘nieuwe rivier’, duidend op de rivier Soenter die hier gekanaliseerd is)
Kali Besar-Oost → Jl. Kali Besar Timur (genoemd naar de ‘grote rivier’, in het Indonesisch letterlijk ‘kali besar‘, duidend op de rivier Ciliwung)

Kali Besar Oost Timur.png

De gebouwen van de handelsmaatschappijen langs de Kali Besar-Oost (nu Jl. Kali Besar Timur) in 1925 (bron: KITLV Leiden) en nu (bron: Kratonpedia).

Kali Besar-West → Jl. Kali Besar Barat (zie ook Kali Besar-Oost)
 Kali Besar-Zuid of Kali Besar Tjina → Jl. Pintu Kecil (zie ook Kali Besar-Oost — in plaats van de toevoeging ‘zuid’ staat op sommige kaarten de toevoeging ‘Tjina’, wellicht duidend op de vele Chinese zakenlieden of de nabijheid van de Chinese wijk; de huidige naam betekent letterlijk ‘kleine poort’ — het noordelijke deel van de Jalan Pintu Kecil heette vroeger al Pintoe Ketjil)
Kali Goot Jl. Kebon Jeruk III (‘kali‘ is Javaans voor ‘rivier’; nu een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk)
Kali MatiJl. Bandengan Utara I (de oude naam betekent letterlijk iets als ‘doodsrivier’; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bandengan Utara, zie Amanusgracht Noord)
Gang KalimatiJl. Pancoran I (de oude naam betekent letterlijk iets als ‘doodsrivier’; nu een genummerd zijstraatje van de Jalan Pancoran, zie Pantjoran)
/ Gang KalipasirJl. Kali Pasir Dalam en Jl. Cikini VII (de oude naam betekent ‘zandrivier’; het oostelijke deel van de straat heet nog steeds zo met de toevoeging ‘dalam‘/binnen, het westelijke deel is nu een genummerde zijstraat van de Jalan Cikini Raya)
KaliwegJl. Gg. Tembok (‘kali‘ is Javaans voor rivier; de huidige naam betekent ‘muur’, met zowel Jalan als Gang oftewel ‘steegstraat’)
Kalverstraat Jl. Pinangsia III (was genoemd naar de diersoort; nu een genummerde straat van het wijkje Pinangsia)
Gang Kambing Jl. Gandasuli (dde oude naam betekent ‘geit’; nu genoemd naar een bloemensoort)
Gang Kampak → Jl. Kampak

Kampementsweg (Weltevreden) → zie ook Petodjo Dwarsweg
Kampementsweg (Meester Cornelis) → Jl. Kesatriaan I (was genoemd naar het KNIL-kampement; nu een genummerde straat van het wijkje Kesatrian, wat letterlijk kampement of barak betekent, zie ook Berenlaan)
Gang Kampong Aer Jl. Pengukiran III (was genoemd naar een kampong/wijkje, letterlijk ‘waterdorp’; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pengukiran Raya)
Kampong Bali Gang 1 t/m 36 → Jl. Kp. Bali I t/m XIV (de naam betekent letterlijk ‘Balinese kampong’ — de nummering van de straatjes is not hetzelde, al bestaan sommige straatjes niet meer)
Gang Kampong Bali Ketjil → Jl. Kp. Bali I (‘ketjil’/’kecil‘ betekent ‘klein’ — het straatje is nu onderdeel van het straatje Jalan Kp. Bali I, zie Kampong Bali Gang 1)
Gang Kampong Baroe Jl. Taman Sari VIII (de oude naam betekent ‘nieuwe kampong’ oftewel nieuw dorp/gehucht/wijkje; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Taman Sari)
Kampong Djati Baroe Gang I t/m XII → Jl. Jati Baru Gg. I t/m X (‘jati baru‘ betekent ‘nieuw teakhout’; de nummering is enigszins veranderd — zie ook Gang Djati Baroe)
Gang Kampong Blandongan → zie Gang Belandongan
Gang Kampong Boengoer → Jl. Bungur Besar VII (kampong genoemd naar een bloemensoort; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bungur Besar Raya, zie Defensielijn van den Bosch)
Gang Kampong Boengoer Ketjil → Jl. Bungur Besar VIII (zie Gang Kampong Boengoer, met de tovoeging ‘kecil‘/klein; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bungur Besar Raya, zie Defensielijn van den Bosch)
Gang Kampong Doeri I t/m X → Jl. Duri Selatan I t/m VIII (een van de laatste nieuwe wijken tijdens de koloniale tijd aangelegd; nu met de toevoeging ‘selatan‘/zuid omdat de wijk aan de noordkant flink is uitgebreid — de nummering is veranderd)
Gang Kampong Gondangdia I, II en IV → Gondangdia Gg. III (kleine straatjes ten zuiden van Oud Gondangdia Binnen; alle drie nu genummerd III)
Gang Kampong Gondangdia III → Jl. Cikini I (klein straatje ten zuiden van Oud Gondangdia Binnen; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Cikini Raya, zie Tjikini)
Gang Kampong Kebon Djahe Kober I t/m VIII → Jl. Kebon Jahe Kober I t/m VIII (‘kebon jahe‘ betekent ‘gembertuin’, de toevoeging ‘kober’ betekent ‘begraafplaats’ en duidt op de Europese Begraafplaats, zie ook Kerkhoflaan Weltevreden)
Gang Kampong Kepoe → Jl. Kepu (nu een genummerde straat van de wijk Kepu)
/ Gang Kampong Kepoe Binnen → Jl. Bungur Besar IX en Jl. Kampong Kepu Gg. 5 (dwarsstraat van de Gang Kampong Kepoe; het westelijke deel is nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bungur Besar Raya, zie Defensielijn van den Bosch, het oostelijke deel een genummerde steeg van het wijkje/de kampong Kepu)
Gang Kampong Loear Jl. Sawah Lio V (de oude naam betekent ‘buitenkampong’, wellicht duidend op een dorp/gehucht/wijkje net buiten de stad; nu een genummerde straat van het wijkje Sawah Lio)
Kampong Loearbatang Gang I t/m V → Jl. Luar Batang I t/m V (‘luar batang‘ betekent ‘buiten de boom’, waarbij ‘boom’ een benaming was voor het douanekantoor van de haven)
Gang Kampong Opak Jl. Tambora VI (‘opak‘ is een soort kroepoek; nu een genummerde straat van het wijkje Tambora, zie Gang Tambora)
Gang Kampong Pedjagalan II → Jl. Pejagalan II (een genummerde straat van het wijkje Pejagalan, zie Pedjagalan)
 Gang Kampong Pedjagalan IV → Jl. Pejagalan VI (een genummerde straat van het wijkje Pejagalan, zie Pedjagalan — de nummering is veranderd omdat er meer straatjes zijn toegevoegd)
 Gang Kampong Pekodjan II → Jl. Pejagalan III (was een genummerde straat van het wijkje Pekodjan, nu een genummerde straat van het naburige wijkje Pejagalan, zie Pedjagalan)
Gang Kampong Petodjo Binatoe I t/m VIII → Jl. Petojo Binatu, onder andere nr. VII (gedeelte van de wijk Petodjo met de toevoeging ‘binatu‘ – letterlijk ‘wasserette’; de nummering is gewijzigd en verschillende straten die een andere naam hadden horen nu ook bij Petojo Binatu, o.a. Gang Kompi Tamberang, Gang Dokter en Djangkoengweg)
Gang Kampong Petodjo Entjlek I t/m XIII → Jl. Petojo Enclek I t/m XIII (gedeelte van de wijk Petodjo met de toevoeging ‘enclek‘, betekenis onduidelijk)
 Gang Kampong Petodjo Ilir I t/m VI → Jl. Petojo Barat I t/m IV (was een gedeelte van de wijk Petodjo met de toevoeging ilir, huidige spelling ‘hilir‘/stroomafwaarts; nu met de toevoeging ‘barat‘/west, ook de nummering is gewijzigd)
Gang Kampong Petodjo Sabangan I t/m XI → Jl. Petojo Sabangan I t/m XI (gedeelte van de wijk Petodjo; de nummering is gewijzigd)
 Gang Kampong Petodjo Oedik I t/m VIII → Jl. Petojo Selatan I t/m V (was een gedeelte van de wijk Petodjo met de toevoeging met de toevoeging ‘udik‘/stroomopwaarts; nu met de toevoeging ‘selatan‘/zuid, de nummering is gewijzigd)
 Gang Kampong Petodjo Sawah Noord (met nummering) → Jl. Petojo Barat V t/m XII (was een gedeelte van de wijk Petodjo met de toevoeging ‘sawah‘/rijstveld en noord; nu met de toevoeging ‘barat‘/west, ook de nummering is gewijzigd)
 Gang Kampong Petodjo Sawah Zuid (met nummering) → Jl. Petojo Selatan VII t/m XIII (was een gedeelte van de wijk Petodjo met de toevoeging ‘sawah‘/rijstveld en zuid; nu enkel met de toevoeging ‘selatan‘/zuid, ook de nummering is gewijzigd)
Gang Kampong Sawah Jl. Sawah Lio (de oude naam betekent ‘rijstvelddorp/-wijkje’)
Gang Kampong Tanah Tinggi I t/m XIII → Jl. Tanah Tinggi I t/m XII (de naam betekent letterlijk ‘hoogland’, vroeger met de toevoeging kampong/kampoeng oftewel dorp/wijkje — de nummering van de straatjes is enigszins inconsistent)
Kanaalweg Jl. Maritim Raya (was genoemd naar het Oude Havenkanaal waar de weg langs loopt; nu letterlijk de ‘Maritieme Hoofdweg’)
 Kanonlaan Jl. Pal Meriam (de huidige naam betekent iets als “plaats waar kanonnen worden klaargemaakt” — op deze locatie was tijdens de korte Britse tijd van 1811 tot 1816 een wapen- en munitiedepot; op sommige Nederlandse kaarten werd het gebied al Paal Merijem genoemd)
Kantjanaweg Jl. Kencana (genoemd naar een berg in West-Java)
Gang Kantjil Jl. Keamanan (was genoemd naar een soort dwerghert; de huidige naam betekent ‘veiligheid’)
Kapoeasweg of Kapasweg → Jl. Kapuas (genoemd naar een rivier in Kalimantan)
Karanganjar → Jl. Raya Karang Anyar (
wellicht genoemd naar het stadje Karanganyar in Centraal-Java, de naam betekent letterlijk ‘nieuw koraal’ — de straat is nu veel langer dan vroeger — ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Karet(weg) → Jl. K.H. Mas Mansyur (de oude naam betekent ‘rubber’; nu genoemd naar een islamgeleerde — het spoorwegsstation aan de straat heet nog wel Karet, en ook veel zijstraatjes hebben Karet in de naam)
Kartiniweg → Jl. Kartini Raya (genoemd naar een voorvechtster van vrouwenrechten Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Gang Kasehatan I t/m VII → Jl. Kesahatan I t/m XIV (verschillende straatjes genaamd ‘kasehatan’/’kesehatan‘ oftewel ‘gezondheid’; de nummering is gewijzigd)
Kasteelweg Jl. Tongkol (was genoemd naar het kasteel Batavia dat op deze plek stond; nu genoemd naar een soort tonijn — de Kasteelweg werd ook wel Kasteelstraat genoemd)
Kawiweg Jl. Kawi Raya (genoemd naar een vulkaan op BaliRaya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Kazerneweg (Weltevreden) → Jl. Jatibaru Bengkel (straat bij het het Taman Jati Baru, zie Djati Baroeplein; ‘bengkel‘ betekent ‘werkplaats’)
Kazerneweg (Meester Cornelis) → Jl. Kesatriaan II (was genoemd naar de KNIL-kazerne; nu een genummerde straat van het wijkje Kesatrian, wat letterlijk kampement of barak betekent, zie ook Berenlaan op een van de oude kaarten heet de straat Bali Kelor)
Kebajoranweg Jl. Kp. Melayu Besar en Jl. KH. Abdullah Syafei (was genoemd naar de wijk Kebayoran; nu naar de wijk Kampung Melayu, met de toevoeging ‘besar‘/’groot’ — een grote doorgaande weg is gedeeltelijk boven de straat gebouwd, deze is genoemd naar een islamgeleerde)
Keboemenweg → Jl. Kebumen (genoemd naar een stad in Centraal-Java)
Gang Kebon Dalem Jl. Pasar Tanah Abang (de oude naam betekent ‘paleistuin’; nu genoemd naar de markt van Tanah Abang de straat ligt net ten oosten van de rivier; er is nu wel een klein straatje genaamd Jalan Kebon Dalem aan de westzijde van de rivier)
Gang Kebon Djahe → geen (de oude naam betekent ‘gembertuin’; de straat is nu niet meer dan een smal paadje en heeft geen naam meer — enkele dwarsstraten heten nu wel Jalan Kebon Jahe met nummering, zie Gang Samping en Gang Djembatan Serong)
Gang Kebon Djaksa Jl. Kebon Jeruk IX (‘kebon’ betekent tuin/plantage en ‘jaksa‘ betekent ‘officier van justitie’; nu een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk oftewel ‘sinaasappelplantage’)
 Gang Kebon Djati of Kebon Djatiweg Jl. Kebon Jati (de naam betekent ‘teakhoutplantage’)
Gang Kebon Djawa Jl. Kepu Dalam I (de oude naam betekent letterlijk ‘Javaanse tuin’, waarbij Djawa misschien slaat op een plantage van asam jawa/tamarinde of gula jawa/palmsuiker; nu een genummerde straat van de wijk Kepu met de toevoeging ‘dalam‘/binnen)
 Gang Kebon Djeroek Jl. Kebon Jeruk VII (de naam betekent ‘sinaasappelplantage’; nu een van de genummerde straten van de wijk Kebon Jeruk)
Gang Kebon Goela Jl. Kebon Jeruk XIII (de oude naam betekent ‘suikerplantage’, nu een van de genummerde straten van de wijk Kebon Jeruk)
Gang Kebon Katjang I t/m XI → Jl. Kebon Kacang I t/m XI (genummerde straatjes van het wijkje Kebon Kacang oftewel ‘bonentuin’ — het wijkje is nu veel groter, en de nummering van straten loopt tot 45)
Gang Kebon Klappa → zie Gang Klappa
Kebon Sirih → Jl. Kebon Sirih (
de naam betekent ‘betelpeperplantage’)
Gang Kebon Sirih → Jl. Kebon Sirih Barat I (zijstraat van Kebon Sirih; nu een genummerde straat en met de toevoeging ‘barat‘ oftewel ‘west’)
Gang Kebon Sirih Ketjil I → Jl. Kebon Sirih Barat II (‘ketjil’/’kecil‘ betekent ‘klein’; nu een genummerde straat en met de toevoeging ‘barat‘ oftewel ‘west’)

Gang Kebon Sirih Ketjil II geen (zie Gang Keobn Sirih Ketjil I; het straatje bestaat niet meer en er staan nu enkele grote kantoorgebouwen)
Kebon Sirihpark → Jl. Taman Kebon Sirih III (er zijn nu vijf genummerde straten Jalan Kebon Sirih zie ook Kebon Sirih)
Kediriweg → Jl. Kediri (genoemd naar een stad in Oost-Java)
Gang Kemajoran of vanaf 1940 ook Vliegveldweg/-laan KemajoranJl. Garuda (de toenmalige hoofdweg van de wijk Kemayoran, leidend naar het in 1940 geopende Batavia’s Vliegstation Kemajoran de luchthaven werd in 1985 vervangen door Soekarno-Hatta International Airport buiten de stad en is sindsdien herontwikkeld tot onder andere een beursgebouw; de straat is nu genoemd naar ofwel de hindoeïstische mythische vogel of de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia het westelijke gedeelte van de Jalan Garuda heette vroeger Marinelaan)
Gang Kemajoran Bendoengan Djago → Jl. Bendungan Jago (‘bendungan‘ betekent dam of waterkering)
Gang Kemajoran Gempol of Kempol → Jl. Kemayoran Gempol
Gang Kemajoran KepoeJl. Kemayoran Ketapang (verbindingsweg tussen de Gang Kemayoran en de Gang Adjudant Kepoe)
Gang Kemajoran Ketjil → Jl. Kemayoran Timur IV (straat in de wijk Kemayoran met de toevoeging ‘kecil‘/klein; nu een genummerde straat met toevoeging ‘timur‘/oost)
Gang Kemajoran Koelon I t/m IIIJl. Kepu Dalam IV t/m VI (waren genummerde straten van de wijk Kemayoran met de toevoeging ‘kulon‘, Soendanees en Javaans voor ‘west’; nu genummerde straten van de wijk Kepu met de toevoeging ‘dalam‘/binnen)
Gang Kemajoran OedikJl. Kepu Dalam VII en Gg. Bugis (was een straat van de wijk Kemayoran met de toevoeging ‘udik‘/stroomopwaarts; nu is het westelijke gedeelte een genummerde straat van de wijk Kepu met de toevoeging ‘dalam‘/binnen, het oostelijke deel is genoemd naar de bevolkingsgroep Boeginezen uit Sulawesi)

Kemangweg → Jl. Kemang (genoemd naar een aan de mango verwante vruchtensoort)
Gang Kembang Jl. Kembang Raya (‘kembang‘ betekent ‘bloem’ Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Kemoeningweg → Jl. Kemuning (genoemd naar een plantensoort volgens sommige bronnen heette deze weg Oude Stationsweg)

Gang Kenanga Jl. Senen Raya III (was genoemd naar een plantensoort; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Senen Raya, zie Senen)
Gang Kenari I en II → Jl. Kenari I en II (genoemd naar de kanarievogel)
Kenarilaan Jl. Kemiri (nu genoemd naar een boom- en notensoort)
Kendalweg → Jl. Kendal (genoemd naar een stadje in Centraal-Java)
Gang Kepoe zie Gang Adjudant Kepoe
Kepoe Oost → Jl. Kepu Timur (oostelijke straat van de wijk Kepoe/Kepu)
Kepoe West → Jl. Kepu Barat (westelijke straat van de wijk Kepoe/Kepu)
Kerkhoflaan (Meester Cornelis) → Jl. Jatinegara Timur IV (was genoemd naar een begraafplaats; nu een genummerde straat van het oosten van de wijk Jatinegara — op sommige oude kaarten heet de straat Begraafplaatsweg)

Kerkhoflaan (Weltevreden) → Jl. Tanah Abang I (was genoemd naar de Europese Begraafplaats; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Abdul Muis die vroeger Tanah Abang heette)
Kerklaan (Meester Cornelis) → geen (was genoemd naar de Rehoboth-kerk; nu is de straat een parkeerterrein achter de kerk en een winkelcentrum de Kerklaan was een zijstraat van de Kerkstraat)
 Kerklaan (Weltevreden) → Jl. Gereja Ayam (genoemd naar de naastgelegen Nieuwe Kerk, die vanwege de haan op de toren ook Haantjeskerk genoemd werd; in de huidige straatnaam betekent ‘gereja‘ kerk en ‘ayam‘ kip of haande officiële naam van de kerk is nu GPIB Pniel Jakarta)
Kerkstraat Jl. Raya Jatinegara Timur (was genoemd naar de Rehoboth-kerk; nu de oostelijke hoofdstraat van de wijk Jatinegara)
Kernolongweg → Jl. Kramat IV (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kramat Raya, zie Kramat — de evenwijdige straat, de vroegere Gang Lontar I, heet nu Jl. Kernolong I)
Kertosonoweg → Jl. Kertosono (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
Gang Ketapang of KetapangwegJl. KH Zainul Arifin (Ketapang is de naam van het wijkje; nu genoemd naar een politicus)
Gang Ketjap Jl. Kemenangan II (was genoemd naar ketjap, sojasaus; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kemenangan)
Ketjapiweg → Jl. Kecapi (genoemd naar een plantensoort, in het Nederlands santol)
Gang Khouw en Lie Jl. Kartini II (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kartini Raya, zie Kartiniweg)
Kiaraweg → Jl. Kiara (genoemd naar een boomsoort)
Kibodasweg Jl. Kibodas (genoemd naar een boomsoort)

Gang Kim Sian Jl. Kartini III (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kartini Raya, zie Kartiniweg)
Gang Kingkit → Jl. Kingkit (genoemd naar een vruchtensoort — de Gang Klingkit heet op sommige oude kaarten ook Gang Kingkit)
Gang Van KinsbergenJl. Pintu Air I (was genoemd naar fotograaf, acteur en schilder Isidore van Kinsbergen; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pintu Air Raya, de vroegere Sluisbrugstraat — op oude kaarten vaak aangeduid als Gang Kingsbergen zonder ‘Van’)
Gang Klappa of Gang Kebon KlappaJl. Batu Tulis XIII (de oude naam betekent ‘kokosnoot’ of ‘kokosnootplantage’; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Batu Tulis Raya, zie Batoe Toelis — de wijk heet nog wel Kebon Kelapa)

Gang Kleijkamp of KleijkampwegJl. Pintu Air V (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pintu Air Raya, de vroegere Sluisbrugstraat)
Gang Klenteng Jl. Keadilan Raya (‘klenteng‘ is het Indonesische woord voor Chinese tempel; de huidige straatnaam betekent ‘gerechtigheid’ — ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Gang Klenteng Kali Wangsa Jl. Keadilan II (zijstraat van de Gang Klenteng; nu een genummerde straat van het wijkje genaamd ‘Keadilan‘ — op sommige oude kaarten wordt de straat Gang Klenteng Pekapoeran genoemd)
Gang Klingkit Jl. Kalasan (nu genoemd naar de Kalasan-tempel bij Jogjakarta — op oude kaarten heet de straat ook wel Klinkitlaan of Gang Kingkit, zie ook Gang Kingkit)
Gang Klintji of Gang Kelientji → Jl. Kelinci Raya (de naam betekent ‘konijn’ — ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Kloetweg Jl. Kelud (genoemd naar een vulkaan in Oost-Java)
Gang Kodja Jl. Pengukiran II (kodja verwijst naar een koopman uit India; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pengukiran Raya)
Koedoesweg → Jl. Kudus (genoemd naar een stadje in Centraal-Java)
Koestraat Jl. Pinangsia II (was genoemd naar de diersoort; nu een genummerde straat van het wijkje Pinangsia)
Kokosanweg → Jl. Kokosan (genoemd naar een vruchtensoort, ook wel langsat)
Komediebuurt → Jl. Gedung Kesenian (genoemd naar de Schouwburg Weltevreden, nu bekend als Gedung Kesenian oftewel Kunstgebouw)

Komediebuurt Jalan Gedung Kesenian

Links de schouwburg aan de Komediebuurt rond 1900 (bron: Tropenmuseum). Rechts hetzelfde gebouw, nu Gedung Kesenian, aan de Jalan Gedung Kesenian.

Gang Kompi Tamberang Jl. Petojo Binatu I (‘kompi‘ komt van het woord ‘compagnie’ als legereenheid; nu een genummerde straat van het gedeelte ‘binatu‘ – letterlijk ‘wasserette’ – van de wijk Petojo — zie ook Gang Kampong Petodjo Binatoe)
Kong Goanweg I  Jl. Pintu Kecil I (was genoemd naar de Chinese raad van Indië; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pintu Kecil, zie Pintoe Ketjil)
Kongsi Besar Jl. Perniagaan Timur (‘kongsi‘ is een soort Chinese vennootschap, ‘besar‘ betekent ‘groot’; de huidige naam betekent ‘Oostelijke Handelsweg’ — zie ook Petekoan)
Koningin Emmalaan Jl. Slamet Riyadi (was genoemd naar koningin-regentes Emma; nu naar een Indonesische soldaat uit de onafhankelijkheidsoorlog)
Koningin Wilhelminalaan Jl. Slamet Riyadi I (was genoemd naar koningin Wilhelmina; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Slamet Riyadi, zie Koningin Emmalaan)

Koningsplein Medan Merdeka (genaamd Koningsplein in 1818, omdat er paleizen en overheidsgebouwen gebouwd werden; de huidige naam betekent Vrijheidsplein — voor 1818 heette het plein Buffelsveld en Champs de Mars — tijdens de Japanse bezetting genaamd Lapangan Ikada, een afkorting voor Lapangan Ikatan Atletik Djakarta of ‘veld van de atletiekbond van Jakarta’)
Koningsplein Noord Jl. Medan Merdeka Utara (zie Koningsplein)
Koningsplein Noord Binnen Jl. Veteran II (zie Koningsplein; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Veteran)
Koningsplein Oost Jl. Medan Merdeka Timur (zie Koningsplein)
Koningsplein West Jl. Medan Merdeka Barat (zie Koningsplein)
Koningsplein Zuid Jl. Medan Merdeka Selatan (zie Koningsplein)
Kosambiweg → Jl. Kosambi (genoemd naar een boomsoort)
Kramat → Jl. Kramat Raya (wellicht een verbastering van ‘keramat‘ oftewel ‘heilig’; ‘raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)

Kramat

Kramat, de doorgaande verbinding tussen Weltevreden en Meester Cornelis, inclusief tramlijn (bron: Tropenmuseum). Rechts dezelfde straat, nu Jalan Kramat Raya (bron: Google Streetview). Er is geen tramlijn meer, maar wel een vrije busbaan van het Transjakarta-netwerk.

Kramat Baroeweg → Jl. Kramat Baru (zijstraat van Kramat, met de toevoeging ‘baru‘/nieuw)
Kramatlaan → Jl. Kramat V (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kramat Raya, zie Kramat)
Gang Kramat Poelo → Jl. Kramat Pulo (zijstraat van Kramat, ‘pulo‘ is Javaans/Soendanees voor eiland)
Kramatplein → Jl. Kramat Bunder (zie Kramat; ‘bunder‘ is Soendanees voor ‘cirkel’)
Gang Krandjang Jl. Kali Baru Timur Dalam (was genoemd naar een soort rieten mand; nu een straat evenwijdig aan de Jalan Kali Baru Timur, zie Kali Baroe Oost, met de toevoeging ‘dalam‘/binnen)

Krawangweg → Jl. Karawang (genoemd naar een stad in West-Java)
Dr. Kredietweg Jl. Kesehatan IV (nu een van de genummerde straten genaamd ‘kesehatan‘ oftewel ‘gezondheid’)
Krekot Jl. H. Samanhudi (nu genoemd naar de oprichter van de vereniging Sarekat Islam — de Jalan H. Samanhudi bestaat uit de oorspronkelijke Krekot en Pintoe Besi)

Krekot Jalan Dr Samanhudi.png

De Krekot rond 1940 (bron: KITLV) en de Jl. Dr. Samanhudi nu (bron: Google Streetview).

Kresnaweg Jl. Kresna (genoemd naar de hindoeïstische god Krishna)
Gang Kroekoet Jl. Kebahagiaan (was genoemd naar het riviertje Kroekoet, nu Kali Krukut; de huidige naam betekent ‘geluk’)
Gang Kraan Jl. Kran Raya (‘kran‘ is Indonesische voor ‘kraan’ — ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Gang Kroon Jl. Kecubung (nu genoemd naar de mineraalsoort amethist)

Kwitang Jl. Kwitang Raya (‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is — ook het oostelijke deel van de voormalige Parapatan heet nu Jalan Kwitang Raya)
Gang Kwitang Wetan I t/m VIIJl. Kali Baru Timur I t/m VI (waren genummerde straten van het wijkje Kwitang Wetan, waarbij ‘wetan‘ Soendanees is voor ‘oost’; nu genummerde zijstraten van de Jalan Kali Baru Timur, zie Kali Baroe Oost, de nummering is gewijzigd)
Gang Kwini tijdens de koloniale tijd hernoemd tot Stoviaweg, maar inmiddels weer Jl. Kwini

L

Laboeanweg Jl. Banda (de oude naam is Indonesisch voor haven, duidend op de haven van Tandjoeng Priok; nu genoemd naar de Banda-eilanden in de Molukken — in modern Indonesisch is haven ‘pelabuhan‘)
Laboeweg Jl. Labu (de naam betekent ‘kalebas’; op sommige oude kaarten heet de straat Gang Mangga Besar)
Lagoaweg Jl. Enggano (was genoemd naar het nabije Lagoakanaal; nu naar het eiland Enggano in de provincie Bengkulu)
Lajangweg Jl. Layang (genoemd naar de vogelsoort zwaluw)
Gang Laksa Jl. Laksa I
Lammerslaan Jl. Jatinegara Barat Gg. Banten (nu een gang, genoemd naar de provincie Banten, die een zijstraat is van de Jalan Jatinegara Barat, zie Pasarstraat)
Lampongweg → geen (was genoemd naar Lampung op Sumatra; de straat bestaat niet meer, er is nu een containeroverslag)
Landgerechtweg Jl. Kebon Manggis I (was genoemd naar een rechtbank; nu een van de twee genummerde straten genaamd Kebon Manggis, letterlijk mangosteenplantage)
Landhuisweg Jl. Tambak I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Tambak, zie Sluisweg)
Gang Langgar → geen (was genoemd naar een islamitische bidplaats; het straatje hoort nu bij de hoofdweg Jalan Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
Gang Langsa Jl. Petojo Utara II (was misschien genoemd naar de stad Langsa in Atjeh; nu een genummerde straat van het noordelijke – ‘utara‘ – deel van de wijk Petojo)
Lawangplein → Jl. Taman Lawang (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
Lawoeweg Jl. Lawu (genoemd naar een vulkaan op de grens van Centraal- en Oost-Java)
Gang Lebar I t/m III Jl. Batu Tulis XIII t/m XV (de oude naam betekent ‘breed’; nu een genummerde straatjes van het wijkje Batu Tulis, zie Batoe Toelis)
Leeuwinnegracht → zie Gedempte Leeuwinnegracht
Lematangweg → Jl. Lematang (genoemd naar een rivier op Sumatra)
Lembangweg → Jl. Lemang (genoemd naar een stadje in West-Java)
Leonielaan → Jl. Bekasi Timur IV (nu een genummerde zijstraat vande Jalan Bekasi Timur Raya, zie Bekasiweg Oost)
Lepelstraat Jl. Ekor Kuning (nu genoemd naar de vissoort fuselier, letterlijk ‘geelstaart’)
Gang Lienhart I Jl. Mangga Besar IV P (nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
Van der Lijnstraat → geen (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Cornelis van der Lijn; de straat bestaat niet meer, er staat nu een middelbare school genaamd SMK Karya Guna)
Gang Lindeteves Jl. Brustu (was genoemd naar een bedrijf dat in 1875 was opgericht als Van der Linde en Teves — het naastgelegen winkelcentrum heet nog Lindeteves Trade Center)
Gang Listrik I t/m V → Jl. Listrik I t/m V (de naam betekent ‘elektriciteit’)
Lloydstraat Jl. Kali Besar Timur IV (was waarschijnlijk genoemd naar rederij Rotterdamsche Lloyd; nu een genummerde zijstraat aan de oostkant van de kali besar oftewel grote rivier)
Loemadjangweg → Jl. Lumajang (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
 Logeplantsoen → Jl. Taman Sunda Kelapa (was genoemd naar de nabije Vrijmetselaarsloge aan het Burgemeester Bisschopplein; Sunda Kelapa is een oude naam van Batavia en nog steeds de naam van de oude haven)
Lombokweg → Jl. Lombok (genoemd naar het eiland Lombok)
Gang Lontar I of Lontar Satoe → Jl. Kernolong I (was genoemd naar een type palmbladmanuscript — de evenwijdige straat heette vroeger Kernolongweg)
Gang Lontar Sembilan → Jl. Kramat Lontar (
genoemd naar een type palmbladmanuscript, vroeger met de toevoeging ‘sembilan‘ oftewel ‘negen’; nu met toevoeging van de wijknaam Kramat)

M

Maarschalklaan Jl. Manggarai Utara I (was genoemd naar de militaire rang; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
Gang Madat Jl. Kejayaan (de oude naam betekent ‘opium’, de huidige ‘glorie’)
Gang Madat Ketjil Jl. Kesejahteraan (de oude naam betekent ‘Kleine Opiumgang’; de huidige naam betekent ‘welvaart’)
Madioenweg → Jl. Madiun (genoemd naar een stad in Oost-Java)
Madjaweg → Jl. Maja (genoemd naar de vruchtensoort slijmappel)

Madoeraweg Jl. Prof. Moch. Yamin (was genoemd naar het eiland Madoera in Oost-Java; nu naar politicus Mohammad Yamin)
Madoeweg → Jl. Madu (het Indonesische woord voor ‘honing’)
Maetsuykerstraat Jl. Manggarai Selatan II en Jl. Bukit Duri Utara Raya (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Joan Maetsuycker; nu is het noordelijke gedeelte een genummerde straat van de zuidkant van de wijk Manggarai en het zuidelijke gedeelte een hoofdstraat ten noorden van het wijkje Bukit Duri, zie Boekit Doeri)
Magazijnweg Jl. Lada (de huidige naam betekent ‘peper’)
Gang Mahpar Jl. Taman Sari V en VB (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Taman Sari)
Gang Major → geen (de locatie van het straatje is nu bebouwd, er staat onder andere het winkelcentrum Chandra Building)
Malabarweg Jl. Malabar (genoemd naar een vulkaan in West-Java)
Malakkastraat → Jl. Malaka (genoemd naar Nederlands-Malakka, in het huidige Maleisië — de spelling van de straat was ook wel Melakastraat en eerder Gang Malacca)
Malangweg Jl. Malang (genoemd naar een stad in Oost-Java)
Maleische Gracht zie Gedempte Maleische Gracht

Mampangweg Jl. Teuku Cik Ditiro (nu genoemd naar een guerillastrijder uit de Atjehoorlog)
Mampangweg Binnen Jl. Teuku Cik Ditiro I (zie Mampangweg)
Mampangweg Oost Jl. Teuku Cik Ditiro II (zie Mampangweg)
Gang Mandoer Jl. Mandor I (mandoer of mandor was een term voor een inlandse oprichter in de landbouw of in een fabriek; nu is de straat genummerd omdat er nog een paar steegjes met dezelfde naam zijn aangelegd)
Gang Mandoer Ketjil Jl. Mandor VI (zie Gang Mandoer vroeger met de toevoeging ‘klein’; nu genummerd)
Gang Mangga Jl. Kemurnian IV (de oude naam betekent ‘mango’; nu een van de genummerde straten met de naam ‘kemurnian‘, letterlijk kuisheid)
Gang Mangga Besar → zie Laboeweg
Gang Manggadoea → Jl. Mangga Dua Dalam (de naam betekent letterlijk ‘mango twee’; ‘dalam‘ betekent ‘binnen’)
Gang Mangga Kemajoran → Jl. Mangga (letterlijk ‘mango’, vroeger met de toevoeging van de wijknaam)
Manggaraikade → zie Staatsspoorkade
Laan Mantri Gg. Jatinegara Barat (was genoemd naar een administratieve rang, geliëerd aan het huidige woord ‘menteri‘ oftewel ‘minister’; nu een gang in het westen van de wijk Jatinegara — niet te verwarren met de Jalan Jatinegara Barat, zie Pasarstraat)
MarinelaanJl. Garuda (genoemd naar het naastgelegen complex van het Departement van Marine; nu naar ofwel de hindoeïstische mythische vogel of de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia het oostelijke gedeelte van de Jalan Garuda heette vroeger Gang Kemajoran of vanaf 1940 ook Vliegveldweg/-laan Kemajoran)
Matramanweg → Jl. Matraman Raya (‘raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)

Kerk Matramanweg

De Sint-Jozefkerk aan de Matramanweg aan de noordkant van Meester Cornelis rond 1920 (bron: Tropenmuseum). De kerk heet nog steeds Gereja Santo Yoseph en de straat nog steeds Jalan Matraman Raya (bron: Gunawan Kartapranata).

 Matramanlaan → Jl. Pramuka (de huidige naam betekent ‘padvinderij’)
 Matramanplantsoen Oost → Jl. Taman Matraman Timur (letterlijke vertaling; het park zelf wordt ook wel Taman Amir Hamzah genoemd, zie ook Matramanplantsoen West)
 Matramanplantsoen West → Jl. Taman Amir Hamzah (nu genoemd naar een dichter)
Melatiweg Jl. Melati (de naam betekent ‘jasmijn’)
Gang Mendjangan of Mendjanganweg Jl. Kwini I (was genoemd naar een klein eilandje bij Bali; nu naar een vruchtensoort — Jalan Kwini I ligt evenwijdig aan Jalan Kwini en Jalan Kwini II)

Menteng → Jl. Menteng Raya (genoemd naar een vruchtensoort; ‘raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk Menteng is)
Menteng Ketjil → Jl. Menteng Kecil (zie Menteng — met de toevoeging ‘kecil‘/klein)
Mentengweg → Jl. Menteng (zijstraat van Menteng)
Laan Menu of Menulaan Jl. Jatinegara Barat I (nu een genummerde straat van het westen van de wijk Jatinegara)
Merantiweg → Jl. Meranti (genoemd naar een plantensoort)
Merapiweg Jl. Merapi (genoemd naar een vulkaan op de grens van Jogjakarta en Centraal-Java)
Merbaboeweg Jl. Merbabu (genoemd naar een vulkaan in Centraal-Java)
 Gang Mesigit Jl. Masjid Kebon Jeruk (‘mesigit’ is een verbastering van het Arabische woord voor moskee, net als ‘masjid‘ — de huidige naam duidt op de moskee van de wijk Kebon Jeruk — zie ook Gang Missigit)
 Gang Missigit (ook wel Gang Mesdjit) → Jl. Mesjid Pekojan I (‘missigit’ is een verbastering van het Arabische woord voor moskee, net als ‘masjid‘ — de huidige naam duidt op de moskee van de wijk Pekojan — zie ook Gang Mesigit)
Gang Moehamad Ali I t/m V Gg. Moch. Ali IIV en V (de genummerde straten II en III bestaan niet meer)
Moeriaweg Jl. Muria (genoemd naar een vulkaan in Centraal-Java)
Moesiweg → Jl. Musi (genoemd naar een rivier op Sumatra)
Molenvliet Oost Jl. Hayam Wuruk (was genoemd naar het naastgelegen Molenvlietkanaal; nu naar een 14e-eeuwse Javaanse koning)
Molenvliet West Jl. Gajah Mada (was genoemd naar het naastgelegen Molenvlietkanaal; nu naar een 14e-eeuws Javaans militair leider)

Molenvliet West Jalan Gajah Mada.png

Het zuidelijke einde van de Molenvliet West in de jaren 30 (bron: Tropenmuseum) en dezelfde locatie op de Jalan Gajah Mada nu (bron: Google Streetview). Op de oude foto is links het beroemde Hotel des Indes te zien (het gebouw bestaat niet meer). Het oorspronkelijke Molenvlietkanaal ligt nu verstopt achter en gedeeltelijk onder de vrije busbaan van de Transjakarta-bussen.

Molenvliet West Binnen Jl. Pembangunan II (een zijstraatje van de Molenvliet West; nu een van de genummerde straten genaamd ‘pembangunan‘ oftewel ‘ontwikkeling’)
Molukkenweg → Jl. Maluku (genoemd naar de eilandengroep Molukken)
Moskeestraat Jl. Manggarai Selatan VII (was genoemd naar een moskee, wellicht de moskee die nu Al-Istiqomah heet aan de westzijde van de straat; nu een genummerde straat van de zuidkant van de wijk Manggarai)
Gang Museum Jl. Budi Kemulyaan II (was genoemd naar het naastgelegen museum van het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen; nu een van de genummerde straten genaamd Budi Kemulyaan — maar een klein stukje van de Gang Museum bestaat nog, het noordelijke deel ligt nu op het terrein van het Nationaal Museum van Indonesië en het ministerie van defensie, het zuidelijke deel op het terrein van de nationale bank)
Museumlaan → Jl. Museum (genoemd naar het naastgelegen museum van het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, nu het Nationaal Museum van Indonesië)

N

Nakoelaweg (Jl.) Nakula (genoemd naar een figuur uit de hindoeïstische mythologie en een wayangpopkarakter)
Gang Nangka (I), III en IVJl. Kramat Kwitang 1, 1G en 1C (was genoemd naar de nangkavrucht, ook wel jackfruit; nu een genummerde straat van het wijkje ingeklemd door de voormalige straten Kramat en Kwitang)
Naradaweg → Jl. Narada (genoemd naar een figuur uit de hindoeïstische mythologie en een wayangpopkarakter)
Nassauboulevard Jl. Imam Bonjol (was genoemd naar het vorstengeslacht; nu naar een 19e-eeuwse verzetsleider uit West-Sumatra)

Nieuwe Tamarindelaan Jl. Dr. Sam Ratulangi (was genoemd naar de boom- en vruchtensoort; nu naar een politicus)
Nieuwe Tanah Tinggiweg Jl. Kembang Sepatu (een een zijstraat van Tanah Tinggi Pontjol, waarbij ‘tanah tinggi‘ staat voor ‘hoogland’; nu genoemd naar de Chinese roos)
Nieuwelaan → Jl. Jambrut (de huidige naam is misschien een verbastering van ‘zamrud‘ oftewel ‘smaragd’)
Nieuweweg Jl. Kwini II (nu genoemd naar een vruchtensoort — Jalan Kwini II ligt evenwijdig aan Jalan Kwini I)
Nieuw Guineaweg → Jl. Irian (genoemd naar Nieuw Guinea, dat later hernoemd werd tot Irian Jaya en nu bekend is onder de naam Papoea)
Nieuwpoortstraat of Binnen Nieuwpoortstraat → Jl. Pintu Besar Utara (de straat binnen de Nieuwpoort van de vesting Batavia; nu letterlijk de straat ‘ten noorden van de grote poort’ — de straat heette eerder Heere(n)straat, totdat de straat in delen werd hernoemd tot Theewaterstraat, Nieuwpoortstraat en Buiten Nieuwpoortstraat)
N.I.O.G.-weg Jl. Slamet Riyadi III (was wellicht genoemd naar het Nederlandsch-Indisch Onderwijzers Genootschap; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Slamet Riyadi, zie Koningin Emmalaan — op sommige oude kaarten heette de straat Rosalilaan)
NipawegJl. Bekasi Barat V (was genoemd naar de boomsoort nipapalm; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bekasi Barat Raya, zie Bekasiweg West)
Noeriweg Jl. Nuri (genoemd naar de vogelsoort papegaai)
Noordwijk Jl. Ir. H. Juanda (de Noordwijk was de hoofdstraat van de gelijknamige wijk; nu genoemd naar minister-president Djuanda Kartawidjaja)
Gang Noordwijk Jl. Ir. H. Juanda I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Ir. H. Juanda, zie Noordwijk)
Noppellaan Jl. Kartini VII C (nu een genummerde en geletterde straat evenwijdig aan de Jalan Kartini Raya, zie Kartiniweg)

O

Gang Obat geen (de oude naam betekent ‘medicijn’; de straat ligt nu op het terrein van een ziekenhuis en heeft geen naam meer)
Oebiweg → Jl. Ubi (de naam betekent ‘knolgewas’)
Oengaranweg Jl. Ungaran (genoemd naar een vulkaan in Centraal-Java)
Oranjeboulevard → Jl. Pangeran Diponegoro (was genoemd naar het Huis van Oranje; nu naar een 19e-eeuwse leider van een opstand tijdens de Java-oorlog)
Oranjeplein → geen (was genoemd naar het Huis van Oranje; nu is deze rotonde onderdeel van de Jalan Slamet Riyadi, zie Koningin Emmalaan)
Gang Orpa Jl. Malaka II (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Malaka, genoemd naar de stad Malakka in Maleisië — voordat de straat Gang Orpa heette werd het ook wel Kampung Miskin genoemd, letterlijk ‘arm dorp’)
Oude Antjolscheweg Jl. R.E. Martadinata (was genoemd naar het moerasgebied Antjol/Ancol aan de noordkust, dat nu een recreatiegebied is; nu genoemd naar een van de oprichters van de Indonesische marine — het grootste gedeelte van de Jalan R.E. Martadinata, ten oosten van de kruising met de Antjolscheweg, heette Priokweg)

Oude Tamarindelaan Jl. K.H. Wahid Hasyim (was genoemd naar de boom- en vruchtensoort; nu naar een minister)
Oude weg van Soenter Jl. Hidup Baru en Jl. Pademangan Raya (was de weg tussen Batavia en het buurtschap Soenter; nog maar een gedeelte van de weg bestaat, waarvan het westelijke deel Jalan Hidup Baru heet, letterlijk ‘nieuw leven’, en het oostelijke deel Jalan Pademangan Raya, genoemd naar het district Pademangan)
Oud Gondangdia Jl. RP. Soeroso (was wellicht genoemd naar een boomsoort; nu naar een politicus)
Oud Gondangdia Binnen Jl. Gondangdia Dalam (wellicht genoemd naar een boomsoort — ‘dalam‘ is letterlijk ‘binnen’)
Oud Gondangdia Ketjil Jl. Gondangdia Kecil (wellicht genoemd naar een boomsoort — ‘kecil‘ betekent ‘kprilein’)
Dr. Ouwehandweg Jl. Kesehatan III (nu een van de genummerde straten genaamd ‘kesehatan‘ oftewel ‘gezondheid’)

P

 Paal Merah NoordWest en Zuid Jl. Palmerah UtaraBarat en Selatan (genoemd naar het buurtschap Paal Merah oftewel ‘rode paal’, wat duidt op een grenspaal waar het gebied van Batavia overging in het gebied van Buitenzorg, het hedendaagse Bogor)
Paal Merah Oost Jl. Gelora VI (zie Paal Merah Noord kort straatje tussen het kruispunt van Paal Merah en de halte Paal Merah, nu station Palmerah; nu een genummerd zijstraatje van de Jalan Gelora)
Padalarangweg → Jl. Padalarang (genoemd naar een stadje in West-Java)
Palaweg → Jl. Pala (letterlijk ‘nootmuskaat’)
Paleisweg → geen (was genoemd naar het Paleis van Daendels, bij het Waterlooplein; nu een naamloos straatje op een terrein van het ministerie van financiën — ook het paleisgebouw zelf wordt door het ministerie gebruikt)

Palmenlaan Jl. Suwiryo (nu genoemd naar een voormalig burgemeester van Jakarta)
Pamekasanweg → Jl. Pamekasan (genoemd naar een stadje op het eiland Madoera)
Panaroekanweg → Jl. Panarukan (genoemd naar een stadje in Oost-Java, oostelijk eindpunt van de Grote Postweg)
Gang Pandjang Jl. Batu Tulis I (de oude naam betekent ‘lange straat/steeg’, ondanks dat het maar een kort straatje is; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Batu Tulis, zie Batoe Toelis)
Paneiweg → Jl. Pane (genoemd naar een oud koninkrijk op Sumatra)
Pantjoran → Jl. Pancoran
Papandajanweg Jl. Papandayan (genoemd naar een vulkaan in West-Java)

Paradeplaats tijdens de koloniale tijd al hernoemd tot Waterlooplein (genoemd Paradeplaats omdat het in gebruik was voor militaire parades)
Parapatan (westelijke gedeelte) → Jl. Arief Rachman Hakim (nu genoemd naar een student die werd doodgeschoten tijdens een demonstratie in 1966 — ook de voormalige Engelse Kerkweg heet nu Jalan Arief Rachman Hakim)
Parapatan (oostelijke gedeelte) → Jl. Kwitang Raya (ook de voormalige Kwitang heet nu Jalan Kwitang Raya)
Parapatan Gambir Jl. M.I. Ridwan Rais (de verbindingsweg tussen de straat Paraptan en de wijk Gambir; nu genoemd naar een kind dat in 1966 tijdens een demonstratie om het leven kwam)
Pasar Baroe → Jl. Pasar Baru (letterlijk ‘nieuwe markt’)
Pasar Noord Pasar Utara (straat langs de noordzijde van de markt van Meester Cornelis, zie ook Pasarstraat)
Pasar Pagi → Jl. Pasar Pagi (letterlijk ‘ochtendmarkt’)
Gang Pasar Petodjo Jl. Petojo Utara I (was genoemd naar de markt van de wijk Petodjo, nu een genummerde straat van het noordelijke – ‘utara‘ – deel van de wijk)
Pasar Pisang Jl. Kali Besar Timur III (de oude naam betekent bananenmarkt; nu een genummerde zijstraat aan de oostkant van de kali besar oftewel grote rivier)
Pasarstraat Jl. Jatinegara Barat III (was genoemd naar de markt van Meester Cornelis; nu de hoofdstraat van het westen van de wijk Jatinegara)
Pasar West Pasar Barat (straat langs de westzijde van de markt van Meester Cornelis, zie ook Pasarstraat)
Pasar Zuid Pasar Selatan (straat langs de zuidzijde van de markt van Meester Cornelis, zie ook Pasarstraat)
Gang Pa Sien Jl. Taman Sari IB (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Taman Sari)
Pasoeroeanweg → Jl. Pasuruan (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
 Gang Passer Sawah Besar Jl. Sawah Besar I (was genoemd naar de markt van Sawah Besar; nu een genummerde straat van de wijk Sawah Besar — ‘sawah besar‘ betekent ‘groot rijstveld’)
Gang Patiké Jl. Tambora VIII (nu een genummerde straat van het wijkje Tambora, zie Gang Tambora)
Patiweg → Jl. Pati (genoemd naar een stadje in Centraal-Java)
Pedjagalan → Jl. Pejagalan Raya (de straatnaam betekent ‘slachthuis’— ‘Raya‘ duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Gang Pedjagalan → Jl. Pejagalan I (nu een genummerde straat van het wijkje Pejagalan, zie Pedjagalan)
Pedjambon of Weg Pedjambon → Jl. Pejambon (de naam is een afkorting voor ‘penjaga Ambon‘, letterlijke ‘Ambonese wachters’ — de brug over de rivier tussen de Pedjambon en het Hertogspark werd volgens de overlevering namelijjk bewaakt door Ambonezen)
/ Pegangsaan Oost → Jl. Pegangsaan Timur en Jl. Proklamasi (‘pegangsaan‘ betekent ‘plaats waar brons gemaakt wordt’; aan de Pegangsaan Oost nummer 56 werd door Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen, dit zuidelijke deel van de straat is daarom nu genoemd naar de proclamatie oftewel de officiële bekendmaking van de onafhankelijkheid)
Pegangsaan West → Jl. Pegangsaan Barat (‘pegangsaan‘ betekent ‘plaats waar brons gemaakt wordt’)
Pekalonganweg → Jl. Pekalongan (genoemd naar een stad in Centraal-Java)
Pekodjan → Jl. Pekojan Raya (de betekenis komt van kodja, wat verwijst naar een koopman uit India — ‘Raya‘ duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Gang Pendjaringan Jl. Tiang Bendera V (de oude naam betekent letterlijk ‘netwerken’; nu een genummerd straatje genaamd Tiang Bendera oftewel vlaggenmast)
Gang Pengarengan Jl. A.A. Kali Pasir (de oude naam betekent ‘houtskool’; de huidige naam betekent ‘zandrivier’, onduidelijk waar A.A. op duidt — op oude kaarten heette het gebiedje ook al Kalipasir, en een zijstraat was de Gang Kalipasir)
 Gang Pengoekiran Jl. Pengukiran Raya (de naam ‘pengukiran‘ duidt wellicht op ‘houtsnijwerk’ — ‘Raya‘ duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Perkoetoetweg → Jl. Perkutut (genoemd naar de vogelsoort zebraduif)
Gang Perotian Jl. Kesederhanaan (de huidige naam betekent ‘eenvoud’)
Perrylaan Jl. Kartini V (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kartini Raya, zie Kartiniweg)
Persatoean Goeroeweg → Jl. Persatuan Guru (genoemd naar de lerarenvereniging)
Gang Pesajoeran Jl. Kebon Jeruk XVIII (de oude naam duidt wellicht op een groentemakrt; nu een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk)
Gang Peseban → Jl. Paseban Raya (de naam is een oud lokaal woord voor ‘ontmoetingsplaats’ — ‘Raya‘ duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Gang Petak Jl. Kemurnian I (de oude naam betekent ‘perceel’; nu een van de genummerde straten met de naam ‘kemurnian‘, letterlijk kuisheid)
Petak Baroe → Jl. Petak Baru (de naam betekent ‘nieuw perceel’)
 Petak Sembilan → Jl. Kemenangan (de oude naam betekent ‘negende perceel’; de huidige naam betekent ‘overwinning’)
Gang Petasan Jl. Keutamaan (de oude naam betekent ‘voetzoeker’; de huidige naam ‘deugd’ — de straat werd ook wel Gang Gros genoemd)
Petekoan of Patekoan → Jl. Perniagaan Raya (de huidige naam betekent ‘Handelsweg’ — ‘Raya‘ duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Petjenonganweg → Jl. Pecenongan
 Petodjo Dwarsweg Jl. Petojo Melintang (‘dwarsweg’ van de wijk Petojo; ook ‘melintang‘ betekent ‘dwars’ op sommige oude kaarten heet de straat Kampementsweg, genoemd naar het artilleriekampement net ten zuiden van de straat)
Petodjo Ilir Jl. A.M. Sangaji (straat in de wijk Petodjo, ‘ilir’/’hilir‘ betekent ‘stroomafwaarts’; nu genoemd naar een onafhankelijkheidsstrijder — het zuidelijke deel van de Jalan A.M. Sangaji heette vroeger Petodjo Oedik)
Petodjo Oedik Jl. A.M. Sangaji (straat in de wijk Petodjo, ‘oedik’/’udik‘ betekent ‘stroomopwaarts’; nu genoemd naar een onafhankelijkheidsstrijder — het noordelijke deel van de Jalan A.M. Sangaji heette vroeger Petodjo Ilir)
Petongkangan → Jl. Petongkangan (genoemd naar een plek waar sleepschepen/pontons lagen)
Petroekweg (Jl.) Petruk (genoemd naar een wayangpopkarakter)
Pinangweg of Gang PinangJl. Kebon Jeruk XVII (was wellicht genoemd naar de boomsoort betelpalm; nu een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk)
Pintoe Besi Jl. H. Samanhudi (‘pintu besi‘ betekent ‘ijzeren deur’; nu genoemd naar de oprichter van de vereniging Sarekat Islam — de Jalan H. Samanhudi bestaat uit de oorspronkelijke Krekot en Pintoe Besi)
Pintoe Ketjil → Jl. Pintu Kecil (de naam betekent letterlijk ‘kleine poort’ — de ‘grote poort’ is de Nieuwpoort, zie Nieuwpoortstraat — het zuidelijke deel van de huidige Jalan Pintu Kecil heette vroeger Kali Besar-Zuid)
Gang Pisang → Jl. Kebon Sirih Timur Gang VIII (was genoemd naar de banaan; nu een genummerd straatje van de wijk Kebon Sirih met de toevoeging ‘timur‘ oftewel ‘oost’)
Poerbajaweg → Jl. Purbaya (genoemd naar een oude Javaanse prins)
Poerwakartaweg → Jl. Purwakarta (genoemd naar een stadje in West-Java)
Poerwodadiweg → Jl. Purwodadi (genoemd naar een stadje in Centraal-Java)
Poetriweg Jl. Putri (genoemd naar een berg in West-Java)
Polonialaan → Jl. Cipinang Cempedak I (de oude naam is Latijn voor Polen; nu een genummerde straat van de wijk Cipinang Cempedak, waarbij Cipinang duidt op een rivier en ‘cempedak‘ op de ‘tjampedakplant’)
Gang Pondok Rotan Jl. Mangga Besar IV R (de oude naam betekent ‘rotanhut’; nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
Poolweg Jl. Veteran IV (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Veteran)
Gang Poseng of Gang Pong Sing → Jl. Poseng I
Postkantoorweg → Jl. Pos Kota (genoemd naar het postkantoor van de Oude Stad)
Postweg → Jl. Pos (genoemd naar het Post- en Telegraafkantoor van Weltevreden, nu het hoofdpostkantoor van Centraal-Jakarta)
Postweg NoordJl. Antara (gelegen net ten noorden van de Postweg; nu genoemd naar persbureau Antara, waarvan het kantoor aan deze straat lag)
Prahoeweg Jl. Prahu (genoemd naar een berg in Centraal-Java)
Prinsenlaan Jl. Mangga Besar Raya (was genoemd naar de prinsen van Oranje; de huidige naam betekent ‘grote mango’, en ‘Raya‘ duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Prinsenstraat Jl. Cengkeh (was genoemd naar de prinsen van Oranje; de huidige naam betekent kruidnagel)

Prinsenstraat Jalan Cengkeh

Links de Amsterdamse Poort gezien vanaf de Prinsenstraat rond 1900 (bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed). Rechts dezelfde locatie, nu gezien vanaf de Jl. Cengkeh (bron: Google Streetview). De poort is rond 1950 afgebroken. De straat links is de Gedempte Amsterdamsche Gracht (Jl. Nelayan Timur).

Prinses Julianaweg of -laan Jl. Slamet Riyadi II (was genoemd naar prinses Juliana; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Slamet Riyadi, zie Koningin Emmalaan)
Priokweg Jl. R.E. Martadinata (de weg die leidt naar de haven van Tandjoeng Priok, nu Tanjung Priok; nu genoemd naar een van de oprichters van de Indonesische marine — in de naam van de haven staat ‘tanjung‘ voor ‘kaap’ en ‘priok‘ voor ‘römertopf’ — het meest westelijke gedeelte van de Jalan R.E. Martadinata heette Oude Antjolscheweg)
Probolinggoweg → Jl. Probolinggo (genoemd naar een stad in Oost-Java)
Gang Prompt of Promptweg Jl. Sibayak (nu genoemd naar een vulkaan in Noord-Sumatra)

Q

Gang Quartero → geen (nu staan er enkele kantoortorens op deze plek waaronder de MNC Tower, hetzelfde geldt voor de kruisende Gang Dorcas)

R

Raden Saleh Ketjil → Jl. Raden Saleh I (zijstraat van de Raden Salehlaan, waarbij ‘ketjil’ klein betekent; nu een genummerde zijstraat)
Raden Salehlaan → Jl. Raden Saleh Raya (genoemd naar een 19e-eeuwse schilder; ‘raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is —  het huis van Raden Saleh stond aan deze straat; het gebouw is nu een ziekenhuis)

Raden Salehlaan

Het huis van kunstschilder Raden Saleh aan de Raden Salehlaan in de 19e eeuw (bron: Tropenmuseum). Het gebouw werd later het Tjikini-ziekenhuis en dat is het nu nog steeds: Rumah Sakit PGI Cikini, het oudste private ziekenhuis van Indonesië. De straat heet ook nog hetzelfde: Jalan Raden Saleh Raya.

Ramboetanweg Jl. Mangga Besar III (was genoemd naar een vruchtensoort;
nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
Randoeweg Jl. Randu (genoemd naar een boomsoort)
Rawa Bangke Jl. Bekasi Barat I (was genoemd naar het gebied Rawa Bangke, waarbij ‘rawa staat voor ‘moeras’; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bekasi Barat Raya, zie Bekasiweg West — de naam van het gebied Rawa Bangke is inmiddels veranderd in Rawabunga, letterlijk ‘bloemenmoeras’)
Gang Rawamangoen → Jl. Rawamangun (Rawamangun is de naam van het gebied/de buurt, ‘rawa‘ is letterlijk ‘moeras’)
Reaalstraat Jl. Manggarai Utara V (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Laurens Reael; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
Regenboomweg Jl. Permata II (was genoemd naar een boomsoort; de huidige naam betekent ‘juweel’)
Regentesselaan → Jl. Rasamala (nu genoemd naar een bomensoort)
Rehobothlaan Jl. Jatinegara Barat III (was genoemd naar de Rehoboth-kerk; nu is een genummerde straat van het westen van de wijk Jatinegara de Rehobothlaan is een zijstraat van de Kerkstraat en liep evenwijdig aan de Kerklaan)
Rembangweg → Jl. Rembang (genoemd naar een stadje in Centraal-Java)
Reynststraat Jl. Manggarai Utara IV (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Gerard Reynst; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
Rhinocerosgracht → zie Gedempte Spinhuisgracht
Gang Ribalt Jl. Pintu Besar Selatan I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pintu Besar Selatan, zie Buiten Nieuwpoortstraat)
Laan De Riemer Jl. Taman Tanah Abang III (was misschien genoemd naar een notaris; nu een van de genummerde straten genoemd naar het Taman Tanah Abang, zie Westerpark — het westelijke deel van de Jalan Taman Tanah Abang III heette vroeger ook Westerpark)
Van Rietschotenweg geen (nu onderdeel van een terrein met verschillende gebouwen van het ministerie van financiën — verbindingsweg tusen de voormalige Gang Warong Pandjang en Van Daalenweg)
Gang Rijkmans Jl. Ir. H. Juanda I B (nu een geletterde zijstraat van de Jalan Ir. H. Juanda I, zie Gang Noordwijk)
Rijswijk Jl. Veteran (de Rijswijk was de hoofdstraat van de gelijknamige wijk; de huidige naam betekent veteraan)
Rijswijkstraat Jl. Majapahit (straat aan de westkant van het wijkje Rijswijk; nu genoemd naar het koninkrijk Majapahit)
Riouwweg → Jl. Riau (genoemd naar de provincie Riau op Sumatra)
Rivierlaan Jl. Cilosari (was genoemd naar de Ciliwung-rivier aan het einde van de straat, nu genoemd naar een andere rivier in West-Java — op sommige kaarten heet de Rivierlaan de Tjiliwoenglaan)
Roewa Malakka → Jl. Roa Malaka Utara en Selatan (genoemd naar Nederlands-Malakka, in het huidige Maleisië; nu met toevoegingen ‘noord’ en ‘zuid’ — ‘roewa’ komt van het Portugese woord rua, straat)
Rokanweg → Jl. Rokan (genoemd naar een rivier op Sumatra)
Dr. von Römerweg Jl. Kesehatan II (was genoemd naar medicus en seksuoloog Lucien von Römer; nu een van de genummerde straten genaamd ‘kesehatan‘ oftewel ‘gezondheid’)
Roomsche Kerkweg Jl. Katedral (genoemd naar de Kathedraal van Jakarta — de Jalan Katedral bestaat uit het Waterlooplein Noord en de Roomsche Kerkweg)
Gang Rotan Jl. Pintu Kecil II (was genoemd naar het materiaal van de rotanpalm; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pintu Kecil, zie Pintoe Ketjil)

S

Sadewaweg → (Jl.) Sadewa (genoemd naar een figuur uit de hindoeïstische mythologie en een wayangpopkarakter)
Gang Sajoer Asin geen (de oude naam betekent ‘gezouten groente’; nu staat het winkelcentrum Pusat Grosir Perniagaan op deze plek)
Salakweg Jl. Salak (genoemd naar een vulkaan in West-Java)
Salatigaweg → Jl. Salatiga (genoemd naar een stad in Centraal-Java)
Salemba Jl. Salemba Raya (hoofdstraat van de wijk Salemba)
Salembalaan → Jl. Raden Saleh I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Raden Saleh Raya, zie Raden Salehlaan)
Gang Salemba Oetan → Jl. Haji Murtado XIII (‘oetan’, huidige spelling ‘hutan‘, betekent ‘bos’)
Salembaplein → Jl. Kramat VI (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kramat Raya, zie Kramat)
Sambaweg → Jl. Samba (genoemd naar een figuur uit de hindoeïstische mythologie en een wayangpopkarakter)
Samiadjiweg (Jl.) Samiaji (genoemd naar een wayangpopkarakter)
Gang Sampi Jl. Bungur Besar 17 (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Bungur Besar Raya, zie Defensielijn van den Bosch)
Gang Samping Jl. Kebon Jahe I en VIII (de oude naam betekent ‘zijkant’; nu twee genummerde straatjes van het wijkje Kebon Jahe oftewel ‘gembertuin’)
Gang Sapie → Jl. Sapie (op sommige oude kaarten ook Gang Sapii of Gang Sapil; op nieuwe kaarten ook wel Jl. Haji Sapie, wat erop duidt dat de straat naar een persoon genoemd is)
Gang Sariman Jl. Petojo Utara III (nu een genummerde straat van het noordelijke – ‘utara‘ – deel van de wijk Petojo)
Sawah Besar → Jl. Sukarjo Wiryopranoto (‘sawah besar‘ betekent Groot Rijstveld; nu genoemd naar een nationale held)
Sawolaan of Sawohlaan → Jl. Sawo (genoemd naar de sapodillavrucht)
Schoolweg → Jl. Dr. Sutomo (was genoemd naar de gouvernementsschool voor M.U.L.O; nu genoemd naar een arts en nationalist)
Schoolweg Noord (oostelijke gedeelte) → Jl. Antara (gelegen net ten noorden van de Schoolweg; nu genoemd naar de Pasar Baru oftewel ‘nieuwe markt’ — ‘selatan‘ betekent ‘zuid’)

Scottweg Jl. Budi Kemulyaan
Gang Secretarie of Secretarieweg → Jl. Veteran III (was genoemd naar de Algemene Secretarie van de gouverneur-generaal; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Veteran)

Ganag Secretarie Jalan Veteran 3

Links de Gang Secretarie gezien vanaf de brug tussen Noordwijk en Rijswijk, rond 1900 (bron: Tropenmuseum). Rechts de Jalan Veteran III vanaf hetzelfde punt (bron: Google Streetview).

Sedepmalemweg → Jl. Sedap Malam (genoemd naar de plantensoort tuberoos)
Gang Sekola Jl. Kramat Soka (de oude naam betekent ‘school’; nu genoemd naar een bloemensoort met toevoeging van de wijknaam Kramat het oostelijke deel van de straat heette vroeger al Sokkaweg)
 Gang Sekola Toekang Jl. Kerajinan (de oude naam betekent ‘ambachtsschool’; de huidige naam betekent ‘ambacht’)
Semarangweg → Jl. Semarang (genoemd naar de provinciehoofdstad van Centraal-Java)
Gang Semoet Jl. Semut Ujung (semut‘ betekent ‘mier’, ‘ujung‘ betekent ‘uiteinde’)
Senen Jl. Senen Raya (genoemd naar de Pasar Senen oftewel maandagmarkt — ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is)
Gang Sentiong Jl. Kramat Sentiong (de naam betekent ‘Chinese begraafplaats’; nu met toevoeging van de wijknaam Kramat)
Gang Sentiong Dalam Jl. Kramat Sentiong Gg. I (een zijstraat van de Gang Sentiong, vroeger met de toevoeging ‘dalam‘/binnen; nu genummerd)
Gang Sentool Jl. Sentul (genoemd naar het Soendanese woord voor de plantensoort santol — in het Indonesisch heet deze plant kecapi, zie ook Ketjapiweg)
Serajoeweg → Jl. Serayu (genoemd naar een rivier in Centraal-Java)
Serangweg → Jl. Syamsu Rizal (was genoemd naar een stad in de provincie Banten)
Siakweg → Jl. Siak (genoemd naar een rivier op Sumatra)

Sidoardjoweg Jl. Sidoarjo (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
Sindanglajaweg Jl. Sindanglaya (er zijn allerlei dorpen in West-Java die Sindanglaya heten)
Sindoroweg Jl. Sindoro (genoemd naar een vulkaan in Centraal-Java)

Sipajersweg Jl. Dr. Wahidin Raya (was genoemd naar Sipajers oftewel soldaten uit Bengalen; nu naar nationale held Wahidin Soedirohoesodo)
Sireneweg Jl. Kebon Jeruk XIX (was wellicht genoemd naar de halfgodin uit de Griekse mythologie; nu een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk)
Sitoebondoweg Jl. Situbondo (genoemd naar een stadje in Oost-Java)
SlachterijwegJl. Gunung Sahari VII (was genoemd naar de runderslachterij van de firma Jenne; nu een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie — zie ook Gang Jenne)
Slametweg Jl. Selamet (genoemd naar een vulkaan in Centraal-Java)
Sluisbrugstraat Jl. Pintu Air Raya (‘pintu air’ is letterlijk ‘waterdeur’ of ‘sluis’)
 Sluisweg Jl. Tambak (was genoemd naar de hoofdsluizen bij het Bandjirkanaal aan de zuidkant van de straat; de huidige naam kan ook ‘sluis’ betekenen maar wordt vaker gebruikt voor een viskwekerij)

Sluisweg Jalan Tambak

De Hoofdsluizen van het Bandjirkanaal, bij de kruising van de Sluisweg en de Diengweg in de koloniale tijd (bron: Tropenmuseum) en dezelfde sluizen, nu geheten Pintu Air Manggarai, bij de kruising van de Jalan Tambak en de Jalan Sultan Agung (bron: Netralnews.com).

Soebangweg Jl. Subang (genoemd naar een stadje in West-Java)
Soekaboemiweg Jl. Sukabumi (genoemd naar een stad in West-Java)
Soembawaweg Jl. Sumbawa (genoemd naar het eiland Sumbawa)
Soembingweg Jl. Sumbing (genoemd naar een vulkaan in Centraal-Java)
Soemenepweg Jl. Sumenep (genoemd naar een stadje op het eiland Madoera)
Soendaweg Jl. Gereja Theresia (was genoemd naar het Soendanese volk van West-Java; nu naar de Theresiakerk op de hoek van de straat — een klein deel van de voormalige Sumatraweg heet nu Jalan Sunda — een andere straat heette vroeger Theresiakerkweg)
Soerabajaweg Jl. Surabaya (genoemd naar de provinciehoofdstad van Oost-Java)
Sokkaweg Jl. Kramat Soka (dgenoemd naar een bloemensoort, nu met toevoeging van de wijknaam Kramat — het westelijke deel van de straat heette vroeger Gang Sekola)
Gang Solitude of Solitudelaan → Jl. Kh. Ahmad Dahlan (was wellicht genoemd naar het Franse woord solitude, eenzaamheid; nu genoemd naar een islamgeleerde — op veel oude kaarten staat de straat als Gang Solutide, maar dat lijkt een spelfout)
Soloweg Jl. Solo (genoemd naar een stad in Centraal-Java)
Sonoweg Jl. Sono (genoemd naar een boomsoort)
Specxstraat Jl. Manggarai Utara VI (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Jacques Specx; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
Speelmanstraat Jl. Manggarai Selatan (was genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Cornelis Speelman; nu een straat van de zuidkant van de wijk Manggarai)
Spinhuisgracht → zie Gedempte Spinhuisgracht
Gang Spoor I t/m III Jl. Bungur Besar 18 t/m 20 (waren genoemd naar de naastgelegen spoorweg; nu genummerde zijstraten van de Jalan Bungur Besar Raya, zie Defensielijn van den Bosch — op één oude kaart staat er ook een Gang Spoor I ingetekend op de plaats waar nu Jalan Kepu Dalam II is)
Spoorweglaan Jl. Cut Nyak Dien (was genoemd naar de naastgelegen spoorweg; nu naar een guerillaleidster uit de Atjehoorlog)
/ Staatsspoorkade of ManggaraikadeJl. Manggarai Utara II (was genoemd naar de nabije spoorlijn of naar het daaraan gelegen spoorwegstation Manggarai; nu een genummerde straat van de noordkant van de wijk Manggarai)
1e Staatsspoorlaan → Jl. Bekasi Timur II (was genoemd naar de spoorlijn aan de noordzijde van de straat; nu een genummerde zijstraat vande Jalan Bekasi Timur Raya, zie Bekasiweg Oost)
2e Staatsspoorlaan → Jl. Mayor Jenderal DI Panjaitan (was genoemd naar de spoorlijn aan de noordzijde van de straat; nu naar een in 1965 vermoorde generaal — de straat is onherkenbaar veranderd omdat de oostelijke ringweg, Jalan Tol Ir. Wiyoto Wiyono, er boven gebouwd is)
Stadhuisplein Taman Fatahillah (was genoemd naar het stadhuis van Batavia dat gevestigd was aan het plein; nu genoemd naar een 16e-eeuwse prins — het gebouw dat het stadhuis van Batavia was is nu het Jakarta History Museum)

Stadhuisplein Taman Fatahillah

Het stadhuis van Batavia aan het Stadhuisplein door de eeuwen heen. Linksboven een tekening van Johannes Rach uit 1770. Rechtsboven een prent uit ongeveer 1870 (bron: Museum Bronbeek). Linksonder een foto uit ongeveer 1930 (bron: Tropenmuseum). Rechtsonder het gebouw nu. Het is nu het Jakarta History Museum aan het Taman Fatahillah.

Stadhuisstraat Jl. Kali Besar Timur V (was genoemd naar het stadhuis van Batavia; nu een genummerde zijstraat aan de oostkant van de kali besar oftewel grote rivier — zie ook Stadhuisplein)
 Stationsweg Angke Jl. Stasiun Angke (genoemd naar het naastgelegen spoorwegstation)
 Stationsweg Senen Jl. Stasiun Senen (genoemd naar het spoorwegstation van Senen, zie ook Senen — de vroegere Gang Tanah Njonja Ketjil ten noorden van de Stationsweg heet nu ook Jalan Stasiun Senen)
 Stationsweg Tandjoeng Priok Jl. Taman Stasiun Tanjung Priok (genoemd naar het spoorwegstation bij de haven van Tandjoeng Priok — de straat is nu wat korter dan de oorspronkelijke Stationsweg)
 Stationsplein Taman Stasiun Kota (genoemd naar het station van Batavia, nu station Jakarta Kota; ‘taman‘ betekent ‘park’ — Taman Stasiun Kota is geen officiële straatnaam maar wel in de volksmond zo bekend; officieel is het onderdeel van de Jalan Lada, de vroegere Magazijnweg)
Steenbakkersweg Jl. Mangga Besar V (nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar — de straat loopt langs de westkant van de rivier; de nieuwe straat aan de oostkant heet Jl. Tangki Lio, waarbij ‘lio’ staat voor steenoven)
Steenbrekersweg → Jl. Silang Monas Tenggara (de straat is onderdeel van het Koningsplein; in de huidige naam slaat Monas op het nationaal monument in het midden van het plein, ‘silang‘ duidt op een kruis van wegen over het plein, en ‘tenggara‘ beteketn ‘zuidoost’)
Stillelaan Jl. Ciliman (nu genoemd naar een rivier in West-Java)
Stoviaweg Jl. Kwini (was genoemd naar de School tot Opleiding van Inlandsche Artsen; nu naar een vruchtensoort — voordat de straat Stoviaweg genoemd werd was de naam al Gang Kwini)
Gang Stroentji Jl. Pintu Air IV (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pintu Air Raya, de vroegere Sluisbrugstraat)
Struiswijkstraat Jl. Salemba Tengah (Salemba is de naam van de wijk, ‘tengah‘ betekent ‘midden’ — iets verderop, aan de Drukkerijweg, lag de gevangenis Huis van bewaring Struiswijk, dat tijdens de Japanse bezetting een interneringskamp was; de gevangenis heet nu Lapas Klas IIA Salemba)
Gang Struwer Jl. Bangau I en II (nu twee genummerde straten genaamd ‘bangau‘ oftewel ‘ooievaar’)
Sumatraweg Jl. Sumatera (genoemd naar het eiland Sumatra — een klein deel van de voormalige Sumatraweg heet nu Jalan Sunda naar het Soendanese volk van West-Java)

T

Gang Talib Doewa Jl. Talib II (genummerde straat van het wijkje Talib)
Gang Taman Sari Jl. Taman Sari (de naam betekent ‘bloementuin/-park’; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Taman Sari, de vroegere Drossaersweg)
Gang Tambora of Gang Kampong Tambora → Jl. Tambora (genoemd naar de vulkaan Tambora op het eiland Soembawa)
Tanah Abang Heuvel Jl. Fachrudin (was genoemd naar een heuvel bij Tanah Abang, Soendanees voor ‘rode grond’)
Gang Tanah Abang Ketjil Jl. Tanah Abang Kecil (‘kecil‘ betekent klein)
Tanah Abang Oost Jl. Tanah Abang Timur (straat ten oosten van de hoofdweg Tanah Abang, genoemd naar de wijk Tanah Abang, Soendanees voor ‘rode grond’)
Tanah Abang (West) Jl. Abdul Muis (was genoemd naar de wijk Tanah Abang, Soendanees voor ‘rode grond’; nu genoemd naar een schrijver/onafhankelijkheidsstrijder)

Tanah Abang Jalan Abdul Muis

Links Tanah Abang (West), de doorgaande weg tussen Weltevreden en de markt van Tanah Abang, rond 1870 (bron: Tropenmuseum). Rechts dezelfde weg, nu geheten Jalan Abdul Muis (bron: Google Streetview).

Tanah Njonja → Jl. Gunung Sahari Raya (‘tanah nyonya‘ betekent iets als ‘land van de mevrouw’; nu onderdeel van de Jalan Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
Gang Tanah Njonja Jl. Gunung Sahari I (zijstraat van Tanah Njonja; nu een genummerde zijstraat van de Jl. Gunung Sahari Raya, zie Goenoeng Saharie)
Gang Tanah Njonja Ketjil Jl. Stasiun Senen (zie Gang Tanah Njonja, met de toevoeging ‘kecil‘/klein; nu genoemd naar het station van Senen — de vroegere Stationsweg Senen net ten zuiden nu ook Jalan Stasiun Senen)
Gang Tanah Pasir → Jl. Tanah Pasir (de naam betekent letterlijk ‘zandgrond’)
Gang Tanah Rendah Jl. Tanah Rendah (de naam betekent ‘laagland’ of ‘laaggelegen grond’)
Gang Tanah Sareal Jl. Tanah Sereal (‘tanah‘ betekent ‘land’)
Tanah Tinggi Pontjol Jl. Letjend Suprapto (‘tanah tinggi‘ betekent ‘hoogland’; nu genoemd naar een legergeneraal die in 1965 werd vermoord bij een mislukte poging tot staatsgreep)
Gang Tandjoeng Jl. Ir. H. Juanda II (was genoemd naar het Indonesische woord voor ‘kaap’; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Ir. H. Juanda, zie Noordwijk)
Tandjoenglaan → Jl. Tanjung (het Indonesische woord voor ‘kaap’)
Tangerangsche weg Jl. Kh. Hasyim Ashari (was genoemd naar de voorstad Tangerang waar de weg naartoe loopt; nu genoemd naar een islamgeleerde — het oostelijke deel van de Jalan Kh. Hasyim Ashari heette vroeger Gang Chaulan)
Gang Tangki Jl. Sekolah Tangki Lio (‘sekolah‘ betekent ‘school’)
Tangkoeban Prahoeplein Taman Tangkuban Perahu (genoemd naar een vulkaan in West-Java)
Tasikmalajaweg → Jl. Tasikmalaya (genoemd naar een stad in West-Java)
Gang Tegalan Gg. Haji Murtado VIII (‘tegalan‘ betekent ‘akkerland’ — ook wel genoemd Bloentas Gang Tegalan om de straat te onderscheiden van de Laan Tegalan; zie ook Gang Bloentas)
Laan Tegalan → Jl. Tegalan (‘tegalan‘ betekent ‘akkerland’)
Tegalweg → Jl. Tegal (genoemd naar een stad in Centraal-Java)
Gang Tek Tjoe Jl. Krekot Bunder I
Gang Tembok Jl. Keagungan (‘tembok‘ betekent ‘muur’; de huidige naam betekent ‘grootsheid’)
Gang Tengah Jl. Ir. H. Juanda I A (tengah‘ betekent ‘midden‘; nu een geletterde zijstraat van de Jalan Ir. H. Juanda I, zie Gang Noordwijk)
Terongweg → Jl. Terong A en B (genoemd naar de aubergine)
Theewaterstraat → Jl. Teh (genoemd naar de drank — de straat heette eerder Heere(n)straat, totdat de straat in delen werd hernoemd tot Theewaterstraat,  Nieuwpoortstraat en Buiten Nieuwpoortstraat)

Theresiakerkweg Jl. H. Agus Salim (was genoemd naar de Theresiakerk op de hoek van de straat; nu naar Agus Salim die meeschreef aan de Indonesische grondwet — het noordelijke deel van de Jalan H. Agus Salim heette Laan Holle — de voormalige Soendaweg is nu genoemd naar de Theresiakerk)
Thibaultweg Jl. Ir. H. Juanda III (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Ir. H. Juanda, zie Noordwijk)
Gang Thomas Jl. Tanah Abang V (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Abdul Muis die vroeger Tanah Abang heette)
Tijgerstraat Jl. Pinangsia Raya (was genoemd naar de diersoort; ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is — werd ook wel Buiten Tijgerstraat of Tijger Buitenstraat genoemd)

Gang Timboel Jl. M.H. Thamrin (nu genoemd naar politicus en nationale held Mohammad Husni Thamrin — de Gang Timboel was een klein straatje, maar de huidige straat op dezelfde plek is een van de belangrijkste doorgaande wegen van de stad)
Timorweg → Jl. Timor (genoemd naar het eiland Timor)
Gang Tio → geen (de plaats van het straatje is nu gedeeltelijk bebouwd en gedeeltelijk een parkeerplaats van het complex Mitra Pintu Air)
Gang Tiongkok → geen (Tiongkok is een Indonesische benaming voor China; nu is appartementencomplex Gajah Mada Mediterania over het straatje heen gebouwd)
Gang Tjemara Jl. Kemurnian VI (was genoemd naar een boomsoort; nu een van de genummerde straten met de naam ‘kemurnian‘, letterlijk kuisheid)
Tjemaralaan → Jl. Cemara (genoemd naar een boomsoort)
Gang Tjeng Hay → Jl. Cenghay (waarschijnlijk genoemd naar een Chinese zakenman)
Tjiakweg Jl. Ciak (genoemd naar een vogelsoort)
Tjibantenweg → Jl. Cibanten (genoemd naar een rivier in het westen van Java)
 Tjidengweg Oost → Jl. Cideng Timur (straat langs de oostkant van het riviertje Tjideng, nu Cideng)
 Tjidengweg Oost Gang I en II → Jl. Cideng Timur I en II (genumerde zijstraatjes van de Tjidengweg Oost, nu Jalan Cideng Timur)
 Tjidengweg West → Jl. Cideng Barat (straat langs de westkant van het riviertje Tjideng, nu Cideng)
 Tjidengweg West Binnen → Jl. Cideng Barat Dalam (zijweg van de Tjidengweg West)
Tjikandeweg → Jl. Cikande (genoemd naar een rivier in het westen van Java)
Tjikini → Jl. Cikini Raya (‘raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het een hoofdweg is)
Gang Tjikini Ketjil → Jl. Cikini Kecil (zijstraat van Tjikini; ‘ketjil’/’kecil‘ betekent ‘klein’)
Tjikinilaan → Jl. Cikini V (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Cikini Raya, zie Tjikini)
Tjilamajaweg → Jl. Cilamaya (genoemd naar een rivier in het westen van Java)
Tjilatjapweg Jl. Cilacap (genoemd naar een stad in Centraal-Java)
Tjileungsirweg → Jl. Cileungsir (genoemd naar een rivier in het westen van Java)
1e en 2e TjiliwoenglaanJl. Kp. Melayu Kecil II (was genoemd naar de naastgelegen Ciliwung-rivier; nu een genummerde straat van de wijk Kampung Melayu met de toevoeging ‘kecil‘/’klein’)
Tjimahiweg → Jl. Cimahi (genoemd naar een stad in West-Java)
Tjimanoekweg → Jl. Cimanuk (genoemd naar een rivier in het westen van Java)
Tjioedjoengweg → Jl. Ciujung (genoemd naar een rivier in het westen van Java)
TjipinangwegJl. Masjid Jatinegara (was genoemd naar de rivier Cipinang; nu naar de Al Fattah-moskee in de wijk Jatinegara)
Tjipoenegaraweg → Jl. Cipunegara (genoemd naar een rivier in het westen van Java)
Tjitaroemweg → Jl. Citarum (genoemd naar een rivier in het westen van Java)
Tjoetjarawaweg Jl. Cucakrawa (ggenoemd naar de vogelsoort geelkruinbuulbuul)
Gang Toagong I (Satoe) Jl. Kebon Jeruk XIV en Jl. Taman Sari X (nu is het westelijke deel een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk en het oostelijke deel een genummerde zijstraat van de Jalan Taman Sari)
Gang Toagong III (Tiga) Jl. Kebon Jeruk XII (nu een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk)
Gang Toagong IV (Ampat) Jl. Kebon Jeruk XV en Jl. Mangga Besar IV M (nu is het westelijke deel een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk en het oostelijke deel een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
Gang Toagong V (Lima) Jl. Mangga Besar IV H (nu een genummerde straat van de wijk Mangga Besar)
Toa Sebio Jl. Kemenangan III (was genoemd naar de Chinese tempel die aan de straat staat; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kemenangan)
Togogweg of Togoweg (Jl.) Togog (genoemd naar een wayangpopkarakter)
Toko Tiga → Jl. Toko Tiga (letterlijk ‘derde winkel’)
Tolbrugweg → Jl. Bekasi Timur I (nu een genummerde zijstraat vande Jalan Bekasi Timur Raya, zie Bekasiweg Oost)
Gang Torong Jl. Kemurnian II (nu een van de genummerde straten met de naam ‘kemurnian‘, letterlijk kuisheid)
Gang Tosari of Tosarieweg → Jl. Dr. Kusuma Atmaja (was wellicht genoemd naar een dorp in Oost-Java; nu naar de eerste voorzitter van het Indonesische hooggerechtshof)
Gang Trate Jl. Terate (genoemd naar een soort waterlelie/lotus)
Laan Trivelli Jl. Tanah Abang II (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Abdul Muis die vroeger Tanah Abang heette)
Gang Troentji Jl. Krekot II (nu een genummerde zijstraat van de Jalan H. Samanhudi, de vroegere Krekot)
Tromlaan Jl. Kartini IV (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kartini Raya, zie Kartiniweg)
Tuin du Bus I Jl. Dr. Wahidin I (was genoemd naar een tuin/park genoemd naar Leonard du Bus de Gisignies; nu naar nationale held Wahidin Soedirohoesodo)
Tuin du Bus II Jl. Dr. Wahidin II (zie Tuin du Bus I)

U

Unielaan Jl. Ketapang Utara I (nu genummerde straat ten noorden van de voormalige Gang Ketapang)
Utrechtsestraat Jl. Kopi (was genoemd naar de Utrechtse Poort aan het einde van de straat, op zijn beurt genoemd naar de stad Utrecht; nu genoemd naar de drank koffie)

Utrechtsestraat Jalan Kopi

Zicht op de Utrechtsestraat vanaf de Kali Besar, tekening uit 1709 door Elias van Stade (bron: Tropenmuseum). Aan de rechterkant van de linker foto de Portugese Binnenkerk, die in 1808 afbrandde. Op de foto rechts zicht op dezelfde straat, die nu Jl. Kopi heet (bron: Google Streetview).

V

Veemweg Jl. Paliat (was genoemd naar een soort opslagplaats; de huidige naam duidt op een soort kokosmelk)
Verlengde Djembatan Lima → Jl. Biak (het verlengde van de Djembatan Lima; nu genoemd naar het eiland Biak bij Papoea)
Dr. Verspyck Mijnssenweg Jl. Kesehatan I (was genoemd naar een lid van het Nederlandse adelgeslacht Verspyck Mijnssen; nu een van de genummerde straten genaamd ‘kesehatan‘ oftewel ‘gezondheid’)

Villalaan Jl. Cendana (nu genoemd naar sandelhout)
Vincentiuslaan → geen (was genoemd naar de Sint-Vincentiuskerk aan het einde van het straatje; nu is het een private oprijlaan van deze kerk, nu genoemd Gereja Katolik Hati Kudus)
Vioslaan Jl. Cisadane (was genoemd naar de lokale voetbalclub VIOS, Voorwaarts Is Ons Streven; nu naar een rivier in West-Java)
Viosplantsoenweg Jl. Citandui (zie Vioslaan; nu genoemd naar een rivier in West-Java)
Viosplein Noord Jl. Ciasem (zie Vioslaan; nu genoemd naar een rivier in West-Java)
Viosplein Zuid Jl. Ciasem (zie Vioslaan; nu genoemd naar een rivier in West-Java)
Vliegveldweg/-laan Kemajoran → zie Gang Kemajoran
Voorrij Oost → geen (de oude naam duidt waarschijnlijk op de ligging van de weg net buiten de stadsmuur; nu een naamloze zijstraat van de Jalan Kampung Bandan, zie Antjolseweg)
Voorrij Zuid Jl. Jembatan Batu (de oude naam duidt waarschijnlijk op de ligging van de weg net buiten de stadsmuur; de huidige naam betekent ‘stenen brug’)

Vrijmetselaarsweg Jl. Budi Utomo (was genoemd naar de vrijmetselarij; nu naar de eerste nationalistische beweging in Nederlands-Indië)

W

Gang Wadana Jl. Taman Sari II (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Taman Sari)
Gang Wangseng → geen (op de plaats van dit straatje staat nu het winkelcentrum Plaza Atrium)
Gang Waroe Jl. Waru (genoemd naar de waroeboom)
Gang Warong Jl. Kebon Kosong Raya (de huidige naam betekent ‘lege tuin’, met de toevoeging ‘raya‘ oftewel ‘hoofdweg’)

Gang Warong Pandjang Jl. Senen Raya IV (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Senen Raya, zie Senen)
Wasscherijweg Jl. Pembangunan III (nu een van de genummerde straten genaamd ‘pembangunan‘ oftewel ‘ontwikkeling’)
Waterlooplein Lapangan Banteng (was genoemd naar de Slag bij Waterloo; nu naar de banteng, een soort wild rund — voor 1828 heette het plein Paradeplaats)
Waterlooplein Noord Jl. Katedral (zie Waterlooplein; nu genoemd naar de Kathedraal van Jakarta — de Jalan Katedral bestaat uit het Waterlooplein Noord en de Roomsche Kerkweg)
Waterlooplein Oost Jl. Banteng Timur (zie Waterlooplein)
Waterlooplein West Jl. Banteng Barat (zie Waterlooplein)
Waterlooplein Zuid Jl. Banteng Selatan (zie Waterlooplein)
Waterstaatweg Jl. Talib Raya (was genoemd naar het department van waterstaat; nu de hoofdweg van het wijkje Talib)
Gang Wedana Jl. Pedati Raya (was genoemd naar de Javaanse functie van districtshoofd; de huidige naam betekent paardenkar — ‘Raya‘ betekent groot of groots en duidt aan dat het de hoofdweg van de wijk is — de naam van de Gang Wadana werd ook wel geschreven als Gang Wedana)
Werfstraat Jl. Kakap (was genoemd naar een VOC-werf, opslagplaats van hout, op deze locatie; nu naar de vissoort snapper — de straat heette eerder ook Ankerstraat)
Westerpark Jl. Taman Tanah Abang III (het Westerpark heet nu Taman Tanah Abang, de voormalige straat Westerpark is nu een van de genummerde straten genoemd naar dit park — het oostelijke deel van de Jalan Taman Tanah Abang III heette vroeger Laan De Riemer)

Westerpark

Villa’s aan het Westerpark in de koloniale tijd (bron: Tropenmuseum). Rechts hetzelfde wijkje, met de straat Jalan Taman Tanah Abang III, met de bouwstijl duidelijk herkenbaar (bron: Google Streetview).

Laan Wiechert → Jl. Kramat VII (was wellicht genoemd naar de Duitse schrijver Ernst Wiechert; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Kramat Raya, zie Kramat)
Laan Wiesner → Jl. Jatinegara Barat II (nu een genummerde straat van het westen van de wijk Jatinegara)

Wilhelminalaan Jl. Yusuf Adiwinata (was genoemd naar koningin Wilhelmina; nu naar een politicus)
Wilhelminapark → geen (was wellicht genoemd naar Wilhelmina van Pruisen, vrouw van koning Willem I; nu onderdeel van het complex van de Istiqlal-moskee)
Wilisweg Jl. Wilis (genoemd naar een vulkaan in OostJava)
Willemslaan Jl. Perwira (was wellicht genoemd naar Willem van Oranje of koning Willem I; nu genoemd naar de rang officier)
Gang Winkel Jl. Kebon Jeruk VI (nu een genummerde straat van de wijk Kebon Jeruk)

Y

Yap Djenedweg of Jap DjenetwegJl. Jatinegara Timur II (nu een genummerde straat van het oosten van de wijk Jatinegara)

Z

Gang Zecha Jl. Pintu Air II (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Pintu Air Raya, de vroegere Sluisbrugstraat)
Zuiderboordweg Jl. Raya Pelabuhan (weg langs de zuidelijke kade van de havens van Tanjung Priok; nu letterlijk genaamd ‘hoofdweg van de haven’)
Zuiderweg Jl. Salemba I (nu een genummerde zijstraat van de Jalan Salemba Raya, zie Salemba)
Zwembadweg Jl. Cikini III (was genoemd naar het Tjikini-zwembad; nu een genummerde zijstraat van de Jalan Cikini Raya, zie Tjikini — het Tjikini-zwembad bestaat nog steeds, onder de naam Kolam Renang Cikini)

Missende straatnamen

De onderstaande straten heb ik niet kunnen terugvinden. Als iemand meer informatie heeft dan hoor ik het graag in de comments hieronder, en dan zal ik de lijst bijwerken. Hetzelfde geldt voor eventuele fouten in de lijst hierboven of mogelijke aanvullingen.

Altingstraat (genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Willem Alting, in de buurt van station Manggarai)
Gang A Piauw (in de wijk Pasar Senen)
Aquariumweg (in de buurt van de haven Sunda Kelapa)
Baloelweg (in Meester Cornelis)
Gang Bioscoop I en II (in de oude stad van Batavia)
Van Hogendorpstraat (genoemd naar een van de leden van het adelgeslacht Van Hogendorp, in de buurt van station Manggarai)
Van Imhoffstraat (genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Gustaaf Willem van Imhoff, in de buurt van station Manggarai)
Gang Konstapel of Kampong Konstapel (aan de zuidkant van de oude stad van Batavia)
Kong Goanweg II en Gang Kong Goan (genoemd naar de Chinese raad van Indië, waarschijnlijk dichtbij de Kong Goanweg I)
Kroesenplein (in de buurt van het Koningsplein)
Van Riemsdijkstraat (genoemd naar gouverneur-generaal van de VOC Jeremias van Riemsdijk, in de buurt van station Manggarai)
Setjangweg (genoemd naar een soort peulvruchtenplant, in de buurt van station Pasar Senen)
Gang Verburgt (in de buurt van het Koningsplein)
Zwarte Schoolsteeg (in de buurt van station Kemajoran)

Kaarten en bronnen

Lees ook…

52 Reacties op “Straatnamen in Batavia vroeger en Jakarta nu

  1. De ” Gang Hornung” moet zijn ” Gang Horninge” gezien het feit dat hij mijn overgrootvader was. Er waren er 4 . Gang Horninge 1 t/m 4. De naam is na 1899 in de jaren na zijn overlijden verbasterd.

    • Hartelijk dank voor uw reactie! Ik kon het op geen van de oude kaarten goed lezen (Hornung, Horneng of Horning leek er te staan). Ik heb het nu verbeterd. Wie was uw overgrootvader en waarom waren de straatjes naar hem vernoemd?

      • Mijn overgrootvader is als wees in het KNIL gegaan in 1856 en met Knil in 1857 naar Batavia gevaren.
        Hij is tot 1863/4? in het KNIL geweest, is oneervol ontslagen en is toen “voor zichzelf” begonnen.
        Hij werd in diverse kranten betiteld als”de geldschieter van Batavia”
        Zelf denk ik dat hij zijn fortuin vergaarde op een niet zo fraaie wijze met woeker rentes.
        Hij had vele huizen en landerijen in bezit. Ik vermoed als een soort prive bankier met, zoals gezegd woekerrentes. Hij had bij minimaal 5 vrouwen vele kinderen waarvan er 10 in leven waren bij zijn overlijden in 1899. 1 daarvan was niet erkent, maar heeft in 1902 toch de naam horninge mogen toevoegen aan die van zijn adoptief ouders.
        De 9 erkende kinderen zijn naar Nederland gegaan waar zij verder opgroeiden. Hiervan zijn er 2 weer teruggegaan naar Indie.

  2. Beste programmasamensteller,
    ik weet niet of het u verder brengt, maar Gang Verburgt staat wel vermeld onder code C4 in het alfabetische index van de Stadskaart van Batavia (3e bijgewerkte druk 1936 door A. van Weperen) met de opmerking dat het ligt in de buurt van de Oude Tamarindelaan. Het moet een heel smal tussengangetje zijn in de buurt van Gang Dorcas, maar op de plattegrond zelf heb ik het ook niet gevonden. In ieder geval lag het niet bij het Koningsplein, althans dat stond er niet bij.
    Overigens moet ik u – als geboortig Bataviaan van jaargang 1934 – alle hulde brengen voor datgene wat u tot stand heeft gebracht. Zelf had ik ook al het voornemen gekoesterd om een stratenlijst samen te stellen van Batavia vroeger en nu, maar door omstandigheden ben ik er helaas niet toe gekomen.
    Weet u trouwens dat er in Jakarta voorstellen ter tafel liggen om de huidige straatnaamschilden t.z.t. te vervangen door tweetalige, met vermelding van de betreffende postcode er onder? Een nieuw design is ontworpen voor de vermelding van de oude Nederlandsch-Indische straatnaam in kleinere gele letters onder de huidige Indonesische, wat in Malang hier en daar al werkelijkheid is. Dat zou ten behoeve van de vele toeristen zijn. Ik heb er afbeeldingen van, maar kan ze u niet als bijlage toesturen omdat ik niet bekend ben met uw e-mailadres.
    Tenslotte heb ik nog een vraag: zou ik misschien tegen betaling een afdrukje van de door u samengestelde straatnamenlijst van Batavia kunnen krijgen voor mijn privéverzameling? Het bedrag (inclusief portokosten) zal ik dan overmaken op een door u aan te geven rekening.
    In ieder geval wens ik u nog veel succes met uw verdere werk!
    Vriendelijke groeten,
    John van Oosterzee.

    • Beste meneer Van Oosterzee,
      Hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie. Ik had niet eerder gehoord van dat plan van tweetalige straatnaambordjes, dat zou erg leuk zijn! Ik deel liever mijn emailadres niet hier in het openbaar. Als u Twitter of Facebook heeft kunt u de foto mischien delen met https://twitter.com/indeArchipel of https://www.facebook.com/indearchipel/.
      Wat betreft een afdruk van de straatnamenlijst is het denk ik handiger als u simpelweg deze pagina zelf uitprint. Ik heb zelf ook niet een extra goede printer o.i.d. om een mooiere afdruk te maken dan u zelf zal kunnen.
      Hartelijke groet,
      Erwin

  3. Erwin,
    Er zijn nog meer oude straatnamen die in je lijst ontbreken als ik de originele plattegronden vergelijk, zijn die niet meer te traceren?
    De afbeeldingen van de Indonesische ontwerp-straatnaamborden zijn eenvoudig te vinden via Google op “desain papan nama jalan” en de betreffende afbeeldingen zelf aanklikken voor vergrotingen en nadere bijzonderheden. Overigens, mijn e-mailadres is je bekend voor eventuele verdere vragen of commentaar.
    Hartelijke groeten,
    John.

  4. Goedemiddag, ik ben op zoek naar de Tjitjoeroegweg. Op de oude kaarten kan ik deze straat niet vinden. Mijn grootouders woonden daar in 1940. mvg Maarten

    • Hoi Maarten, ik denk dat dat de Jalan Cicurug is in de wijk Menteng. Het is een zijstraat van de Tjimahiweg (nu Jl. Cimahi) die wel op oude kaarten te vinden is. Op verschillende kaarten uit de jaren 30 staat die weg wel ingetekend, maar bijvoorbeeld nog met stippellijntjes en nog zonder naam. Ik denk dus dat de Tjitjoeroegweg pas kort voor 1940 aangelegd is. Je kunt de Jalan Cicurug ook op Google Streetview bekijken. Groet, Erwin

      • Ja, dat is waar. Jalan Cicurug is in de Menteng wijk. Di straat is niet lang maar staat in het centrum van Jakarta, vlakbij de HI roundabout/rotonde

    • Hallo Maarten: dit is nu de Jalan Cicurug in Jakarta. Dus zoek op Jalan Cicurug en dan kom je op een kaart van het huidige Jakarta uit. Het is een straat in de wijk Menteng. Eind jaren dertig/veertig was die straat nog in aanbouw, dus ik denk dat de naam daarom nog niet op de oude kaarten uit de Nederlandse tijd werd genoemd.

  5. Uitstekend weergegeven de straatnamen van toen en nu van het oude Batavia/Djakarta en het nieuwe Jakarta, vergezeld van aanvullende informatie betreffende de vermelde straatnamen. Prima!!
    Vraag: is er een stadsplattegrond van de stad Batavia/Djakarta/Jakarta, al dan niet in een boekvorm of uitvouwbare kaart ergens verkrijgbaar?

    • Beste Rob, bedankt voor je reactie. Ik weet helaas het antwoord op je vraag niet. Alle info voor het maken van dit overzicht komt van de kaarten die online beschikbaar zijn, zoals onderaan het artikel genoemd.
      Het genoemde boek “Batavia/Djakarta/Jakarta: beeld van een metamorfose” heeft wel plattegronden verspreid over pagina’s 114/115/146/147, dus die zou je op Marktplaats o.i.d. kunnen opzoeken (maar het boek is ook gratis online in te zien).

    • Ik kan je een kaart emailen waarop de Nederlandse straatnamen staan. Het is een kaart van Batavia van vlak voor 1942 of vlak na 1945. Ook met weergave van Meester Cornelis.

  6. Wat is de echte naam van het kampement van het KNIL aan de Berenlaan. mijn opa zat bij het K.N.I.L. voor 1940. ze hebben altijd aan de Berenlaan 12 gewoond.

  7. Ik ben op zoek naar het Kramatpark, Ik kom in 1912 dit adres verschillende keren tegen, maar kan het op geen enkele oude kaart terug vinden

    • Tegenwoordig wordt een braakliggend veldje met groen boven de straat Kramat Baru II en ten westen van de straat Jl. Kramat Pulo lokaal aangeduid als “Kramat Park”. Dit veldje was ook onbebouwd in de Nederlands-Indische tijd. Kramat Baru II heette toen Gang Baroe en Jl. Kramat Pulo heette toen ? (op een plattegrond uit 1947 staat geen naam vermeld in die straat). Gang Kramatpoelo bestond in die tijd wel, maar was een straat onder Gang Baroe.
      Op een plattegrond uit de jaren twintig wordt de niet bij naam genoemde straat Gang Taman Tinggi genoemd. “Taman” is een park of plantsoen. Nu heet die straat dus Jl. Kramat Pulo.

      Maar Kramatpark kan evengoed een andere naam voor Kramat Plein zijn geweest.

    • Excuses, ik lees het nog eens goed op die plattegrond uit de jaren twintig (handgeschreven woorden) en het is niet Gang Taman Tinggi, maar Gang Tanah Tinggi. “Tanah” is grond. Die straat heet nu dus Jl. Kramat Pulo. En daaraan grenst een veldje met wat groen dat tegenwoordig lokaal wordt aangeduid met “Kramat Park”. Op een plattegrond uit 1947 wordt dat veldje eenvoudigweg “kramat” genoemd. Aan de Jl. Kramat Pulo staan tegenwoordig nog enkele (vervallen) vooroorlogse huizen. Men kan wel inschatten dat het vroeger een aardige straat moet zijn geweest (nl. een kaarsrechte brede straat).

      Ik krijg de indruk dat namen vroeger niet consistent werden gebruikt in Nederlands-Indië en ook nu is dat in Indonesië helaas een bron van verwarring. .

    • hmmm… Kramatplein is nu veranderd in Jalan Senen Raya. Ik heb in de wijk Kramat gewonnen al 40 jaar, ik weet niet of er een park hier was. We hadden toen een veldje naar Kramat Pulo. Dit veldje lag naast bioscoop Rivoli op Kramat Raya. We hebben ook een begrafenis park die tot nu toe Kramat Sentiong is genoemd.

  8. hmmm… Kramatplein is nu veranderd in Jalan Senen Raya. Ik heb in de wijk Kramat gewonnen al 40 jaar, ik weet niet of er een park hier was. We hadden toen een veldje naar Kramat Pulo. Dit veldje lag naast bioscoop Rivoli op Kramat Raya. We hebben ook een begrafenis park die tot nu toe Kramat Sentiong is genoemd.

  9. Ik ben opzoek naar oude foto”s van het huis van mijn opa ” W.H.L. Kon “, woonachtig “, te JL. Ampasit VII. Jakarta/ Java Vanaf December 1983.
    De straat is er nog steeds voorheen Batavia, en het oude adres is, Ampasitweg D no &.

  10. De Baloeelweg, of te wel Baluel in de nieuwe spelling, werd vroeger ook wel de Nieuwe Laan genoemd. Tegenwoordig heet het Jalan Pisangan Lama 1. De Baluel school (1928) op het einde van de Baluelweg bestaat nog steeds in z’n originele vorm. De naam Baloeel is afkomstig van de rijke Arabische Sheik Baloeel die sinds 1918 huizen voor Nederlanders in Meester Cornelis bouwde

  11. Ik ben op zoek naar Jalan Dawera in Tanjung Priok die samen met Jalan Dayak, Jalan Dari en Jalan Digul in dezelfde buurt lag. Ik kan al deze straaten op geen enkele kaart terugvinden, maar wel in het oude Postbus systeem van Indonesia. Al deze straaten hebben als postbus nummer 14210. Nu zijn die straaten vervangen door opslagdepots als onderdeel van de haven. Maar ik zou graag willen weten waar Jalan Dawera lag op een oude kaart. Alvast bedankt

    • Bedankt voor de link Jan. Deze groep straaten in het district Koja bestonden al voor de oorlog. De huizen daar werden vanaf 1926 gebouwd en zijn in 1992 door particulieren aan de staat verkocht om ruimte te creeren voor een uitbreidng van de Tanjung Priok haven. Mijn Opa en zijn gezin verhuisde in 1949 van Meester Cornelis naar de Jalan Dawera 05 in Koja, Tanjung Priok en verbleef daar tot 1956

  12. Het is volgens mij der wijk Pedjongkoran die je bedoelt. Deze wijk ligt ten oosten van de haven Tanjung Priok en valt daarom bijna altijd “van de kaart af”. De kaarten van Batavia stoppen bij het oostelijk gedeelte van Tanjung Priok en voordat die wijk begint. Het zuiden van die wijk was een kampung en het noorden was een “Europese” wijk.

    Het was Jakarta aan Zee, met de allure van een badplaats en een zeeboulevard. En met het clubgebouw van de Bataviasche Jachtclub. De club waarvan sommige mensen vermoeden dat generaal Spoor daar in 1949 is vergiftigd. Het noordwesten van de wijk Pedjongkoran werd ook wel “Zandvoort” genoemd.

    Op de volgende site is veel meer informatie over dit “Zandvoort” te lezen:

    Badplaatsen van Batavia: Zandvoort en de Jachtclub

    Er is ook een kaartje te vinden met het noordwesten van de wijk Pedjongkoran. Helaas geen verwijzing de Jalan Dawera, maar wel (rechtsonderaan op die kaart) een verwijizng naar “Dai…” , dat is de Jalan Dari (ook wel Jalan Dairi met een “i” genoemd).

    Op een kaart van Djakarta (na de onafhankelijkheid – jaren vijftig) zie ik de wijk Pedjongkoran en daarin straatnamen als : Djalan Dairi, Djalan Dusum, Djalan Djombang, Djalan Manila, Djalan Tanjoeng Perak, maar helaas geen Djalan Dawera. Omdat de schaal van die kaart 1:75.000 is, dus weinig gedetailleerd en geen vermelding van alle stratennamen. Maar uitgaande van de straten die wel op die kaart zijn genoemd, gecombineerd met de straatnamen van het kaartje die op bovengenoemde link is te zien, zou ik zeggen dat de tweede straat onder de “Zeeboulevard” (op de kaart van bovengenoemde link) wel eens de Djalan Dawera kan zijn geweest. Die straat liep uit op een politiekantoor. De eerste straat onder de Zeeboulevard kan het denk niet zijn, omdat het kaartje van de bovengenoemde link die straat “Daja…” noemt (dus ik denk de door u genoemde Jalan Dayak).

  13. Nog een link naar het KIT en oude koloniale kaarten, een kaart van Tanjung Priok uit 1929:

    https://ubl.webattach.nl/cgi-bin/iipview?krtid=7359&name=11974.JPG&marklat=-6.10098&marklon=106.87577&sid=aj45i35794569&seq=8&serie=0&lang=1&ssid=&resstrt=0&svid=607376&dispx=1680&dispy=939#focus

    Je kunt inzoomen. Bijna alle wegen in Pendjongkoran hebben een naam en die beginnen alle met een “D”. De weg die ik hierboven aanduidde (de tweede straat onder de Zeeboulevard in het noordwesten van de wijk Pedjongkoran) heeft ook hier geen naam. Overigens ook de straat die dwars midden door die straat loopt, heeft geen naam. Zou één van die straten dan de Daweraweg zijn geweest ?

  14. En nog een link naar een kaart uit 1961:

    https://collections.lib.uwm.edu/digital/collection/agdm/id/6596/

    Je kunt inzoomen. Rechts onderaan in de kant van de kaart staan de straatnamen van Tandjung Priok. Dan blijkt er een straat met de naam “Daera” te zijn. Dat moet een andere omschrijving zijn van Dawera. De straat is te vinden in het vakje 56/13 en dat is in het noordoosten van de wijk Pedjongkoran. In het desbetreffende vakje zijn 3 wegen te zien: de Pantai Laut (de vm. Zeeboulevard), de Djalan Dajak en een korte, verticale verbindingsweg tussen die 2 wegen. De naam van die korte weg is onleesbaar, maar zou heel goed “Daera” kunnen zijn. Maar zou ook kunnen zijn “Djemadja” die volgens de legenda ook in vakje 56/13 aanwezig zou moeten zijn (maar er zijn niet genoeg wegen in vakje 56/13). Misschien was die wijk nog wel in verdere ontwikkeling in die tijd (en daarom vermelding van straatnamen in de legenda, maar nog niet ingetekend op de kaart).

  15. Zie een advertentie in het Bataviaasch Nieuwsblad (1913):

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=de+boer+tandarts+koningsplein+1913&coll=ddd&identifier=ddd:011036260:mpeg21:a0034&resultsidentifier=ddd:011036260:mpeg21:a0034&rowid=1

    Nog wat verder zoekend kun je een advertentie uit 1903 in het Bataviaasch Nieuwsblad vinden (uit 1903) waarin staat dat deze tandarts toen aan het Koningplein Noord tegenover het telefoonkantoor was gevestigd.

  16. Wat een heerlijke website. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 woonde ik in kampong Pondok Jati, gelegen aan de oostzijde van Jalan Bunga. Hieronder mijn reflecties.

    Jalan Ahmad Dahlan, voorheen inderdaad Gang Solitude, is lokaal nog bekend onder de oude naam (net als Gang Dokter en Gang Eduard en vast nog vele andere). Het straatje is genoemd naar het Huis Solitude waar het naartoe leidde. Dit huis staat nog aangegeven op een kaart van Batavia van vlak na de oorlog maar ik vraag me af of het toen nog bestond. Ik heb nooit een afbeelding kunnen vinden. Het huis zal wel de naam Solitude gekregen hebben vanwege de verlatenheid waarin het zich bevond toen het gebouwd werd. Vrijwel op de plek waar het Huis Solitude stond, ligt nu het station (en de kampong) Pondok Jati. Volgens sommige oudere bewoners is dit een verwijzing naar het Huis Solitude dat van djatihout gebouwd zou zijn.

    Het woord ‘Berlan’ (Berenlaan, nu Jl. Kesatrian) heeft in de jaren ’90 een come back gemaakt in het straatbeeld toen er bushaltes gebouwd werden. “Berlan! Berlan! Berlan!”, werd/wordt er op die plek geroepen en nu staat het ook met witte letters op het groene bushokje geschreven.

    De voormalige Koningin Emmalaan, nu Jl. Slamet Riyadi, wordt (o.a. door de bestuurders van busjes) nog steeds Gang Kelor genoemd, de naam die de straat had vóórdat de Nederlanders er de naam Koningin Emmalaan aan gaven. Hier stonden veel kelorbomen. Ook de naam Bali Kelor verwijst hiernaar (zie elders op deze website, de oude naam voor Jl. Kesatrian II).

    Pasar Senen heet volgens meerdere bronnen (maar ik weet niet meer welke; misschien een boek van Driesen?) niet zo omdat hier een Maandag Markt werd gehouden maar omdat hij vernoemd is naar Senen, de naam waarmee Meester Cornelis geboren werd. Een slaaf bij geboorte (kind van tot slaaf gemaakte Bandanezen, 17e eeuw), werd hij, zoals vaker gebeurde, genoemd naar de dag waarop hij geboren werd. Later kwam hij tot grote welstand, ging zich Meester Cornelis noemen en leende zijn naam aan het stadsdeel. Een deel ervan wordt nu aangeduid als Bali Mester.

    Laan Holle / het noordelijk deel van Jl. H. Agus Salim: deze straat, of liever, dit gebied / de winkels aan deze straat, werd al voordat de Nederlanders er de naam Laan Holle aan gaven Sabang genoemd (zonder Jalan). En dat is nog steeds zo. Niemand gebruikt de naam Jl. H Agus Salim.

    Van deze website: “Kanonlaan → Jl. Pal Meriam (de huidige naam betekent iets als “plaats waar kanonnen worden klaargemaakt””
    Mij is verteld dat het Pal in deze naam, als elders in de stad, van ‘paal’, komt (de afstandsmarkeerder, zie ook elders op deze site).

    Menteng vernoemd naar een vrucht? Dat kan maar waarschijnlijk is het niet. Er bevinden zich in deze wijk geen straten met de namen van vruchten. Dit Menteng is volgens meerdere bronnen (die ik mij helaas ook niet meer kan herinneren) afgeleid van Munting(e), iemand die hier grond bezat. Meerdere VOC-dienaren heetten Munting en de naam komt ook nog voor in sommige hedendaagse bedrijfsnamen in Jakarta.

Plaats een reactie