20 bijzondere en unieke hotels in Indonesië

Uniek, apart of vreemd: in dit artikel een overzicht van 20 van de meest bijzondere hotels en andere accommodaties om te verblijven in Indonesië: traditionele dorpen, bubbels en koepels, boomhutten en bamboehuizen, wolkenkrabbers en paleizen, enzovoort.

Bijzondere hotels Indonesie

De accommodaties in de lijst zijn verspreid over Indonesië, maar de meeste zijn op de drukste en meest toeristische eilanden Java en Bali. De prijzen van de 20 genoemde plekken hieronder variëren ook van goedkoop (minder dan 10 euro) tot heel duur (honderden euro’s per nacht). De prijzen (in euro’s) die bij de verschillende hotels genoemd worden zijn alleen een indicatie. Je betaalt natuurlijk in Indonesische rupiah, waardoor de prijs sowieso afhankelijk is van de wisselkoers. Verder kunnen de prijzen variëren per seizoen of het moment van boeken.

Suggesties voor nog meer unieke hotels in Indonesië zijn natuurlijk welkom in de commentaren hieronder, net als verbeteringen aan de huidige lijst.


1. Hartvormig resort op het ‘liefdeseiland’

Hotel Pulocinta Gorontalo.png

Het hartvormige resort van boven (foto: Liputan1.com) en de steiger met de bungalows (foto: Olivia Lazuardy).

Voor de kust van de provincie Gorontalo in de Baai van Tomini ligt het hele kleine eilandje Pulocinta oftewel ‘Liefdeseiland’. Het Pulocinta Ecoresort dat hier gebouwd is staat ook bekend als “de Malediven van Gorontalo”. De bungalows (voor 2, 4 of 6 personen) staan op palen boven het water en zijn met steigers onderling verbonden: direct vanuit je eigen bungalow kan je gaan snorkelen! De bungalows zijn luxe ingericht met eigen badkamer, TV en ventilator, en er is wifi. Er is geen airco, maar door het zeebriesje is dat ook niet echt nodig. Op het eilandje in het midden bevindt zich het restaurant. Om het resort te bereiken rijd je ongeveer 2 uur vanaf de stad (en het vliegveld) Gorontalo naar Boalemo. Vanaf het haventje van Boalemo is het 25 minuten varen.

Pulocinta Ecoresort | vanaf € 200 per nacht (minimaal 2 nachten) | booking.com


2. Slapen in een boomhut op Nusa Penida

Rumah Pohon Nusa Penida.png

Links Rumah Pohon in Noord-Nusa Penida, rechts Rumah Pohon in Oost-Nusa Penida.

Op het eiland Nusa Penida, tussen Bali en Lombok, kun je slapen in een boomhut. Er zijn twee accommodaties op het eiland met boomhutten, die allebei Rumah Pohon (letterlijk ‘boomhut’) heten, maar verder niets met elkaar te maken lijken te hebben. De ene ligt aan de noordkant van het eiland, iets landinwaarts. Vanuit de boomhut heb je uitzicht over de zee, en kun je in de verte Bali zien. Een favoriet onderdeel van deze Rumah Pohon is dat je met een tokkelbaan (zipline) weer terug naar beneden, naar de parkeerplaats, kunt gaan. De andere Rumah Pohon ligt aan de oostkant van Nusa Penida, vlakbij de kust en het strand Atuh. Deze boomhutten zien er iets mooier uit, en zijn ook wat duurder. Qua faciliteiten zijn beide accommodaties vergelijkbaar (erg basic).

Rumah Pohon (noord) | € 12 per nacht, € 23 met balkon en zeezicht| booking.com
Rumah Pohon (oost) | vanaf € 35 per nacht | airbnb.com
Pejukutan


3. Hotelkamers hangend aan een rotswand

Gunung Parung skylodge hotel.png

In 2017 is bij de berg Parang het hotel Padjajaran Anyar Gunung Parang geopend. De Parang, in het regentschap Purwakarta halverwege tussen Jakarta en Bandung, staat in Indonesië bekend als ‘het Mekka van het rotsklimmen’. Het hotel heeft enkele gewone bungalows, maar de aandacht gaat vooral uit naar de skylodges. Dit zijn hangende hotelkamers aan de rotswand, aan alle kanten gemaakt van glas. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 11 skylodges zijn op hoogtes van 400 tot 900 meter. Deze ‘hotelkamers’ zijn voor vier personen en van alle gemakken voorzien, zoals airco, wifi, een magnetron en een toilet. Je moet er alleen wel zelf naartoe klimmen via een ‘via ferrata‘ (met staalkabels uitgezet parcours langs de rotswand). Bij de prijs zitten drie maaltijden per dag in, en ook is er 24 uur per dag een berggids beschikbaar om je te begeleiden bij het rotsklimmen.

Padjajaran Anyar Gunung Parang | € 300 per nacht (skylodge, 4 personen) | booking.com of agoda.com


4. Slapen in een bubbel aan de zuidkust van Bali

Bubble Hotel Bali.png

Bij het Bubble Hotel Bali slaap je in een transparante bubbel onder de sterrenhemel, aan de zuidkust van Bali bij Uluwatu. De precieze locatie hoor je pas als je geboekt hebt. De tweepersoons bubbels staan op open plekken in het bos, vlakbij het strand. Ze blijven opgeblazen door een kleine compressor. Het is een luxe vorm van kamperen, want de bubbels hebben elektriciteit en airconditioning en bij elke is een openluchtbadkamer vlakbij. Omdat je in de middle of nowhere bent is er een grote kans dat je bezoek krijgt van wilde dieren zoals aapjes, maar helaas ook van heel veel muggen. Het ontbijt en avondeten zit bij de prijs in, maar overig eten en drinken moet je bijbestellen (of 30 minuten de heuvel opklimmen naar het dichtstbijzijnde winkeltje).

Bubble Hotel Bali | vanaf € 80 per nacht | airbnb.com
Geheime locatie bij 


5. Designhotel van gerecyclede materialen in Jogja

YATS Colony hotel Jogjakarta.png

De kamers in het in 2016 geopende hotel YATS Colony in Jogjakarta zijn vormgegeven door lokale ontwerpers met gebruik van gerecyclede materialen. Verder is het hotel aangekleed met handgemaakte stoffen en kunstwerken van lokale kunstenaars. Er zijn vijf verschillende types kamers, en de grootste zijn suites van twee verdiepingen met uitzicht op het zwembad. Het hotel YATS (‘stay’ omgekeerd) ligt iets buiten het centrum van Jogja, op ongeveer 5 minuten rijden of een halfuur lopen vanaf het sultanpaleis en de winkelstraat Malioboro. Er is ook een winkeltje bij het hotel waar je in Jogja gemaakte kunst en kleding kunt kopen.

YATS Colony | vanaf € 34 per nacht | booking.com
Jl. Patangpuluhan No. 23, Yogyakarta 55251


6. Een cruiseschip op het land op Batam

Hotel Pacific Palace Batam.jpg

Het ziet eruit als een cruiseschip, maar het is gewoon op de vaste wal. Het Pacific Palace Hotel op het eiland Batam, hemelsbreed op maar 20 km afstand van Singapore, is gebouwd als een enorm schip. Ook het interieur is geheel ingericht als schip, met Griekse invloeden. Het hotel ligt vlakbij de kust, waar veel visrestaurants te vinden zijn. Omdat Pacific Palace aan de rand van het stadje Nagoya ligt, zijn alle faciliteiten zoals restaurants en winkelcentra binnen handbereik. Harbour Bay, een van de havens waar veerboten naar Singapore vertrekken, ligt op loopafstand.

Pacific Palace Hotel | vanaf € 45 per nacht | booking.com


7. Capsulehotels in Jakarta, Surabaya en Bali

Capsulehotels Jakarta Surabaya.png

Capsules in Old Batavia in Jakarta (links, bron: hostelworld.com) en My Studio Hotel in Surabaya (bron: indonesia-tourism.com).

Capsulehotels zijn een concept uit Japan waarbij je slaapt in een capsule ter grootte van je bed. Het zijn dus een soort hostels, maar dan met de privacy van je eigen ‘kamer’ (capsule), meestal afgeschermd met een gordijn of rolluik. Buiten Japan zijn er niet veel van dit soort hotels, maar de laatste jaren zijn er in Indonesië meerdere opgericht. In tegenstelling tot capsulehotels in Japan zijn in Indonesië meestal mannen en vrouwen niet gescheiden, en sommige hebben ook tweepersoons capsules, waaronder My Studio Hotel in Surabaya. Prijzen voor de capsulehotels liggen rond de 100.000 rupiah (€ 7) per persoon per nacht, inclusief ontbijt.

Capsule Hotel Old Batavia | vanaf € 7 p.p.p.n. | booking.com

My Studio Hotel City Center
| vanaf € 7 p.p.p.n. | booking.com

M Boutique Hostel
| vanaf € 7 p.p.p.n. | booking.com
▷ 


8. Hotel in een ‘boomstronk’

Pohon Inn hotel Batu.png

Het Pohon Inn Hotel (‘pohon‘ betekent ‘boom’) staat in het stadje Batu, niet ver van Malang in Oost-Java. Het gebouw van het hotel is vormgegeven als een grote boomstronk, en binnen is het restaurant opgezet als een jungle. De online reviews voor dit hotel zijn middelmatig, maar de locatie en het uitzicht worden zeer positief beoordeeld, en ook voor kinderen is er veel te beleven. Het hotel staat in een recreatiegebied met daarin het pretpark ‘Jatim Park 2‘ en een dierentuin. Vanuit veel kamers heb je uitzicht op de nabije berg Panderman (2.045 m), of op de dierenverblijven van de Batu Secret Zoo.

Pohon Inn Hotel | vanaf € 45 per nacht | booking.com
Jl. Oro-oro Ombo No. 9, Batu 65316 (Oost-Java


9. Afrikaanse safari vanuit je Balinese hotelkamer

Mara River Safari Lodge hotel Bali.png

Het hotel Mara River Safari Lodge Bali ligt midden in het Bali Safari and Marine Park, dat aan de oostkust van het eiland ligt. In het park vind je allerlei Afrikaanse wilde dieren zoals zebra’s, witte neushoorns, leeuwen, giraffes en gnoes, plus dieren die in Indonesië voorkomen zoals Sumatraanse olifanten, orang-oetans en Maleise beren. Vanuit de bungalows heb je direct zicht op de dieren, net als vanuit het zwembad en het restaurant. Bij de prijs zit toegang tot het hele park in, maar voor activiteiten zoals een nachtsafari moet je wel bijbetalen. Er zijn ook speciale bungalows voor gezinnen met kinderen.

Mara River Safari Lodge Bali | vanaf € 175 per nacht | booking.com


10. Voormalig koloniaal hotel in Surabaya met een rijke historie

Hotel Majapahit Surabaya.png

Veel ‘Nederlands-Indische’ hotels zijn na de Indonesische onafhankelijkheid gesloten of vervallen, maar enkele hebben nog of weer de oude glorie, zoals de Savoy Homann in Bandung en het Hotel Majapahit in Surabaya (vroeger gespeld Soerabaja). Dit hotel werd opgericht in 1911 onder de naam Oranje Hotel. Het gebouw is in Brits-koloniale stijl, en in de jaren 30 is daar de lobby in art deco aan toegevoegd. In 1945 vond bij het hotel het beroemde vlagincident plaats: Indonesische jongeren bestormden het hotel en trokken de blauwe baan van de Nederlandse driekleur die bovenop wapperde, zodat het Indonesische rood-wit overbleef. In de decennia daarna raakte het hotel in verval, maar in de jaren 90 is het in oude staat teruggebracht, dus kun je er prima overnachten voor een ‘koloniale ervaring’.

Hotel Majapahit | vanaf € 70 per nacht | booking.com
Jl. Tunjungan No. 65, Surabaya 60275 (Oost-Java


11. Bamboehutjes op de eilandjes van Raja Ampat

Homestays Raja Ampat.png

Links homestay Alter Native Stay, rechts Famangkor Raja Ampat.

Raja Ampat is een gebied met meer dan 1.500 eilanden en eilandjes voor de kust van West-Papoea in het oosten van Indonesië. Het wordt gezien als een van de plekken met het mooiste onderwaterleven ter wereld. Er zijn meer dan 70 kleine homestays verspreid over deze eilanden, die bijna allemaal bestaan uit bamboehutjes op het strand of op palen boven het zeewater. De faciliteiten zijn over het algemeen beperkt (niet 24 uur elektriciteit, geen stromend water, geen internet), maar daarmee heb je wel een ervaring in een schitterend gebied, in een afgelegen traditioneel dorpje of op een bijna onbewoond eiland. Zie voor meer informatie ook het artikel ‘Reizen naar Raja Ampat (praktische informatie)‘. De hieronder genoemde homestays zijn voorbeelden, maar er zijn er dus nog veel meer, sommige via Booking.com maar ook veel via . De prijzen hieronder zijn voor twee personen, inclusief drie maaltijden per dag.

Alter Native Stay | vanaf € 80 per nacht | booking.com
Famangkor Raja Ampat | vanaf € 45 per nacht | booking.com of agoda.com
Pulau Friwen 98482


12. Teletubbies-koepels, iglo’s of gouden eieren?

Mengiti villas Lombok.png

Aan de noordwestkust van Lombok staan de Mentigi Bay Dome Villas. De bungalows zien eruit als iglo’s, of volgens sommigen als koepels in Teletubbies-stijl. Volgens de eigenaren was het idee om de bungalows als ‘gouden eieren’ tussen het groen van de heuvels en palmbomen te plaatsen. De architect haalde daarbij inspiratie uit het surrealisme van Salvador Dalí. Het bungalowpark ligt aan een privéstrand zo’n 15 km ten noorden van Senggigi en 5 km ten westen van Bangsal, waar de bootjes naar de Gili-eilanden vertrekken. Vanaf het bungalowpark heb je een schitterend zich op de zee, de Gili-eilanden, en in de verte ook op de vulkaan van Bali.

Mentigi Bay Dome Villas | vanaf € 80 per nacht | traveloka.com
▷ 


13. Een paleis in Italiaanse stijl in Bandung

GH Universal hotel Bandung.png

Het GH Universal Hotel ligt aan de rand van Bandung, langs de weg naar het bergstadje Lembang. Het bijzondere aan dit hotel is dat het geheel is gebouwd en ingericht in Italiaanse renaissancestijl. Van buiten ziet het eruit als een paleis, en van binnen zijn de kamers en restaurants in koninklijke stijl. Op de binnenplaats van het ‘paleis’ bevindt zich het zwembad. Vanaf het dakterras en veel van de hotelkamers heb je een mooi uitzicht over de stad Bandung en de omliggende bergen. Het restaurant Belle Vue (natuurlijk met uitzicht), dat 24 uur per dag open is, biedt Italiaanse en Franse specialiteiten. Daarnaast is er het klassiek ingerichte restaurant Crystal Dining Chamber voor Chinese (Kantonese) gerechten.

GH Universal Hotel | vanaf € 80 per nacht | booking.com
Jl. Setiabudhi No. 376, Bandung 40143 (West-Java


14. Hotel met een aparte kamer voor de ‘Koningin van de Zuidzee’

Samudra Beach hotel Pelabuhan Ratu.png

Het Inna Samudra Beach Hotel in Pelabuhan Ratu is het oudste en grootste hotel van Pelabuhan Ratu. Dit vissersstadje (en een bekende plek voor golfsurfen) ligt aan de zuidkust van West-Java, zo’n 120 km rijden vanaf Jakarta. Pelabuhan Ratu betekent ‘Koninginnehaven’. De naam van het stadje, letterlijk vertaald ‘Koninginnehaven’, slaat op de legende van Nyai Loro Kidul, de godin of Koningin van de Zuidzee (de Indische Oceaan). De kustbewoners van Java geloven dat deze godin verantwoordelijk is voor de kracht van de golven van de zee. Op het strand dienen mensen geen kleren in de bij de godin horende kleur groen te dragen, om haar in goede stemming te houden. Sinds de opening van het hotel in 1965 is een van de kamers (kamer 308) speciaal gereserveerd voor de godin, en aangekleed met groene kleuren.

Inna Samudra Beach Hotel | vanaf € 50 per nacht | booking.com
Jl. Raya Cisolok KM.7, Pelabuhan Ratu 43365 (West-Java)


15. Het beste hotel van de wereld

Nihi Sumba Island resort.png

Het Amerikaanse reistijdschrift Travel+Leisure stelt jaarlijks een lijst op van de 100 beste hotels ter wereld, en zowel in 2016 als 2017 stond dit Indonesische resort op nummer 1: Nihi Sumba Island. Het resort bestaat uit 33 zeer luxe villa’s vlakbij het strand, aan de zuidkust van het eiland Sumba. Je kunt er activiteiten doen zoals paardrijden, snorkelen, surfen, speervissen, yoga en massages, of gewoon aan het zwembad liggen met uitzicht op zee. Er zijn twee restaurants waar internationale chefkoks de lekkerste gerechten maken met lokale producten en versgevangen vis. Aan dit beste hotel van de wereld zit dan ook wel een prijskaartje: de goedkoopste villa, voor twee personen, kost meer dan 600 euro per nacht in het laagseizoen (inclusief maaltijden). Een deel van de inkomsten gaat naar de Sumba Foundation, voor armoedebestrijding op het eiland.

Nihi Sumba Island | vanaf € 600 per nacht | nihi.com
Hoba Wawi, Wanokaka


16. In een wolkenkrabber: het hoogste hotel van Indonesië

Hotel Westin Jakarta.png

Het in 2016 geopende hotel The Westin Jakarta is het hoogste hotel van Indonesië. Het hotel is gevestigd in de hoogste wolkenkrabber van Indonesië: de Gama Tower van 288 meter hoog. De bovenste 20 verdiepingen (verdieping 50 t/m 69) zijn in handen van het hotel, met een restaurant, café en conferentiecentrum op de drie allerhoogste, en daaronder de kamers. Het gebouw staat aan een brede boulevard in Kuningan, een van de zakenwijken van de stad. Op loopafstand staan meerdere grote winkelcentra en ligt ook de Nederlandse erebegraafplaats Menteng Pulo.

Hotel The Westin Jakarta | vanaf € 160 per nacht | booking.com
Jl. H.R. Rasuna Said Kav. C-22 A, Karet Kuningan, Jakarta Pusat 12940 (Jakarta)


17. Overnachten in een traditioneel dorp op Flores

Traditionele dorpen Flores.png

Links Belaraghi, rechts Wae Rebo (foto’s: florestourism.com)

Op veel plekken in Indonesië is het populair voor toeristen om traditionele dorpen te bezoeken, waar veel mensen nog volgens oude gebruiken wonen. Ook op het eiland Flores, waar allerlei verschillende bevolkingsgroepen leven, zijn verschillende van dat soort dorpen. Om het traditionele leven niet te doorbreken zijn er gewoonlijk geen hotels in dat soort dorpen, maar op sommige plaatsen is het wel mogelijk om bij de lokale bevolking te overnachten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Ngada-dorp Belaraghi in het midden van Flores, waar 16 traditionele huizen staan, en voor het Manggarai-dorp Wae Rebo in het westen. Er zijn natuurlijk geen boekingssites voor een dergelijke overnachting, maar via onderstaande links kun je emailadressen en telefoonnummers vinden.

Belaraghi florestourism.com
Ngada, Flores (
Wae Reboflorestourism.com
Manggarai, Flores (


18. Het hoogste bamboebouwwerk van Bali

Sharma Springs bamboehuis Bali.png

Het Sharma Springs Bamboo House is met vijf verdiepingen het hoogste van bamboe gemaakte bouwwerk van Bali. Het bouwwerk staat langs een riviertje in het villapark Green Village, halverwege tussen Denpasar en Ubud. Het hele park bestaat uit villa’s en bungalows van bamboe, maar de Sharma Springs is de grootste en indrukwekkendste. Het bouwwerk heeft vier slaapkamers (elk met airco en eigen badkamer) en een privézwembad. In totaal kunnen er 10 personen in het bamboehuis verblijven. Daarbij heb je de beschikking over een butler en huishoudster. Tegen bijbetaling is er ook een masseur, een yoga-instructeur, een Balinese chefkok en een auto met chauffeur. Voor de tienpersoons villa betaal je 670 euro per nacht. De wat kleinere bamboevilla’s in de rest van het park zijn goedkoper (vanaf ongeveer 200 euro per nacht).

Sharma Springs Bamboo House | € 670 per nacht | airbnb.com
Green Village, Jl. Tanah Ayu, Abiansemal 80352 (Bali)


19. Resort met vulkanische warmwaterbronnen

Sari Ater hotspring Ciater

Met zoveel vulkanen in Indonesië zijn er ook op heel veel plekken vulkanische warmwaterbronnen (hot springs), sommige midden in de natuur en veel ook ontwikkeld tot resorts. Tot de bekendste hot springs behoren die bij het dorp Ciater, zo’n 30 km ten noorden van Bandung. Het grootste resort in Ciater is Sari Ater Hotel & Resort. Je vindt er een zwembad met vulkanisch water, maar ook een schitterende rivieromgeving met allerlei watervallen. Op het hoogste punt is de watertemperatuur 42,5 °C. De eigenschappen van het water schijnen ook goed voor de gezondheid te zijn. De warmwaterbronnen zijn ook toegankelijk als je niet in het hotel verblijft. Een toegangskaartje kost dan enkele euro’s. De baden zijn 24 uur per dag geopend, en het mooiste is het ’s nachts: de hot springs zijn mooi verlicht, en het warme water voelt extra lekker in de koele berglucht. In de hotelkamers en bungalows heb je ook hetzelfde water uit de warmwaterbronnen, maar dan gewoon in een simpele badkuip. Behalve rondom Bandung zijn er ook veel resorts met hot springs te vinden rondom Garut (West-Java) en bij de vulkanen van Bali.

Sari Ater Hotel & Resort | vanaf € 55 per nacht | booking.com
Jl. Raya Ciater, Ciater/Subang 41281 (West-Java)


20. Luxe kamperen in een Sasak-visserskamp

Jeeva Beloam Lombok.png

Het resort Jeeva Beloam Beach Camp ligt op het zuidoostelijke puntje van het eiland Lombok. De elf bungalows (of eigenlijk strandhutten) zijn gebouwd in de stijl van een visserskamp van de lokale bevolking van Lombok, de Sakak. Ze zijn gebouwd met gerecycled hout en bamboe, met daken van alang-alang (Japans bloedgras). De zeer ruime bungalows zijn luxe ingericht en hebben een moderne badkamer. Er is elektriciteit en airco (maar dat valt nog wel eens uit). Reken niet op wifi of een televisie, maar geniet in plaats daarvan van het schitterende terras met in de verte uitzicht op het eiland Sumbawa. In het midden staat het restaurant ‘Tenda’, waar een mengeling van Indonesische en westerse gerechten geserveerd worden. Bij de prijs zitten ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Jeeva Beloam Beach Camp | vanaf € 270 per nacht | booking.com
Jl. Pantai Beloam, Tanjung Ringgit 83672 (Lombok, West-Nusa Tenggara)


Zie ook…

Een Reactie op “20 bijzondere en unieke hotels in Indonesië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s