Aankomst op Bali Airport (en taxi’s)

De luchthaven Ngurah Rai International Airport op Bali is een van de grotere luchthavens van Indonesië. In dit artikel een overzicht en praktische tips voor aankomst op dit vliegveld, en het vervoer naar je bestemming op Bali (bijvoorbeeld per taxi).

ngurah-rai-airport-garuda

De luchthaven van Bali ligt aan zee. Op de foto een vliegtuig van Garuda Indonesia.

Ngurah Rai International Airport is genoemd naar I Gusti Ngurah Rai, een Indonesische held die omkwam tijdens de politionele acties in 1946. De luchthaven wordt ook vaak Denpasar Airport (luchthavencode DPS) genoemd, naar de Balinese hoofdstad ongeveer 12 kilometer verderop. Direct ten noorden van de luchthaven ligt de bekende strandplaats Kuta, en direct ten zuiden is Jimbaran.

Inhoudsopgave

Vliegroutes naar Bali | Terminals | Immigratie | Bagage en douane | Vervoer naar je bestemming (taxi, bus, overig) | Lees ook…

Vliegroutes naar Bali

Vanaf Schiphol vliegt KLM dagelijks naar Bali met een korte tussenstop in Singapore. Met Garuda Indonesia kan je vanaf Schiphol naar Bali met een overstap in Jakarta. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden vanaf Amsterdam, Brussel en andere luchthavens naar Bali met één overstap (bijvoorbeeld in Istanbul, Dubai of Kuala Lumpur). Vanuit alle grotere steden in Indonesië (en ook in de rest van Zuidoost-Azië en Australië) zijn er ook regelmatige vluchten naar Bali. Online zoekmachines zoals Skyscanner kunnen helpen bij het zoeken naar de goedkoopste vliegtickets en snelste verbindingen.

Terminals

bali-airport-architectuur

De architectuur van de luchthaven heeft veel traditionele Balinese elementen.

Bali Airport heeft twee terminals: een voor alle internationale vluchten en een voor alle binnenlandse vluchten. De internationale terminal is een modern gebouw dat geopend werd in 2014. De binnenlandse terminal is het oudere gebouw. De beide terminals liggen naast elkaar en het is makkelijk om van de ene naar de andere te lopen (en er rijden ook shuttlebusjes).

Immigratie

Na aankomst op een internationale vlucht is de eerste stap de immigratie. Als je dus via Jakarta bent gevlogen heb je deze stap daar al doorlopen, zie ‘Aankomst en overstappen op Jakarta Airport‘). Als je als toerist naar Indonesië komt heb je geen visum nodig en kan je meteen doorlopen naar de wachtrij voor de balie aangeduid met ‘Foreigner‘. Je moet duidelijk kunnen maken dat je echt als toerist komt (ze vragen soms om een boekingsbevestiging van een hotel) en dat je het land binnen de toegestane termijn van 30 dagen (29 nachten) weer verlaat (je moet je vliegticket het land uit kunnen laten zien). Zie het artikel Toeristenvisa Indonesië en visum verlengen voor meer informatie.

imigrasi

Imigrasi, een leenwoord afgeleid uit het Nederlands.

Als je langer dan 30 dagen wilt blijven en géén visum hebt aangevraagd bij de Indonesische ambassade (bijvoorbeeld in Den Haag), kan je een ‘Visa-on-arrival‘ (VOA) kopen voor 35 dollar (USD). Die is ook 30 dagen geldig, maar kan eenmalig met 30 dagen verlengd worden bij een immigratiekantoor in alle grotere steden in het land. Het VOA kan betaald worden met dollars, maar ook met bijvoorbeeld Indonesische rupiahs of met euro’s. Wisselgeld wordt altijd in rupiah gegeven. Na aanschaf van de VOA ga je simpelweg naar de ‘Foreigner‘-wachtrij. Bewijs van onderkomen in Indonesië en uitreisticket (nu binnen 60 dagen) kan nog steeds om gevraagd worden.

Bagage en douane

In het vliegtuig krijg je (als je met een internationale vlucht naar Bali komt) een formuliertje van de douane. Hierop moet je persoonlijke gegevens invullen (één formulier per familie/reisgezelschap) en aangeven of je bepaalde goederen in je bagage hebt die gemeld moeten worden (omdat ze verboden of belastingplichtig zijn). Je moet bijvoorbeeld belasting betalen als je méér dan 1 liter alcoholische drank bij je hebt. Gewoonlijk kan je bij alle vragen ‘Nee‘ invullen en wordt er dan door de douane verder niet meer naar gekeken.

Het douaneformulier lever je niet in bij de immigratie, maar neem je mee tot na de bagageband. Na de immigratie kan je je bagage van de bagageband halen, en dan ga je langs de douane. Dit is meestal niet meer dan het afgeven van het formuliertje, en soms vragen ze je om je koffer door een scan te laten gaan.

Vervoer naar je bestemming

Na alle formaliteiten kan je op zoek naar vervoer naar je bestemming. Het is aan te raden om eerst, als je nog geen Indonesisch geld hebt, naar een geldautomaat te gaan. Op veel plekken kan je niet met een pinpas of creditcard betalen, dus het is handig altijd papiergeld op zak te hebben. Zie het artikel over pinnen in Indonesië voor meer informatie. Veel hotels en andere onderkomens bieden aan om hun gasten op te pikken vanaf de luchthaven. Dit is vaak niet duurder dan de officiële taxiprijs, en scheelt rompslomp op het vliegveld.

Zie hieronder informatie over de officiële taxi’s (met de officiële prijzen naar alle delen van het eiland), het gebruik van taxi’s met een taximeter, buslijnen vanaf het vliegveld en andere opties (scootertaxi, Uber, etc.).

Taxi’s vanaf Bali Airport

bali-taxiloket

Officieel taxiloket van Ngurah Rai Taxi Bali.

Het enige taxibedrijf dat vanaf Bali Airport mag rijden is Ngurah Rai Taxi Bali. De taxi’s werken niet met een taximeter maar met vaste tarieven. Je moet vooraf een ticket halen bij een loket (zowel bij de binnenlandse als internationale terminal), waarna de taxichauffeur je naar de taxi begeleidt. Je betaalt rechtstreeks aan de taxichauffeur. Houd er rekening mee dat het loketpersoneel of de chauffeur soms een hogere prijs vraagt, bijvoorbeeld laat in de avond of in het hoogseizoen. Als de taxi gebruik maakt van de tolweg moet de passagier de tol betalen.

De officiële prijzen zijn als volgt (prijsniveau als vastgelegd op 10 januari 2015 en nog steeds geldig in januari 2017). Indien er wijzigingen zijn dan hoor ik dat graag in de reacties hieronder en dan zal ik de tabellen aanpassen.

Kuta, Legian en Seminayk

Prijzen van taxi’s naar dit stukje westkust van Bali. Dit is het meest toeristische gedeelte van het eiland, inclusief de bekende strandplaatsen Kuta, Legian en Seminyak.

Kuta I (rond Discovery Mall) Rp.70.000
Kuta II (rond Beachwalk Mall en monument) Rp.80.000
Legian Rp.95.000
Seminyak (zuidelijk deel rond Double Six beach club) Rp.110.000
Seminyak Dyana Pura (centraal deel rond The Royal Hotel)  Rp.120.000
Seminyak Kerobokan (noordelijk deel rond Oberoi Hotel)  Rp.135.000
Seminyak (noordelijke buitenwijken rond Umalas Hotel)  Rp.150.000
Canggu (ten noorden van Seminyak) Rp.225.000
Zuidelijk schiereiland (Bukit)

Prijzen van taxi’s naar het zuidelijke schiereiland van Bali, inclusief de luchthaven zelf en alles ten zuiden daarvan.

Tuban (rondom de luchthaven) Rp.55.000
Jimbaran I (noordelijk deel) Rp.100.000
Jimbaran II (rond Four Seasons Resort) Rp.125.000
Jimbaran III (zuidelijk deel) Rp.150.000
Pecatu / Uluwatu Rp.225.000
Nusa Dua (centrum en Ritz Carlton) Rp.150.000
Nusa Dua (zuid en noordelijk schiereiland) Rp.175.000
Nusa Dua (verder zuid incl. Nikko Bali) Rp.185.000
Kedonganan (rond Benoa Square) Rp.85.000
Ungasan (incl. Banyan Tree Hotel) Rp.200.000
Denpasar-stad en omgeving

Prijzen van taxi’s naar provinciehoofdstad Denpasar en de directe omgeving (inclusief badplats Sanur).

Sanur Rp.150.000
Denpasar I (zuidwestelijk deel, Teuku Umar) Rp.125.000
Denpasar II (zuidoostelijk deel)
Rp.135.000
Denpasar III (noordelijk deel)
Rp.150.000
Denpasar IV (noordoostelijk deel)
Rp.175.000
Denpasar Gatsu (rond busterminal Ubung) Rp.165.000
Batu Bulan (busterminal) Rp.175.000
Sempidi / Dalung Rp.170.000
Centraal-Bali

Prijzen van taxi’s naar Centraal-Bali, inclusief het culturele hart Ubud, het berggebied en de beroemde tempel Tanah Lot.

Gianyar (o.a. Bali Safari and Marine Park) Rp.280.000
Blahbatuh (Zuidwest-Gianyar) Rp.270.000
Sukawati (o.a. Bali Bird Park) Rp.175.000
Ubud (centrum) Rp.300.000
Tegalalang (Noord-Ubud) Rp.350.000
Taro / Sebatu (Noord-Ubud) Rp.400.000
Payangan (Noord-Ubud) Rp.350.000
Bangli (Oost-Ubud) Rp.300.000
Kintamani (rond Mount Batur) Rp.450.000
Kapal / Sibang / Darmasaba (Zuid-Ubud) Rp.175.000
Mambal (Zuid-Ubud) Rp.180.000
Blahkiuh / Sangeh (West-Ubud) Rp.230.000
Mengwi (incl. tempel Taman Ayun) Rp.185.000
Bedugul (incl. tempel Pura Ulun Danu Bratan) Rp.400.000
Tabanan (centrum) Rp.300.000
Tanah Lot (tempel) Rp.300.000
Kediri Rp.250.000
Oost-Bali

Prijzen van taxi’s naar Oost-Bali, inclusief badplaatsen Amed en Candidasa en de veerboothaven van Padangbai (veerboten naar Lombok).

Amlapura Rp.510.000
Padangbai (veerhaven Lombok) Rp.400.000
Candidasa Rp.425.000
Tulamben / Amed Rp.750.000
Klungkung Rp.300.000
Noord- en Noordwest-Bali

Prijzen van taxi’s naar het noorden en noordwesten van Bali, inclusief badplaats Lovina, oude koloniale hoofdstad Singaraja en de veerboothaven van Gilimanuk (veerboten naar Java).

Singaraja (centrum) Rp.550.000
Lovina Rp.650.000
Celukan Bawang Rp.750.000
Pemuteran (incl. Matahari Resort) Rp.850.000
Medewi Rp.500.000
Negara Rp.600.000
Gilimanuk (veerhaven Java) Rp.750.000
Taxi’s met een taximeter

Omdat het bovengenoemde bedrijf Ngurah Rai Taxi Bali het enige taxibedrijf is dat toegestaan is op de luchthaven, is het officieel niet mogelijk om een taxi met taximeter te gebruiken. Veel mensen gebruiken echter liever het bekende en betrouwbare taxibedrijf Blue Bird Group (op Bali ook bekend onder de naam Bali Taxi), ook omdat de prijzen met taximeter vaak lager uitvallen dan de officiële prijzen zoals hierboven opgesomd.

Omdat het voor andere taxibedrijven wél toegestaan is om passagiers naar de luchthaven toe te brengen, zijn er altijd Blue Bird-taxi’s te vinden bij de vertrekhallen. Officieel moeten zij dus zonder passagiers het luchthaventerrein weer verlaten, maar veel chauffeurs willen best het ‘risico’ nemen en een passagier meenemen. Anders kun je natuurlijk ook van het luchthaventerrein af lopen naar de hoofdweg, en daar een taxi aanhouden. Zie ook het artikel ‘Een taxi nemen in Indonesië (praktische tips)‘.

Bussen vanaf Bali Airport

trans-sarbagita-bus

Bus van Trans Sarbagita, lijn 2.

Openbaar vervoer is op Bali vrij beperkt, en de meeste mensen maken gebruik van taxi’s, huurauto’s met chauffeur of scooters. De afgelopen jaren is er begonnen met de ontwikkeling van een netwerk van bussen onder de naam Trans Sarbagita. Twee van de buslijnen doen de luchthaven aan:

  • Lijn 2: Batubulan – Sanur – Kuta – Luchthaven – Nusa Dua
  • Lijn 8: Luchthaven – Denpasar – Mengwi busterminal – Tabanan

Een busticket, onafhankelijk van de afstand, kost 3.500 rupiah (€ 0,25). Lijn 8 bestaat officieel uit drie verschillende lijnen, dus als je van het begin tot het eind van de lijn reist betaal je drie keer. De dienstregeling van de bussen is vrij onduidelijk, maar overdag gaat er in principe elk uur en bus op lijn 2 en elk halfuur op lijn 8. Naast deze twee lijnen is er maar één andere Trans Sarbagita-buslijn (lijn 1), die rijdt van het centrum van Denpasar naar het culturele park Garuda Wisna Kencana in het zuiden.

Andere opties

Behalve taxi’s en openbare bussen zijn er nog een paar opties voor vervoer vanaf Bali Airport. Alternatieve taxidienst Uber was actief op Bali, maar is in 2016 door de overheid verboden. Het schijnt echter soms nog wel te lukken om via Uber een ritje te boeken op het eiland. Hetzelfde geldt voor de Uber-concurrenten Grab (GrabTaxi/GrabCar) en Go-Car.

gojek-op-bali

Scootertaxi van Go-Jek op Bali.

Als je niet veel bagage hebt zou je ook per scootertaxi (ojek) kunnen gaan. Bij de binnenlandse terminals zijn vaak veel ojek-rijders te vinden, maar makkelijker nog is om er een te regelen via een app. De bekendste app is Go-Jek, maar ook de concurrenten Grab (GrabBike) en Uber (UberMotor) bieden ojek-ritjes aan.

Tenslotte is het nog een optie om een auto met chauffeur te huren. Dit kan natuurlijk voor een hele dag of meerdere dagen, maar sinds kort bieden autoverhuurbedrijven dit op de luchthaven ook aan voor bijvoorbeeld een halfuur of een uur. Zo is het dus in principe een taxiservice, maar dan met een gewone huurauto. Deze auto’s zijn vaak groter dan taxi’s en kunnen dus meer passagiers en bagage meenemen. De loketten van de bedrijfjes (coöperaties van chauffeurs) zijn te vinden bij de binnenlandse terminals. Voorbeelden zijn Trans Tuban (ook online te boeken, te herkennen aan het rode loket en rode kleding), Transport Mini Van KSU Lohjinawi (geel) en Pesona Nusantara (blauw). De loketten staan vlak bij elkaar, dus je kunt de verschillende bedrijfjes elk om een prijsopgaaf vragen (en ook vergelijken met de prijs van de officiële taxi’s).

Lees ook

9 Reacties op “Aankomst op Bali Airport (en taxi’s)

  1. Pingback: Reizen naar de Gili-eilanden | In de Archipel·

  2. Pingback: Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië | In de Archipel·

  3. Pingback: Aankomst en overstappen op Jakarta Airport | In de Archipel·

  4. Pingback: Een taxi nemen in Indonesië (praktische tips) | In de Archipel·

  5. Wij hebben vorig jaar (2016) in Maleisië en dit jaar in Indonesië steeds met GrabTaxi gereisd en zijn daar heel tevreden over. De ritprijs is vooraf bepaald via de app van Grab en je ziet de naam van de chauffeur en zijn kenteken.
    Gisteren (21 feb 2017) nog van Denpasar airport naar Ubud gebracht voor 150.000 rupia = de helft van bovenstaande prijs. Wel afspreken op een veilige plek; maar de chauffeur kent die wel.

  6. “Blue bird taxi” is absoluut geen “bali taxi”. Bali taxi lijkt uiterlijk heel erg op blue bird, maar ze zijn niet verplicht met een meter te rijden, hebben oudere auto’s, en chauffeurs willen de toeristen graag wat meer laten betalen dan nodig is. Blue bird is altijd verplicht met meter te rijden. Er is tegenwoordig ook een “my blue bird app” om een taxi te bestellen. Enige voorwaarden is dat de ritprijs minimaal 30.000 is

    • Hoi Teun,
      ‘Bali Taxi’ is wel onderdeel van Blue Bird hoor. ‘Bali Taxi’ is een merknaam van PT Praja Bali Transportasi, een franchise-houder van Blue Bird Group. Bij deze taxi’s zie je Bali Taxi aan de zijkant staan en ‘Blue Bird Group’ op de voorruit. Dit zijn dus gewoon de betrouwbare taxi’s met meter zoals we van Blue Bird gewend zijn.
      Er zijn wel andere taxi’s die dit imiteren, ook blauw zijn en bijvoorbeeld ‘Bali Taksi’ of ‘Taxi Bali’ gebruiken, waar jij op doelt.
      Groet, Erwin

Plaats een reactie