Kentekens in Indonesië

Net als in Duitsland kun je aan Indonesische kentekens herkennen uit welke stad of regio de auto komt. Het is echter niet zo duidelijk, want auto’s uit Jakarta zijn herkenbaar aan de ‘B’, die uit Bandung aan de ‘D’ en die uit Surabaya aan de ‘L’. In dit artikel een beknopte geschiedenis, uitleg van het Indonesische systeem van nummerborden, en een complete lijst van de kentekengebieden (lettercodes).

Inhoudsopgave

Geschiedenis

Auto BK-kenteken

Kenteken met lettercode ‘BK’, oftewel uit de toenmalige residentie Sumatra’s Oostkust. Bron: Conam.info.

De eerste kentekens werden in Nederlands-Indië ingevoerd in het jaar 1900: in eerste instantie een simpel systeem van de woonplaats plus een volgnummer. Dat systeem werd in 1917 vervangen door een systeem van een lettercode met een volgnummer. De lettercodes golden per residentie (bijvoorbeeld A voor Bantam, B voor Batavia en L voor Soerabaja). Ondanks dat de kentekens sindsdien complexer zijn geworden en dat residenties niet meer bestaan, worden in het grootste deel van Indonesië nog steeds dezelfde lettercodes gebruikt (zie onder bij ‘Kentekengebieden’).

Het algemene systeem is dat de kentekens met één letter op het eiland Java zijn, die met twee letters beginnend met ‘A’ in het zuiden van Java rond Jogjakarta, die met twee letters beginnend met ‘B’ op Sumatra, en die met twee letters beginnend met ‘D’ in de rest van Indonesië. In de loop der tijd zijn er wel enkele veranderingen doorgevoerd, waardoor bijvoorbeeld de meeste kentekens op Kalimantan nu beginnen met ‘K’, die op Papoea met ‘P’ en enkele eilanden rond Flores met ‘E’.

Meer over de geschiedenis van kentekens in Nederlands-Indië, inclusief foto’s en een uittreksel uit het ‘Handboek automobilisten en motorwielrijders’ van de Java Motor Club, is te vinden op de website van de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie (Conam): Kentekens in Nederlands-Indië.

Opmaak van Indonesische kentekens

Kentekens zijn in Indonesië in principe zwart, met witte letters. De letter-cijfercombinatie is als volgt:

  • 1 of 2 letters: kentekengebied (bijvoorbeeld ‘B’ voor Jakarta en ‘DK’ voor Bali, zie hieronder de lijst van kentekengebieden)
  • maximaal 4 cijfers
  • 2 of 3 letters: in kleinere kentekengebieden gewoonlijk 2 letters; in grotere inmiddels 3.
Kentekens Indonesië

Een gewoon kenteken uit de omgeving van Malang en een overheidskenteken uit Groot-Jakarta.

Indonesische kentekens zijn vijf jaar geldig. Onderaan het kenteken staat de geldigheidsdatum aangegeven. Op dat moment moet de autoeigenaar opnieuw belasting betalen en een nieuw kenteken aanvragen.

Voertuigen voor openbaar vervoer, waaronder bussen en taxi’s, hebben een gele kentekenplaat met zwarte letters. Dienstauto’s van de overheid hebben een rood nummerbord met witte letters. Een handelaarskenteken (bijvoorbeeld voor auto’s die gebruikt worden voor een proefrit) is wit met rood opschrift. Het leger gebruikt  heel andere kentekens. Deze kentekens zijn rood, groen en/of blauw met gele cijfers (geen letters).

Speciale kentekens

Kenteken RI 1

Het nummerbord van de president.

De code RI staat voor Republik Indonesia en wordt gebruikt voor de belangrijkste overheidsfunctionarissen. Zo heeft de president het kenteken RI 1, de vicepresident RI 2, de president van het hooggerechtshof RI 8 en de minister van buitenlandse zaken RI 21. De kentekens zijn gewoon wit op zwart zoals normale auto´s. Alleen de president gebruikt bij speciale gelegenheden (bijvoorbeeld onafhankelijkheidsdag of staatsbezoeken) soms het kenteken INDONESIA 1 in wit op rood. Deze kentekens horen bij de functionaris en dus niet bij een specifieke auto, dus als de president bijvoorbeeld op bezoek is op een ander eiland kan hij ook daar RI 1 gebruiken.

Zoals in veel landen hebben auto’s van ambassades ook in Indonesië de code CD voor Corps Diplomatique. Deze kentekens zijn zwart op wit met de opzet ‘CD 123 45’, waarbij de laatste twee cijfers aangeven van welk land de auto is. Enkele voorbeelden van codes zijn 60 voor Nederland, 22 voor België, 12 voor de VS, 77 voor de Wereldbank, 99 voor de Europese Unie en 100 voor ASEAN (“Zuidoost-Aziatische Unie”). Voor consulaten wordt in plaats van CD ook wel CC gebruikt.

Tegen extra betaling is het mogelijk om je eigen kenteken te kiezen, waarbij de prijs afhangt van hoe ‘bijzonder’ het kenteken is. Daarbij blijven de vaste regels van de kentekens wel van kracht: elk kenteken begint met de letter(s) van het eigen kentekengebied, gevolgd door maximaal 4 cijfers en 2 of 3 letters. Populaire kentekens zijn daarom bijvoorbeeld combinaties als B 1234 RI of DK 111 AA, of zoiets als een violiste die het kenteken B 10 LA had (‘biola‘ is Indonesisch voor ‘viool’).

Kentekengebieden

Bij sommige kentekengebieden kleiner dan een provincie worden de steden (s) en regentschappen (r) aangeduid. Een asterisk (*) duidt aan dat maar een gedeelte van het regentschap binnen het kentekengebied valt.

Letters Provincie Gebied
A Banten Grootste deel van de provincie Banten: Cilegon(s), Lebak(r), Pandeglang(r), Serang(s+r), Tangerang(r)*. Voormalige residentie Bantam.
AA Centraal-Java Voormalige residentie Kedoe: Kebumen(r), Magelang(s+r), Purworejo(r), Temanggung(r), Wonosobo(r).
AB Jogjakarta Gehele Speciale Regio Jogjakarta.
AD Centraal-Java Voormalige residentie Soerakarta: Boyolali(r), Karanganyar(r), Klaten(r), Sragen(r), Sukoharjo(r), Surakarta/Solo(s), Wonogiri(r).
AE Oost-Java Voormalige residentie Madioen: Madiun(s+r), Magetan(r), Ngawi(r), Pacitan(r), Ponorogo(r).
AG Oost-Java Voormalige residentie Kediri: Blitar(s+r), Kediri(s+r), Nganjuk(r), Trenggalek(r), Tulungagung(r).
B Banten, Jakarta, West-Java Het grootste deel van Groot-Jakarta: gehele Hoofdstedelijke Regio Jakarta, Bekasi(s+r)*, Depok(s), Tangerang(s+r)*, Zuid-Tangerang(s).
BA West-Sumatra Gehele provincie West-Sumatra. Voormalige residentie Sumatra’s Westkust.
BB Noord-Sumatra Westelijk Noord-Sumatra, ten westen en zuiden van het Tobameer, inclusief het eiland Nias. Voormalige residentie Tapanoeli, westelijk deel van Noord-Sumatra.
BD Bengkulu Gehele provincie Bengkulu. Voormalige residentie Benkoelen.
BE Lampung Gehele provincie Lampung. Voormalige residentie Lampongsche districten.
BG Zuid-Sumatra Gehele provincie Zuid-Sumatra. Voormalige residentie Palembang.
BH Jambi Gehele provincie Jambi. Voormalige residentie Djambi.
BK Noord-Sumatra Oostelijk Noord-Sumatra, ten noorden en oosten van het Tobameer. Inclusief de stad Medan. Voormalige residentie Sumatra’s Oostkust.
BL Atjeh Gehele provincie Atjeh. Voormalige residentie Atjeh en Onderhoorigheden.
BM Riau Gehele provincie Riau. Vroeger de hele residentie Riouw en Onderhoorigheden, maar de Riau-eilanden hebben nu een eigen code: BP.
BN Banka-Billiton Gehele provincie Banka-Billiton. Voormalige residentie Banka en Billiton.
BP Riau-eilanden Gehele provincie Riau-eilanden.
BR Vroeger in gebruik voor de Wester-Afdeeling van Borneo. West-Kalimantan heeft nu KB.
D West-Java Voormalige westelijke Preanger Regentschappen: Bandung(s+r), Cimahi(s), West-Bandung(r).
DA Zuid-Kalimantan Gehele provincie Zuid-Kalimantan. Vroeger in gebruik voor de hele Zuider- en Ooster-Afdeeling van Borneo. De rest van dit gebied heeft nu codes KH, KT en KU.
DB Noord-Sulawesi Vasteland van Noord-Sulawesi, inclusief de stad Manado. Vroeger was DB in gebruik voor de hele residentie Menado. De rest van dit gebied heeft nu codes DL, DM en DN.
DC West-Sulawesi Gehele provincie West-Sulawesi.
DD Zuid-Sulawesi Zuidelijk Zuid-Sulawesi: de stad Makassar en omgeving en de Selayar-eilanden. Vroeger was DD in gebruik voor de hele residentie Celebes en Onderhoorigheden. De rest van dit gebied heeft nu codes DC, DP, DT en DW.
DE Molukken Gehele provincie Molukken. Voormalige residentie Amboina.
DF DF was in gebruik voor de provincie Oost-Timor van 1976 tot 1999. Oost-Timor is nu onder de naam Timor-Leste een onafhankelijk land.
DG Noord-Molukken Gehele provincie Noord-Molukken. Voormalige residentie Ternate en Onderhoorigheden.
DH Oost-Nusa Tenggara West-Timor en de eilanden Alor, Rote, Sabu, en omliggende kleine eilanden. Vroeger was DH in gebruik voor de hele residentie Timor en Onderhoorigheden. De rest van dit gebied heeft nu codes EA, EB en ED.
DK Bali Gehele provincie Bali. Vroeger was DK in gebruik voor de residentie Bali en Lombok. Lombok heeft nu code DR.
DL Noord-Sulawesi Eilanden ten noorden van Sulawesi: Sangihe-eilanden(r), Sitaro-eilanden(r), Talaud-eilanden(r).
DM Gorontalo Gehele provincie Gorontalo.
DN Centraal-Sulawesi Gehele provincie Centraal-Sulawesi.
DP Zuid-Sulawesi Noordelijk Zuid-Sulawesi, waaronder Tana Toraja.
DR West-Nusa Tenggara Het eiland Lombok.
DS Was in gebruik voor de provincie(s) op Nieuw-Guinea. Nu vervangen door PA (2016) en PB (2013).
DT Zuidoost-Sulawesi Gehele provincie Zuidoost-Sulawesi.
DW Zuid-Sulawesi Midden van Zuid-Sulawesi: Bone(r), Sinjai(r), Soppeng(r), Wajo(r).
E West-Java Cirebon(s+r), Indramayu(r), Kuningan(r), Majalengka(r). Voormalige residentie Cheribon
EA West-Nusa Tenggara Het eiland Sumbawa.
EB Oost-Nusa Tenggara Het eiland Flores en het eilandje Lembata.
ED Oost-Nusa Tenggara Het eiland Sumba.
F West-Java Bogor(s+r), Cianjur(r), Sukabumi(s+r). Voormalige residentie Buitenzorg, behalve Depok (zie B).
G Centraal-Java Batang(r), Brebes(r), Pekalongan(s+r), Pemalang(r), Tegal(s+r). Voormalige residentie Pekalongan.
H Centraal-Java Demak(r), Kendal(r), Salatiga(s), Semarang(s+r). Voormalige residentie Semarang, behalve Grobogan (zie K).
K Centraal-Java Blora(r), Grobogan(r), Jepara(r), Kudus(r), Pati(r), Rembang(r). Voormalige residentie Pati, plus Grobogan.
KB West-Kalimantan Gehele provincie West-Kalimantan.
KH Centraal-Kalimantan Gehele provincie Centraal-Kalimantan.
KT Oost-Kalimantan Gehele provincie Oost-Kalimantan.
KU Noord-Kalimantan Gehele provincie Noord-Kalimantan. Tot 2017 had Noord-Kalimantan de code KT samen met Oost-Kalimantan.
L Oost-Java Surabaya(s).
M Oost-Java Het eiland Madura en omliggende eilanden, inclusief Kangean-eilanden.
N Oost-Java Batu(s), Lumajang(r), Malang(s+r), Pasuruan(s+r), Probolinggo(s+r). Voormalige residentie Malang.
P Oost-Java Banyuwangi(r), Bondowoso(r), Jember(r), Situbondo(r). Voormalige residentie Besoeki.
PA Papoea Gehele provincie Papoea.
PB West-Papoea Gehele provincie West-Papoea.
R Centraal-Java Banjarnegara(r), Banyumas(r), Cilacap(r), Purbalingga(r). Voormalige residentie Banjoemas.
S Oost-Java Bojonegoro(r), Jombang(r), Lamongan(r), Mojokerto(s+r), Tuban(r). Voormalige residentie Bojonegoro, plus Jombang en Mojokerto.
T West-Java Bekasi(r)*, Karawang(r), Purwakarta(r), Subang(r). Voormalige residentie Krawang.
W Oost-Java Voorsteden van Surabaya: Gresik(r), Sidoarjo(r).
Z West-Java Voormalige oostelijke Preanger Regentschappen: Banjar(s), Ciamis(r), Garut(r), Pangandaran(r), Sumedang(r), Tasikmalaya(s+r).

Lees ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s