IDkiest2014: Gouverneur Jakarta favoriet in peilingen

Indonesië kiest 2014Gouverneur Joko Widodo van de Indonesische hoofdstedelijke provincie Jakarta is momenteel verreweg de populairste politicus van het land. In verschillende peilingen heeft hij een ruime voorsprong op zijn concurrenten, maar het is nog altijd niet duidelijk of de gouverneur, bekend onder de bijnaam ‘Jokowi’, zich kandidaat zal stellen.

De verkiezingen

Tijdens de verkiezingen, waarvan de eerste ronde op 9 juli 2014 zal plaatsvinden, moet een opvolger gekozen worden voor de zittende president Susilo Bambang Yudhoyono (‘SBY’). President SBY heeft er dan twee termijnen van vijf jaar op zitten en mag niet worden herkozen. In maart 2013 heeft In de Archipel al een eerste vooruitblik op de verkiezingen gegeven. Toen was al duidelijk dat Jokowi een van de grootste kanshebbers zou kunnen zijn, maar sindsdien zijn zijn kansen alleen maar gegroeid.

Populariteit van Jokowi

Jokowi tijdens een heavy metal-concert.

Jokowi (met rood jasje) tijdens een heavy metal-concert.

Dat Jokowi zo populair is heeft er mee te maken dat hij zo anders is dan de standaard Indonesische politicus. Dit kwam bijvoorbeeld tot uiting tijdens een concert van Metallica in augustus. Persbureau AFP verwoordt het als volgt: Terwijl het doorbrengen van tijd tussen ‘het volk’ ongewoon is voor een Indonesische politicus, is dat juist een reden dat de 52-jarige Joko Widodo zo snel aan kop van de peilingen is gekomen. Het bezoeken van een heavy metal-concert zorgt er alleen maar meer voor dat hij gezien wordt als een outsider, buiten de gevestigde orde.” Jokowi zelf zei daarover: “Ik luister naar luide metalmuziek, van Metallica tot Led Zeppelin, tot Napalm Death… want rockmuziek is mijn passie.”

Het is nog maar een jaar geleden dat Jokowi werd gekozen tot gouverneur van de Indonesische hoofdstad. Logischerwijs heeft hij in een jaar tijd de enorme problemen van Jakarta, zoals corruptie, files en overstromingen, nog niet kunnen oplossen. De bevolking waardeert echter zijn voortvarendheid. Vorige week bijvoorbeeld kwam hij nog in het nieuws omdat hij een ambtenaar ontsloeg die computerspelletjes zat te spelen tijdens werktijd, terwijl er mensen voor zijn loket in de rij stonden te wachten. Dit soort kleine dingen laten Jokowi’s betrokkenheid bij een efficiëntere overheid zien.

Een ander voorbeeld van Jokowi’s imago als ‘man van het volk’ is de manier waarop hij zich verplaatst door de door files geteisterde hoofdstad. Zijn voorgangers, en andere belangrijke politici, reden altijd in gepantserde auto’s met vele politiemotoren voor en achter. Jokowi rijdt in een simpele middenklasseauto, en als hij in de file komt te staan is hij niet te beroerd om bij een ‘scootertaxi’ (genaamd ojek) achterop te springen om zo tussen de auto’s door te slalommen.

Twijfels

Ondanks de positiviteit over het werk van Jokowi in Jakarta, en zijn eventuele presidentschap, zijn er ook twijfels. Sommigen vragen zich af of een buitenstaander die nooit in de nationale politiek heeft gewerkt het op drie na grootste land ter wereld kan leiden. Ook vinden veel mensen dat hij zich eerst langer moet richten op de problemen van Jakarta, omdat zijn werk daar immers nog niet ‘af’ is.

Concurrenten voor het presidentschap

Jokowi in de auto samen met Megawati, voormalig president en leider van Jokowi's partij, de PDI-P. Megawati zou ook zelf nog weer voor het presidentschap kunnen gaan.

Jokowi in de auto samen met Megawati, voormalig president en leider van Jokowi’s partij, de PDI-P. Megawati zou ook zelf nog weer voor het presidentschap kunnen gaan.

De belangrijkste concurrenten van Jokowi in de race om het presidentschap zijn voormalig legerleider Prabowo Subianto, zakenman Aburizal Bakrie, voormalig vicepresident Jusuf Kalla en minister Dahlan Iskan. Als Jokowi zich echter kandidaat stelt lijken deze vier mannen geen enkele kans te hebben. In recente peilingen (september-oktober 2013) wordt geschat dat Jokowi kan rekenen op de steun van zo’n 36 tot 46 procent van de bevolking. De voorspellingen voor Prabowo liggen rond de 10%, voor Bakrie zo’n 8%, voor Kalla van 7% en voor Dahlan Iskan van 6%.

Politiek deskundige Syamsuddin Haris van het Indonesische Instituut voor de Wetenschappen zegt dat de steun voor Jokowi zo sterk is dat “het moeilijk zou worden voor een ieder om hem van het presidentschap af te houden.”

Een Reactie op “IDkiest2014: Gouverneur Jakarta favoriet in peilingen

  1. Pingback: IDkiest2014: Ronselen van stemmen algemeen geaccepteerd | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s