Japan wil HSL bouwen in Indonesië

Shinkansen-trein in Japan.

Shinkansen-trein in Japan.

De Japanse overheid gaat volgend jaar een haalbaarheidsonderzoek doen voor de introductie van hogesnelheidstreinen in Indonesië. Japan en Indonesië hebben afgesproken om een hogesnelheidslijn (HSL) tussen Jakarta en Bandung te onderzoeken, gebaseerd op de technologie van de Shinkansen, de Japanse kogeltrein. De Shinkansen is een type hogesnelheidstrein, vergelijkbaar met de Franse TGV en de Duitse ICE.

De Japan International Cooperation Agency (JICA) gaat drie jaar lang onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een HSL-netwerk op Java, het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Het onderzoek moet gaan kijken naar de kosten, verwachte passagiersaantallen en manieren om de financiering rond te krijgen. In eerste instantie gaat het om een lijn van Jakarta naar Bandung (West-Java), maar er wordt ook al gesproken over een lijn van Jakarta naar Surabaya (Oost-Java). Die eerste lijn zou zo’n 150 kilometer zijn en kost naar verwachting 50 biljoen rupiah (4,4 miljard euro). De lijn naar Surabaya zou ongeveer 730 kilometer lang zijn, en dus ook veel duurder.

Japan is de afgelopen jaren druk op zoek naar mogelijkheden om Japanse technologieën, zoals de Shinkansen, te introduceren in andere landen. Het Japanse hogesnelheidsnetwerk heeft een lengte van 2.400 kilometer, maar men denkt in andere landen (waaronder Thailand, India en Indonesië) zeker 8.000 kilometer spoorlijn aan te kunnen leggen. Ook andere landen, vooral China, zijn natuurlijk geïnteresseerd in deze zakelijke mogelijkheden. Het contract dat de Indonesische overheid en JICA nu gesloten hebben voor het onderzoek is dus een grote overwinning voor Japan.

HSLnetwerk Java

Zie ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s