
Artist impression van de brug
Mocht de bouw van de 27 kilometer lange brug over de Straat van Soenda doorgaan dan wordt het een van de langste bruggen ter wereld. De Jembatan Selat Sunda (Straat van Soenda-brug) zou de twee eilanden zowel per snelweg als per spoor moeten verbinden. Momenteel is de Suramadu-brug tussen Surabaya en Madoera de langste brug van het land met 5,5 kilometer.
Java (140 miljoen inwoners) en Sumatra (50 miljoen) zijn de eilanden met de grootste bevolking van Indonesië. Java is zelfs het meestbevolkte eiland ter wereld. De veerbootdienst die de twee eilanden verbindt wordt jaarlijks gebruikt door meer dan 20 miljoen mensen. Een brug lijkt een voor de hand liggende oplossing. Het eerste voorstel voor een brug over de Straat van Soenda werd gedaan in 1960 door een professor van het Technologisch Instituut Bandung (ITB). Sindsdien zijn er veel voorstellen gedaan maar sinds 2007 is de overheid serieus bezig met het maken van een plan.
De brug zou moeten bestaan uit twee grote hangbruggen en enkele wegen en viaducten over de tussengelegen eilandjes Ular, Sangiang en Panjurit en gedeeltes met laag water. De langste overspanning van de hangbrug zou zo’n 3 kilometer lang moeten worden, waarmee het met afstand de langste hangbrug in de wereld wordt. Het hoogste punt van de brug moet 75 meter boven zeeniveau zijn zodat de grootste zeeschepen er onderdoor passen. Op onderstaande afbeelding is het ontwerp van de brug te zien.

De locatie en het ontwerp van de Straat van Soenda-brug (bron: Prof. Dr. Ir. Wiratman Wangsadinata)
In 2007 kreeg een bedrijf van de bekende ondernemer Tomy Winata de opdracht een projectstudie uit te voeren voor de brug. In eerste instantie was de afspraak dat dit bedrijf de studie zou betalen in ruil voor een voordeel bij het latere aanbestedingsproces. De studie heeft echter veel vertraging opgelopen toen de minister van financiën plotseling met overheidsgeld wilde betalen. Tomy Winata zou op die manier zijn voordeel verliezen en andere ministers vinden te veel kosten voor de overheid niet gerechtvaardigd. Vorige maand zei Hatta Rajasa, de minister van economische zaken, uiteindelijk dat de constructie van de brug zal beginnen in 2014. Dat is nog steeds maar de vraag. Vanuit de projectorganisatie komen opmerkingen naar buiten dat men geconfronteerd wordt met technologische, financiële, politieke en milieugerelateerde problemen.
Een probleem dat in elk artikel over de brug genoemd wordt is de nabijheid van de Krakatau en de kans op aardbevingen. De actieve Krakatau-vulkaan ligt op minder dan 40 kilometer van de locatie van de brug. Verder zijn aardbevingen tot 8,5 op de schaal van richter mogelijk in het gebied. De brug moet dus ontworpen worden om mogelijke natuurrampen te kunnen doorstaan.
Update: De Straat van Soenda-brug is een van de zes kernpunten van het strategische ontwikkelingsplan voor de ‘economische corridor’ Sumatra. Het gebied aan beide zijden van de Straat van Soenda is aangewezen als strategische regio.