Gouverneur Jakarta weer onhandig

De huidige gouverneur van Jakarta, Fauzi Bowo, liet zich opnieuw onhandig uit. De vraag is of dit zijn kansen bij de aanstaande verkiezingen verkleint. Op 20 september neemt hij het op tegen Joko Widodo in de tweede ronde van de gouverneursverkiezingen. Eerder schreef ik daarover het artikel Jakarta’s gouverneur: Snor of Ruit?

De brand in Karet Tengsin, Centraal-Jakarta

Deze week was Fauzi op bezoek bij een groep mensen wiens huizen verwoest waren door een grote brand. De brand in de wijk Karet Tengsin in het centrum van Jakarta had ruim 400 huizen verwoest. In plaats van het tonen van medeleven leek het echter of Fauzi puur aanwezig was om campagne te voeren voor de aanstaande verkiezingen. Hij vroeg de getroffenen voor wie ze zullen stemmen, en voegde daar aan toe: “Als je op Joko gaat stemmen, kun je beter in Solo gaan wonen.” Solo is de stad in Centraal-Java waar Joko Widodo nu nog burgemeester is. Met andere woorden, Fauzi deed overkomen alsof hij de slachtoffers van de brand alleen wil helpen als ze op hem stemmen.

Een politieke analist gaf aan dat de opmerkingen een schokkend gebrek aan empathie duidelijk maken. De mensen daar hebben net een tragedie meegemaakt, waardoor ze makkelijk te beïnvloeden zijn, volgens de analist. Dat blijkt ook uit de reactie van een van de lokale bewoners op Fauzi’s opmerking. “Natuurlijk stemmen we allemaal op jou, meneer Snor,” zei iemand.

Volgens kenners heeft Fauzi de eerste ronde van de verkiezingen verloren omdat hij zich vaak ongelukkig uitliet. Dit incident zal zijn kansen dus niet vergroten. Een eerdere ongelukkige uitspraak van De Snor was dat vrouwen die openbaar vervoer gebruiken geen korte rokjes of andere sexy kleding moeten dragen: “Als ze dat wel doen, is het hun eigen schuld als ze verkracht worden.”

Op 20 september is de tweede ronde van de verkiezingen.

Een Reactie op “Gouverneur Jakarta weer onhandig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s