Het regenwoud in het Hart van Borneo (foto’s)

Het tropisch regenwoud in het ‘Hart van Borneo’ is een van de meest biologisch diverse ecosystemen ter wereld. Het beslaat een 220.000 vierkante kilometer groot gebied in Indonesië, Maleisië en Brunei.

Ligging

De locatie van het Hart van Borneo op het eiland. Het gebied strekt zich uit over Indonesië, Maleisië en Brunei.

De locatie van het Hart van Borneo op het eiland. Het gebied strekt zich uit over Indonesië, Maleisië en Brunei.

Een groot regenwoud strekt zich uit over de gehele binnenlanden van het eiland Borneo. In 2007 sloten de overheden van Indonesië, Maleisië en Brunei een overeenkomst met het Wereld Natuur Fonds ter bescherming van het gebied.

Het Hart van Borneo ligt in de Indonesische provincies West-, Centraal-, Oost- en Noord-Kalimantan, de Maleisische staten Sabah en Sarawak en het zuidelijke gedeelte van Brunei. Daarmee is het gebied ongeveer drie keer zo groot als de Benelux. Meer dan tien nationale parken liggen binnen het Hart van Borneo, waaronder vier in het Indonesische gedeelte.

Foto’s

Het grootste deel van het Hart van Borneo is bedekt met dichte bebossing. De foto laat het nationaal park Kayan Mentarang in Noord-Kalimantan zien.

Het grootste deel van het Hart van Borneo is bedekt met dichte bebossing. De foto laat het nationaal park Kayan Mentarang in Noord-Kalimantan zien.

De bekendste

De bekendste diersoort in het Hart van Borneo is de orang-oetan, om precies te zijn de Borneose orang-oetan. De Dajaks, de oorspronkelijke bewoners van Borneo, zien de orang-oetan als een primitieve mensensoort, en daarmee als hun voorvaders.

De oorspronkelijke bewoners van Borneo zijn de Dajaks. Het 'langhuis', zoals op de foto te zien is, is de typische bouwstijl voor de huizen van deze bevolkingsgroep. Gewoonlijk zijn deze huizen op palen gebouwd en van binnen verdeeld over openbare en privégedeelten. De bouw van de langhuizen is voor optimale aanpassing aan het leven in het oerwoud.

Het ‘langhuis’, zoals op de foto te zien is, is de typische bouwstijl voor de huizen van de Dajaks. Gewoonlijk zijn deze huizen op palen gebouwd en van binnen verdeeld over openbare en privégedeelten. De bouw van de langhuizen is voor optimale aanpassing aan het leven in het oerwoud.

Het Ibanvolk is een van de subgroepen van de Dajaks. Tot aan de jaren 50 van de vorige eeuw werd het koppensnellen door deze groep toegepast. Ondanks dat veel Ibans inmiddels gemoderniseerd zijn leven er ook nog groepen op de traditionele manier, zoals de jagers op de foto in het Maleisische gedeelte van het nationaal park.

Het Ibanvolk is een van de subgroepen van de Dajaks. Tot aan de jaren 50 van de vorige eeuw werd het koppensnellen door deze groep toegepast. Ondanks dat veel Ibans inmiddels gemoderniseerd zijn leven er ook nog groepen op de traditionele manier, zoals de jagers op de foto in het Maleisische nationale park Lanjak Entimau.

Een van de meest bijzondere planten in het Hart van Borneo is de vleesetende bekerplant. Deze planten leven door het eten van insecten. Dit soort planten, van de familie 'Nepenthes', komt alleen voor in Zuidoost-Azië.

Een van de meest bijzondere planten in het Hart van Borneo is de vleesetende bekerplant. Deze planten leven door het eten van insecten. Dit soort planten, van de familie ‘Nepenthes’, komt alleen voor in Zuidoost-Azië.

Het nationaal park Danau Sentarum in West-Kalimantan. Het park is een merengebied met zo'n twintig meren en moerasbossen. De meren maken onderdeel uit van het stroomgebied van de Kapuas, de langste rivier van Indonesië.

Het nationaal park Danau Sentarum in West-Kalimantan. Het park is een merengebied met zo’n twintig meren en moerasbossen. De meren maken onderdeel uit van het stroomgebied van de Kapuas, de langste rivier van Indonesië.

De Borneodwergolifant is een van de drie overgebleven soorten Aziatische olifanten.

De Borneodwergolifant is een van de drie overgebleven soorten Aziatische olifanten. De olifantensoort is een bedreigde diersoort, doordat steeds meer oerwoud verdwijnt. Als de olifanten hun leefgebied kwijtraken gaan ze op zoek naar een nieuwe plek om te leven, waarbij ze vaak in dorpen of op landbouwgronden komen. Conflicten tussen olifanten en mensen komen dan ook geregeld voor.

In 1950 was bijna het gehele eiland Borneo bedekt met oerwouden. Van het bos is nog maar ongeveer een kwart over, vooral in het Hart van Borneo rond de Maleisisch-Indonesische grens. Deskundigen verwachten dat het eiland in 2020 voor ongeveer 90% ontbost is. Doelen van de ontbossing zijn de houtkap en de aanleg van akkers en plantages.

In 1950 was bijna het gehele eiland Borneo bedekt met oerwouden. Van het bos is nog maar ongeveer een kwart over, vooral in het Hart van Borneo rond de Maleisisch-Indonesische grens. Deskundigen verwachten dat het eiland in 2020 voor ongeveer 90% ontbost is. Doelen van de ontbossing zijn de houtkap en de aanleg van akkers en plantages.

Nadat het bruikbare hout is gekapt worden vaak bosbranden gesticht om de waardeloze ondergroei te verwijderen en het land vruchtbaar te maken. Dit leidt soms tot ongecontroleerde branden, en vaak tot grote luchtverontreiniging. Geregeld verspreidt de rook zich van Borneo en Sumatra tot aan Singapore en Maleisië.

Nadat het bruikbare hout is gekapt worden vaak bosbranden gesticht om de waardeloze ondergroei te verwijderen en het land vruchtbaar te maken. Dit leidt soms tot ongecontroleerde branden, en vaak tot grote luchtverontreiniging. Geregeld verspreidt de rook zich van Borneo en Sumatra tot aan Singapore en Maleisië.

Als er geen betere controles komen dan verdwijnt het gehele tropische regenwoud van Borneo, zoals op deze foto in Oost-Kalimantan. De Indonesische en Maleisische overheid zijn samen met buitenlandse organisaties aan het proberen de oerbossen te beschermen, maar de economische belangen van grote bedrijven lijken vaak sterker.

Als er geen betere controles komen dan verdwijnt het gehele tropische regenwoud van Borneo, zoals op deze foto in Oost-Kalimantan. De Indonesische en Maleisische overheid zijn samen met buitenlandse organisaties aan het proberen de oerbossen te beschermen, maar de economische belangen van grote bedrijven lijken vaak sterker.

Zie ook

  • De economie van Kalimantan: centrum voor mijnbouw – Het economisch masterplan voor Kalimantan, het Indonesische gedeelte van Borneo, richt zich vooral op de mijnbouw. Houtkap is ook een van de speerpunten van de strategie, maar daarbij wordt er gelukkig wel vooral naar houtplantages gekeken, en dus niet naar de ontbossing van het nog bestaande originele regenwoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s