Islam en mode gecombineerd in Jakarta

Journaliste Samira El Kandoussi van de Nederlandse publieke omroep NTR bezocht vorig jaar Jakarta voor het bijwonen van de missverkiezing World Muslimah Beauty 2012. In het programma ‘Lipstickmoslims’ bekijkt ze in verschillende landen hoe religie en moderniteit gecombineerd worden. De uit Marokko afkomstige Samira was verrast en onder de indruk door de manier waarop godsdienstigheid en mode in Indonesië samen kunnen gaan.WMB

Via de missverkiezing willen de organisatoren laten zien dat vrouwen met een hoofddoek nog altijd zelfstandig en modern kunnen zijn. Een van de deelneemsters geeft aan dat ze haar baan kwijtraakte toen ze een hoofddoek ging dragen, voor dat soort zaken wil de World Muslimah Beauty aandacht vragen.

De imam van de Istiqlalmoskee in Jakarta, de grootste moskee van Zuidoost-Azië, wilde niet zeggen wat hij vond van een missverkiezing voor hoofddoekdragende moslima’s, maar wel zei hij: “moslim-kledingontwerpers in Indonesië zijn heel modern. Ze zijn innovatief. Het lichaam is bedekt, maar het is niet stijf, het is mooi om te zien.”

Dit jaar vindt voor de derde keer de schoonheidswedstrijd voor moslima’s plaats. Eisen voor deelname zijn het dragen van een hoofddoek als ‘dagelijkse mode’, het kunnen lezen van de Koran en vaardigheden hebben op het gebied van sport, wetenschap, kunst en cultuur. Daarnaast moeten de deelneemsters de wereld rond willen reizen om zich in te zetten voor goede doelen op het gebied van emancipatie en onderwijs.

De uitzending van ‘Lipstickmoslims’ over Indonesië is terug te kijken op Uitzending Gemist: “Lipstickmoslims, zondag 19 mei 2013“.

Behalve haar bezoek aan de missverkiezing ging Samira ook langs bij een Indonesische zangeres die popliedjes zingt met een hoofddoek op. Zangeres Inarovi zegt simpelweg positieve liedjes te willen zingen: “Muziek is muziek, een hoofddoek is een hoofddoek. Dat staat los van elkaar.” Onderstaand Youtube-filmpje is een bekend nummer van Inarovi, genaamd Pelangi Hati, wat zoiets betekent als ‘Hart van de Regenboog’.

Voor meer informatie over de World Muslimah Beauty missverkiezing van dit jaar, zie de Facebookpagina van de World Muslimah Foundation. De grote finale zal dit jaar plaatsvinden op 18 september in Jakarta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s