APEC-conferentie op Bali zonder Obama

Deze week vindt op het Indonesische eiland Bali de conferentie van de APEC plaats. De APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) is een organisatie van landen gelegen aan de Grote Oceaan. Vanwege de shutdown van de Amerikaanse overheid heeft Obama zijn bezoek afgezegd, maar de Chinese president Xi Jingping en de Russische president Vladimir Poetin komen wel.

APEC

De leden van de APEC, rond de Grote Oceaan

De leden van de APEC, rond de Grote Oceaan

De APEC is een organisatie van 21 landen langs de Grote Oceaan die streven naar vrijhandel en economische samenwerking. De leden van de APEC hebben samen zo’n 40% van de wereldbevolking en meer dan de helft van het wereldwijde bruto binnenlands product. De belangrijkste leden zijn de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland, Canada, Australia, Indonesië en Mexico.

Sinds 1989 wordt er jaarlijks een APEC-top gehouden. De 25e top die momenteel aan de gang is is de tweede in Indonesië. In 1994 was de organisatie ook in handen van Indonesië en toen vond het evenement plaats in Bogor (West-Java). De bijeenkomsten worden in principe altijd bijgewoond door de staatshoofden of regeringsleiders van de leden.

APEC-top Bali 2013

John Kerry en Marty Natalegawa, ministers van buitenlandse zaken van de VS en Indonesië.

John Kerry en Marty Natalegawa, ministers van buitenlandse zaken van de VS en Indonesië.

De bijeenkomst op Bali vindt plaats in het Bali Nusa Dua Convention Centre. Dit luxueuze complex ligt in de badplaats Nusa Dua, op het zuidelijke schiereiland van Bali. Net op tijd voor de top is onlangs een tolweg gereedgekomen tussen Nusa Dua, de Balinese hoofdstad Denpasar en het vliegveld.

Kopstukken uit de wereldpolitiek zijn aanwezig op Bali deze week. Namens Rusland is president Vladimir Poetin aanwezig, voor China komt president Xi Jinping. Gastheer van de top is de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Verder zijn onder anderen de premiers Stephen Harper (Canada), Tony Abbott (Australië) en Shinzo Abe (Japan) naar Bali afgereisd. President Barack Obama van de Verenigde Staten had ook gepland om te komen. De shutdown van de Amerikaanse overheid heeft echter roet in het eten gegooid. Na het bezoek aan Bali zou Obama doorreizen naar Brunei, Maleisië en de Filipijnen, maar ook die bezoeken werden afgelast. Minister van buitenlandse zaken John Kerry neemt de plaats van Obama in.

APEC-familiefoto

De familiefoto van de APEC-top in 1994 in Bogor. Geheel rechts de toenmalige Indonesische president Soeharto, met naast hem Bill Clinton.

De familiefoto van de APEC-top in 1994 in Bogor. Geheel rechts de toenmalige Indonesische president Soeharto, met naast hem Bill Clinton.

Een traditie bij de APEC-top is dat de wereldleiders aan het eind van de bijeenkomst samen op de foto gaan in traditionele kleding van het gastland. Zo droeg men in 2007 in Australië cowboyhoeden en in 2008 in Peru poncho’s. Nadat in 1994 in Bogor batikshirts gedragen werden voor de ‘familiefoto’, zal men nu typisch Balinese shirts dragen.

Als reactie op het afzeggen van Obama gaf de organisatie aan dat John Kerry ook voor de familiefoto de plaats van de president zal innemen. “We hebben de kledingmaat van Kerry, en hebben een traditioneel Balinees shirt voor hem. Hij zal net zo behandeld worden alsof hij de president is.”

Vliegveld gesloten

Speciaal voor de APEC-top wordt het vliegveld van Bali, Ngurah Rai International Airport, enkele dagen gesloten. Meer dan 300 vluchten zijn geannuleerd, terwijl het nieuwe terminalgebouw van het vliegveld nog maar twee weken geleden is geopend. Gewoonlijk komen zo’n 17.000 toeristen per dag aan op Bali, en het is berekend dat elke dag dat het vliegveld gesloten is zo’n 5 miljoen dollar aan gemiste inkomsten betekent. Analisten zeggen dat dit een verlies voor de lokale bevolking is, die grotendeels afhankelijk is van toerisme. Op de langere termijn zou de media-aandacht echter wel een positief effect kunnen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s