Top 11: interessante Facebook-pagina’s over Indonesië

Sinds kort heeft In de Archipel ook een Facebookpagina. Daarom hierbij een overzicht van 11 Facebookpagina’s over Indonesië die interessant zijn om te volgen. De pagina’s in de lijst zijn allemaal (grotendeels) in het Nederlands of Engels.

Het volgen, liken en delen van de Facebookpagina van In de Archipel wordt natuurlijk ook op prijs gesteld!

1. Het Indonesisch toerismebureau: Wonderful Indonesia

FB Indonesia Travel.png

Het officiële toerismebureau van Indonesië geeft op haar Facebookpagina inspiratie voor het reizen naar Indonesië. Als je vanuit Nederland de pagina bezoekt kom je automatisch op de Nederlandstalige versie.

2. Indonesisch nieuws: The Jakarta Globe

FB The Jakarta Globe.png

Sinds 2015 wordt The Jakarta Globe niet meer uitgegeven als papieren krant, maar het is wel de meest actieve online nieuwsbron voor Engelstalig nieuws in Indonesië. De Facebook-pagina heeft meer dan 400.000 likes, en ook via de website en Twitter kun je Indonesisch nieuws volgen. De andere grote Engelstalige krant in Indonesië, die nog wel op papier uitkomt, is The Jakarta Post.

3. Indonesisch festival in Nederland: Tong Tong Fair

FB Tong Tong Fair.png

De Tong Tong Fair, jaarlijks gehouden op het Malieveld in Den Haag, is het grootste Indische/Indonesische festival ter wereld. Op het festival vind je Indonesische (en andere Aziatische) producten, eten, theatervoorstellingen en nog veel meer. Het doel van de Stichting Tong Tong is het stimuleren van de Indische cultuur en het bevorderen van de kennis over Indische mensen en hun (cultuur-)geschiedenis, en daarvoor wordt onder andere de Facebookpagina gebruikt.

4. De Indische gemeenschap: Indisch4ever

FB Indisch4ever

Facebookpagina Indisch4ever brengt dagelijks nieuws met betrekking tot Nederlands-Indië en Indonesië. Dit kan een pasar malam zijn, een boekpresentatie, expositie een herdenking, columns, indorock, een lekkere toko, het Indisch Platform en de NIOD rapporten: kortom alles wat de Indische gemeenschap aangaat. Een ander online magazine voor Indische Nederlanders is Indisch 3.0, en ook het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem is actief op Facebook.

5. Achtergronden: Inside Indonesia

FB Inside Indonesia.png

Inside Indonesia is een Engelstalig tijdschrift dat sinds 1983 vier keer per jaar uitkomt (sinds 2007 alleen nog online). Het tijdschrift heeft allerlei verhalen over Indonesië, over cultuur, politiek, economie, milieu, etc. Ook het tijdschrift en de Facebookpagina van Indonesia Expat heeft achtergrondverhalen over Indonesië.

6. Nederlandse ambassade in Indonesië

FB Ambassade Jakarta.png

De Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Jakarta geeft informatie over het werk van de ambassade, over zakendoen in Indonesië en over stages en banen bij de ambassade. Daarnaast geeft de Facebookpagina wetenswaardigheden over Nederland voor Indonesiërs. Ook de Belgische ambassade in Jakarta is actief op Facebook.

7. Indonesische ambassade in Nederland

FB Ambassade Den Haag

Omgekeerd heeft ook de Indonesische ambassade in Den Haag een Facebookpagina. De pagina deelt veel aankondigingen van Indonesische festivals in Nederland. De Indonesische ambassade in Brussel doet hetzelfde voor België.

8. Jongerenorganisatie: Indonesia Nederland Youth Society

FB INYS.png

De Indonesia Nederland Youth Society (INYS) is een organisatie met als doel om de verhoudingen tussen Indonesië en Nederland te verbeteren, door jongeren uit beide landen met elkaar in contact te brengen. De organisatie organiseert netwerkbijeenkomsten in zowel Nederland als Indonesië en geeft bijvoorbeeld informatie over mogelijkheden voor Nederlandse jongeren om stage te lopen in Indonesië. De Indonesia Nederland Society (INS) is een vergelijkbare organisatie niet specifiek gericht op jongeren, maar de INS heeft geen Facebookpagina. Meer op zakelijke betrekkingen gericht is er ook de INA-Indonesian Benelux Chambers of Commerce.

9. Vliegen naar Indonesië: Garuda Indonesia

FB Garuda Indonesia.png

Garuda Indonesia is de enige luchtvaartmaatschappij die rechtstreeks vliegt tussen Amsterdam en Jakarta. Op de Facebookpagina vindt je informatie, inspiratie en aanbiedingen over vluchten naar en binnen Indonesië. Naast Garuda heeft ook KLM vluchten naar Jakarta (via Kuala Lumpur) en Bali (via Singapore). Zie ook het artikel ‘Aankomst en overstappen op Jakarta Airport‘.

10. Indonesische taal- en cultuurstudies: Universiteit Leiden

FB Leiden University.png

De Universiteit Leiden is de enige universiteit in Nederland waar Indonesian Studies (als onderdeel van South and Southeast Asian Studies) gegeven worden. De Facebookpagina geeft informatie over de relevante bachelor- en masterprogramma’s, en Indonesië-gerelateerde evenemnten en bijeenkomsten in Leiden en omgeving. Zie ook het artikel ‘Indonesisch taalonderwijs in het buitenland‘.

11. In de Archipel is ook op Facebook

FB In de Archipel.png

Eindigend met zelfpromotie: sinds kort heeft In de Archipel zelf ook een Facebookpagina. Op Facebook deelt In de Archipel onder andere nieuws, reistips en achtergronden over de Indonesische cultuur, geschiedenis en economie.

En nog veel meer…

Er zijn natuurlijk nog veel meer interessante en relevante Facebookpagina’s over Indonesië. Zo zijn er bijvoorbeeld tientallen pagina’s van reisbureaus die reizen naar Indonesië aanbieden. Als je tips hebt voor interessante Facebookpagina’s kun je die hieronder in de comments delen, of via de Facebookpagina van In de Archipel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s