Uit eten in Bandung? 11 tips voor restaurants

De stad Bandung is in Indonesië een bekende bestemming voor ‘culinair toerisme’. In deze grote studentenstad vind je naast de lokale Soendanese restaurants ook lekker en goedkoop eten van alle bevolkingsgroepen van de Indonesische archipel, en ook goede Chinese, Japanse, Italiaanse en andere internationale restaurants. En of je nou een maaltijd zoekt voor een euro per persoon, of luxe wilt dineren met goede Franse wijn, er is voor ieder wat wils.

Prijsniveau

Je kunt in Bandung heel goedkoop eten, en bij goedkope restaurants, warungs en op straat kost een maaltijd inclusief water of thee vaak maar ongeveer 10.000 tot 20.000 rupiah (€ 0,70-1,40). In de lijst hieronder staan alleen restaurants en eethuisjes met een vaste locatie, dus geen streetfood. Het prijsniveau is als volgt aangegeven, gebaseerd op de prijs van een gemiddelde volledige maaltijd per persoon, inclusief non-alcoholische drankjes.

  • € = minder dan 35.000 rupiah (€ 2,50)
  • €€ = 35.000 tot 100.000 rupiah (€ 2,50 tot 7)
  • €€€ = 100.000 tot 200.000 rupiah (€ 7 tot 14)
  • €€€€ = meer dan 200.000 rupiah (€ 14)

1. Eten tussen de natuur in Kampung Daun

Kampung Daun Bandung

Kampung Daun: eten in sfeervolle hutjes in het regenwoud.

In de heuvels ten noorden van de stad ligt Kampung Daun, letterlijk het ‘bladerdorp’. Het restaurant is opgezet als een traditioneel dorp, waarbij elke tafel in een van de ‘hutjes’ van het dorp staat. Je zit zoals in West-Java gebruikelijk is op de grond, en bij elk hutje hangt een gong van bamboe om de aandacht van een ober te trekken. Rondom vind je regenwoud en watervallen, en ’s avonds is er vaak een traditionele dansvoorstelling. Er is een uitgebreid menu met traditionele lokale Soendanese gerechten, maar ook eten uit de rest van Indonesië en zelfs biefstuk en pizza. Een aanrader is nasi timbel, een Soendanees gerecht bestaande uit in een bananenblad verpakte rijst en allerlei bijgerechten zoals gebraden kip, tofoe, ei, groenten en sambal.

Kampung Daun | Indonesisch, Soendanees, Westers | €€ | +62 22 2787915
| 11:00-23:00 (zaterdag tot 0:00)


2. Een enorme keus aan vis en seafood bij HDL 293 Cilaki

HDL 293.jpg

Een ruime keuze aan vis en zeevruchten bij HDL 293.

Bandung is een van de weinige grote Indonesische steden die niet aan de kust ligt, maar ook hier zijn vis en seafood populair. Het bekendste visrestaurant van de stad is HDL 293 Cilaki, die drie locaties heeft (waarvan een in de westelijke voorstad Cimahi). Je vindt hier een enorme keuze aan gerechten met vis, garnalen, schelpdieren, krab, kreeft en inktvis. De porties zijn aardig groot, en groepen gasten kiezen er gewoonlijk voor om een paar verschillende gerechten te kiezen om te delen. Het meest populaire gerecht is Kepiting Saus Padang, oftewel krab met pittige saus in de stijl van Padang (West-Sumatra).

HDL 293 Cilaki | vis, seafood | €€€ | +62 22 7106122
▷ Jalan Cilaki No. 36 | 10:00-23:00
▷ Jalan Diponegoro No. 54 | 10:00-23:00
▷ Jalan Raya Cilember No. 293, Cimahi | 11:00-23:00


3. Eten met uitzicht over Bandung bij Rumah Miring

Rumah Miring Bandung

Zowel overdag als ’s avonds is er een schitterend uitzicht over de stad Bandung.

Rumah Miring ligt in het heuvelgebied van Dago net ten noorden van de stad. Eerder had dit café-restaurant, toen nog geheten Cloud 9, een Britse eigenaar en was het enorm populair onder zowel lokale studenten als expats en toeristen die tot diep in de nacht cocktails dronken met uitzicht over de lichtjes van de stad. Inmiddels met een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam (Rumah Miring betekent ‘gekanteld huis’) is het iets meer een familierestaurant, maar je kan nog steeds genieten van het uitzicht met een biertje. Er is een ruime keuze aan gerechten, waaronder pizza en pasta, mixed grill, biefstuk en Indonesische klassiekers zoals ossenstaartsoep. Een aanrader, zelfs voor mensen die niet van tofoe houden, is de ‘salty and spicy tofu‘ als snack of voorgerecht.

Rumah Miring | Westers, Indonesisch | €€€ | +62 878 2587 3052
▷ Jalan Dago Giri No.119 | 9:00-0:00 (zaterdag tot 1:00)


4. Traditioneel Soendanees eten op de heuvel van Punclut

Soendanees eten Punclut.jpg

Soendanees eten met rode rijst, geserveerd op de vloer in Punclut.

De Soendanese keuken is het traditionele eten van West-Java, en dit is in Bandung overal te vinden. Bij traditionele Soendanese restaurants zit je op bamboematten op de grond en eet je met je handen. Een hotspot hiervoor is Punclut, oftewel Puncak Ciumbuleuit, de top van de Jalan Ciumbuleuit die vanaf ‘Jeans Street’ Cihampelas naar het noorden loopt. Langs de weg op de heuvel van Punclut zijn tientallen traditionele restaurants op een rij. Reken hier niet op luxe, maar wel op goed eten, een traditionele setting, een mooi uitzicht en lage prijzen. Ook staan de eetgelegenheden hier bekend om het serveren van rode in plaats van witte rijst. De bekendste restaurants in Punclut zijn Sangkan Hurip en Warung Teh Ita, die beide inmiddels meerdere vestigingen langs dezelfde straat hebben.

Punclut (verschillende restaurants/warungs) | Soendanees | €
Warung Teh Ita 1, 2 en 3 | Jalan Ciumbuleuit Atas | 24 uur per dag open
Sangkan Hurip 1 en 2 | Jalan Ciumbuleuit Atas | 24 uur per dag open


5. Ampera: een keten van Soendanese restaurants

Warung Nasi Ampera Bandung

Uitgestald Soendanees eten bij Warung Nasi Ampera.

Terwijl de restaurants bij Punclut (nr. 6) meer traditioneel zijn, is er ook een hele keten van moderne Soendanese restaurants. Bij de restaurants van Warung Nasi Ampera heb je vaak de keuze op de grond te zitten of aan een tafel. Net als bij andere Soendanese restaurants kies je welke gerechten je wilt bij binnenkomst. Je betaalt ongeveer 2.000 rupiah (€ 0,14) voor de rijst en vervolgens bijvoorbeeld 17.500 (€ 1,20) voor een gebraden kippenpoot en 3.500 (€ 0,25) voor Soendanese omelet. Er zijn inmiddels tientallen Ampera’s in Bandung, Jakarta en de rest van westelijk Java. Hieronder enkele van de adressen in het centrum en andere toeristische gedeeltes van Bandung.

Warung Nasi Ampera | Soendanees | €€ | amperadalemkaum.com
▷ Bij de grote moskee | Jalan Dalem Kaum No. 54 | 9:00-20:00 (weekend tot 21:00)
Tegenover het station | Jalan Kebon Kawung No. 28 | 24 uur per dag open
Vlakbij Gedung Sate | Jalan Trunojoyo No.46 | 9:00-22:00
In de ‘Jeans Street’ | Jalan Cihampelas No.118 | 24 uur per dag open


6. De keuken van Padang (West-Sumatra) in Bandung

Padang Malah Dicubo Bandung.JPG

De Padanggerechten staan opgesteld voor het raam.

Het eten van de Minangkabauers, de bevolking van West-Sumatra, is te vinden in heel Indonesië (en ook in Singapore en Maleisië). Ook in Bandung is er een groot aantal Padangrestaurants, genoemd naar de hoofdstad van West-Sumatra. Veel Padangrestaurants zijn kleine door een familie beheerde eethuisjes, maar er zijn ook enkele grote ketens: de bekendste zijn Sederhana en Simpang Raya, die elk meerdere vestigingen in Bandung hebben. Volgens velen het beste Padangrestaurant van Bandung is echter Malah Dicubo bij het station. Zoals bij elk Padangrestaurant staan de gerechten, waaronder het bekende gerecht rendang, opgesteld in schaaltjes voor het raam, en net als bij de Soendanese restaurants kun je je maaltijd zelf samenstellen.

Rumah Makan Malah Dicubo | Padang | €€ | +62 22 4214581
▷ Jl. Stasiun Hall Selatan No. 27 (achteruitgang station) | 7:00-19:30


7. Luxe dineren in een mooie omgeving bij Burgundy Dine & Wine

Burgundy Bandung

Uitzicht vanaf restaurant Burgundy, in de buurt van Lembang.

Burgundy Dine & Wine is een luxe restaurant in de noordelijke heuvels, in de buurt van het stadje Lembang. Op een mooi sfeervol terras omringd door bos en rijstvelden, ver weg van het drukke verkeer van de stad, kun je hier genieten van wijn van de uitgebreide wijnkaart. Daarnaast is er een ruime keuze aan cocktails, sterke drank, bier en non-alcoholische drankjes waaronder ‘mocktails’ en vruchtensappen. Qua eten staat onder andere goede biefstuk, pizza en pasta en een selectie van Indonesische gerechten op het menu. Burgundy is een zeer populaire plek voor huwelijksfeesten, maar gewoonlijk is het terras aan één kant van het gebouw dan nog open voor gewone gasten.

Burgundy Dine & Wine | Westers, Italiaans, Indonesisch | €€€€ | burgundy.co.id
Jl. Raya Maribaya No. 163, Lembang | 11:00-23:00 (vrijdag, zaterdag tot 0:00)


8. Uitstekende Japanse sushi bij Sushi Tei

Sushi Tei Bandung.jpg

Lopende band met sushi in Sushi Tei Bandung-centrum.

Japans eten, inclusief sushi en ramen, is populair in alle grote Indonesische steden. De oorspronkelijk in Singapore opgerichte keten Sushi Tei is populair in meerdere landen in Zuidoost-Azië, en vooral in Indonesië staat het bekend als het beste sushirestaurant van het land. Er zijn meer dan veertig vestigingen in Indonesië, waarvan drie in Bandung. Je kunt kiezen om bij de lopende band met sushi te zitten of bij een tafel met bediening. Naast de uitgebreide keuze aan sushi en sashimi staan er ook allerlei Japanse vis- en vleesgerechten op het menu en er is een ruime keuze aan ijsthee, vruchtensappen en sake (Japanse rijstwijn). Je betaalt per gerecht (dus niet all-you-can-eat).

Sushi Tei | Japans, sushi | €€€ | sushitei.com
Bandung-centrum | Jalan Sumatra No. 9 | 11:00-22:00 (zaterdag tot 23:00)
Flamboyant Season Building | Jl. Sukawangi No. 2 | 11:00-22:30 (zaterdag tot 23:30)
Trans Studio Mall GF #A070–076 |  Jl. Gatot Subroto No. 289 | 10:00-22:00


9. Traditionele Javaanse noodles van Bakmi Jowo DU67

Bakmi Jowo DU67 Bandung

Javaanse bakmi goreng bij DU67. Je kunt zelf aangeven hoe pittig je het eten graag wilt.

Bakmi Jowo DU67 is een populair eethuisje niet ver van de universiteit Padjadjaran. Het is eigenlijk niet veel meer dan enkele kaki lima-kraampjes langs de weg met een halfopen gebouwtje met een stuk of twaalf tafeltjes en oude foto’s van Bandung aan de muur. Er worden verschillende varianten van Javaanse bami (bakmi) geserveerd, waaronder bakmi godhog (gekookte noodlesoep) en bakmi goreng (gebakken noodles). Een portie noodles kost 25.000 rupiah (€ 1,75). Naast de oorspronkelijke vestiging aan de Jalan Dipatiukur nummer 67 (vandaar de naam DU67) is er inmiddels ook een nevenvestiging in het oosten van de stad.

Bakmi Jowo DU67 | Javaans, noodles | € | bakmijowodu67.com
Jalan Dipatiukur No. 67 | 11:00-22:00
Jl. Cisadea No. 32 | 16:00-22:00


10. Chinees eten in Singaporese stijl bij Po Ka Tiam

Po Ka Tiam Bandung

Aan de muur bij Po Ka Tiam hangen honderden lijstjes.

Niet ver van station Bandung is het restaurantje Po Ka Tiam. Als Chinees restaurant is het een van de weinige plekken in de stad waar varkensvlees op het menu staat. De inrichting ziet er uit als een Singaporees koffiehuis, met honderden foto’s en schilderijen aan de muur en een open keuken waardoor je de koks kunt zien werken. Op het menu vind je Chinees-Singaporese klassiekers als hainanrijst met kip, Singapore laksa en nasi goreng met Chinese droge worst. De specialiteit van het restaurant is gegrild en geroosterd vlees, waaronder geroosterd varkensvlees en gegrilde eend. Rond etenstijd is het niet ongebruikelijk dat er buiten het restaurant een wachtrij staat.

Po Ka Tiam | Chinees, Singaporees | €€ |
Jalan Pasirkaliki No. 65 | 07:00-22:00 (vrijdag/zaterdag tot 0:00)


11. Indonesische vleesballetjes bij Warung Lela

Baso Mie Ayam Wale Bandung

Bakso en mie ayam bij WaLe.

Warung Lela, vaak afgekort tot WaLe, is een restaurantje in de heuvels van Dago. De specialiteit van WaLe is de bakso (Indonesische vleesballetjes), maar er zijn ook allerlei andere gerechten, waaronder mie ayam (noodles met kip), sop buntut (ossenstaartsoep) en soto ayam (Indonesische kippensoep met rijst). Er zijn ook verschillende verse vruchtensappen, en vooral de aardbeiensap is hier populair. De meeste restaurants met uitzicht in het noordelijke heuvelgebied van Bandung zijn wat duurder, maar Warung Lela is goedkoop, en daarom ook heel populair onder studenten.

Warung Lela (WaLe) | Indonesisch, noodles, bakso | €/€€ | +62 22 2501396
Jl. Kupa No. 6, Dago Pakar | 9:00-22:00


Meer over Bandung…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s