Tax refund in Indonesië: btw terugvragen op het vliegveld

Als je in Indonesië grote aankopen doet is het in sommige gevallen mogelijk om de betaalde belasting terug te krijgen. Het gaat daarbij om de btw (in het Indonesisch genaamd PPN). Het btw-tarief is in Indonesië 10%. Lees in dit artikel over de voorwaarden, en hoe het in de praktijk werkt.

Het systeem voor belastingteruggave in Indonesië is ingevoerd in 2010 en sindsdien meermaals aangepast, versimpeld en versoepeld. De huidige regels zoals hieronder toegelicht zijn ingevoerd per 1 oktober 2019 op basis van de ministeriële regeling 120/PMK.03/2019.


Voorwaarden voor btw-teruggave Indonesië

Btw-teruggave is alleen mogelijk voor buitenlandse toeristen. Je kunt geen btw terugvragen als je een Indonesisch paspoort of een verblijfsvergunning voor Indonesië hebt. Je moet in Indonesië zijn met een toeristenvisum of visa-on-arrival (max. 60 dagen) of visumvrij (max. 30 dagen). Het is niet geldig als je langer dan 60 dagen in Indonesië verblijft, dus ook niet als je een toeristenvisum hebt voor 60 dagen maar je die in Indonesië verlengd hebt.

Het gaat alleen om btw die je betaald hebt bij deelnemende winkels, te herkennen aan het “tax refund for tourists”-logo. Er zijn momenteel zo’n 250 winkels die hier aan deelnemen, waarvan meer dan de helft in Jakarta en ook vrij veel op Bali (een lijst is beschikbaar op de website van de Indonesische belastingdienst). Door de versoepeling van de regels in 2019 is de verwachting dat dit aantal gaat toenemen. Bij de deelnemende winkel moet je aangeven dat je belastingteruggave wilt, zodat je het juiste proces kunt doorlopen (zie hieronder).

Alleen aankopen binnen een maand voor vertrek uit Indonesië komen in aanmerking voor belastingteruggave. Het moeten aankopen zijn die je meeneemt in het vliegtuig (dus niet achterlaat in Indonesië). Voor etenswaren, dranken en tabak kun je geen btw terugvragen. Het totale bedrag dat je terugvraagt aan btw moet minimaal 500.000 rupiah (ongeveer € 32) zijn, wat gezien het btw-tarief van 10% betekent dat de totale aankopen een waarde moeten hebben van tenminste 5 miljoen rupiah (ongeveer € 320) exclusief btw.

Het totale btw-bedrag van 500.000 rupiah hoeft niet van één aankoop te zijn. Het mag van verschillende aankopen zijn, bij verschillende winkels en op verschillende dagen. Wel moet elke kassabon een btw-waarde hebben van tenminste 50.000 rupiah (ongeveer € 3,20).

Let op dat je de btw-teruggave alleen kunt regelen bij vertrek uit Indonesië op een van de vijf grote luchthavens van Jakarta, Jogjakarta, Surabaya, Medan en Denpasar (Bali), dus als je Indonesië verlaat via een ander vliegveld of via een zeehaven of landgrens dan is btw-teruggave niet mogelijk. Meer informatie over de locaties van de btw-teruggave-balies volgt hieronder.


Proces van btw-teruggave in Indonesië

Voorbeeld van een btw-factuur (klik voor grote versie).

Zoals hierboven aangegeven is btw-teruggave alleen mogelijk voor aankopen gedaan bij een deelnemende winkel waar het “tax refund for tourists”-logo te zien is. Bij betaling in zo’n winkel kun je aangeven dat je btw-teruggave wilt. Je krijgt dan naast de gewone kassabon een speciale btw-factuur. Je moet hierbij je paspoort laten zien, en je paspoortnummer wordt op de factuur ingevuld. De factuur moet in drievoud worden ingevuld: één voor de winkel zelf en twee voor jou om mee te nemen (een voor jezelf en een voor inlevering op het vliegveld).

Voor vertrek uit Indonesië ga je op de luchthaven (zie hieronder voor de precieze locaties) naar de btw-teruggave-balie (tax refund counter of in het Indonesisch Unit Pelaksana Restitusi Pajak Pertambahan Nilai, UPRPPN). Hier moet je kunnen laten zien:

  • je paspoort
  • de btw-facturen met daarop je paspoortnummer
  • je boarding pass als bewijs dat je die dag Indonesië verlaat
  • de aankopen waarvoor je btw terugvraagt

De baliemedewerker vult een formulier in dat je moet ondertekenen, en daarna krijg je je geld terug (gewoonlijk wordt je hiervoor verwezen naar een andere balie).

Indien het totale bedrag aan btw dat je terugkrijgt minder is dan 5 miljoen rupiah (ongeveer € 320) dan krijg je dat ter plekke in contant geld. Als je dit wilt omwisselen naar euro’s kun je dat het beste meteen op het vliegveld doen, omdat de wisselkoers voor rupiah-euro in Indonesië veel beter is dan in Nederland.

Als het te ontvangen bedrag meer is dan 5 miljoen rupiah dan gaat de terugbetaling per bankoverschrijving. Hiervoor moet je op het eerdergenoemde formulier je bankrekeningnummer en de naam van de bank invullen. Kosten voor de internationale overschrijving, inclusief de kosten van het omwisselen in euro’s, zijn voor jouw rekening. Je kunt er ook voor kiezen om de teruggave tóch in contant geld te krijgen, maar dan krijg je precies 5 miljoen rupiah en vervalt de rest van het bedrag.

Proces van btw-teruggave in Indonesië zoals uitgetekend door de Indonesische overheid.

Luchthavens voor btw-teruggave Indonesië

Je kunt alleen btw terugvragen als je vertrekt uit Indonesië via een van de volgende vijf grote luchthavens. Als je Indonesië verlaat via een ander vliegveld of via een zeehaven of landgrens heeft aanmelding voor ‘tax refund‘ dus geen zin. De locaties van de btw-teruggave balies zijn:

  • Denpasar⁠—Bali (Ngurah Rai International Airport): internationale terminal, 3e verdieping.
  • Jakarta (Soekarno-Hatta International Airport): terminal 2F, 2e verdieping & terminal 3, gate 1, 2e verdieping.
  • Jogjakarta (Adisucipto Internatinoal Airport): terminal B.
  • Medan (Kualanamu International Airport): vertrekhal, 2e verdieping.
  • Surabaya (Juanda International Airport): terminal 2, begane grond.

Belasting betalen in Nederland?

Bij terugkeer in Nederland (of een ander Schengenland) kan het zijn dat je belasting moet betalen over goederen die je buiten de EU, zoals in Indonesië, hebt gekocht. Hiervoor maakt het niet uit of je in Indonesië al btw hebt betaald of die hebt teruggekregen. Je mag goederen met een waarde tot € 430 belastingvrij meenemen (zie de website van de Belastingdienst/Douane: “Wat mag ik belastingvrij meenemen uit een niet-EU-land?“). Als je voor meer dan € 430 inkopen hebt gedaan moet je officieel bij terugkomst op bijvoorbeeld Schiphol door de rode Douane-doorgang (‘aangifte goederen’) gaan. Hier moet je dan btw (vaak 21%) en invoerrechten (verschillend per product, vaak tussen de 0 en 5%) betalen. Als je niet zelf aangifte doet maar toch door de douane wordt tegengehouden kan het tarief hoger zijn, soms inclusief een boete.


Lees ook…

Een Reactie op “Tax refund in Indonesië: btw terugvragen op het vliegveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s