Feestdagen in Indonesië 2020

Indonesië heeft in 2020 vijftien officiële nationale feestdagen (libur nasional). Daarnaast zijn er vier dagen als algemeen verlof (cuti bersama) aangewezen. In dit artikel een overzicht van de data dat de Indonesische feestdagen in 2020 plaatsvinden.

Indonesische feestdagen 2020

Deze tabel geeft een volledig overzicht van de nationale feestdagen in Indonesië in 2020. Tijdens alle vetgedrukte Indonesische nationale feestdagen zijn in principe alle werknemers vrij en zijn scholen en overheidsinstellingen gesloten. Winkels, restaurants en eetstalletjes zijn echter wel gewoon open (m.u.v. het Suikerfeest, zie de voetnoot). Zeker als een feestdag op vrijdag of maandag valt en zorgt voor een lang vrij weekend is er een kans op grote verkeerschaos, vooral op Java, doordat mensen naar winkelcentra, pretparken en toeristische attracties gaan.

Veel nationale feestdagen zijn religieuze feestdagen (zie de symbolen). De aanhangers van de andere religies vieren die dag dan niet, maar zijn wel vrij.

Datum (2020)Feestdag
woensdag 1 januariNieuwjaarsdag (Tahun Baru Masehi)
zaterdag 25 januariChinees nieuwjaar (Tahun Baru Imlek) ☯
zondag 22 maartNachtreis (Isra Mi’raj) ☪️
woensdag 25 maartDag van de stilte (Nyepi) 🕉️ [1]
vrijdag 10 aprilGoede Vrijdag (Jumat Agung) ✝️
vrijdag 24 april t/m zaterdag 23 meivastenmaand (ramadan) [2]
vrijdag 1 meiDag van de arbeid (Hari Buruh) [3]
donderdag 7 meiBoeddha’s verjaardag (Waisak) ☸️ [4]
donderdag 21 meiHemelvaart (Kenaikan Yesus Kristus) ✝️
vrijdag 22 meivrije dag tussen Hemelvaart en Suikerfeest (cuti bersama) [5]
zondag 24 en maandag 25 meiSuikerfeest (Idul Fitri of Lebaran) ☪️ [6]
dinsdag 26 en woensdag 27 meivrije dagen rondom Suikerfeest (cuti bersama) [5]
maandag 1 juniPancasila-dag (Hari Lahir Pancasila)
vrijdag 31 juliOfferfeest (Idul Adha) ☪️
maandag 17 augustusOnafhankelijkheidsdag (Hari Kemerdekaan)
donderdag 20 augustusIslamitisch Nieuwjaar (Tahun Baru Hijriyah) ☪️
woensdag 23 septemberregionale verkiezingen [7]
donderdag 29 oktoberGeboortedag van de Profeet (Maulid Nabi Muhammad) ☪️
donderdag 24 decembervrije dag voor kerstmis (cuti bersama) [8]
vrijdag 25 decemberKerstmis (Hari Natal) ✝️

Pasen en Pinksteren zijn geen officiële feestdagen, maar wel vrije dagen omdat deze feesten altijd op zondag vallen. Paasmaandag, pinkstermaandag en tweede kerstdag worden in Indonesië niet gevierd.

Voetnoten

☪️ Islamitische feestdag: gevierd in nagenoeg heel Indonesië, maar minder nadrukkelijk in het hindoeïstische Bali en de christelijke delen van Noord-Sumatra, Noord-Sulawesi, Oost-Nusa Tenggara, de Molukken en Papoea.
✝️ Christelijke feestdag: vooral gevierd in de christelijke delen van Noord-Sumatra, Noord-Sulawesi, Oost-Nusa Tenggara, de Molukken en Papoea.
🕉️ Hindoeïstische feestdag: vooral gevierd op Bali en delen van Lombok.
☸️ Boeddhistische feestdag: nagenoeg alleen gevierd bij de Borobudur-tempel en enkele andere boeddhistische tempels.
Chinese feestdag: vooral gevierd door de Chinese minderheid, die vooral leeft in de grote steden op Java en delen van Sumatra en Kalimantan.

[1] Tijdens de Dag van de Stilte ‘Nyepi‘ komt het eiland Bali geheel tot stilstand. Alle winkels en restaurants zijn dicht, het is niet toegestaan om de weg op te gaan, het vliegveld is gesloten en veerboten varen niet. Zie ook Bali tot stilstand voor Dag van de Stilte.
[2] Ook tijdens de islamitische vastenmaand ramadan kun je als toerist naar Indonesië op reis gaan, maar het is wel goed om met de gebruiken rekening te houden. Lees ook Reizen in Indonesië tijdens de ramadan en het Suikerfeest.
[3] Op de dag van de arbeid houden arbeiders vaak grote demonstraties. In de grote steden, vooral in Jakarta, leidt dit vaak tot grote verkeersopstoppingen.
[4] Tijdens Waisak is de Borobudur-tempel niet toegankelijk voor toeristen. Wel kun je aanwezig zijn bij de festiviteiten rondom de tempel. Houd rekening met grote drukte.
[5] De Indonesische overheid wijst jaarlijks enkele dagen van cuti bersama (gezamenlijk verlof) aan. Dit zijn geen nationale feestdagen, maar alle ambtenaren en scholieren zijn vrij, en de meeste bedrijven gaan ook dicht. De Suikerfeestvakantie (dit jaar inclusief de donderdag van Hemelvaart) is in 2020 van donderdag 21 t/m woensdag 27 mei. In de praktijk zullen veel mensen nog langer vakantie nemen.
[6] Het Suikerfeest is de belangrijkste feestdag van het jaar. Bijna iedereen is in deze periode een week vrij, en veel mensen reizen terug naar hun geboortedorp. Ook veel winkels en restaurants zijn rondom het Suikerfeest gesloten. Er staan dan zeer lange files, trein- en vliegtuigtickets zijn ver van tevoren uitverkocht, en er staan lange wachtrijen voor veerboten. Het is af te raden om in deze periode op Java (en in mindere mate Sumatra) over de weg te reizen, en aan te raden om vlieg- of treintickets maanden vooraf te boeken. Zie ook Reizen in Indonesië tijdens de ramadan en het Suikerfeest.
[7] Op woensdag 23 september vinden er regionale verkiezingen plaats in 9 provincies, 224 regentschappen en 37 steden. Soms wordt er voor verkiezingen een vrije dag gegeven, en er is lokaal kans op demonstraties. Verkiezingen zijn o.a. in de provincies West-Sumatra en Noord-Sulawesi, de steden Medan, Batam, Semarang, Surabaya, Denpasar, Mataram, Balikpapan, Manado en Makassar en verschillende regenstschappen op Bali.
[8] Net als rondom het Suikerfeest (zie voetnoot 5) is de dag voor Kerstmis een dag van cuti bersama (gezamenlijk verlof). Iedereen is daardoor een halve week (donderdag 24 t/m zondag 27 december) vrij. Houd vooral rondom Jakarta en Bandung rekening met files. In toeristische gebieden waaronder Bali en het Tobameer is het hoogseizoen, ook vanwege christenen uit o.a. Singapore die daar hun kerstvakantie vieren.

Lees ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s